Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elderflower

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pontilyen pont ilyen Fejetetején 2009.10.14 17:33:00
Amikor eljön az ősz, gyakran eszembe jut Németország. Az ottani őszök, a csípős és napfényes séták az Unter den Lindenen vagy a Saale-parton. A színes avar, a berlini ég (Berlin fölött az ég...), a jénai piactér és a thüringiai dombok.Ott, Németországban, egy jénai…..
Az előző posztom annyira komplex lett, hogy érintőlegesen szinte mindennel, amit a világról gondolok, összefügg. Nem tudom, hasznára vált-e. Most mindenesetre csak egyetlen mozzanatot akarok kiragadni a végtelenségből: az értelmesség problémakörét.Kérdésem döbbenetesen…..
Ahogyan tavaly megemlékeztem a költészet napjáról, úgy idén is.Annyi kiegészítéssel, hogy idén ez a nap egybeesik a kereszténység feltámadás-ünnepével. Éppen ezért egy olyan versszöveget idézek most ide, amely nekem az elmúlásról, egy (talán soha nem is volt) idő…..
Mintegy tizenöt éven keresztül majdnem napi rendszerességgel írtam verseket. [Ki lehet számolni, hogy hány száz, avagy inkább hány ezer verset jelent ez. És lehet sejteni, hogy a mennyiség és minőség viszonyából kiindulva miféle átlagszínvonalat jelez ez a darabszám. Nem mintha…..
Amin minden eldől, az a lélektanJELENLÉT. Arany János ezt így fogalmazta meg: "Legnagyobb cél pedig itt e földi létben: / Ember lenni mindig, minden körülményben."Példaként nézzük meg a következő videót.  A kapus megzavarja a lövő játékost, érezteti, hogy…..
Elderflower 2009.03.15 17:34:31
Pontilyen pont ilyen Hímsovinizmus 2009.01.22 15:33:00
"A legtöbb férfi szemében a nő az egy háziállat." Egy kedves barátnémmel beszélgettem a minap, és akkor hangzott el ez a fönti megjegyzés. Őszintén szólva már nem is emlékszem, melyikünk szájából. Annyira egyetértettünk, annyira egy húron pendültünk.Közös…..
Elderflower 2009.01.23 16:36:15
Nem olvastam teljesen végig a vitát, mert eléggé személyeskedővé fajult, sokszor nyilvánvalóvá téve, hogy az illető kommentelő félreolvasta a posztot. Pontilyen, nekem nem tűnt feministának az írásod, sem hímsovinisztának. Engem inkább optimizmussal tölt el, hogy felveted a "rendből való kilépés" lehetőségét
"intellektuális erőfeszítések" árán. Erről esetleg írhatnál bővebben is, ha gondolod.

Ami ezt a konkrét esetet illeti: számomra a házasság, a kapcsolat két ember szövetségét jelenti. Azzal, hogy két emberről beszélünk, az sem kizárható (sajnos), hogy az egyik "háziállat"-ként kezeli a másikat, de az sem, hogy a másik ezt elfogadja. Háziállatként kezelhet egy önálló döntés keretében egy ember egy másikat, ő pedig ezt - önálló döntés keretében - elfogadja. Külső szemlélő, a párkapcsolatot másként értelmező ember számára visszatetszőnek tűnhet ez a történet, de lehet, hogy az adott nő és férfi ezt letisztázták egymás között, megvan a szerepük.
Én mint kívülálló annyit mondok: ha egy házasság az egyenjogúságra épül, azt üdvözlöm, de ha nem, azt is elfogadom, és elsősorban társadalmi hagyományokat, hanem önálló emberi döntéseket föltételezek mögötte. Ettől függetlenül képzelhetem másként a párkapcsolatot, mint ők.

Lehet, hogy ennek a "hölgynimfamenyét"-nek megfelel ez a helyzet? Elvégre kiköltözött Németországba a "férjség"-éhez. Nekem aggályosnak tűnhet, hogy a férfi nem bánja a nő álláskeresési problémáit, nem támogatja őt ebben. Lehet azonban, hogy a nő önként veti alá magát a férfi akaratának, mert olyan a karaktere (utalt is erre előttem már olyasvalaki, aki ismeri a nőt).

Azon is elgondolkoztam, hogy mennyi olyan helyzet van, amikor nem a "jobb,okosabb" ember jut olyan lehetőségekhez, amelyekre "hivatott". Függetlenül a hímsovinizmustól. Felmerül az is: nőként befutó lenne-e ez az álláskereső, német férfiriválisok mellett, ha ő maga is német lenne?