Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lower

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatódik majd a Várat bemutató sorozat, ez csak egy ilyen rövid kirohanás itt a komolykodó finish előtt. Nem is igazán konkrétumokat akarok említeni (pedig de), hanem ezt az odaépítünk-valamit-akkor-az-milyen-legyen-új-vagy-régi kérdést, ami állandóan felmerül - legyen szó…..
lower 2009.01.18 14:06:38
Örülök városjáró, hogy ennyire kitartasz az igazad mellett. Totál igazad van. Meg a többieknek is.

A cikk írója az elején határozottan megmondja, hogy nem akar állást foglalni, a végére pedig totál leócsárolja a nyertes tervet, majd később a kommentekben a Hősök terét!!! is.

A Hősök tere Magyarország egyik jelképe, a 19. század vége és a monarchia építészeti színvonalának dicsőséges megnyilvánulása. Ha ezt valaki nem látja szépnek akkor nincs miről beszélni. A szép mint kifejezés természetesen szubjektív egy ideig. Később azonban a többség megítélése dönt arról hogy valaki vagy valami szép. A tér tökéletesen van megkomponálva a középen égbetörő angyallal, illetve a magyar hősők félkör alakú, egyfajta ölelést jelképező formációjával. A két oldalon elhelyezkedő monumentális múzeum pedig a tér már alig fokozható eleganciájának beteljesedése. A nyertes terv szeréntem, - újra elmondom - kellő tisztelettel, és szerénységgel probálja a világörökség részeként elkönyvelt helyet kibővíteni, ami bár a múzeumhoz szükséges de a tér egységét megbontja. És pont ezért jó a földalatti bővítés. Mellesleg Solaitid említette talán hogy a tér távol esik a központtól. Igen ez szándékos tervezési koncepció volt, hogy a Városligetet összekösség a Deák térrel. A Hősök tere olyan Magyarországnak mint Párizsnak az Eiffel torony vagy Londonnak a Trafalgar square. Nem a funkciójuk a lényegük hanem a kinézetük. Eiffel toronynak ugyanúgy nincs funkciója mint a Hősök terének. De minek is mindnenek funkció? Milyen unalmas világban élnénk ahol mindennek csak a használhatósága lenne lényeges? A végtelen minimalista stílus is a visszájába csap át. Ezt fedezte fel a high-tech építészet ami épp ezellen próbál majd harcolni. Felesleges, de izléses és izgalmas áramvonalas formákkal, geometriai szerkesztésekkel és lekerekített részekkkel próbál életett leehlni szürke utcai épületeinkbe. Ahogy ezt annak idején a 19. században a stukkók helyettesíteték. Azt sem szabad elítélni.
Valaki írta hogy a modern már jó pár évtizede véget ért. De szeréntem aki a modern szót használta az melléknévként értette, merthogy a modern szó valami újat, valami különlegeset jelöl. Egyébként ha már állandóan Franciaországnál lyukadunk ki, ők csodálattal fordulnak a történelmi épületekhez is és nem lerombolni akarják és a helyükre építeni , hanem megpróbálnak hozzáadni, hozzátenni a régiek munkájához olyan színes és ötletes dolgokal mint a Pompidu központ, az üvegpiramis vagy néhány épület a Champs Elysées-en. Párizs és Róma belvárosa is olyan mint Prágáé megpróbálják megőrizni az eredeti hanguatot. Ezt kéne Budapesten is csinálni és feldobni igényes épületekkel. Nem pedig lerombolni azt, ami még a főváros egykori pompájából maradt. Nem pedig elnyomni az utolsó hírnököket. Sok művész lett híres élete után de van akiket nem véletlenül nyomott el már a maga kora is. Ahogy már tűnnek el a szocreál épületek is, úgy fognak eltűnni a kortárs építészet igénytelen darabjai is hamarosan. A Hősök tere azonban két viágháborút, számos szőnyegbombázást, forradalmat és rendszert megéllve továbbra is büszkén áll, és hirdeti Budapest fényét több mint 100 éve. Kevés épület és bővítés fog ilyen hosszú kort megéllni. Ez is mutatja hogy bármi történt az emberek nagyon szerették és szeretni is fogják. Akkor is ha nem használható semmire.
lower 2009.01.18 17:01:47
@Solaitid:

Azért van elvágva a tér az épületektől mert ott mennek az autók. Ha újabb épületeket tennék oda az még jobban összekeverné a teret. A megoldás talán az lehetne ha újra burkolnák a teret a múzeum lépcsőinek aljától egészen a Műcsarnokig. Az autósok meg kapják be csá. Így lehetne egy valóban összefüggő teret alkotni. A tér valóban nem pontos, de ezt lent a földről nem látja senki.
London meg Berlin azért nem őrizte meg a belvárosát mert nem volt mit. A II. világháborúban mindegyiket szétbombázták. Az építészeknek ez nagy lehetőség volt szinte bármit építhettek. Ezzel többé kevésbé nem is éltek vissza. Azonban a megmaradt értékeket fogal körömmel védték, és a Westminster negyedben a politikai városközpontban és belvárosban minden tökéletesen illik az utcaképbe és a modern, high tech és más épületek nincsenek ott vagy csakis elfogadható mennyiségben. A Parlament és a Westminster apátság körül is minden olyan mint ahogy lennie kell. A toronyházak is a Citybe (ahol egyedül a Tower áll a régiek közül)vagy egy tljesen új területre a régi kikötők helyre Docklandbe kerültek. Tehát teret adtak az akkoi kortársnak a belsőbb területeken ahol valami elpusztult és természetesen a külső városrészekben is. Berlin még jobban megsínylődte a háborút ami szinte egyedül megmaradt az Unter den Linden a kormányzati épületekkel szintén nem tartalmaz toronyházakat és más odanem illő épületeket. Máshova azonban sok mindnet engedélyeztek. Bár kelet berlinben azért nem sok szava volt a közvéleménynek ami meg is látszik. Ha ez a két város is épségben megmradt volna ők is Párizs,Bécs,Róma vagy Prága példáját követték volna. Mi viszont nem tudjuk merre tartunk. Egyrészről hiába bombázták szét Budapest 70%-át rengeteg minden megmaradt. De mi még azt a maradékot is széttöredeznénk. A városszövet utols érintetlen darabjait.