Regisztráció Blogot indítok
Adatok
menenius

4 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Holnapra megforgatjuk… A hazai rendszerkritika 1. rész Egyre több közgazdász, elemző, szakértő veti föl, hogy a világgazdaságban tomboló válság-cunami nem a kapitalista rendszer működésével együtt járó és szinte természetes ciklikus krízis, hanem valami gyökeresen új,…..
menenius 2011.11.24 07:33:26
@2llkedő:

A Bakos értelmező szótár, s nem etimológiai. Illetve kissé elfogult, és pontatlan.
menenius 2011.11.24 08:20:58
@2llkedő:
Ha azt írja a Bakos, hogy görögkeleti, akkor pontatlan mivel a pravoszláv is ortodox. Másrészt a szó jelentése: igazhitű(, nem pedig ortodoxia híve, mivel az az alanya. Pontosabban az igazhitűek lettek ortodoxok.) Az, hogy milyen jelentéstartalmakat társítanak hozzá, ill. milyen jelentésrétegek rakodnak rá az más kérdés. Egyébként meg úgy tűnik használunk, s "kedves vezetőink" is mindenféle kifejezést, amiről halvány fogalmuk sincs. A bejegyzésem erre vonatkozott.
Egy régebbi polemikus írásomat illesztem most ide. Tudom, hogy ebből van, ami ellentmondásos nemcsak önmagával, de a korábbiakkal és majd a későbbiekkel kapcsolatban is. (Fenntartom magamnak azonban azt a jogot, hogy ne értsek egyet akár magammal se.) Van azonban ebben néhány…..
 Bibó István 1945 őszén nagy visszhangot kiváltó írását A magyar demokrácia válságát a következő két mondattal kezdi: "A magyar demokrácia válságban van. Válságban van, mert félelemben él."  "Válság van!" Előszeretettel használják ma ezt…..
1909-ben Vehi (vagyis Mérföldkövek) címmel jelent meg egy gyűjteményes kötet Oroszországban. A szerzők az 1905-1907-es forradalom tanulságait levonva fogalmazzák meg ítéletüket arról a materialista radikalizmusról, ami az orosz értelmiség gondolkodásában kizárólagosságra…..
Mérfölkövek Bevezető 2009.01.17 17:38:00
„Kezében óriás rostávalÁll az Idő és rostál egyre,Világokat szed és rostál kiVidáman és nem keseregveS busul csak az, akit kihullat.”                       …..