Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tonberry

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Szépművészeti Múzeum bővítésének Karácsony Tamás által készített terveit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tervzsűrije a közelmúltban jóváhagyta. Bár a tervek a pályázat eredményhirdetése óta ismertek, egy neves értelmiségiekből álló csoport megkésve…..
November 20-án, azaz jövő hét péntekén lesz 160 éves a Széchenyi lánchíd; ezt körberajongva tematikus heteket tartunk a blogon (figyeldoda a fain új fejlécet!), úgyhogy több, a hídhoz lazábban vagy szorosabban kapcsolódó posztot lehet majd olvasni! Budapest a hidak fővárosa,…..
Oké, szóval 80-as évek vége, 90-es évek eleje. A Disney családi mesedélután keretén belül már reklámozzák a Transformers játékokat. Nem mintha korábban nem lett volna már néhány szerencsés, aki rendelkezett ilyesmivel, de ekkorra mindenki megismerte a sorozat…..
Olyan hiszti kerekedett a Szépművészeti Múzeum bővítése kapcsán a régi vs. új problémával kacsintgató poszt kommentjei között, hogy nem tudok ellenállni a téma további feszegetésének. De hogy a dolog ne legyen egyszerű, egy már 135 éve eldöntött kérdést veszek elő,…..
Tonberry 2009.01.21 16:17:17
Igen, el tudom képzelni őket egy épületen :) Nézd csak:
www.cs.wright.edu/~tkprasad/courses/cs884/chartres.jpg
(ha már fentebb említettem). És még ki tudja hány félig román, félig gót épület van. Nem is beszélve arról a legalább tucatnyi magyar templomról, melynek hajója középkori, a tornya pedig barokk (jó, persze ezek évszázadok alatt lettek ilyenek, nem pedig egy építész döntése nyomán).
De dekorativitásuk mindenképp kiegyensúlyozza az elemeket. Ha viszont valahová random odacsapnak egy üvegkockát vagy egy betonkockát (vagy akármilyen alaktalan trutymót), amelyről süt, hogy nem nagyon dolgozott rajtuk az alkotó fantázia, sem az emberi kéz, egyből zavaró a kontraszt. Persze ezekre is van jó példa: a Duna-partra tervezett gigantikus hotdog (lásd: CET) ötlete nekem pl tetszik. De abban az esetben egy lényegesen jelentéktelenebb eredeti épülettel állunk szemben, amelyért nem túlzottan kár, ha kísérleteznek rajta. És hogy a modern épületek is lehetnek dekoratívak, arra példa Makovecz munkássága, aki ennek megfelelően hogy-hogynem jelentős népszerűségnek is örvend.
(Huh, kicsit lehet hogy elkanyarodtam, bocsi, csak a "régi=szép?" gondolathoz is kapcsolódni akartam)
Tonberry 2009.01.21 21:52:29
Most látom csak hogy Schulek a Salamon-tornyot is helyreállította anno, igazi kő kiegészítésekkel, faragásokkal, valami ilyenre: www.visegradmuzeum.hu/stat/pic/alvar/image011.jpg
Csakhogy aztán kétszer is kiégett, és az utána érkező 'nagytudású' műemlékesek közbenjárása folytán nyerte el jelenlegi, élvezhetetlen külalakját. Hát pech :(
A manapság látható várrekonstrukciókról egyébként alapjában véve nem is érdemes beszélni, mert siralmas a helyzet (egyik ritka pozitív példa talán a visegrádi palota nemrég).
Részemről is bocs az elkalandozásért, de ha már szóba jött, és olyan messze azért nem mentünk Bp-től ... :)
Tonberry 2009.01.22 08:31:29
BDzsH: igen, én is felfigyeltem arra a mondatra, de alapjában véve archiregnummal értek egyet.
Én visítok ha pl ilyet látok:
files.blogter.hu/user_files/24465/ozora/Ozora10_resize.jpg
Ha már a műemlékes tudja, hogy milyen volt egy adott részlet, és elkezd rekonstruálni, akkor igazán megtehetné, hogy helyre is állítja azt, nem pedig egy gigászi vitrinné alakítja az épületet, melyben ott árválkodik az a pár eredeti kődarab, amit megtalált. Az ilyennek nyilván ára lesz (elvesznek eredeti dolgok, nem 100%-osan hiteles dolgok kerülnek oda), viszont cserébe egy használható, esztétikus egységet kapunk, amit érdemes mutogatni, és érdemes nézegetni is. A látogatót nem érdekli, hogy az ablakkeret vagy a boltív melyik 20cm-e nem eredeti, ugyanakkor az elütő/sejtető betoldások kifejezetten illúziórombolóak.
(Mondjuk a M-templom Schulek-i kiegészítéseit ez sem magyarázza)

archiregnum: én a pécsi székesegyházon döbbentem meg nagyon, amikor megláttam hogy az milyen volt a visszarománosítás előtt. users.atw.hu/kepeim7/pecs/1haz1.jpg
Érdekes dolgok ezek is :)
Folytatódik majd a Várat bemutató sorozat, ez csak egy ilyen rövid kirohanás itt a komolykodó finish előtt. Nem is igazán konkrétumokat akarok említeni (pedig de), hanem ezt az odaépítünk-valamit-akkor-az-milyen-legyen-új-vagy-régi kérdést, ami állandóan felmerül - legyen szó…..