Regisztráció Blogot indítok
Adatok
felvetés

0 bejegyzést írt és 209 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Méz, aszalt sárga és fehér húsú gyümölcsök, intenzív sósság. Van benne valamiféle kortalan, érlelt, de semmiképp nem öreg, vagy előrehaladott hangulat. Elég nagy test, sűrű, krémes konzisztencia. Telt ízek, aszalt gyümölcsökkel, komoly ásványossággal. A kortyközépen is…..
A Borrajongó Két üveg Somló 2012.05.11 06:00:00
Az elmúlt egy hónapban több somlai bor is a poharamba került, de közülük csak kettőre tudok tiszta szívvel emlékezni. Akik kimaradtak, inkább a „gyümölcstelenségükkel” és rusztikusságukkal illették magukat ebben a forróra sikeredett tavaszi időszakban. A fagyos télben is sokszor fárasztó borok zöme…..
Intenzív és üde illat, grapefruit, lime, citrom, bodza, vágott füves vegetális jegyek. Nem meglepő, így nem különösebben izgalmas, de a maga ismerős jellegzetességében is igen tetszetős. Közepes test, mégis könnyednek hat. Tiszta, áttetsző korty. Hűs citrusok-buja zöldnövényi karakter-egres,…..
A Bordeaux en primeur poszt zárásaként jöjjön a többi bor és a végére néhány konklúzió. A kostoló második felében érezhetően feljebb léptünk, koncentráltabb, strukturáltabb, ámbár helyenként még nagyon kemény borok érkeztek poharainkba. Château La Gomerie…..
felvetés 2012.05.01 13:20:48
@akov: Ok, rosszul fogalmaztam. Van e olyan terve a negociant-nak, hogy Mo-on forgalmazzon bordeaux-i borokat?
felvetés 2012.05.01 13:25:45
@akov: Köszi, remélem alakul valami, és nem kell külföldről rendelgetni mindig.
felvetés 2012.05.01 20:53:20
@Herczeg Ágnes: Egye fene, akkor mi is nyitottak leszünk. :) Remélem a kapcsolatfelvétel végül kapcsolatot eredményez! :) Köszi az infót!
A minap a Bortársaságban néztem, ahogy friss szerzeményként pakolják ki ezt a tételt a polcokra. Közelebb merészkedve kissé csodálkozva vettem tudomásul, hogy 06-os borról van szó. Nem tudom, hogy mi az oka annak, hogy most jött ki ez a pinot. Úgy tervezték, hogy a legideálisabb…..
A tavalyi év első igazán meghatározó nagy vörös élménye volt a tétel. Többször eszembe jutott azóta, hogy rá kellene újra próbálni, csak hát elég drága mulatság csak úgy nézegetni. Vannak olyan esetek, például a nagy Bordeaux-Villány párbajunk, amikor ez a késztetés különösen erőssé válik. Szívem…..
Feketeribizli, szeder, fűszerpaprika. Frissnek, élénknek hatnak még gyümölcsei, szépen érettek, bárminemű lekvárosság nélkül. Szájban közepesen telt, arányos felépítésű korty. Telt ízek, az illatnak megfelelően ideális érettségű, letisztult, primernek ható feketebogyós…..
Folytatva a VinCE-vel kapcsolatos kalandozásokat, a Spurrier-féle sauvignon kóstoló után jöjjön Villány és a cabernet franc. A 2007 és 2009 közötti tételek kóstolója előtt Malatinszky Csaba egy igazán remek előadást celebrált a szőlőfajta jellemzőiről és optimális termesztési körülményeiről.…..
felvetés 2012.04.03 12:35:46
@akov: Én a Spurrier utáni csalódottságomban be se mentem erre, kint kóstoltam később néhány Franc-t. Ezek közül valóban Malatinszky borai voltak igazán szépek, 6-7,5 pont közé tettem őket, emlékeim szerint a 2006-os és 2008-as a szebbek. Sajnos a hordóhasználatot még tanulni kell Villányban, és az alkohol is legtöbbször kikandikál. Majd otthon megnézem a jegyzeteim, de talán 6 pontra adtam a Heumannt, és 6,5-re a Vylyant.
A Borrajongó Cabernet + Spurrier 2012.03.30 14:00:00
A VinCE-hez való viszonyulásom a várva várt Steven Spurrier kóstoló borsorának kihirdetésével kezdődött. Mikor először megláttam a cabernet-sort, legszívesebben visszaváltottam volna a belépőjegyem. A borok többségét a magyar piacról szedegették össze, mégpedig viszonylag koncepciótlan módon. A…..
felvetés 2012.04.02 09:55:50
@117: Ezek szerint közel ülhettünk egymáshoz. Jobb oldalt két bor is dugós volt, a Nicolas és a Torres is. Jeleztem is, mire az volt a válasz, hogy a 3.-nak ilyennek kell lenni. Mondtam, hogy nem, erre hoztak másik palackot, ami nyilván szebb volt, mivel nem volt dugós. Azért nem ártott volna, ha van valaki aki még a kiöntés előtt ránéz a borokra.
Illatában semlegesebb feketebogyós gyümölcsök, pörkölt aromák, kávé, vanília, likőrösség. Másnap mintha egy kis fekete olíva próbálna izgalmasságot csempészni bele.  Kifejezetten nagy testű, öblös korty. Korrekt intenzitású ízek, de ekkora méretet csak igen lazán…..
Úgy két hónappal ezelőtt az életem gyökeres fordulatot vett. Egy hatalmas zenei gyűjtemény társbérlője lettem, ami a saját nyelvemre lefordítva annyit tesz: kulcsot kaptam a mennyországhoz. Bár a zenehallgatás és társtudományai életem meghatározó hobbija, körülbelül 15…..
Idén hatalmasodott el rajtam az érzés, hogy talán van már pár olaszrizling-referencia ebben a kis országban. Borblogger kollégáink tollából számos fajtakóstolóról olvashattunk az idén, sőt az év elején Jásdi István csopaki termelő még valamiféle olaszrizling-konferenciát is szervezett. Ehhez képest…..
Az alapító borászok és befektetők ígéretesen induló és alkalmanként látványos objektumokat eredményező együttműködése egyre gyakrabban végződik - olykor pereskedésig fajuló - szakítással, névhasználati vitával. Csak kapásból néhány keserű ébredés, ami a…..
Andrew Jefford (Anglia gyomorbajos válasza Matt Kramerre) november eleji posztjában a borkóstolás helyes gyakorlatán elmélkedik. Amit a vak és a nem vak kóstolásról mond, - hadd legyek ennyire elfogult - nem teszi elavulttá saját okoskodásomat (Vakteszt, avagy a mesterséges…..
Prémium sauvignon blanc fajtakóstolónk egyik-másik bora ma is élénken előttem van. Ezt megelőzően nem tudtam elképzelni, hogy ebből a játékosnak kikiáltott fajtából is létezhet olyan fajsúlyos darab, amire biztosan még jó ideig fogok emlékezni. Meg sem kísérelnék egy Didier Dagueneau vagy egy-egy…..
A Művelt Alkoholista történetének legolvasottabb posztja „Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?” címmel jelent meg. A mostani bejegyzés fordít egyet a kérdésen, és arra próbál válaszolni, hogy „Hogyan rendeljünk bort okosan?”.…..
Állok a forró víz alatt, lassan enged ki a testem. Nem is vettem észre, hogy milyen hideg volt a pincében, vagyis sokkal inkább azt, hogy mennyi időt töltöttünk odalent. Bámulom a csempét és próbálom elrendezni a kavargó gondolatokat. Színjózan vagyok. Utálom, ha irányítani…..
A méltányosan árazott alapboroknál különösen feltűnő, hogy a 2009-esek mintegy varázsütésre eltűntek a polcokról, és a helyüket a halmozottan hátrányos 2010-es év aggasztóan fiatal kármentő kísérletei foglalták el. A térdmagasságba eresztett léchez képest láttunk már…..
A Művelt Alkoholista VinC€ 2011.09.02 07:00:00
Megjelent a VinCE – Central European Wine Magazine (magyarul úgy látszik, nehéz nemzetközinek, vagy akár csak közép-európainak lenni) – első száma. Ez a szám egyfajta mutatványpéldány, nincs ára, csak az előfizetőknek küldték ki, benne egy levéllel, ami az előállt…..
Felemás a viszonyom Kaló Imréhez. Pontosabban: zavar, hogy nemcsak a boraihoz, hozzá is viszonyulnom kell. Általában tényleg csak a termék érdekel – akár hiszik, akár nem –, a szomolyai remete esetében azonban mindenekelőtt a mítosz a termék. Azért is, mert a dolgai olyan…..
felvetés 2011.05.10 06:47:01
@Parci: Én értem, de azért nem olyan hosszú a sor. Nem azt írtam, hogy CSAK ő lenne, de ő rendre ott van. Én is iszok kiemelkedő hazai vörösborokat, de nekem úgy jött át, hogy a külföldi szakértők nem esnek hasra vröseink előtt, kicsit sem.
felvetés 2011.05.10 06:58:04
@AG 2.0: Én most tényleg nem értem, hogy téged ki néz le. Imre biztosan nem. :)
felvetés 2011.05.10 07:38:04
@AG 2.0: Én nem olvastam itt olyan kommentet, amiben bárki istenítené Imrét. Szeretni lehet, sok borászt szeretek én is. Biztosan te is. De ez csak akkor tűnik szektának, ha nem akarsz azonosulni a csoporttal. Egyébként meg az a hülye aki "érti-rajongja-isteníti". Ha nem róla lenne szó, akkor is azt mondanám, hogy joga van így csinálni bárkinek. Legfeljebb én kimaradok a buliból! :)
Szabó Zoltán hozzám először a Pécsi Borozósok jóvoltából úszott be a képbe, mégpedig egészen kivételes száraz rajnaijával 2006-ból, ami számomra talán azóta is a legjobb magyar rajnai volt, amit valaha ittam. Jött aztán folytatás is: egyik és másik borbemutatón újra…..
A Borrajongó Hozam-szelekciók 2011.04.25 06:00:00
Ostoroson Orsolyáék érdekes kísérletet valósítottak meg. A Nagygalagonyás dűlőben található kékfrankos egyik részénél 80 dkg/tőke, a másik résznél 40 dkg/tőke terhelést alkalmaztak, és az így nyert borokat külön palackozták. Tehát fajta, évjárat, terroir…..
felvetés 2011.04.27 07:42:39
@drbarta: Még nem kóstoltam, csak az eddigi tapasztalataim alapján nekem jobban ízlenek az alap boraik. A "válogatások" nekem sokszor túlérett jegyeket hordoznak. Persze vannak szép boraik, a 2006-os? kékfrankosuk igen tetszett és a 2009-es kadarka is kiemelkedő.