Regisztráció Blogot indítok
Adatok
svisor

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hadsereg mindig is a csúcstechnika, az újdonságok sok pénzzel rendelkező támogatója és felhasználója volt. Nem meglepő tehát, hogy az első számítógépek, mint az ENIAC vagy a COLOSSUS is (az USA, illetve a brit) katonaság támogatásával jöttek létre. Ez eléggé…..
svisor 2013.10.25 16:09:26
Két kiegészítés, talán érdekes a téma számára érdeklődőknek:
A napi harcérték (HKSZ) jelentést az akkor még nagyon új (talán az országban első, de mindenképpen elsők között megvalósított) távadatátvitel útján továbbították Székesfehérvárról a HM-II-be. Az R-10 géphez kötött "Stalker" nevű eszköz végezte az adatok fogadását és feldolgozását. A Stalkerben egy EPROM tartalmazta a programot, aminek módosítása úgy volt lehetséges, hogy az EPROM-ot egy erre a célra szolgáló eszközzel törölték (kiégették), majd újra ráírták a programot.

A másik érdekesség a COCOM-listás optikai bizonylatolvasó "hadrendbe" állítása volt, amit csak kellő konspirációval lehetett megoldani. Ez az eszköz nem is egy HM objektumban lett elhelyezve, hanem a KERSZI Dózsa György úti épületében. A gépterem igénybe vételének fejében a KERSZI annyi óra gépidőt kapott az eszközön, amennyibe a terembérlet került volna. Ennek érdekessége, hogy amikor a honvédség részéről már kevésbé használták az eszközt, akkor a terembérlet, és ezzel párhuzamosan a gépóra díja éppen 10-szeresére emelkedett :) Egyébként ez az optikai bizonylatolvasó csak előre meghatározott nyomtatvány adatait tudta értelmezni, leginkább írógéppel kitöltött karakterek felismerésével, de még ezeknél is gyakran kellett a beolvasott karaktert javítani. Szóval elég kezdetlegesnek volt tekinthető, de azért nagymértékben gyorsította az adatrögzítés és adatbevitel idejét.

Még egy harmadik adalék ahhoz a részhez, hogy az R-család gépei milyen mértékben egyeztek meg az IBM megfelelő szériáival (az R-40-re és az R-55-re gondolok elsősorban). A javítást-karbantartást végző műszaki kollégák egy része - mindenki nagy irigységétől övezve - nyugaton vett részt tanfolyamon. Ahol nyilvánvalóan nem az R-család gépeire képezték ki őket :) Az "ős" rendszerszalagok és -lemezek pedig eredeti IBM operációs rendszert tartalmaztak. Biztos, ami biztos alapon :)
svisor 2014.02.02 17:45:35
@lérakos: MNAK = Magyar Néphadsereg Adatfeldolgozó Központ
svisor 2014.02.06 20:52:44
@lérakos: Pap Zsigmondot nagyon jól ismertem. Több évig dolgoztunk együtt. Kötél Gyula neve is nagyon ismerősen cseng, de vele kevesebb kapcsolatom lehetett, mert most hirtelen nem tudom hová tenni...