Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egynegyvenes

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
forrás: radiichina.com Tavasszal, amikor először lecsapott le nálunk a "kínai-vírus", írtam róla pár rövid gondolatot. Álmomban sem gondoltam viszont, hogy újra aktualitása lesz az egésznek majd őszre, de sajnos újra itt vagyunk. Ha van pár perced elmondom, hogy én mit gondolok- és teszek a…..
egynegyvenes 2020.11.22 16:11:44
Sziasztok!

Nem: férfi
Kor: 43
Edzés: ún. "funkcionális", rúd, gyűrű, medicinlabda, sprintelés, súlyemelés, kettlebell - cirka 10 éve (ebből kb az utóbbi 3 év a komolyabb).
Táplálkozás: szeptember végétől erősen ketogén, nagyon minimális időnkénti szénhidráttal (quinoa. bogyós gyümölcsök). 72 kilóról lementem 65-66-ra, itt megálltam. Izomzat maradt, a zsír eltűnt. Kb egy éve rendbe tettem a légzésemet is: főleg orrlégzést használok, még edzés közben is. Éjszaka tapasszal alszom. Heti pár hidegzuhany is van.
Valószínűsítem, hogy pár hete átment rajtam a COVID (gyerekek között dolgozom). Baromi erős torokfájással kezdődött (ilyen azért előfordult korábban is), majd gyógyszerrel jól karbantartható láz (igazából így csak tkp. hőemelkedés) két napig. Ízlelés, szaglás elszállása kb 3-4 napig.
Izomfájdalom, nehézlégzés nem volt. A tüdőm felső részét éreztem csak "kissé furán nehéznek". Orvoshoz nem mentem. Mivel a vércukromat elég alacsonyan tartja a keto, túlsúlyos pedig pláne nem vagyok, a tüdőm, a rekeszizmom is kellően erős az orrlégzéstől és a légzésgyakorlatoktól + D3K2, C-vitamin, B-komplex, Q10 pótlás naponta megvan - átvészeltem könnyen, bármi volt is az.
Csak pár nap maradt ki az edzésből.
Valószínűsítem, ha nincs a helyes légzés (enyhe asztmám volt, ami kb akkor maradt el, amikor 10 éve elhagytam a gabonát az étkezésemből), és magas a vércukrom (erre hajlamos vagyok családilag sajnos), akkor odavághatott volna rendesen is.
Az ember sajnos nem mindenevő: az, hogy mindent (is) megeszik, az okozta (és fogja okozni a közeljövőben) az ilyen pusztító vírustámadásokat.
Amikor ilyen gusztustalan őszi nyálkás idő van, mint most, hogy a kutyát sem szívesen visszük ki futni, mindig eszembe jutnak azok az Ironman-aspiráns kommentelőim, akik egy-egy edzőtermes poszthoz nem mulasztják el megjegyezni, mennyire gáz, mennyire mű, mennyire utálatos, bezzeg a…..
egynegyvenes 2011.10.22 02:24:21
@Theodoro: együtt érzek. Jómagam szerencsére peremkerületi vagyok, így két és fél kilométer kocogás után már kint is vagyok az erdőben, ellenben színházba kétnapi élelemmel indulok.
Futópadon soha nem futottam. Tudom milyen mezítláb kora tavasszal a fagyott avarban futni (legfőképp gyors). Az érzést semmiért oda nem adnám!
---------------------------------------------------------------------------

Olyan futópad nincs, amin ülni lehet miközben maga pad nyargal?
A HVG készített egy jó kis videót két önvédelmi irányzat, a Krav-maga és a Defendo egy-egy  oktatójával. Már itt is nagyon jól látszik, hogy a Kravmaga nem szereti a földharcot erőltetni, míg a Defendo szinte mindig a földön fejezi be a mozdulatokat. A kedves olvasóknak van…..
egynegyvenes 2011.10.02 23:07:05
@Darky_: ha teheted, fuss el - ezt írtam én is (ha és amint! teheted).
Pusztán azért bátorkodtam a futásra rákérdezni, mert minden cikkben, riportban a Kravmaga instruktorok külön hangsúlyozzák a futás jelentőségét.
Ebből gondoltam, hogy edzésen erre is gondot fordítanak - ha már ennyire forszírozzák a dolgot.
Mert más dolog edzés előtt két kört kocogni a háztömb körül, és megint más dolog 800 métert sprintelni ismeretlen terepen, sötétben, hátizsákkal a hátadon, miközben adott esetben többször is a másodperc tört része alatt kell útvonalat választanod.

Amennyire tudom, a Kravmaga polgári változata az utca emberének készült - pl nincsenek benne magas rúgások (lásd tékvandó stb), illetve akrobatikus elemek. Az utca embere azonban rendszerint száz méter "sprint" után annyira kifullad, hogy hosszú másodpercekre harcképtelenné válik.

(Természetesen amikor a a futást említem, akkor azt nem a "szégyenteljes megfutamodás" értelemben teszem: gyorsan messzire futni átkozottul nehéz - valamint sok gyakorlást igényel.)
egynegyvenes 2011.10.03 01:29:16
@Darky_: Oké, belátom, hogy ez a futás dolog kicsit erőltetett volt (és lesz!) a részemről, mert elfutni csak magányosan lehet (pl barátnő mellől kilőni az első gyanús jelre nettó bunkóság - ugyanez persze feleség esetén talán még megbocsájtható:), másrészt zárt helyen elég necces a dolog.

Ám valahol a lelkem mélyén most is úgy gondolom, hogy egy önvédelmi órán igenis gondot kell(ene) fordítani a perces-kétperces sprintekre, ahelyett, hogy tíz perc bemelegítő kocogással megpöccintsük kicsit a pulzusunk.

Ha Kravmaga oktató lennék (mint ahogy nem vagyok!) szinte biztos, hogy begyakoroltatnám a hirtelen fordulós vakakadályos sprintek utáni küzdelem képességét, és csak utána húznám alá a futás jelentőségét az interjúkban: fuss el, ha teheted - ám ha nem tanultál meg futni, akkor inkább vállald fel a harcot, mert pl emelkedő terep esetén harminc másodperc után összeesel a légszomjtól, és a támadó rövid ballagással utolér.

Tudom, hogy egy önvédelmi rendszer soktényezős oktatást igényel, és nincs mindenre idő, de azt gondolom, hogy adott esetben ennek is bele kellene férnie, mert életet menthet.
Amúgy meg nyilvánvaló, ha nem vagy olyan erőnléti állapotban, hogy el tudj futni, akkor nagy eséllyel harcolni sem tudsz majd, illetve ez természetesen fordítva is igaz.
A futás az a sport, amit sokan űznek, mert jó, mert időben rugalmas és minimál befektetéssel megoldható; én meg speciel nem űzöm, ha nem muszáj, de ez egyéni szocproblémám. Azért ejtettem már szót róla a gerincprevenció kapcsán is, most pedig találtam egy remek cikket a…..
Amikor a Life&Style szerkesztője azt mondta, hogy "Itt ez a könyv, kéred? Csak írod kell róla." - eljött az a pillanat, amikor tudtam, hogy megírom életem első könyvrecenzióját. (Az érettségi sem számít, mert azon Adyt választottam.) Így került hozzám a…..
egynegyvenes 2011.01.30 15:18:57
@FredYoong: Nekem megvan a fegyencedzéses könyv, elkezdtem a gyakorlatokat az alapoktól. Meglátjuk.
És hogy marketingfogás-e a böris körítés?
Szerintem manapság egy saját testsúlyos gyakorlatokkal foglalkozó könyvnek szüksége van az ilyesfajta reklámra (is), különben pár fanatikuson kívül a kutya sem foglalkozna vele, holott a gyakorlatok köré épített rendszer (vagy fordítva) figyelemre méltó. Szerintem.
egynegyvenes 2011.01.31 00:28:57
@Szöszkeboszi: nagyon helyes! Inkább ezzel legyen valaki "tuti csávó", mint szurival a seggbe vasakat pumpálva - ilyenből ismerek párat, van köztük volt börtönlakó is: szánalmasak durván.

Egyébként szerintem a könyv nem a rabokat célozza (azok a zorallság egyetemes látszattörvénye alapján a legminimálisabb befektetéssel vágynak elrettentő méretű muszklikat összelopkodni, ergo: gyúrnak, főként mellre és karra), hanem a vadromantikus irodistákat, akik azért nem hordanak fémszíjas karórát, mert nehéz.
egynegyvenes 2011.02.07 23:58:16
@tff: Az én (nem te) képzeletemben a vadromantikus irodisták mind egy szálig (utolsó emberig) veszélyes életről álmodnak. És bár olybá tűnhet, hogy a nyugdíjpénztári mizéria során meg is kapták, azért ne írjuk le teljesen a Pillangó-hatást (a hollywoodi börtönmitológiát).
Illetve meglehetős kép az is, amikor a könyvespolcon a Szervezetszociológiát szendvicsbe rakja egyfelől Coelho mindegymelyikje, másfelől a Fegyencedzés. Az ilyesmi szavak nélkül is büntet. Mi több, egyenesen szigorú!
Szvsz egyetértünk:)
Kameo Edo folyton-folyvást nyüstölt egy ideje, hogy ne legyek ilyen koreográfiafóbiás. Pedig nem vagyok, felértem én ésszel mindig is, hogy a lépéskombinációk megtanulhatók, csak az a fránya sorrend. Amit memorizálni kell, meg fejben tartani, hogy mi következik, és ha elvéted…..
Úgy sejtem, szinte mindenki találkozott már legalább egy olyan telesoppos hirdetéssel, hogy csatolj fel egy övet, és tévézés közben, a bősz semmittevés mellékhatásaként kockahasad lesz. A hirdetések olyan szavakkal dobálóznak, mint elektromos izomstimuláció... Jó tudományosan…..
egynegyvenes 2010.12.05 23:18:15
@nolyemi: hogy a haskerék egészséges-e a deréknak?
Természetesen dereka válogatja:
rkchungary.wordpress.com/2010/06/29/haskerek-2/

Nekem nagyon bejött. Hasizom-edzéseim evolúciója:
- felülés, majd
- felülés ferde padon, aztán
- hasprés
- végül a kettlebell által megismert haskerék (maradok ennél)

Plusz végzek még páros lábemeléseket tolódzkodó állványon, hetente négyszer-ötször, futás után.

Hatékony kombó.
Már régebben megtaláltam a webbeteg.hu oldalon egy kutatócég idei őszi felmérését arról, hogy miért nem sportolunk. (Mármint nem mi, hanem úgy általában a nép itt kis hazánkban.) Mondjuk előrebocsátom, hogy gyanús nekem ez az anyag, mert azzal indít, hogy a megkérdezettek 40%-a…..
egynegyvenes 2010.12.01 01:26:49
@Szöszkeboszi: Hemingway is bokszolt.
Sőt! Vadászat iránti szenvedélye egészen odáig fajult, hogy egy napon önmagát durrantotta le:)

A legsportosabb regényalak címét nálam Matula bácsi viszi el. Ha tekintetbe vesszük hajlott korát, hát le a kalappal az öreg előtt: evezett, horgászott, vadászott, természetjárt.

Jut eszembe:
a Barcelona hétfő esti, Real Madrid elleni játékát például bátran nevezhetjük művészi teljesítménynek.
Mondjuk az én reggeli futásom is az lesz, ha sikerül időben felkelnem:)
egynegyvenes 2010.11.30 22:53:19
@nolyemi: nos igen! Pont erről beszélek: édesapád rá a példa.
A fizikai dolgozók mozgásigényét bőven kielégítheti a munka. S ha e mellé még egészségesen táplálkozik, nem dohányzik, alkoholt csak mértékletesen fogyaszt, az bizony már lájkolni valóan korrekt. Bár ez a ritkább, sajnos. Tapasztalatom szerint a Homo sapiens a rafinált önpusztítás mestere. De vajon emlékeznénk Jim Morrisonra, ha történetesen a rúdugrás izgatja? Vagy képzeljük el Keith Richardot atlétában és klottgatyában. Churchill vedelte a viszkit, miközben (s főként mielőtt!) markos szivarokba kapaszkodott - mégis megnyerte a második világháborút.
egynegyvenes 2010.12.01 00:57:17
@Szöszkeboszi: a műben megtestesülő művészet milyensége szerintem független a művész személyétől - zömmel silány alakok/rongy emberek dobják a legnagyobbat (Jimi Hendrix, Picasso, Ady, József Attila, Hunter S. Thompson - a sor a végtelenbe tágítható).
Itt inkább a művész fizikai valója iránti rejtett társadalmi elvárást tartom izgalmasnak: a magas, vézna, sápatag alakot egzaltált idegrendszerrel, tüdőbajjal, cigarettával, alkohollal és drogokkal. Az Író/Festő/Előadó Urat.
Mikor jön valaki, aki egyazon esztendőben nyeri el az irodalmi Nobelt és a Mr Universum címet? A kérdés persze sportosan költői, és Karinthy után nem is túl eredeti, de komolyan érdekel.
Alig várom már, hogy megjelenjenek a sportkritikusok, és ilyesmiket írjanak:
"Gebre Gebsrelassie 47. maratoni futása kétségtelenül elnagyolt, itt-ott átgondolatlan, ám mindezzel együtt magával ragadó erejű állítás a posztindrusztriális társadalom látszólagos csődjéről. A felemás zoknik gesztusa szívbe markolóan emberi!"
A legek versenye megállíthatatlanul folyik, az óriási építkezési beruházások főleg az Egyesült Államokban, Kelet-Ázsiában és a Perzsa-öböl térségében monumentális méreteket öltöttek. A most következő listából a technika fejlődésének köszönhetően szinte mindent túl…..
Mezítlábas futás 3. Mezítláb 2010.04.01 14:51:00
Mi a jó abban, hogy mezítláb vagy?Természetes érzés, nem nyomja semmi a lábadat, nem töri, szabadon tudnak mozogni a lábujjaid. Pár nap mezítlábas mozgás után már alig akarom felvenni a szoros zoknit, vagy a cipőimet! Olyan, mint amikor búvárruhában akarsz mozogni. Ormótlannak,…..