Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Politikafüggő

33 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Politikafüggő Breaking! 2015.05.15 16:00:33
Újra aktív a Politikafüggő! A helyszín változott, minden más a régi. És persze a Facebookon is.  ..
Ha az ember rákapott a szerre, nem könnyű lejönni róla. Az eddigi meglehetősen gyakori frissülés után beállt hallgatás sem a politika iránti érdeklődésem megcsappanásának a következménye. Ehelyett egy – számomra – váratlan fordulatnak köszönhető, hogy két hónapi…..
A Fidesz nem találja a megfejtést. A baloldal sem: egyszer be lehet állni egy (látszólag) független jelölt mögé, de egy országos kampányt nem lehet a pártszíneket kitakarva levezényelni. Ezek a színek pedig egyelőre csak egy-egy településen, fővárosi kerületben bizonyulnak…..
Azért jó, ha az ember nem hivatásos elemző, mert nyugodtabb szívvel merészkedhet a politikai fikció területére. Tegyük fel, hogy a Fidesz elveszíti a hétvégi tapolcai választást. Bár ennek a szimbolikus jelentősége nem olyan nagy, mint a veszprémié, a gyakorlati jelentősége…..
Politikafüggő 2015.04.09 10:50:54
@Blogger Géza: Ezt részben osztom, magam is azt írtam korábban a Jobbikról, hogy ha valóban elkezd esélyesnek látszani, azzal maga ellen is mozgósítani fog. Bár az új Jobbik-szimpatizánsok egy része korábban a Fideszre szavazott, a radikálisok erősödése éppen a mérsékeltebb, most éppen kiábrándult jobboldaliakat tolhatja vissza a Fideszhez. Legalábbis ha a Fidesz nem próbál "jobbról előzni". (Ettől függetlenül egy tapolcai vereség mindenképpen fejtörést okozna a Fidesz vezetőségének. Ha nem is feltétlenül fejvesztést...)
Politikafüggő 2015.04.09 10:52:58
@padlogaz: A teljes KDNP? Bár kevesen sírnának utána, túl sok biztos parlamenti szavazat veszne vele.
Politikafüggő 2015.04.10 17:19:46
@krepler: Igen, ebben van valami. De a baloldal országosan nem mozdul el a holtpontról, ráadásul megosztott, és ki tudja, milyen konstrukcióban indul(nak) a következő választáson. A Jobbik viszont egyelőre egységes, fokozatosan erősödik, és lenne egyfajta "momentuma" ezzel, vagyis ez elég veszélyes tendenciát jelezne, sőt annak ágyazna meg. Voltaképpen egyik opció sem túl jó a Fidesz számára, mert nagyon kellene már nekik egy győzelem. Amúgy ha nem a fideszes jelölt fut be, akkor szerintem inkább a Jobbik esélyes, mint a baloldal.
Abban nincs semmi meglepő, hogy a vasárnapi voksolás előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc egyaránt nekilátott, hogy kampányoljon egy kicsit a tapolcai választókerületben. Az utóbbi azonban szokásához híven cselekedett különösebb dolgokat is. Például interjút adott a…..
Mit tud egy elemző a politikáról? Mármint annak a működéséről, hátteréről, mindennapi rutinjáról és a rendkívüli helyzetek élesben történő kezeléséről? Valószínűleg nem sokat, de nem is biztos, hogy ez olyan nagy baj. Mióta Török Gábor bejelentette, hogy a politikai…..
Politikafüggő 2015.04.03 15:05:27
@raczsandor: Ha már narratív elemzés, ennek a narratívának azért főként a célok-eszközök-hatékonyság "szentháromsága" jelenti az alapját... Legalábbis amit én a nem kifejezetten pártérdekek mentén dolgozó elemzőknél látok. Hogy mi a politikai elemzés társadalmi szerepe, az érdekes kérdés. Erre az állampolgárok (potenciális választópolgárok) tájékozódásának elősegítése lenne a standard válasz. De ahogy írtam, a demokrácia politikai kultúrájának velejárója egyfajta őszintétlenség (ez nem kritika akar lenni, inkább ténymegállapítás), és ez részben erre is áll. Mert az emberek jelentős része nem azért olvas a politikáról, hogy tájékozódjon, hanem hogy a meglévő politikai véleménye megerősítést nyerjen (ezt neveztem "a tájékozódás mítoszának" az első bekezdésben linkelt írások egyikében). Én inkább úgy látom, a demokratikus politika másik jellemzője, hogy számos kiegészítő ("parazitikus", nem pejoratív értelemben) diskurzus épül rá, amelyeknek számos funkciójuk van a tájékoztatástól a politikai agitáláson át egyfajta szórakoztatásig (infotainment?), még ha ez utóbbit általában nem is valljuk be magunknak a politikával kapcsolatban. A politikai elemzés egyike ezeknek a diskurzusoknak, és többet is magában foglal ezen funkciók közül. Ami a jelmondatom: a politika izgalmas, és ez részben éppen a (jó) elemzéseken keresztül tárul fel. Nem tudom, ez megfelelő válasz-e... (Szerencsére nem vagyok felkent elemző, hogy tudnom kelljen.)
Politikafüggő 2015.04.03 17:59:51
@raczsandor: Az biztos, hogy a pártoknak, politikusoknak többnyire van olyan narratívájuk, amivel maguk próbálják (akár előre) meghatározni az események értelmezését. Ez persze nem mindig a végsőkig kidolgozott, és nem feltétlenül rögtön tudatos termék, ami később beépül. Szerintem inkább az lehet a helyzet, hogy van a vélekedéseknek, attitűdöknek egy elég vegyes készlete, amelynek egy része az azonos politikai elveket vallók körében is eltér, egy másik része meg egyaránt fontos számukra. A "politikai termék" arra való, hogy hatásos narratív keretbe rendezze az utóbbiakat, vagy egyáltalán segítsen kijelölni, mik is az adott tábor által osztott hangsúlyos közös értékek. Vagyis a politikusok narratívája nem feltétlenül egy "politikai termék" utólagos interiorizációja, bár az utóbbi biztosan visszahat a korábban meglévő vélekedésekre, attitűdökre.
Politikafüggő A Quaestor szaga 2015.04.01 14:00:00
Nem kell különösebb közéleti affinitás ahhoz, hogy megállapítsuk: az egyre terebélyesedő Quaestor-saga teljességgel eluralta a politikai napirendet. Ezzel foglalkoztak a pártok az Országgyűlésben – vagy legalábbis ez az, ami a tudósításokon átszűrődött –, ez ad muníciót…..
Nézzünk ezúttal egy rendhagyó talált tárgyat. Vajon honnan származik az alábbi idézet? „[A kormányzati politika] feladata az állam megfelelő, ésszerű és hatékony működtetése. A jó állam a társadalmiság képviselője. Az elmúlt évek válságaiban éppen azok az országok…..
Persze. Dehogy. Lehet, de nem érdemes. Ha szavazást tennék ennek a bejegyzésnek a végére, ez lenne a három felkínált válasz. A kérdést tehát röviden is el lehetne intézni, de ha abból indulunk ki, hogy azért mégis van némi tétje – márpedig a Politikafüggő blog…..
Milyen lehetett a hangulat a Tisztelt Házban a kétharmados – pontosabban „nagy” kétharmados – törvényhozás időszakát lezáró veszprémi választás másnapján? Szerencsére az Országgyűlési Napló ezt is megőrizte nekünk. A váratlan eredménynek köszönhetően a MSZP…..
Miben hasonlít a harmadik Orbán-kormány a második Gyurcsány-kormányhoz? Az ötletelésben. Az előző ciklusnak – akár tetszett az embernek, akár nem – volt egy viszonylag koherens narratívája, amelyre újabb és újabb történetelemek épültek rá: a gazdasági szabadságharctól el…..
Ennek a bejegyzésnek a címadása jó példa arra, hogyan lehet egy látszólag egyszerű kérdésfeltevéssel burkolt állítást megfogalmazni. Ez jól ismert eszköz, rendszeresen élnek is vele mind a politikusok, mind a sajtó képviselői. Ha a fenti kérdést így tesszük fel, azzal máris…..
Köztudott, hogy egy közvélemény-kutatás nem közvélemény-kutatás, a tendenciák viszont makacs dolgok. A Jobbik erősödése pedig tendenciaszerűen érvényesül a Fidesz-tábor korábbi zsugorodása, majd jelenlegi stagnálása mellett. Az Ipsos által a minap nyilvánosságra hozott…..
Politikafüggő 2015.03.21 16:04:51
@tothh: Mivel én nem vagyok "felkent" elemző, szeretem a politikai fikciót :) Viszont bármely kormánynak nagyon rizikós kockára tenni X biztos évet némi kármentésért. Amikor nincs nagy baj, azért, amikor meg már nagy baj van, akkor azért... Nehéz belőni a "racionális kiszállás" pillanatát.
Politikafüggő 2015.03.22 00:25:29
@tothh: Az MSZP jobban járt volna, ebben nincs köztünk vita. De éppen ez jelzi, hogy míg kívülről és visszamenőleg ezt könnyű megmondani, addig belülről nagyon másként fest(het) az egész. Vegyük a Fideszt: a hírek szerint épp Tapolcai bukásra készülnek. Érdemes lenne most, a negatív spirálban önfeloszlatni? Nem hiszem. Majd ha jön egy pozitív hullám. De akkor meg minek? Én továbbra is úgy látom, nehéz belőni az optimális pillanatot, mikor adja fel az ember (a politikus) a biztosat valami bizonytalanért. Ráadásul ez nem egy puszta stratégiai döntés, hanem egzisztenciák, politikai karrierek sokasága múlik rajta. Én ezért nem fogadnék 2018 előtti időpontra, de a politika attól szép, hogy már holnap rám cáfolhat az élet.
Politikafüggő 2015.03.22 23:09:19
@tothh: Izgalmas téma, és valóban még izgalmasabb lenne testközelben :) De attól félek, a túlkompenzáló rendszer csak még inkább óvatosságra inti a Fideszt. Ha Tapolca elesik (amire, mint írod, egyre nagyobb az esély), akkor az épp nem az előrehozott választásnak kedvez majd. Nagyon nem.
„A politikai elemzés halott” – búcsúzott a blogján Török Gábor a szélesebb közönségnek szánt elemzés műfajától. Az ember nehezen tudja elhessegetni a „God is dead / Nietzsche is dead” analógiát, ráadásul én akár külön örülhetnék is, hiszen ezzel egy új piaci…..
Politikafüggő 2015.03.20 20:44:05
@tothh: Az elismerésnek örülök :) A felvetett kérdések némelyikére én is visszatérek még Török Gábor másik két szempontja alapján (értékmentesség, politikai tudás hiánya). A blogoszférából érdekes dolgok nőnek ki, de valóban inkább "aktivista", mintsem elemzői vonalon. Persze maga az elemzés tág fogalom, elég sok minden belefér, talán még az is, ami a Politikafüggőn zajlik :) Én azt se bánnám, ha nem így nevezné(n)k, csak nem tudom, van-e rá jobb terminus.
Politikafüggő 2015.03.20 20:44:48
@Crescence: Igen, lehet, hogy most az unortodox elemzők ideje jött el.
Akkor. Amikor. A működését tegnap megkezdő új M1 (lásd még: magyar BBC) szlogenje olyan találóra sikerült, hogy erre a kérdésre is rövid és frappáns választ kínál. A közszolgálati televízió – a rendszerváltás utáni első médiaháború átmeneti időszakát leszámítva…..
Politikafüggő 2015.03.16 21:47:29
@HaFr: Elsősorban a parlamenti, kormányalakításra (mai tudásunk szerint) legalább elvi szinten esélyes pártokra gondoltam. Persze az élet mindig hozhat meglepetést.
Tavaly szeptemberben került be a hírekbe az akkor már külügyminiszterré kinevezett Szijjártó Péter dunakeszi háza, melyet még tavasszal vásárolt az információk szerint 167 millió forintért, jelentős szülői segítséggel. A már-már közszereplővé avanzsált épület is…..
Brókerbotrány. Ízlelgessük egy kicsit a kifejezést. Régi érzelmek tolulnak fel a politikai emlékezetből, még ha a részletek talán nem is vehetők ki pontosan. A közélet gyakran szerveződik erős fogalmak köré, melyeket – legyen bármilyen összetett is a hátterük – magyarázni…..
Simicska Lajos felvette a kesztyűt. Ez mindenki számára világossá vált, aki hallott a nagyvállalkozó legutóbbi nyilatkozatairól, márpedig erről a hírről nehéz lett volna lemaradni. Eleve látszott, hogy az Orbán–Simicska párharc új minőséget hozott a magyar politikai…..
Politikafüggő 2015.03.10 14:18:58
@tothh: Igen, innen már nem nagyon lehet visszajönni. Ha Simicska racionálisan játszik (márpedig szerintem ezt teszi), akkor biztosan vannak elképzelései arra, hogyan tud hosszabb távon talpon maradni akkor is, ha ez a háborúskodás állandósul. Mert arra azért nem számíthat, hogy Orbán Viktor egyik pillanatról a másikra megbukik. Ehhez nyilván az is kell, ami te is írsz, hogy bizonyos kártyákat a felek egyszerűen nem játszhatnak ki egymás ellen (kölcsönösen).
Mert akkor nem lett volna kétharmad. Ez ilyen egyszerű, míg a probléma sokkal összetettebb. És itt elsősorban nem az üzletek vasárnapi zárva tartására gondolok, noha amellett is lehetne pro és kontra érveket felsorakoztatni, elveket és érdekeket előcitálni. Amivel foglalkozni…..
Tegye fel a kezét, aki hallott róla, hogy az új Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően a 2014-ben alakult Országgyűlésben nemzetiségi szószólók is helyet kaptak! Most csak az hagyja fent, aki tudja, hogy pontosan mivel is foglalkoznak. Hát, remélem, hogy ennél azért többen…..
Az elmúlt napokban sok találgatást lehetett olvasni arról, milyen új médiabirodalom gründolásába kezdett a Fidesz az Orbán–Simicska háború kirobbanása óta. Egyelőre azonban csak a közmédia új vágányra állítása tűnik biztosnak, a többit homály fedi, s nem lehet tudni,…..
Politikafüggő 2015.03.05 21:30:41
@s: Ehhez ajánlom az első bekezdésben linkelt HVG-cikk vonatkozó részét. Nekem ebből az derül ki, hogy a TV2 nem olyan egyszerű ügy, vagy legalábbis nem mindegy, hogy ki vásárolt be.
Még kérdezik? Nézzük csak meg a tegnapi nap eseményeit. Bár a Fidesznek elvileg nincs kétharmada, a parlament keddi ülésén mégis elfogadták egy kétharmados törvény módosítását, méghozzá ellenzéki átszavazás nélkül. Egy másik minősített többséget igénylő…..
Politikafüggő 2015.03.04 17:12:52
@tothh: A titkos szavazás valóban elkeni a felelősséget. Úgyhogy kíváncsian várom az első "nyílt" nagy kétharmados szavazást. És persze azt, hogy mi kényszeríti ki, hogy sor kerüljön erre. (Már ha sor kerülni egyáltalán.)
Politikafüggő 2015.03.04 17:16:44
@Pop40: Így van, de Tothh kollégánál a pont: a titkos szavazás nem ugrasztja ki a nyulat (vagy a vakondot) a bokorból. Vagyis az még kérdéses, mikor kerül sor egyáltalán nyílt nagy kétharmados szavazásra. Ebben az esetben viszont a Jobbik támogatása mind a Fidesznek, mind a Jobbiknak elég kényes opció lenne.
Könyörgöm, itt már mindenki elfelejtette, amit a „mit nem szabad csinálnia egy politikai szereplőnek” kézikönyvben olvasott? A hatalomtechnikai kérdésekről szokatlan őszinteséggel nyilatkozó G. Fodor Gábor után a múlt héten Simicskó István, az EMMI sportért felelős…..
Az elemzők többsége egyetérteni látszik abban, hogy a veszprémi eredmény sokkal inkább a Fidesz veresége, mintsem a baloldal győzelme. Hiába van a lélektani előny éppen az ellenzéknél, igen nagy politikai tehetség kellene ahhoz, hogy a nem lehetetlen (ti. legyőzni a Fideszt)…..
Politikafüggő 2015.03.01 19:43:23
@Balt: Mármint kit/mit/honnan? Én nem, engem nem.
Politikafüggő 2015.03.01 21:36:48
@Balt: Még frissek a tapasztalataim ezen a téren, de eddig nem sok hozzászólást moderáltam ki, talán hármat. A totálisan öncélú trágárságon és a nettó rasszizmuson kívül felőlem bármi jöhet. Ha meg gyanúsan kevés a komment, tegyetek ellene :)
Politikafüggő 2015.03.02 12:44:34
@tothh: Többnyire csak helyeselni tudok. Talán annyit tennék hozzá, hogy a korábbi pártrendszer körvonalainak halványulását az tetőzné be, ha egy új párt elkezdene választókerületeket nyerni (ebben az értelemben a Jobbik is "új"). Azért többesszámban, mert egyet elméletben akár most is elvihet a Jobbik (Tapolca), de az még messze nem vetítené előre a következő országgyűlési választás esélyeit. Amíg nincs ilyen, addig a baloldal még hihet a váltógazdaság fennmaradásában.

A Fidesznél biztosan számít a karakteres ellenfél hiánya. Kérdés, hogy ha erősödne az MSZP, az mennyire "tolná vissza" a bizonytalan jobboldaliakat a Fideszhez (főleg az általad említett '98-as magréteget). Sőt talán ez a mindent eldöntő kérdés, amíg nem lesz karakteresebb átrendeződés a hazai palettán, vagy nem bizonyít élesben a Jobbik.
Az évértékelő műfaja bevezetésekor még üde színfolt volt a hazai közélet palettáján, és úgy általában érdekes visszagondolni rá, hogy 1998–2002 tájékán a jobboldal kifejezetten innovatív volt a politikai marketing terén: számos – tőlünk nyugatabbra amúgy bevett –…..