Regisztráció Blogot indítok
Adatok
baratom

2 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felelősség (?!) Credo 2010.06.06 09:11:00
Jelen blog azt tűzte ki céljául, hogy az egyéni és társadalmi felelősség kérdéseit boncolgatja aktuális politikai és közéleti eseményekhez kapcsolódóan, ugyanakkor pártsemleges módon, a szakmaiság szemüvegén keresztül.Jó olvasgatást!..
 "Rendet kell tenni, rendnek kell lenni"Újra meg lehet bukni alsó tagozatban is. Egyúttal visszatér a jól megszokott és érthető ötfokozatú skála is a kisiskolások iskolai teljesítményének értékelésébe.Ebben a bejegyzésben csak a buktatással foglalkozunk, mert ez…..
Csak magyarul beszél a többség - Ezzel a címmel jelent meg az egyik napilapban egy cikk a magyarok nyelvtanulásának eredményéről - pontosabban eredménytelenségéről-, illetve a felnőtt lakosság idegennyelv-tudásáról, összehasonlítva a világ más népeinek  hasonló…..
Nem egyszerű kérdés ez, akárhogy is nézzük. Egyrészt egy tisztességben megöregedett, jó pedagógus tapasztalata, ismeretanyaga kincset ér, amit valamilyen formában jó, ha át tud adni a gyerekeknek. Márészt viszont egy 60 vagy akár 70 feletti ember nagyon kevéssé tud már…..
Félrefordítások Zene szemeinknek 2009.09.20 11:00:00
Nosztalgikus hangulatban voltam és a gépemen turkálgattam a régi file-ok között, amikor erre a kis drágakőre leletem. Eddig csak amolyan urban legend szinten ment itt a régen lefordították a számcímeket magyarra történet, de íme a bizonyíték. Úgy érzem, elégtételt kaptam…..
FérjBlog szexuális kultúra 2009.09.18 08:07:00
A nevelésnél már utaltam rá, sőt másutt is, de annyit követelitek a szexuális kultúráról való szenvelgést, hogy kénytelen leszek a gondolataimat kizárólag ennek szentelni. Első sorban a női kulturálatlanságról tudok szólni, ezt is az asszony egy mondata fogja a legjobban…..
baratom 2009.09.18 16:24:24
"Miért akarna egy nő v. férfi olyan ellentétes neművel őszintén beszélgetni egy tabutémáról (amikor magához sem tud az lenni) amikor nem is szerelmes"

Részben egyetértek, azonban a probléma gyökerét ennél mélyebben keresném: a szeretetben, ill. annak felszínes értelmezésében.
Nem csupán a szex, de minden emberi érintkezés, kapcsolat problémája szerintem arra vezethető vissza, hogy az emberek (nem csak a férfiak v. csak a nők) nem viszonyulnak elég tudatosan a másikhoz. A szeretetüket csupán erotikus értelemben élik meg, azaz: addig jó a beszélgetés, kapcsolat, közös program, szex, amíg NEKEM jó. Nem várnak és ezért nem kapnak visszacsatolást.
Ritka, hogy valakik eljutnak a kölcsönösségen alapuló baráti szeretetig (filia), amiről a posztoló beszél, amikor már az is jó, ami a másiknak jó.
De még ennél is van tovább: az ideális az lenne, ha olyan mélységben tudnánk egymást szeretni - egy párkapcsolaton belül kiemelten, de akár azon kívül is - hogy akkor is valamiképpen jó, amikor nagyon rossz, mert a másiknak jó: áldozatvállalás, önmegtartóztatás stb. (nem mártírtkodás; agapé).
Ezt elősegítendő érdemes megvizsgálni, miképpen viszonyulunk a gyerekeinkhez/barátainkhoz/rokonainkhoz/szerelmünkhöz és a különböző kapcsolati formákból megpróbálnánk átemelni a többibe is, amit ott jónak találtunk.

És egyetértek, a kommunikáció minden téren kulcs.
Ferenc egy óriási félrefordításra bukkant:Nemrég néztem a National Geographic csatornát, amikor felvillant egy erdős háttér, és a cím "The meteor that made the dinosaurs". Magyar hangalámondás rögtön kapcsolt "Dínóirtó meteor". Nekem általános iskola…..
FérjBlog elvált szülők 2009.09.02 06:55:00
Valamelyik nap a Porontyon egy kommentben volt elsütve a következő szöveg: "egy elkényeztetett leányka, akinek pusztán az a baja, hogy a szülei elváltak amikor ő 13 éves volt". Később el lett mondva, hogy a szülők szépen váltak el, nem volt veszekedés, vita a láthatás…..
Modorosblog Az önjelölt sváb 2009.08.16 17:35:00
Seavas Olde, na, bisch scho wieda nume am Schaffe? (Servus Alter, na, bist du schon wieder nur am Arbeiten? - Szervusz Öregem, na, már megint csak munkálkodsz?) A Magyarországon eredetileg svábnak hívott germán közösség - mint az közismert - csak egy elenyésző része származik…..
baratom 2009.08.17 02:01:43
@kardinálispinty: ez butaság. Egy nyelv-szakos nem csak beszéli a nyelvet, hanem - jó esetben - ismeri a működését/mechanizmusait/történetét stb. Én is tudom használni a számítógépet - a saját céljaimra egész jól - mégsem leszek ettől informatikus. Szerinted egy pedagógia/kommunikáció/színész/HR menedzser stb. mi a fenét tanul évekig? Egyébként meg egy német szakos bölcsész (merthogy ez a hivatalos végzettsége) is érthet akár jobban az anatómiához, mint egy praktizáló orvos.
baratom 2009.08.17 02:03:55
@irma néni: "Haben die Kőművesek heute schon gebetonoz?" - nehezen hiszem el, hogy ez elhangzott. Nem inkább "Hob' dö köművesek hajcsokbetonoz?" ;)
A Pew Internet Research 12 kérdésből álló tudományos kvízt publikált, mellyel megtudhatjuk, okosabbak vagyunk-e egy átlag amerikainál.   Demográfiai lebontása a válaszadóknak a július 14-i állás szerint: Nos, okosabbak vagyunk-e?..
baratom 2009.07.15 14:14:16
@_Maverick: "szikszalag", "újlenyomat", "hotelokkal" - két egyetem után?

Kár, hogy nincs hejesirásselenőrzö...

Egyébként nagyrészt nem írsz hülyeséget, csak ez nagyon csípte a szemem. ;)