Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egymilliomod

10 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma kezdődött meg Demszky Gábor főpolgármesteri pályafutásának utolsó hete. 20 évet töltött el a legmagasabb, közvetlenül választott politikai tisztségben (igaz, 1990-ben még közvetett választással került oda), a főváros élén. Két évtized még egy ekkora város életében…..
egymilliomod 2010.09.27 16:25:32
Ez valami szürreális vicc lesz ... vajon a lecsófőzés közben jutott az eszébe?!   Igen ... kitüntetést alapított Schmitt Pál köztársasági elnök úr, melynek a neve "DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME" lett. Gratulálunk Pali bácsi, csak így…..
egymilliomod 2010.09.03 11:19:21
Nyár van, pár nap kivételével tombol a hőség, mindenki vízpartra vágyik. Az is, akiről azt hittük, minden energiáját lefoglalja a tárgyalásokra készülés. 2008-ban kapta meg haszonbérletbe az államtól a csaknem 1 milliárd forint értékű, másfél hektáros balatonlellei…..
Pintér Sándor megpróbál rendet és közbiztonságot teremteni. Erre azért már elődugták a fejüket a jogvédők, liberálisok, ellenzők. A közbiztonság védelméről szóló törvényjavaslat lehetőséget adna a fiatalkorúak (14-18 év) elzárására szabálysértés esetén. Vagy…..
Ma szavaz a Parlament a családtámogatási törvény módosításáról. Ez alapján a családi pótlékot két részre választják, nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. A nevelési ellátás jár a nem tanköteles gyermek után, illetve saját jogán jogosult erre a…..
Borítékolható módon sokan lekomcsiztak, mikor szóvá tettem, hogy a Fidesz eltörölné a miniszteri fizetések 15%-os csökkentésének lehetőségét, ezzel kvázi visszaemelnék azokat a 2009. júniusa előtti szintre, és ez mennyire szemben áll a Répássy Róbert által eddig…..
  Legutóbbi, április 29-i posztom (Babyboom Bajnai-módra) megjelenése után nem várt magas helyről érkezett reakció: Szollár Domokos az ügyvezető kormány szóvivője érezte fontosnak, hogy elmondja, mit gondol a kérdésről.…..
egymilliomod 2010.05.06 09:00:36
@aaabbbccc: Éppen ezt akartam én is írni. Vagyis azt, hogy eddig is 12 gyerek volt egy csoportban, mert ugye 20%-kal el lehet térni a 10 fős létszámtól. Most ezt tették legálissá, és már eltérni nem lehet.
 Egy kis aktualitás következik.  Immár (ha jól emlékezem) 4. éve, hogy a kormány elindította a nyári gyermekétkeztetést. A kezdeti próbálkozások és sikerek után, idén is útjára indult a program.Igaz, még mindig vannak érdekes kérdések és felvetések, mint pl. az…..
Regőczi Miklós szerint Nyakó István (MSZP képviselő és szóvivő, blogunk egyik legendás főszereplője) a BKV-tól általában 8-10 buszt vitt el, és nem fizetett érte. Általában, vagyis nem egyszer, nem kétszer. Általában. Nyakó ezt beismerte, a legendás "lehajolok minden…..
Vastagbőr Elnöki kegyelem 2010.03.20 09:01:00
2009. szeptembere: "Egy család: apa, anya és 6 gyerek. Aput meg anyut a bíróság 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mert a gyerekek nem jártak iskolába. A gond a két nagyobb gyerekkel volt, az anyjuk szerint reggelente a gyerekek elindultak otthonról, de az…..
A nagy karácsonyi előkészületekben erről lemaradtunk, de jobb későn, mint soha. Budapesten található a Káldor Miklós Kollégium, ami 3 épületben, 19 pedagógussal 140 lánynak és 80 fiúnak biztosít férőhelyet. A diákok vidéki általános iskolából kerültek fővárosi oktatási…..
egymilliomod 2010.01.05 13:51:57
@laspalmas: "Hol van ilyenkor a gyámügy??"

A héten nem dolgozok, de jövőhéten szívesen leírom, hogy hol van a gyámügy, hol van a családgondozó. Kiváltképpen Sajókazán és hasonló településeken.
egymilliomod 2010.01.05 14:13:28
@laspalmas: Okés, így akkor nem írom le :)
@alesi: jó nagy "furcsaságot" írtál, hogy finoman fejezzem ki magam.
Az alább közzétett recenziómat egyetemi pályafutásom alatt írtam, természetesen ötösre értékelvén azt a tanár által. Remélem gondolatébresztőnek jó lesz. Címe: A gyermekvédelemi és a szociális ellátás határán.       …..
Egy kis recenzió.Váradi Balázs: Csak semmi politika! című írása a Magyar Narancs XXI. évfolyamának 19. számában (2009. május 7.) az egotrip rovatban jelent meg, amelyben szépen megmutatta, hogy semmit sem ért a gyermekvédelemhez. Az írás a 2009 márciusában benyújtott, a…..
egymilliomod 2009.09.12 09:47:25
Tiszteletem!

Visszafelé haladnék, ha nem baj.

Az írás online változatát belinkeltem volna, amennyiben az újság honlapján az elérhető lett volna már a megjelenés pillanatában. Egyébként pedig leírtam, hogy hol található a publikáció.

6. A parizer csak részben jó példa, hiszen ha máshol nem, az iskolában, óvodában az érintett gyermekek ingyenes/kedvezményezett gyermekétkeztetésben részesülnek. Én inkább olyan példát látok magam előtt, hogy a családi pótlék felét (mert ennyit lehet kötelezni) a szülőnek a buszbérletre, az évszaknak megfelelő cipőre, ruházatra, vagy esetleg tanszerre kell elköltenie.

5. Igen, a szülő. De mint írtam is, nagyon sok olyan család van, ahol nem tanulták meg a pénz felhasználásának, elköltésének módját. Vagyis valamilyen külső segítség által meg lehet az embereket tanítani, hogy miként is költség el az anyagi forrásukat. Gondolom Ön is - velem egyetemben - olyan családban nőtt fel, ahol ezeket a modelleket átvettük a szülőktől, vagyis jó példával álltak előttünk. De ha ők sem tudtak volna bánni a pénzzel, akkor elképzelhetően mi is bajban lennénk most. Az egyébként egy másik kérdés, hogy mennyire szólhatunk bele egy család életébe. A gyermek szempontjából nézve szerintem ez a megoldás megfelelő.

4. Nem a polgármester az érintett ebben az ügyben, hanem a jegyző. A jegyzőnek le van írva, hogy mit kell megtennie jogszabály szerint. Nem önkormányzati hatáskör a családi pótlékra vonatkozó "feladat".
Nem hinném, hogy megregulázásról lenne szó, bár az tény hogy a kisebbség nagy mértékben érintett az ügyben. Nem a családot büntetik, hanem a gyerek érdekeit állítják előtérbe akkor, amikor a családi pótlék felét kötelezően - pénzfelhasználási terv útján - a gyermekre költik. Kvázi részben kielégítik az igényeit. És ismétlem, a gyermek jogait nézve.

3. A hivatalos utat szerencsére megjárta a tervezet.

1-2. Biztosan megvan benne a politikai vonulat is, de én inkább a juttatások hatásosságát nézem. Nyilván valaki kitalálta ezt (és itt megjegyezném, hogy a mai kormány éppen abba az irányba megy el, hogy a támogatásokat célzottabbá és hatásosabbá tegye, aminek már itt volt az ideje), és a minisztérium és háttérintézményei elkészítették a benyújtott, majd elfogadott jogszabályt.
Ha ebben a vonulatban nézzük (költségvetés), akkor bizony van benne politika, de én továbbra is más perspektívából látom a dolgokat. Mint már írtam, ez a gyermekek érdeke, és nem romákkal kapcsolatos gondolkozás.
Engem azért zavar, ha egy publikációban nem a megfelelő terminusokat használják, de ez már lehet, hogy az én problémám.

A tegezésért akkor elnézést kérek. Köszönöm a hozzászólását, ha lenne még kérdés, akkor állok rendelkezésére. További jó munkát kívánok.

Tisztelettel: egymilliomod
Van ugye az a mondás, miszerint minél többet tanulunk, annál kevesebbet tudunk. Ha az ember elkezd tanulmányozni valamit, idővel egyre világosabb képe lesz a teljes tudásanyagról, amihez képest a saját tudása eltörpülni látszik. Aki viszont nem ért az adott témához, az a…..
egymilliomod 2009.09.12 18:34:35
@Ypszi: Jóvanna :)

De ha magabiztos vagy, és tudod, hogy igazad van (erre mindig az a kérdés helyesen, hogy de biztos vagy benne?), akkor úgysem tudnak meggyőzni, hogy inkompetens vagy. És ha magabiztos vagy, akkor magabiztosan ki tudod választani, kikre hallgass, vagy kik a kóklerek. És így tovább :)
De most persze leírtam ugyanazt, amit te már megtettél.

Majd egyszer megpróbálom összeszedni a gondolataimat, de most csak magabiztos vagyok perpillanat, kompetens pedig csak részben :)
Sajókaza. Emlékszünk: "Dugó" és a hírhedt áramlopási ügy januárból. (Itt és itt és itt és itt) Most megint a figyelem középpontjába került ez a 3500 lakosú Borsod megyei település. Egy család: apa, anya és 6 gyerek. Aput meg anyut a bíróság 10 hónap letöltendő…..
Vastagbőr Kolompár csobbant egyet 2009.09.08 10:01:00
Újabb ronda viharfelhők gyülekeznek Kolompár Orbán feje felett. Nem elég, hogy több rendbeli csalás, sikkasztás és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés címen folyik ellene több eljárás, most mint kiderült, valószínűsíthetően újabb közpénzeket vágott zsebre, gurított le a…..
 Egyszerűen vérlázító, amikor gyermekek sérelmére követnek el valamilyen bűncselekményt. Ezt az elhanyagoláson át a bántalmazáson keresztül a gyermekekre szánt pénz elköltésén át mindenre értem. Az aktuális hír szerint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekektől…..
  Egy ideje már elérhető a neten az immár (2000 és 2004 után) harmadszor publikált ifjúságkutatási gyorsjelentés, melyből sok érdekeset megtudhatunk hazánk ifjainak gondolkodásáról, mindennapi életéről és úgy általában a világhoz való hozzáállásáról. A több mint…..
Több helyen is belefutottam abba a megfogalmazásba, hogy szegény Nóra, a kiskunlacházi áldozat, milyen szép lány volt. Milyen kár érte!Kétségkívül kár érte, de nem értem, mi köze ennek a szépségéhez. Mert ugyan valóban helyes, csak ez éppenséggel sajnos nem fontos.Ha…..
egymilliomod 2009.06.30 21:30:17
@RUSZKIBAKA: Kiindulási pontnak nem rossz a TÁRKI :) Természetesen a közvetlen környezet, és a saját tapasztalás más mondhat.
Nem vagyok naív vagy álszent, bár sokszor jó lenne. A szenzivitásra törekszem.
egymilliomod 2009.06.30 21:42:29
@RUSZKIBAKA: Jó nagy faszságot mondtam, elnézést. Nem a TÁRKI végezte. www.szmi.hu/images/dok/ifjkutatas/ifjusag2008.pdf
Érdemes elolvasni.
Sziasztok.
egymilliomod 2009.07.01 12:54:09
@RUSZKIBAKA: Örülök, hogy személyeskedsz, meg hogy 4 sor elolvasása után így megismertél.
Nem gyengén prekoncepciókkal élsz bizonyos rétegek irányában.
Senkit nem akarok meggyőzni semmiről sem, csak megosztottam egy információt.

"Mindenki tudja,hogy manapság 13 évesen kezdik a nemi életet..."
Erre nem lehet mit mondani, hiszen mindenki tudja.
 A történet eddig, és ami még várható:   A kormány előkészítette,a parlament elfogadta (2009. május 25.),a Köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte (2009. június 11.),a Parlament hétfőn változtatás nélkül újra el fogja fogadni,öt napon belül Sólyom…..
egymilliomod 2009.06.30 13:05:04
@tesz-vesz: Ez várható volt. Meglátjuk lesznek-e új bölcsik, alternatív napközbeni ellátások, munkahelyek.

@denever: Igen. És a hatalom nem néz semmi mást, csak a pénzt. Az elmúlt jó pár évben a szociálpolitika szinte teljesen eltűnt, ehelyett van színtiszta gazdaságpolitika.
Ennek szerintem valahogyan 50-50 %-ban kellene megjelennie a kormányzásban. Vagyis a gazdaságpolitikának ilyen mértékben figyelembe kellene vennie a szociálpolitikát, és vice verza.