Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pberencz

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem is gondolnánk milyen hihetetlen koncepciók születtek autós fronton a hetvenes évek végén és a nyolcvanas években. A processzorok tömeges megjelenése és az űrkorszak érzések mai szemmel is  elképesztő megoldásokra sarkallták a tervezőket. Főleg az olasz tervező irodák diktálták a tempót. Néhány…..
Amint korábbi posztunkban írtuk, nagylyukú az uniós szabályozás hálója, a furgonok könnyen kiesnek belőle. A járművezetőt nem védik a szigorú biztonsági, pihenési szabályok. Ezért aztán érthető módon olcsóbb Európában furgonnal szállítani, mint egy nagyobb teherautóval. El is dugítják Európa útjait…..
pberencz 2018.05.27 16:26:45
@OkoskaTo:rp: Túlpakolt furgon 145-tel? Egy 3,5 tonnás furgont, ha túlpakolsz, az nem fog ennyivel menni soha... Hogy miért? Mert ahhoz azért kéne vagy 180-200 ló is! ;)
Direkt nem a kicsi tgk-król beszélek, mert egyrészt azokat nem tudod megdurrantani 2 tonnányi teherrel, másrészt azokkal nem fogsz tudni kiváltani egy 7.5 tonnás kocsit, de még egy 3.5-öst sem...
pberencz 2018.05.27 16:52:15
@Etniez: Az íróasztal mögül, aminek nekitámasztotta a kerékpárját... ;)
Nyilván életében nem látott még teherautót belülről, pláne nem a rakterét.
pberencz 2018.05.27 22:51:56
@okleveles naiv: Már ne haragudj, de azért sántít ebben a sztoriban legalább egy dolog... Ha a tulaj túlpakoltatta a kocsit, akkor mégis már milyen alapon tudta levonni a büntetés összegét a fizuból? Amihez a tulajnak nincs köze (mondjuk gyorshajtás, vagy egyéb hasonló szabálytalanság), azt elhiszem, de ezt a neki felroható okból bekövetkező kárt kizártnak tartom, hogy bevasalta volna a sofőr haverodon...
Vagy a cimbid volt rettentően nagy balek...
Hazánk a legtöbb országnál jóval jelentősebb gazdasági haszonhoz jutott az EU-tagságnak köszönhetően, ezt viszont egyáltalán nem tükrözi az emberek unióról alkotott véleménye. Itthon a legnagyobb a szakadék aközött, hogy mennyit profitált a tagságból, és hogy ítélik meg…..
pberencz 2016.05.19 08:16:29
@karandash: A kiegyezestol az I. vh vegeig kevesebb ido telt el, mint '56 ota maig es nem sokkal volt tobb, mint '89 ota eltelt ido. Ehhez kepest XIX. szazadi technologiakkal sikerult jocskan felzarkoztatni az orszagot a monarchia osztrak felehez. Epult vasut, uthalozat, foldalatti, hidak, uzemek, mezogazdasag, meg ugy kb Budapest mai teljes belvarosa (meg nyilvan mas varosoke is).
Az igaz, hogy akkoriban a politikusok az orszagert dolgoztak es nem eppen annak erdekei ellen...
pberencz 2016.05.19 09:02:32
@konrada: Ehhez kepest a mezogazdasagban is importra szorulunk csomo mindenben, amit meg megtermelunk, az az unioban joforman eladhatatlan. Szoval egy alapjaban mezogazdasagi beallitottsagu orszag siman versenykeptelen meg ebben is, a nem mezogazdasagi beallitottsagu unios orszagokkal osszevetve. Az egy dolog, hogy a gazdasagi kornyezet nem a legkedvezobb (pl afa), de komoly bajok vannak az infrastrukturaval is es mondjuk a hozzaallasunkkal is.
Kézműves-e a kéz műve? Értelmezzük egy kicsit ezt a divatos fogalmat. Kép: chef.hu A "kézműves" szó valaha egyet jelentett a tradicionális kisipari technológiákkal, a folklór kultúrával, a szó szoros értelmében vett kézimunka eredményével - tehát sok mindennel, mely részét képezi hagyományaink…..
pberencz 2015.12.20 10:47:07
@indapicsa: Te sem ettél még sajtot...
Annak idején, amikor a nyolcvanas évek über-Porschéja, a 959-es megjelent, már tudta a gyártó, hogy előbb utóbb-tovább kell majd lépni. Tudták jól, hogy egy olyan őrült fegyverkezési verseny veszi kezdetét, amely azóta is tart. Mert tény, hogy már a 959-F40 páros előtt is…..
pberencz 2014.05.16 10:25:02
@Gyurma73: '89-es alvázszámtól lehetett rendelni és gondolom az utolsó pillanatig faragták a motort, mint általában az lenni szokott. Ezért tartottam furcsának, hogy 87-ben egy Audi motort akartak beletenni, mikor az még a fasorban sem volt. Nyilván már folytak a tesztek, de a széria gyártástól még nagyon messze volt. Ennek fényében viszont egyáltalán nem biztos, hogy az egy Audi motor volt, elképzelhető, hogy csak az lett az végül. Emlékezzünk csak a 924-es Porsche-re! Ott is volt egy furcsa csavar a sztoriban. Bár, ott pont fordítva.
pberencz 2014.05.16 10:26:15
@kamikazeee: A 4,2-es meg csak '91-'92-től volt.
pberencz 2014.05.16 10:45:00
@pimpike_: És a "Hány nő fér egy előző Octavia-ba" cikk? Már egy ideje nem nagyon értem a koncepciót... Valamivel biztosan ki kell tölteni a munkaidőt, így hát marad a billentyűzeten pötyögés, ha már kint ócska az idő...
Túlélődráma a Krízispont szerzőjétől, Robert Redforddal a főszerepben. Az igazság az, hogy vannak esetek, amikor az alapkoncepció és a színész ismeretében előre nagyon bírom a produktumot, de ennél a projektnél az az érzésem, hogy nem is egyszer, hanem már számtalanszor…..
Mi értelme az ötvenes táblának a három sávos úton? Miért kell hetvennel cammogni az autópálya-bevezetőn? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
pberencz 2013.07.17 07:21:10
@rekszem: Biztos a zajterheles... Ehhez kepest a Vaci uton kifele, a Dozsa Gyuritol vegig 70 van, pedig a Duna Plazanal az uttol 5 meterre egy 10 emeletes lakotelep magasodik... Ehhez kepest a Foti uttol a lakatlan reszen mar csak 60...
Budapest nagyon kicsi. Tegnap este ahogy beléptem a Romkertbe és tettem 2 tánclépést máris egy ismerős arcot pillantottam meg magam mellett, nem is akárkit. A múlt hét szerdán Romkertben megismert srácot, akit úgy jellemeztem, hogy pont elég széles a válla pont annyira helyes és…..
Ha igaz a Népszabadság értesülése, akkor a tisztán fideszes tagokból álló Médiatanácsnak sikerült egy újabb gödör aljára ásni a mércét. A Bíróságnak a Klubrádiót pártoló döntése ellenére kizárták e médiumot a frekvenciapályázatból, mert a pályázatuk formai hibás…..
pberencz 2012.07.08 07:12:01
@Mikrobi: Azért, mert más pályázók (az az 1, amelyik megnyerte (Autórádió)) azokat az oldalakat nem számozták be és írták alá -nemhogy cégszerűen, de sehogyan sem- amelyikeken a pályázatukat leírták! Van némi különbség, nem? Üres oldal nincs beszámozva és aláírva vs nincs beszámozva és aláírva szinte semmi sem...

Amúgy a médiatanács végzése is pont ugyanilyen formátumban érkezett a klubrádióhoz, tehát 1 oldalas nyomtatással, amiknél az üres oldalak szintén nem voltak megszámozva...
pberencz 2012.07.08 08:17:07
@Blogger Géza: Védeni próbálod a védhetetlent. Amelett, hogy semmi értelme, még jellemez is Téged.
Jó esély van arra, hogy néhány éven belül akár a magyar luxusszigeten nyaralhassanak a szerencsések - vontuk le a tanulságot az ötletgazdával való beszélgetés után. Kérdéses részletek persze így is akadnak bőven, Orsós Gábor azonban láthatóan egy kompetens személy, aki…..
pberencz 2012.07.08 06:23:17
@hantaboly: Ettől még, ami ott készül, az NEM magyarországon készül és még véletlenül sem a magyar ipart erősíti, de még csak adóbevétel sem származik belőle a magyar állam részére...
pberencz 2012.07.08 07:17:41
@hantaboly: Kérlek vess egy pillantást a blogbejegyzés címére! Szerintem erre volt a reakció, amire aztán Te is reagáltál.
pberencz 2012.07.08 07:54:08
@Tapmancs: Hogy őszinte legyek, részemről teljesen indifferens, hogy melyik országhoz tartozik. Egy dolog halálosan biztos, nem magyar. Lehet, hogy magyar származású az illető, aki megálmodta, lehet, hogy egy régen mo-hoz tartozó területen fogják majd talán gyártani és még talán az is előfordulhat, hogy hegesztés közben magyarul beszélnek majd a gyárban, de ettől még semmi köze sincs magyarországhoz.
Ez a "melyik területen milyen történelmet tanítanak, mi a hivatalos nyelv" kérdéskör, meg messzire vezet. Ezzel az erővel kb teljes európának, plusz fél afrikának latinul kéne beszélnie és nagy olaszország matricával kéne villognia a kocsija hátulján. 8)
El tudom fogadni simán, hogy Komarno nem magyarország, engem nem zavar. Szerintem őket sem, mivel pont jobban élnek, mint mi Komáromban, ráadásul itt költik el a pénzüket (a közös európai pénzt, ami az ő integrálódasi képességüket jellemzi, a miénk hiányával szemben). 8)
Tarlós István múlt héten az alábbi szavakkal indokolta, hogy miért is kell Budapesten 2013. július 1-től bevezetni a dugódíjat: "A dugódíjat azonban muszáj bevezetni, mert az előző városvezetés által kötött 180 milliárdos EU-s támogatásokról kötött megállapodásban…..
1969 és 2001 között, mint a New York-i látkép elmaradhatatlan része, a World Trade Center ikertornyai megszámlálhatatlan filmben feltűntek (de 689-ben biztosan), hol csak a háttérben, hol a cselekmény fontos helyszíneként. Az alábbi video a tornyok filmes karrierjét foglalja össze…..
pberencz 2011.09.11 16:30:45
@BenFranklin: És tényleg...
Nézz már körül picit a neten, mielőtt sületlenségeket beszélsz!
Konkrétan a nyolcvanakárhanyadik emeletnél tart az új felhőkarcoló komplexum legmagasabbik tornyának építése! A wtc 7-et pedig 5 éve, 2006-ban adták át...
Az elmúlt időszakban - a svájci frank drámai árfolyam-emelkedését követően - több olyan vélemény fogalmazódott meg, amely szerint az árfolyam változásaival a bankok extraporiftra tesznek szert. Ezen véleményeket egyes politikai elemzők is átvették, s a miniszterelnök is…..
pberencz 2011.08.27 09:59:05
@Kivancsi:
A kamat az az összeg, amivel TÖBBET kell visszafizetni, mint a felvett hitel, vagy tőke, vagy nevezd, ahogy akarod.

Ha 100 Forintot kölcsön kapsz és 107-et kell visszadnod összesen 1 év alatt, akkor mennyi az éves kamat? Meglepne, ha ez 14% lenne...

Nem láttam még olyan bankot, amelyik a hírdetményében, reklámjában éves 14%-os kamatról beszél, de a kölcsönadott pénzénél, csak 7%-kal akar összesen többet visszakérni a hitel lejártával.
Olyat már láttam, hogy 7% kamatot ígér a betett pénzre, de a súlyos költségeinek levonása után, sajnos csak 3%-ot tud adni.

A THM pedig szóba se került, csak és kizárólag kamatról volt szó. Olvass vissza!
pberencz 2011.08.27 18:15:37
@Kivancsi:
Ember! Szerintem, ha visszaolvasod a saját írásod sem biztos, hogy érted miről beszélsz!!!

"Havi torlesztes eseten mikor a toke is csokken honaprol honapra..
az evvegen kijon hogy 107-et fizettel vissza..
nos ilyen esetben a kamat meguti a evi 10%-os merteket is... vagy meg tobbet is..."

Ha 1 ÉV alatt 100 egységre ÖSSZESEN 7 egységgel kell többet visszaadni, akkor az ÉVES kamat miért/mitől/hogyan lehet nagyobb 7 százaléknál?????????

Akár úgy is leírhatom Neked, hogy mondjuk januártól novemberig törleszted a tőke legnagyobb részét (összesen 98,08 egységet, havonta 8,916 egységet), majd decemberben, azaz a 12. hónapban, tehát 1 év leteltével pedig a toke maradékát, azaz 2,916 egységet és a 7 egységet, azaz a kamatot fizeted vissza pluszban.
Felőlem eloszthatod 12 felé azt a plusz 7-et, sőt, akár 365 felé is, és arányosíthatod akármihez, de attól még ÉVES szinten 7% marad a 7%!!!

Minek erről táblázatot gyártani? Matematikai alapműveletek...

Ha ezt sem érted, akkor sajnos Te nem hitelkárosult vagy, hanem agykárosult.
pberencz 2011.08.27 20:26:07
@Meridian74:
Ez teljesen világos, ezt eddig is értettem, tudtam, tisztában voltam vele.

Az egésznek az volt a lényege, hogy svájcban a bank aszongya: "Itt van 10000 chf, 1 év múlva ilyen és ilyen törlesztőkkel fizess vissza nekem 10752 chf-ot. Ez 13% kamat, tessék!"

Erre írtam én, hogy ez kb 7,5%, éves szinten, ami nem vészes, mert nálunk ennek simán hatszorosa a kamat (és nem a téháem).

Kb arra próbáltam rávilágítani, hogy bemondja a bank a nagy számot és közben -kvázi "magyar felfogással"- feleannyi az 1 év alatt végülis ténylegesen kifizetett plusz költség (nincs is más kisbetűs költség).
Míg nálunk ez úgy működik, hogy bemondja a bank a kis számot (ami hatszorosa a svájcinak), de valahogy végül mégis kb másfélszeres összeget fizet ki az ember összességében, mindenestől (néhány kisbetűs bekezdés jóvoltából).

Tehát 100 egységre 7,5% (svájc) vs 100 egységre 48% (mo), mindkettő éves szinten, saját valutában a ténylegesen kifizetett összegek tükrében.
Kb tökmindegy, hogy az egyik egy bizonyos számítás szerint 13%, mert az alapján a másik sem 48, hanem jóval több.
Az egyik úgy "ver át", hogy közben a frankót mondja, de józan paraszti ésszel számolva nem foszt ki, a másik meg úgy ver át ténylegesen, hogy azt hiszi az ember, nem fosztják ki, de, ha egyszer véletlenül kiszámolja, akkor rájön, hogy a borsodi uzsorások sem sokkal rosszabbak, csak nekik nem annyira jó a pr-juk...
Kedves Jakab Andor! Jellemző az ízlésemre, hogy el sem olvastam a blogbejegyzésedet, amíg meg nem jelent egy "hurráoptimista" ellentétpárja. Már a címe alapján sem voltam kíváncsi rá. Gondoltam, "nem akarsz foglalkoztatni, jól van, ha te így, hát így, biztos van…..
pberencz 2011.07.31 16:36:57
@tildy:): Hadd kérdezzem meg: Ön hány 25 és 35 év közötti nőt venne fel, a mondjuk maximum 5-6 főt foglalkoztatni tudó vállalkozásába, ahonnan aztán nyugodtan elengedhet bárkit is (vagy akár többeket is) szülési szabadságra?
Hétfő délután, szakadó esőben tekert el a 100 ezredik bringás a Kiskörúton elhelyezett kerékpáros számláló alatt. A számláló júniusi kihelyezése fontos lépés volt a biciklis civil mozgalom számára, hiszen innentől nem lehet a kerékpáros infrastruktúráért,…..
Nem csoda. Ennyi pénzért inkább a szemhéjam belső felületét nézném.  Nagyon nagy volt az optimizmus annak idején a 3G mobil hálózattal kapcsolatban, hogy az milyen jó és akár tévézni is lehet majd rajta. Hát lehet, de nem olcsón, az biztos, mert még a szolgáltatónak…..
pberencz 2010.04.18 10:42:41
@pberencz: Naszóval, a dvb-h mégis működik, csak valami változott a beállításoknál, ezért gondoltam, hogy szünetel...
A mobil tv, ami a mobil szolgáltatóktól jön/jött fizetős, a dvb-h viszont INGYEN volt-van és remélem lesz is! A kettőnek nincs sok köze egymáshoz, hacsak az nem, hogy dvb-h vételre alkalmas telefon kellhet hozzá. De ettől még a mobil szolgáltató nem kap pénzt...