Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sioux Six

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezen a héten nem ajánljuk, hogy a kedves olvasó este hallgasson Petőfit, hiszen ma Jamie Winchester és Hrutka Róbert egyik koncertjét adja a rádió, mi pedig senkit nem szeretnénk arra buzdítani, hogy hallgasson egy zenekart, amelyiknek minden száma olyan, mintha valami mobilreklám…..
A farsangi szezon záróakkordjaként, február utolsó napján a Kollektiva megrendezi immár hagyományos maszkarave-jét: álarcos dj-kben, zenei kavalkádban és táncparkett-gyalulásban nem lesz hiány, a jelmezes megjelenés ajánlott. A bál fővédnökei a brit Moda klubest házigazdái és…..
Sioux Six 2009.02.25 12:56:38
Az nyilvánvaló, hogy a Luditták az egyik legjobb dolog, ami a magyar hiphoppal valaha is történt, az viszont már kevésbé ennyire egyértelmű, hogy az Animal Cannibals mije is a magyar hiphopnak. Ők ugye azok a vicceskedő, alapvetően szimpatikus arcok, akik lassan 15 éve adták ki első…..
Lezajlott a britek Fonogramja a BRIT Awards, ahol a négy kategóriában jelölt Coldplay kivételesen nem vitt haza semmit. Úgy látszik hazai területen nem Chris Martinék a császárok, ott inkább Duffy a királynő. A hölgy ugyanis négy jelölésből hármat is megnyert, köztük a…..
Az új-zélandi kormány egy olyan törvényt akar február 28-tól érvénybe léptetni, ami jogot formálna a hatóságoknak arra, hogy az illegálisan zenét letöltőket leválasszák az internetről. Ezen számos Twitter-, Facebook-, és Mypace-felhasználó olyannyira felháborodott, hogy…..
Empire Of The Sun - Walking On A Dream (2008 EMI/Virgin) Ausztrál duó, elképesztően idióta imázzsal, akik egy 1984-es regénytől kölcsönözték nevüket. Sokféle vokálok, néhol natív elemekkel, elektronikus, de legalábbis elektroakusztikus alapokkal, sok gitárral meg szintivel.…..
Sioux Six 2009.02.17 23:30:24
Huszadik évfordulója alkalmából Trent Reznor úgy döntött leállítja egy időre a Nine Inch Nailst, de előtt csinál egy amolyan búcsúturnét, méghozzá az újra összeállt Jane’s Addiction társaságában. Ez mintegy köszönet lesz nekik, hogy annak idején felsegítették egy…..
Lángoló Gitárok Fonogram 2008 2009.02.12 09:44:00
Nekünk is megvan ám a magunk kis Grammy-je! Úgy hívják, hogy Fonogram. Hogy ezt mennyire nevezhetjük klasszikus „kicsi, savanyú, de a miénk” helyzetnek, arról lehetne beszélni, de hát sajnos nekünk nincs egy Robert Plantünk, mi be voltunk ide zárva 40 évig, amivel…..
Lángoló Gitárok Női szumó 2009.01.26 11:00:00
Erik Sumo Band @ Trafóban 2009.01.21. A Trafó amolyan Tövisházi Ambrus fesztivált csinált az elmúlt hétvégén, lévén, hogy az Erik Sumo Band főhősünk szívügye, míg Péterfy Bori alá dalszerzőként, és zenészként is bedolgozik. A tíz éve működő kultúrház talán…..
Három dologra voltam kíváncsi a New York-i magyar évad megnyitóján. Hogy a Carnegie Hall tényleg a világ egyik legjobb koncertterme-e. Érdekli-e a sznob New York-iakat a cigányzene és a klasszikus zene elegye. És hogy milyenek a sznob New York-iak. A fentiek közül egyedül az…..
Egy fura klippel jelentkezett Synchron címmel a Realistic Crew csapata pár napja itt a Lángoló Gitárokon (de akár kicsit lentebb is megnézhető). Az alábbi mikrointerjúból megtudhatjuk, hogy ez lényegében nem is klip, meg azt is, hogy hogyan áll a lemez. Vranik Krisztián…..
Sioux Six 2009.01.21 11:35:39
Vasárnap Bono még úgy nyáladzott a Barack Obama beiktatását ünneplő fellépésen, hogy rossz volt nézni (már csak szerelmet kellett volna vallania az USA új elnökének, hogy teljes legyen az öröm), hétfőn pedig már ki is nyomták az első dalt a március 2-án megjelenő No Line On…..
Az akkreditáció intézménye a gyakorlatban – nálunk – a kilencvenes évek egyik legnagyobb bulija volt. Többé-kevésbé hozzáértő szervezetek, erős politikai lobbiháttérrel rátelepedtek egy-egy rendes szakmára és tanfolyamokat, vizsgákat kezdtek el nekik szervezni jó…..
Sioux Six 2009.01.18 22:57:51
Tisztelt WayacrosstheRubicon Úr,

Először is szeretném megköszönni, hogy helyettem Ön mondta ki a „AVH-s vallatótiszteket idéző” fordulatot – ugyanis pontosan az Ön illetve Jeszenszky kollegája/alteregója stílusában tettem fel kérdéseimet. Még egyszer köszönöm. Ugyanakkor sajnálom, hogy válaszait folyamatosan degradálja a kérdező fél mindenáron való „rosszindulatú hülyének” való beállításával.
Idézek válaszából : „nyilvánvalóan nem különösebben érdeklik a válaszok, csak az, hogy jól "odakérdezhessen”. Sajnos Ön ebben (is) téved mivel, a tájékozódás mellett nem titkolt célom, hogy rést keresek az Önök által épített falon, azért, hogy egy reális, valós és nem különben a mai világhoz (technikai értelemben) alkalmazkodó szabályozás jöhessen létre, úgy hogy mindeközben a jogdíjfizetés jogosságát egy másodpercig sem vitatom.

1. A kérdés nem a közös jogkezelés alapelveit vitatja, sajnálom, hogy Ön ez irányban próbálta elterelni a válaszadást. A kérdés arra irányul, hogy egy egyszerű hétköznapi egyesületnek mik a törvényes jogai.
A „sértett képviselője” – megítélésem szerint a képviselő az, akit felkérnek, felhatalmaznak, megszavaznak a képviseltre. Evvel szemben a MLE egy egyesület, ami semmiben sem különbözik bármilyen más civil szervezettől, és azt képviselheti, aki őt erre meghatalmazta. Önöket fel tudnak mutatni ilyen meghatalmazást?

2. A kérdés lényegén nem változtat, hogy ki a pénzt beszedő szervezet. A MAHASZ – már ne is haragudjon – egy épp olyan gittegylet, mint a Magyar Lemezlovas Szövetség. Erre még ráerősítenek olyan véletlen személyi „átfedések”, mint Jeszenszky Zsolt személye. Ráadásul a MAHASZ olyan cégeket képvisel, akik néhány rövid éven belül visszavonhatatlanul tűnnek el a föld felszínéről. Vagy Ön esetleg azok közé az őskövületek közé tartozik, aki azt hiszi, hogy még 100 évig lehet eladni Zorán és TNT lemezeket a Tescoban?
De kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez: ki és milyen jogon állapítja meg és szedi be azokat az összegeket, mellyel a MAHASZ legalizálja a zenemásolást? Ki ad a MAHASZ-nak felhatalmazást erre? Mondjuk a Warp Records, a SOMA (nem a mamagésa) vagy a K7! felhatalmazta a MAHASZT arra, hogy az ő felvételeik mp3-as „verziója” után a MAHASZ bármiféle díjat beszedjen? Rendelkezik a MAHASZ ilyen felhatalmazásokkal? Próbáltam külföldi oldalakon hasonló példákat keresni, egy árva darabot sem találtam. Tudna ilyenre vonatkozó linket küldeni?
Egyben egy újabb kérdés is megnyílik válasza alapján. A MAHASZ a magyar hanglemezkiadók szövetsége, ez a szervezet miért szed azoktól bármilyen díjat, akik 95%-ban nem magyar zenét és/vagy nem magyar kiadók által kiadott zenét játszanak? Ez a KÜHASZ feladata lenne, nem tudom, van-e ilyen?

3. Ezt nagyjából a második kérdésben kitárgyaltuk.

4. Válaszát köszönöm, érthető, logikus. Egyetlen pontjával a – saját megvásárolt felvétel többszörözéssel szállnék szemben – de az a következő ponthoz kapcsolódik.

5. Először vegyük válaszának személyeskedő részét : azokat a kifejezéseket, hogy „Jeszenszky kommandó” és, hogy „disco-razzia” nem én találtam ki, hanem a hétköznapi nyelvben a szakma – bármilyen fájó is ez Önöknek – így használja. Épp úgy, ahogy a sportért rajongók zöme Détári Lajost Dömének, Erdei Zsoltot pedig Madárnak a nevezi a hétköznapi életben.

Nos a szakmai részre visszatérve : egyrészt köszönöm a válaszát, és gúnyolódás helyett beláthatná : ezekre a kérdésekre a válaszok nincsenek minden sarokra kiírva, ellenben Önök elgondolkodhatnának azon, hogy nem-e az elégtelen kommunikációjuk okozza a rengeteg - Önök szerint, ostoba, rosszindulatú kérdező , elégedetlenkedő meglétét. Ráadásul erre a rossz kommunikációra sajnos ráerősít a MLE elnöke, aki pozíciójából kifolyólag nem engedhetné meg magnak azt, hogy bárkivel is minősíthetetlen hangnemben beszéljen. Válaszainak hangneme olyan jellemre engednek következtetni, mely bármilyen felelős, vezető pozíció betöltésére teljességgel alkalmatlanná teszik. Egy kereskedelmi cég állás interjúján egy ilyen jellemű személy a küszöbig jutna.

Ugyanakkor Önök is beláthatják, és mint a lemezlovasok képviselői kutya kötelességük lenne tenniük azért, hogy egy estlegesen rosszul, sőt mondjuk ki: inkorrektül működő törvényt megváltoztassanak. Miről is van szó? Az egyszer már megvásárolt hangfelvételt, ha egy DJ a SAJÁT részére többszörözi : A) azért mert nem akar mondjuk egyetlen játszott dal miatt egy cd-t örökké magával hurcolni, B) azért mert más formátumra (pl. laptop-ra) vált, ezért még az a hangfelvétel igenis az adott DJ tulajdonát képezi, ami után a jogdíjat egyszer már megfizette. Nekem több ezres gyűjteményem van melybő a régebbi már kikopott darabokból egy-egy slágert összemásolok cd-re, én ezért jogtalannak érzem egy fillér megfizetését is. És biztos vagyok benne, hogy ezt más is így gondolja. akkor megragadva az alkalmat kérem Önöket, hogy ezt a kérdést mielőbb vigyék a Parlament elé és változtassák meg! És akkor végre lenne egy olyan cselekedetük, ami alátámasztaná az MLE létjogosultságát.

6. Válaszát köszönöm van benne logika, de nincs is. Nyílván a hálószoba kiadók is szeretnének pénzt keresni – egy napon. És a kezdő zenekarok is pénzt szeretnének keresni – egy napon. De amíg hálószobák és kezdők, addig boldogan adják ingyen a zenéket, ez olyan mindennapos, mint a kakaó reggel az oviban.
Ugyanakkor válaszának ismeretében Ön mire véli azt, hogy az Ön által szentnek tartott Artisjus a jogdíjak elosztásánál szorzókat állít fel, melyek szerint egy opera előadás, sokszorosát kapja például egy Pink Floyd dalnak. Vagy Ön szerint nincs olyan arányú művészi különbség egy limonádé Dévényi, Arató, Lotters, Spigiboy stb. és mondjuk egy Cadik, Naga stb. szett között, mint egy Wagner opera és egy Pink Floyd dal között?

7. Nem értem a válaszát. Én semmilyen szervezet vezetője nem szeretnék lenni, ezért az én jogi felkészültségemet kérem ne elemezze – egy percig sem vitatom, hogy nem vagyok felkészült. De a DJ szövetség elnökének lenni nem jogi felkészültség kérdése – természetesen nem árt ha van - bár az Ön és Jeszenszky kollegája/alteregója hozzászólásai sem tűntek úgy, mint egy jogot különösebben értő – maximum néhány paragrafusát gépiesen bemagoló és ismételgető – személy megnyilatkozásai. A kérdésem arra vonatkozott, hogy helyes-e, hogy egy olyan személy vezeti a DJ szövetséget – aki túl azon, hogy finoman szólva nem túl népszerű – valószínűleg belebetegedne abba, ha csak heti 2 órát el kéne töltenie azoknak a rendezvényein, akiket képvisel.
Vannak olyan helyzetek az életben, amikor illik érezni : itt az ideje felállni. Ha valaki nem érzi, hogy ez a pillanat most eljött, akkor az a baj. Ha valakinek többet ér az önbecsülésénél a könnyű fizetés, akkor meg az a baj. El kellene ezen gondolkodni, kedves Zsolt.


Összegezve : nem vitatom : sok kérdésben igazuk van. Ugyanakkor Önök se vitassák azt, hogy kommunikációjuk elégtelen, és számos esetben a józan ész, és az Önök által képviseltek, vagyis a DJ-k ellen tesznek, és nem értük. Szintén vitathatatlan: ha a beszedett pénzeket és az ezek után keletkező elszámolásukat legalább az érintettek részére nyilvánossá tennék, valószínűleg kisebb elégedetlenség és több jogdíj lenne a jutalmuk. És talán jobb lenne ezeket a kérdéseket megvizsgálni, a tátongó hézagokat betömni, mielőtt esetleg egy agilis és hírnévre vágyó ügyvéd összedönti ezt a félig alapozott kártyavárat…