Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vaniliatudat

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Meghalt egy lány az éjszakai buszon - hívott fel egy ismerősöm szombaton. Hangján érezhető volt, hogy nem tud mit kezdeni a tehetetlenség dühével. A huszonéves lány a kispesti Kossuth téren szállt fel a 914/950-esre (sajnos, hogy melyik volt, arra nem emlékezett…..
Csak tippelni lehet, mi vezethette Juraj Jakubiskót, az amúgy kitűnő szlovák filmrendezőt arra, hogy filmre vigye a mi botrányos életű történelmi világsztárunk, Báthory Erzsébetnek élettörténetét... Talán, a négymilliárd forintnyi, térségünkben gigászinak számító…..
vaniliatudat 2010.01.25 01:11:39
@DennisMoor: Ha nem tudnád, az apja neve Petrovics volt. De mindegy.
vaniliatudat 2010.01.25 01:13:10
@DennisMoor: de bocs, szerb származású...
vaniliatudat 2010.01.25 01:14:38
@krferi: Igen, bocs, így hirtelen csak a Petrovicsra emlékeztem. De ettől még nem lett többé vagy kevésbé 'fajtszta' magyar: szlovák származású anya és szerb származású apa :)
A tanárokat naponta érő megaláztatás miatt kénytelen levélírónk pályát módosítani. Az alacsony fizetés, kellemetlen kollégák és a társadalmi megbecsülés hiánya vette el viszonylag gyorsan a kedvét, törte meg a lelkesedését. Sajnos, egyre több jó tanár hagyja ott ugyanezek…..
vaniliatudat 2010.01.06 11:24:21
Nem olvastam végig a kommenteket, most nincs rá időm, majd délután megteszem.

De szeretném elmondani, mennyire egyetértek a poszt indítójával, és mennyire sajnálatosnak tartom ezt a helyzetet.

Diplomás, külföldön is élt nyelvtanár vagyok. A nyelvet olyan szinten beszélem, hogy szakfordítóképzésben tanítok, és rendszeresen fordítok, tolmácsolok, elsősorban gazdasági szakterületen.
Emellett imádok tanítani. Ahogy a kolléganő is írta, sok olyan készség ösztönösen van meg bennem, amit másoknak keservesen kell megtanulniuk - ha egyátalán sikerül valaha elsajátítaniuk. És én képes vagyok éjszakákon át készülni az óráimra, azzal töltve az időt, hogy megtaláljam és előkészítsem a megfelelő feladatot a tanítványaimnak/hallgatóimnak.

De már egy ideje eldönöttem, hogy nem fogok középsikolában tanítani. Nem a gyerekek, a tnaulók miatt, mert tőlük eddig mindendütt csak a maximálisan pozitív visszajelzést kaptam. (Nem ritka, aki azt mondja, hogy utálja ezt az egészet, utálja a nyelvet, hogy nyelvvizságznia kell belőle, mert egy rémesen nyomasztó teher, de azért hajlandó csinálni, mert szeret hozzám járni, mert én "elő tudom adni" a tanulnivalót úgy, hogy élvezze.) Nem is feltételnül a pénz miatt, mert fordítással/tolmácsolással könnyen és gyorsan ki tudnám egészíteni a jövedelmem - hanem a tanári hangulata miatt. És ebbe tessék beleérteni mindent.

Arról nem is beszélve, hogy a magántanítványaim és azok a hallgatóim, akiket céges nyelvoktatás keretében tanítottam az évek alatt, sokszor olyan dolgokkal jönnek, amiket korábban az iskolában tanultak, hogy fogom a fejem, és muszáj megszegnem azt az elvem, hogy kollégáról nem mondok rosszat. Olyan elemi és banális hibákról van szó, amiket egy nyelvvizsgára készülő diáknak már nem engedek meg. A többi gondról, ami az iskolai nyelvoktatás terén felmerül, hely hiányában inkább nem ejtenék szót...

És tudni kell azt is, hogy eddig akárhányszor iskolában tanítottam (pályám kezdetén, tanítási gyakorlat alatt, vagy ha egy ismerős óraadó helyett ugrottam be), engem is kikezdtek, olyanok, akik a tanáriban max. 2-3-szor láttak. Hogy tanulnának a gyerekek elfogadást és toleranciát, ha egy tanár az alapján gúnynévvel illeti a kollégáját, hogy milyen kabát van rajta?! (túl csinos...) Sajnos nem csak szakmailag és külső megjelenés alapján, de EMBERILEG is a távolról sem a tanári pályára alkalmas emberek nevelik a gyerekeket - a jövő generációt, akik között élni fogunk.

Ígyhát én is elmentem egy multihoz. A fizetés ugyan nem csillagászati, de 6 órában több, mint másutt 8-ban, és marad időm a kis plusz dolgaimra. Ja, és amikor vége a munkaidőmnek, becsukom magam mögött az ajtót, és vége. Nem kell készülnöm másnapra. :)

Van egy keleti mondás, az elejére nem, csak a végére emlékszem pontosan: Aki egy évre tervez, ültessen virágot, aki tíz évre, ültessen fát, aki száz évre, nevelje a gyerekeket.

A tanári pálya nagyon szép feladat, alkalmasint küldetés. Mi lesz velünk, ha hagyjuk így elkorcsosulni?
vaniliatudat 2010.01.06 11:31:43
@bass.gitár:

Ó jaj.
Na látod, alighanem épp ez a baj a pedagógusokkal. "...a te hibád..."

Nem, nem az ő hibája, hanem a tiétek, hogy a tanáriban olyan hangulatot teremtetek, hogy ott nehéz megmaradni.
Nem érdekel, milyen a hangulat a versenyszférában, ahol mindenki egymást nyírja egy centi előnyért. Az iskolában, a tanáriban, ahol a tanár SZEMÉLYE is példaértékű KELLENE hogy legyen, ott ilyennek nem szabadna lennie.

És igen, a gyerek az első, de valamiből élni is kell. És ha emellett az ember még bemenni is utál - és nem a gyerekek miatt - akkor váltani kell.

Nekem elég sok (nyelv)tanár végzettségű barátom, ismerősöm van.
És a tiszteletreméltó kivételtől eltekintve (3-5%) csak az nem hagyta ott a pályát, aki másra nem volt alkalmas...
-Helló apám, minden okés? -Simaliba. Szigetre mentek idén is? -Á, idén már nem. Nagyon gagyi lett szerintem, és elszednek egy rakat pénzt, rablás, ami ott folyik. Sok bóvliárus, Töki Pompos, vizezett fesztiválsör ötszázért, ebben én már nem veszek részt. Nem ennek indult a…..
Ez tényleg egyszerű rablás, ennél az is jobb lenne, ha a az OTP alkalmazottja fegyvert fogna az ügyfélre és elvenné a tárcáját. Abban legalább van izgalom, nemcsak megalázás. A sztori: Vomit barátunknak csekken rótta le tartozását egy francia ügyfele, az OTP pedig hónapokig ült…..