Regisztráció Blogot indítok
Adatok
avalon

7 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
avalonblog Lakás bérlése 2009.01.27 14:27:05
Ez egy külön történet, vagy inkább rémálom. A normál árfekvésű lakásokra nagyon nagy a kereslet (lakásonként kb. 100-500 jelentkezőig fekvéstől függően), így az ember jól sejthetően közel nulla eséllyel indul. Ha egyáltalán eljut odáig, hogy megnézheti a lakást (ami…..
avalon 2010.04.28 11:04:30
Szia!

Nem is gondoltam, hogy valaki még jár erre :) Akkor talán tovább kéne írnom, most úgyis van egy-két vicesebb sztorim. :)

Párod már ott dolgozik? Mert akkor nyilván lakik valahol... ha még nem, csak egyszerre mentek ki, az persze necces.

Tanács: ha párodnak sincs lakása, akkor elsőre sztem menjetek egy diákszállóba (Jugendherberge), nem olcsó (25euró körül per fő per éj), de ha már ott vagytok, akkor tudtok lakást megnézni, és bérelni. A következő lépés pedig a Zswischenmiete nevű dolog. Ha csak hat hónapig maradtok, mindenképpen erre lenne szükségetek.Ezt olyan diákok/emberkék kínálják főleg, akik fél évet külföldön tanulnak vagy dolgoznak. Az árak is jobbak, mert általában egy diákok lakta lakás egy-két szobáját lehet így megszerezni. Így a berendezés sem gond, sem átvenni (megvenni) sem újonnan szerezni nem kell. Ezt már megpróbálhatjátok előre neten, de mindenképpen olyan írja a maileket, aki tud németül. A németeknek ez borzasztó sokat számít.

A másik megoldás, bár csúnya dolog, de megoldás: hazudjatok. Hazudjátok azt, hogy évekig ott akartok lakni, életetek értelem kivenni azt a lakást stb. és kész. Figyeljtek oda, hogy a szerződés ne határozott idejű legyen. Jellemző a három hónap felmondási idő. Kiveszitek, és három hónap után felmondtok, valamilyen ürüggyel, nem azért, mert ti eleve csak hat hónapig akartatok maradni... mondom, csúnya dolog, de itt a lakásbérlés olcsó kategóriában tényleg véres üzemág. Linkeljek néhány weboldalt, ahol érdemes lakás után néznetek?

EGyébknét vannak még apartmanok is (olyasmi, mint egy koli, csak apartmant lehet bérelni, de közös konyha, sokszor közös fürdő) - ez drágább, mint a sima lakás (plusz 20-40%), viszont lehet akár egy hónapra is bérelni, és havonta meghosszabbítani. Az elejére ez is megoldás lehet.
  Istenuccse, nem vagyok keményvonalas kapitalista, de hiába tuszkolom vissza, csak előbújik a bennem élő Vaslady szelleme: a munkával eltöltött évek számával egyenes arányban kezdem egyre irritálóbbnak tartani a sztrájk intézményét.   Dickens apó idejében - amikor…..
avalon 2010.01.13 09:35:24
Van egy olyan érzésem, hogy vannak néhányan, akik nem értik a sztrájk lényegét. Többek között a sztrájkolók.

A sztrájk lényege elvileg az, hogy komoly kárt okozzon annak, aki a fizetésről (ált.) dönt, ezzel kikényszerítve, hogy a sztrájkolók megkapják, amit akarnak.

A sztrájk lényege tehát nem az, hogy jól kics.sszenek mindenkivel, aki Pesten/bárhol a világon utatzni akarna.

Ez a gond a magyarországi sztrájkokkal, hogy ezt a lényeges pontot nem fogták fel a sztrájkolók sem. A jó, eredményes, és akár hosszantartó sztrájk az utasokat korlátozza ugyan, de el tudják érni céljukat, csak alkalmazkodniuk kell a mondjuk felére csökkent (de még mindig elegendő és pontosan közlekezdő) tömegközlekedési eszközök számához.

Mindezt mondom Németországból, ahol a szrájkolókkal szolidarítanak az emberek. DE azok az emberek el tudnak jutni a munkahelyükre, akkor is, ha sztrájk van, mert előre megmondják nekik, hogy mi az, ami járni fog, és az ténylegesen jár is.

Nem az utasokkal kéne kiszúrni, hanem a megvett jegyek számát az adott időszakban radikálisan csökkenteni (tehát bőven elég lenne, ha pl. az ellenőrök, jegyeladók, és a buszok fele sztrájkolna), mert ez kellő kárt okozna, és az utasokat nem hátráltatná...

Nem csak ott kéne elérni Nyugat-Európát, hogy szolidarítunk a sztrájkolókkal, meg hogy lehet sztrájkolni, hanem ott is, hogy hogyan is kell sztrájkolni... szerintem.
Ez volt a nyilatkozat, amely felkavarta az állóvizet. A baloldali pénznyerőgépek csilingelésére lassan csak fásultan legyintő magyar homo politicus most felkapta a fejét. Kertész Imre adott egy második interjút is a Die Weltnek, eszerint a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a 168 óra…..
avalon 2009.11.13 08:58:09
Bár a cikk tartalmával nagyrészt egyet tudok érteni, van egy alapvető problémám. Azok a németes ismerősök mennyire tudnak németül? Én Németországban élek (néhány éve), itt dolgozom és tanítok, a nyelvet majdnem tökéletesen (bár persze nem anyanyelvi szinten) beszélem. Szerintem nem fordították félre azokat a bizonyos mondatokat. Elolvastam a német nyelvű interjút, utánanéztem néhány szó értelmének egynyelvű szótárban is (hogy ne csak érzés alapján fordítsak, önellenőrzésként), és a legtöbb mondata enyhén köztes jelentésű volt. Magyarán nincs tökéletes magyar megfelelője annak a kifejezésnek, de egy bizonyos felhanggal szokás itt - Németországban - használni őket, és a felhangnak megfelelő magyar kifejezés az van. A "das Sagen haben" kb. az "ő viseli a nadrágot" kategóriája, és ez már több, mint a "hangadók", ami a második fordítás szerint van. Tény, hogy az eredeti fordítás erősebb, mint a konkrét jelentés, a második fordítás viszont finomabb.

Engem főleg az zavar ebben a helyreigazításos mesében, hogy ha már ilyeneket mond - tegye, joga van véleményt formálni, ilyet is -, akkor vállalja azt. Ne követeljen helyreigazítást, ha egy mondatát egy csöppet erősebb tartalmúra fordítják, mint amilyen.

Egyébként, ami nekem az interjúból lejött, az az volt, hogy nem ezeket a mondatokat kellett volna kiemelni egyesével (nem volt így értelme már), hanem a tartalmat kellett volna nézni. Bár lehet, nem jól értem, de nekem az volt a benyomásom, hogy a mondanivaló lényege, hogy őt ne nevezzék magyarnak, zsidónak, németnek vagy bárminek. Ő európai, sehonnan sem jött és sehova sem megy, mindenhonnan jött és mindnehová megy... Azt mondja, a zsidósága miatt már üldözték, és éppen úgy nem akar magyar sem lenni már (nem a magyarságát tagadja ezzel, hanem a jelzők, besorolások jelentőségét). Nem akar cetliket, felragasztott címkéket, ő csak ő akar lenni, valaki, aki az európai közösségben nevelkedett. És ez a tartalom számomra elfogadható, bármilyen módon is van megfogalmazva. Én az első interjút nem találtam durvának, bár a helyreigazításokhoz előadott felháborodását igen.

Szerintem, ha valami durva, az a második interjú. Az sem a kritikai tartalom miatt, hanem az általánosítás miatt. Németországon él, nem jár haza, nem él otthon időszakosan. Honnan akarja ő tudni, hogy milyen a nagy magyar átlag? Hogy hogyan élnek, mit gondolnak? Mert van valamilyen sajtó, máris az egész társadalomról - általánosítva - ilyen véleményt kell formálni?

És amit olyan borzasztó nagyra tart, a saját nemzet kritikája, szerintem jellemző a magyarokra is. Legalábbis igen ritkán hallok én már bárkit is otthon arról beszél, hogy itt mindenki tökéletes, minden szép és jó, és a múltban is az volt. Így a kritika ezen pontját nem tartom megalapozottnak...
Vonat: Ma reggel ismét az állomáson voltam (ez persze nem meglepő, másként nem jutok el a munkahelyre... ), viszont a vonat ismét nem volt ott. Cserébe kiírták, hogy a vonat ma kimarad. Persze az, amivel én menni akartam. Bánatosan néztem az állomás macskaköveit, mert a következő…..
Nem is olyan régen, talán októberben küzdöttem vele, volt szerencsem megtapasztalni, milyen olajozottan is működnek itt a hivatalok.A dolog úgy kezdődött, hogy diploma után azon a tanszéken dolgoztam még két hónapot. Pontosan annyit, ameddig a diákstátuszom tartott, mert azt…..
avalonblog Kolléga... 2009.01.21 10:43:00
Van egy kolléganőm, akivel pechünkre közös irodában ülönk. Ketten. Mindezt majdnem 4 hónapja, ehhez képest talán összesen nem beszéltünk egy órát. A probléma valahol ott gyökerezek, hogy a kolléganőmnek soha senkiről nincs egy jó szava sem, viszont minden pletykát ismer. Én…..
Kiindulási helyzet: pár ül egy étteremben (mindegy, hogy gyorsétterem, vagy rendes), és belép egy ismerős. Az ülő és a belépő fél tekintete összevillan, felismerik egymást. Magyar reakció: 1. távoli ismerős: intenek egymásnak, bólintanak 2. közeli ismerős, barát, rokon: a…..
avalonblog Városnézés (kicsiben) 2009.01.15 16:11:00
StuttgartNéhány kép a városról, ahol dolgozom. (Bevallom, ez csak a városközpont, a széle vetekszik Pest lakótelepeivel.)..
avalonblog Köszöntő 2009.01.15 15:30:00
Már egyszer elkezdtem egy blogot írni, de aztán valahogy elakadtam, és el is felejtettem, illetve szörnyen lusta voltam folytatni. Megpróbálom még egyszer, remélhetőleg ezúttal tovább tart a lelkesedés.--Ma minden összeesküdött ellenem.Már eleve úgy kezdődött, hogy 6:30 helyett…..