Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csermanek

1 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Szeretek futni" - válaszolt az index kérdésére menet közben Andrej Radzikowski, aki végül a 2. helyen finiselt. Ha el is tekintünk attól, hogy ilyen állapotban csak vélemény-nyilatkozatot lehet tenni, semmint  ténynyilatkozatot, akkorsem ilyen egyszerű az egész. Szájbiggyesztős…..
Kezdjük talán az előzményekkel. A verseny hetén beteg voltam, de nem voltam lázas. Ezért aztán nem mondtam le a versenyt, hiszen volt már ilyen a Vár a Hármas előtt, és mégis milyen jó vége lett.  Szerdán kerültem orvoshoz, aki hajthatatlan volt és anibiotikumot írt fel, mert…..
Egy régi sportárssam Csermanek új helyekre vágyott. Most az ő beszámolóját olvashatjátok a Lavaredo Ultra Trail versenyről. Jó szórakozást! Szasza - - - Nem vagyok kapkodós típus. Közel 12 éve futok rendszeresen, kisebb kihagyásokkal. 2006-ban futottam az első 100 km-es…..
csermanek 2014.07.09 11:24:08
@BGy: Szia! Van igazság abban szerintem is, amit mondasz. Tény, hogy terepfutó körökben trendi dolog magashegyi versenyre menni. És az is igaz, hogy ha nincs jó értelemben vett "csoportnyomás", ha nem olvasok beszámolókat, látok képeket olyan ismerősöktől akik kimentek, megcsinálták, és lelkendezve hazatértek, akkor ki tudja mikor jut eszembe nekem is kipróbálni ezt a műfajt.

De szerintem ezzel nincs baj. Ki-ki vérmérséklete, habitusa, személyiségszerkezete szerint igazodik/vagy nem igazodik az aktuális divatirányzatokhoz. Nem lesz mindenki hipszter, de azért sokan vannak:-) Van akinél csak pár hónapig tart, és van aki úgy marad.

Abban igazad van, hogy a Mátra 115 másképpen cseng, mint a Lavaredo, CCC, TDS. A probléma (ha van egyáltalán) az az, hogy az egyik nem jobb/keményebb/nehezebb/szebb a másiknál, hanem hogy szimplán másmilyenek. Az hogy melyiknek milyen a respektje, szerintem tökmindegy. A kérdés az, hogy számomra mit jelentenek ezek a versenyek, nem pedig az, hogy mások mit gondolnak az ezeken való teljesítményemről.

A finisher mellény-póló témában is hasonlót gondolok, mint te, én sem viselek ilyeneket. De tökre megértem, ha valaki így fejezi ki önmagát egy közösségben, a külvilágban. Miért is ne lehetne valaki büszke a teljesítményére?

Még annyit, hogy én azért azt tapasztaltam, hogy a külföldi versenyeken indulók hasznos és bölcs tanácsokat osztogatnak, az "elsőbálozóknak". Azért inkább általános a fokozatosság, a hazai versenykínálat utáni külföldre csábulás, semmint a fordított, vagy gyorsított menetrend. Persze akadnak kivételek, ahogy írtad is, de én azért több fontolva haladót ismerek, mint Hűbele Balázst.
Futóblog Hálaadás a HHH-n 2013.11.29 11:25:24
Csütörtök hajnalban a HHH-n futottam. Egy ösvénynél egy velem egykorúnak tűnő lány jött be elém. Köszönt, hogy "jó reggelt" és 10-15 méterrel elfutott, majd kb. egy tempóban futottunk tovább. Remek futóalkata volt és nagyon szép mozgással ment a Határnyereg felé. A…..
csermanek 2013.11.29 13:34:50
A hétvége nagy eseménye volt a siófoki félmaraton, hagyományosan szuper PB pálya. Minden adottsága megvan az eseménynek ahhoz, hogy jó idővel zárjuk az aszfaltos szezont. Általában metsző hideg van, és a pálya olyan sík, akár egy ping-pong asztalitenisz asztal. A versenyajánlót…..
csermanek 2013.11.18 17:33:48
@mgergoo: pölö: 165 a laktátküszöböm, és mivel pb-t tervezek, 163-164 kozotti első 10 km a prozsé, de indulasnal nagyon lent marad a pulzusom (jo kis sorozatterheles volt elotte). Viszont nem a tempóra, hanem a pulzusra figyelek, örülök, hogy tolhatom még jobban. Aztán 6-8 km körül helyreáll a rendszer, de addigra elfutottam magam, a pulzust már csak a PB alatti tempóval tudnám tartani. Hátha kibírom. Kockáztatok.

Vagy masik:egész évben toltam a laktátot pulzuskontrollal. Tudom hogy 4:10-4:20 körüli tempónál van. Az év utolsó versenyén kikormolom a gépet, figyelek ugyan a pulzusra, de van egy céltempó is.

Mindkettőnek lehet az a vége, hogy lehagysz az utolsó harmadban.

Néha kockáztatsz, hogy tudd hol a határ. Ebben benne van a bukó.

Es igaz az is, hogy egy ponton túl kell az anaerob is. Ha nem tudsz tartósan 4:00-4:10 körüli ezreket, akkor nincs esélyed pl terepultrában az első 10-15%-ra, mivel síkon és lejtőn lemaradsz.
csermanek 2013.11.18 18:21:15
@mgergoo: na jó. Alapvetően igazad van, de azért nem fekete-fehér, csak ezt akartam jelezni.

Amúgy nekem tényleg 165 a laktátküszöböm. Szombaton nem pulzusra, hanem tempóra futottam. Az írásodat erősítve, közel egy éve nem futottam 5 percen belüli ezreket, mégis ment a 4:17-es átlag félmaratonon, ami így az elmúlt 6 év legjobb eredménye lett. Soha nem futottam ekkora sebességgel, csak aerob poroszkáltam. Másfelől azonban rácáfolva az írásodra egyetlen pillanatig sem voltam laktátküszöb alatt, 169 lett az átlag, de az utolsó három kilométeren jártam 185 felett is. Ha kontrollal megyek, mindez nincs. nem szenvedtem, nem készültem meg.

A pulzuskontroll a hibák ellen véd. de mindíg ott a kisördög, hogy ha egy kicsit kockáztatsz, vajon nem sikerülhet e egy kicsit jobban aznap?
csermanek 2013.11.18 18:49:56
@mgergoo: Gratula hozzá. Amúgy tényleg ez az út, amit járnia kellene a többségnek. Kevésbé sérülésveszélyes, és stabil alapokat ad. De aki nem szereti a korlátokat, annak inkább teher. Többféle út van, a pulzuskontrollos rövidebb, és hatékonyabb, ez kétségtelen:-)
Valószínűleg amikor az Isten a hülyeséget osztotta, én tolakodtam a sorban és kétszer is kikértem a részem. (Később meg visszamentem repetázni.) De tényleg, néha futás közben elmélkedek, hogy az emberi agy milyen könnyen befolyásolhatja a testet. Jön egy ötlet, aztán kezdődik…..
Még meg sem száradt az államfői tinta az új felsőoktatási törvényen, máris napvilágot láttak a jövő évi felvételi keretszámok. A felvételizőknek így is csak néhány hetük maradt arra, hogy az új felvételi lehetőségekkel megismerkedjenek, és amennyire lehetséges,…..
csermanek 2012.01.12 11:05:00
Az állam végülis eldöntheti, hogy teherbíróképességéhez mértem hány hallgatót finanszíroz egy évben. Ezzel a mostani megoldással a bejegyzésben foglaltakkal együtt az alábbi a probléma:

1. A kormány a fokozatos csökkentés helyett kirúgta a széklábat az intézmények alól. Egyetemek, fősikolák karai lehetetlenülnek el, ami több esetben az egész intézményt lehetetleníti el. Márpedig ezekben jelenleg is diákok tanulnak, oktatók és munkavállalók dolgoznak. Lehet menedzselni egy intézményrendszer racionalizálását, de ez a mostani megoldás inkább érfelvágás, vagy letaglózás semmint hospice szolgáltatás.

2. a -20.000 is drasztikus, főleg ennek a koncentrációja, de nem csak ez a következmény. Az önköltség emelése, a rendszer voluntarista rángatása a költségtérítéses hallgatói bázist fogja elbizonytalanítani. Aki tervezett volna további tanulmányokat, az most nem fog két-három évre befektetni, mert kiszámíthatatlanok a költségek, az intézmények, a folyamatok. Ez fogja padlóra küldeni az intézményeket. Most még az a várakozás, hogy majd az önköltséges hallgatók pótolják a kieső állami finanszírozást. Három hónap múlva lesz a nagy koppanás, amikor kiderül, hogy drasztikusan csökken a fizetős képzések iránti kereslet.

3. A keretszámokat egyenlőre a jelenlegi felvételi rendszerre eresztette rá a kormányzat, hiszen nyoma sincs még annak a kormányrendeletnek, amely kialakítaná azt a szisztémát, amelyben a miniszter oszthatja szét az intézményi/kari/szakos keretszámokat. Ennek hiányában a jelenlegi - jelentkezési sorrend és pontszám alapján elosztott hallgatói keret működik. Márpedig ebben a rendszerben a felvételi folyamat alján lévő intézmények azonnal megdöglenek (Baja, Szolnok, Dunaújváros, Kecskemét, kaposvár, Nyíregyháza, Gyöngyös).
Mégis, mit ehettem ma? 2010.11.05 19:43:00
 A mai csicsóka, vagy a tegnap esti gulyásleves?..
Ma reggel négy gyerek állt a buszmegállóban, ami mellett mindennap elmegyek. Olyan hétévesformák. Messziről kiszúrtak a munkába hömpölygő leszegett fejűek közül és konok tekintettel fúrták bele arcukat az enyémbe. Mire eléjük értem egy kis sorfalat képeztek nekem merőlegesen…..