Regisztráció Blogot indítok
Adatok
karamzin

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudtam én, hogy ebből baj lesz. Nem szabad itt csak úgy viccelődni Magyarország egyik legpatinásabb heavy metal zenekarával. Volt ebben a posztban egy videó, amin az Óriás Ossiant játszik, akusztikusan. Ebben még semmi különös nincsen, mindenkiben él egy metálos, de az Óriás az…..
karamzin 2015.02.15 14:35:27
@dankógábor: Tévedés. Minden felhasználás engedély köteles. A fentieket csak annyiban pontosítanám, hogy főszabály szerint az engedélyt a nyilvános előadásért és a nyilvánossághoz közvetítésért az Artisjustól kell kérni. Természetesen ez a tribute zenekarokra is vonatkozik, és attól hogy ez a gyakorlatban általában nem érvényesül még nem eredményez jogszerű helyzetet. Jelen esetben nem tudom, hogy volt-e az Artisjus felé jogdíj fizetés (engedély kérés) a Márhívó kapcsán, de azt hiszem mindegy is, hiszen ahogyan látom a fellépés jogalapja inkább szerzői-személyiségi jogi alapú. A lényeg azonban, amiért a legelső komment is született, hogy valótlan és félrevezető a cikk azon állítása, hogy a már nyilvánosan előadott zeneművek változatlan előadása nem engedély köteles.
karamzin 2015.02.15 15:54:34
@eßemfaßom meg áll: Ahogy idézed, mind a koncerten való lejátszás, mind a felvétel csak akkor lehetséges, ha ennek fejében megtörténik a jogdíj kifizetés az Artisjus felé. A jogdíj megfizetésével történik ugyanis az engedélyezés. Azokban az esetekben pedig ahol nem az Artisjus jár el, mert a szerző nem közös jogkezeléssel érvényesíti jogait, ott közvetlenül a szerzővel, vagy a más szerzői jogosulttal (pl. kiadó), kell megállapodni.

A cikkben azonban arról volt szó, hogy a már nyilvános művek változtatás nélküli előadása, sőt rögzítése és kiadása (!) minden további nélkül lehetséges. Amint az idézett Artisjus FAQ-ból is látható, ez az állítás egész egyszerűen nem igaz.

Mindebből a bivajröcsögei Bosszantók esetére is kitalálható a válasz.
Egy jó ideje mondjuk, hogy a budai kerületek komoly villái talán egy cseppet túl vannak árazva. Tasnádi giccses villája annyiba kerül, mint d’Artagnan kastélya Franciaországban, a rózsadombi stricirokokó (a szóért hódolatunk Modoros blognak!) házak pedig drágábbak, mint a…..
karamzin 2010.05.04 16:55:02
@escaper: Az is egyfajta vakság, ha valaki nem képes észrevenni az értékeket, és csak a kellemetlenségekről vesz tudomást, azokat pedig felnagyítja. Mindez abból az elégedetlenkedő attitűdből ered, amit említettem.
A hasonlatok szintjén: van egy egész jó csajod, nem egy balerina alkat, és nem is végzett phd-t, de helyes is, okos is, szerethető, te mégis állandóan panaszkodsz a haveroknak, hogy nagy a segge és ostoba.

A szubjektív Budapest-élmények hiábavaló ütköztetése helyett ajánlom figyelmedbe az Economist Intelligence Unit által készített városélhetőséget mérő listát: hvg.hu/gazdasag/20100211_eiu_legelhetobb_varosok_listaja_2010_vanc

A lényeget azért kiemelem: Budapest 140-ből az 55., közvetlenül New York előtt és London mögött. A térségben mindenkit megelőz.
Ezen adatok objektivitása talán elgondolkoztat, vagy már az elemzők is vakok?

Budapest szerethetőségéről pedig érdemes elolvasni ezt az írást: bedemarton.tumblr.com/post/357936487/ha-valaki-esetleg-nem-vett-volna-a-time-out
hátha némi nosztalgiával tölt el az önkéntes száműzetésében.

még valami: nem állítom, hogy Budapest tökéletes, hogy nincsenek hibái és ne lehetne sok mindenen javítani. De teljességgel megalapozatlannak és igen, irracionálisnak tartom a néhány közlésben fentebb megnyilvánuló gyűlöletet.