Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mayaa

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig is azt gondoltam, hogy ennek a blognak legalább olyan fontos részét jelentik a kommentek, mint maguk a posztok – én legalábbis nagyon sok értékes információt szereztem már a hozzászólásokból. Nem vagyok ezzel egyedül, mert a minap az alábbi levél / kérés érkezett. A mai…..
mayaa 2013.02.02 09:26:57
Akkor kezdjük :)
Lakcím:
Két lehetőséged van. Az egyik, hogy kijelentkezel teljesen Magyarországról, azaz megszűnik az állandó lakcímed, leadod a személyid, lakcímkártyát és csak az útleveled marad - nem ajánlom. A másik, hogy az Okmányirodában egy szimpla lakcímbejelentővel bejelented, hogy külföldön tartózkodsz. Nem kell pontos külföldi címet megadni, ez csak a hivatalos bejelentése, hogy nem tartózkodsz otthon ideiglenesen.
TB:
Mielőtt elindulsz csináltass Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ezt a tb fizető országod állítja ki és egy évig érvényes. Ha akármi történik védve vagy és egy év után már külföldön megint ki lehet kérni. Persze közben ott is elkezded majd fizetni a helyi tb-t. Majd be kell menni az egészségbiztosításhoz és egy formanyomtatványon be kell jelenteni, hogy miért nem fogsz tb-t fizetni. Fontos ez a darab papír, nehogy a legközelebbi látogatásod során a felhalmozott adósságról szóló levél várjon. Régen még lehetett magadtól fizetni Magyarországon is és külföldön is, de ha jól tudom ugyanúgy mint a kettős adózás ez is megszűnt. Most már ha akarod sem tudsz, ha már egy uniós államban vonják a fizudból.
NAV-ról nincs infóm, de biztos ott is be kell valamit hivatalosan jelenteni, hogy örüljenek. Én egyszerűen nem fizetek adót, mivel egy másik országban vonják.
Sztem a biztos tartalék pénzed elég egy nekiugrásnak, de persze a pénz az amiből sosem elég :)
Iratok:
Javítson ki valaki illetékes, ha nem így van, de mintha olvastam volna, hogy Angliában jobban szeretik az útlevelet. Én személy szerint úgy voltam vele, hogy jobb két hivatalos irat, mint egy sem. Az útlevelem a fiókban pihen, hátha valami történne a személyimmel, ne maradjak irat nélkül. Azon a 7500 magyar forinton már ne múljon.
Gyógyszerek szállításával semmi gond nincs.
A bankszámla abszolút járhatóbb út, de figyelj a magyarországi bankon díjaira, alaposan járj utána mire mit számítanak fel, illetve, hol lehet használni esetleg ingyesen a kártyádat. Lehet egy devizaszámlával és átváltott pénzzel jobban fogsz járni.
Gyerek-munka témáról nem tudok nyilatkozni :)

És persze hajrá-hajrá! Nagy döntés gyerekekkel egyedül, minden tiszteletem, de megfelelő tervezés és előrelátás mellett sok gond csak nem lehet :)
Régen voltam ilyen nehéz helyzetben egy poszt felvezetésekor, hiszen mit is mondhatnék egy olyan levél elé, melyet Zoltántól kaptam, és melyben elbúcsúzik a külföldre költöző lányától? Talán csak a számomra legfontosabb gondolatot idézném: „ne feledd a lényeget: a haza…..
Tudtad? Hazajöttem: 1. rész 2009.01.28 11:47:00
Hazajöttem egy hétre.Bocsánat, hogy ilyen személyes dologgal kezdem. Aki olvassa posztjaimat, hozzászólásaimat, annak minden bizonnyal "lejött", hogy én külföldön, egy Magyarországnál jobb sorsú országban élek egy ideje, s egyelőre haza csak látogatóba járok. Mit tudok…..
Tudtad? Forduljunk-e az NHH-hoz? 2009.01.16 08:00:00
Sokaknak gyűlik meg a baja a mobil/net/tv szolgáltatójával. Sokszor ezek a cégek visszaélnek erőfölényükkel és olyan helyzetek alakulnak ki, amikor a fogyasztók elkeseredetten fordulnának valamilyen felettes szervhez.Vegyük a Nemzeti Hírközlési Hatóságot. Tegyük fel, a hajunkat…..