Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ringlooo

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szertár Szakítás dilemmával 2009.01.07 00:01:00
Kicsit szakítós lett ma a Szertár blog is. És kicsit bizonytalan a magyarázatban. De hát ilyen is kell néha, nemde?A múltkor azt írtam, hogy alapjaiban rendült meg a tudomány. Aminek a bemutatásától akkor visszahőköltem, most pótolom: madzagszakítás puszta kézzel. Vektor?…..
Ringlooo 2009.01.16 19:35:40
Üdv ismét!

Tudományos konkrétsággal bezúztam a fizikaszertárba aholis fizikatanár van található, és megvitattam a témát. Szakítottam madzagot is csak parasztvakításnak. Az eredmény a következő:


A helyzet az, hogy "a madzag tudja a fizikát", tehát mindig ott fog elszakadni, ahol a nagyobb erő éri. A hurok madzag mindkét vége stabil, ezzel szemben amit megrántunk, annak az egyik vége mozog. Mert ugye megrántjuk. Ez a hurok madzag felénk eső felén fog elszakadni, mert K=Fe+Fs, tehát az erő amivel húzzuk, annyival kevesebbet hat a rántott medzag hurkon túli végén, amennyi a súrlódás a két madzag között.

Példa: Egy csavarhúzó körül egyszer körbetekerünk egy madzagot, majd a madzagot a két végénél megfogatjuk a faterral. Megvan? ok, akkor mozgassuk a csavarhúzót oldalra. Ugye milyen nehéz? érezzük a súrlódást, csak lassan tudjuk húzni, és annál nehezebb, minél erősebben feszíti szét a madzagot a fater, mert azzal növeli a P*-ot.

Fny=nyomóérő
Fs=súrlódási erő
Fe=ellenerő
π=Pi=3,14
μ=Mu=súrlódási eggyüttható

μ*Fny=Fs

K=(F1+F2)/2
P*=K/r
Fny=P*[(2π*r)/2]
Fny=K*π
Fs=μ*Fny=μ*K*π
F1>F2
F1=F2+Fs
F1=F2+μ[(F1+F2)/2]*π

vesszük a cső(de akármi más rúd is lehet) 1 dm-es kerületének 1 mm-ét:
a példa kedvéért K(=kötélerő) 6N lesz.
Fny=P*0,001=6/0,1*0,0001=0,06N
azaz 1mm-re a 6-ból csak 0,06N hat.


TEHÁT köznyelvi ékesszóval, csúsztatással, egyszerűen:
a madzagot csak simán eltépjük. Azért ott szakad el ahol, mert a hurok előtt neki nehezebb lenne elszakadnia. A hurokra meg egyszerűen kevésbé hat az erő mert nem azt húzzuk/rántjuk.