Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akoel

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Koós Miklós építész szakmai blogján –személyeskedéstől sem mentes- éles vita indult a passzívházak jelentősége, előnyei, hátrányai, a passzívház kontra mérnök viszony  taglalásából kiindulva. A téma elindítója dr Tóth Elek tanár úr volt, akinek…..
akoel 2012.02.22 20:20:52
@Tanúsító:
Kösz a gyors reagálást
1. Igen, azt értem, hogy ha lakás rendeltetésű helyiség van alattam/felettem, akkor nincs hőveszteség, tehát nem számoljuk az U-t, igy tehát a födém hőhidkorrekciójára sincs szükség. Viszont van az az eset, amikor a lakás alatt/felette fűtettlen helyiség található (tároló...). Ebben az esetben a két helyiség hőmérséklete különbözik, tehát kell számolni U-t és akkor már szükséges a korrekció számitás is. De a táblázat nem tartalmaz korrekciós tényezőt hozzá.
1.1. Most ugrott be az előző ponttal kapcsolatban még egy kérdés. Ha az a helyzet, hogy azonos rendeltetésú helyiség van a tanusítandó lakás alatt/felett, akkor ugyan az adott födémre nem számolunk hőhidkorrekciót mivel U-t sem, de a födém vonala akkor is hőhíd. Ennek hossza alapján számoljuk a határolo szerkezetek hőhídasságát. Ha családi házról lenne szó, akkor ez a hossz pld a pincefődém/padlásfödém U-ját módosítaná. De bérlakások esetén ezek a szakaszok nem számolhatóak el a födémre (az elöbb elmondottak miatt). Nekem az a gyanum, hogy ebben az esetben a falak hőhidhosszát kellene növelni ezzel az értékkel. Vélemény?
2. Értem. Szóval a jogszabály különbséget tesz a között, hogy a fütött helyiség pincehelyiség-e vagy sem. És ha az és kivülről szigetelt, akkor annak U-ját csak kis mértékben növeli. Ok. ez meg van. Viszont...
"...Ha meg nincs hőszigetelve, nem kell korrekció..."
Ez nekem azért gyanus, mert a korrekciós tényező pont azt fejezi ki, hogy a hőhíd miatt megnő a hőátadás, amit egyszerüsítéssel az U növelésével ér el. Ha nincs szigetelve a fal, az nem jelentheti azt hogy nem nő a hőhíd miatti hőátadás.