Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dezső a pincéből

25 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Árnyas Pince Kövidinka-analitika 2014.02.06 21:00:00
Úgy 17 éves lehettem, amikor Apám közbenjárására nyári diákmunkásként a helyi malomiparhoz kerültem. A csomagolóüzemtől a mustármalmon át a gépjárműjavítóig szinte mindenhol töltöttem néhány vidám műszakot, a kedvencem mégis a mázsaház volt, ahol a termelőktől…..
Dezső a pincéből 2017.12.30 20:40:41
@lalá: Köszönöm a tippet! Úgy emlékszem, ezt annak idején én is megtaláltam, de a távolság miatt végül nem emellett döntöttem. Azóta a legalapabb jellemzőket (cukortartalom, pH, TA, SO2) itthon is tudom mérni (Bakonyi-féle teszttel és kínai e-bayes csudaműszerekkel), ha pontos labor kell, akkor pedig a Borászati tanszék mindig útba esik.
A 2014-es év a termés tekintetében nem hozta a nyári várakozásoknak megfelelő mennyiséget és minőséget sem, azt hiszem, ebben nincs vita. Sajnos ahogy őszre fordult, egyre inkább kezdett látszani, hogy probléma lesz a szürettel: vagy halasztani kell az alacsony cukorfokok miatt,…..
Amikor 2008 őszén büszkén állítottam be az Öreghez 50 kiló chardonnay szőlővel, amit Krisztu barátnőmmel hoztunk Maklárról, még elképzelésem sem volt arról, mennyire összetett dolog jó bort készíteni. Sőt, már iható bort készíteni sem olyan egyszerű. Úgy gondoltam, hogy…..
Dezső a pincéből 2014.09.28 17:01:45
@toths1952: Nem hallottam még az általad leírt szűrőről. Olyan szivattyút már használtam, amit fúróval kell hajtani , ahhoz talán lehet külön egy kisebb szűrőt is csatlakoztatni, de a kettő együtt mostanában szerintem nem jönne ki 10000 Ft-ból, inkább a duplájából. Ez lenne az a szivattyú: www.roverpompe.com/en/prodotti/elettropompe-ottone/drill-pompe-per-trapano/drill-14

Hasonlít arra, amit keresel?
Árnyas Pince Siller kell nekünk 2014.05.31 18:00:00
Március végén nyertem egy üveg 2013-as Fuxlit a Herr Pince Facebookos játékában. Nem szoktam részt venni ilyenekben, de most kivételt kellett tettem. Herr Annamarit még régről, az Budaörsi úti kollégiumból ismerem. Ha beszélgettünk, és borra terelődött a szó, gyakran mesélt…..
Az utóbbi néhány évben minden tavasszal rámtör az érzés, hogy saját szőlőterületet kéne venni. Nem túl nagyot, legfeljebb egy tized hektárt, annyit még talán egyedül is rendben tudnék tartani. Persze nincsenek komoly igényeim: legyen könnyen elérhető helyen (Budapest…..
Dezső a pincéből 2014.05.29 19:46:28
@juhostt: Köszönöm a hasznos megjegyzéseket, szerencsére ezek szerint a telepítést legalább részben jól csináltam! Én is arra alapoztam, hogy nem fog megeredni mindegyik vessző, ezért ültettem kettesével. Múlt hétvégén voltam otthon legutóbb, és eddig biztató a helyzet: kettő kivételével mind úgy néz ki, mint amiből lesz valami. Bár elég lassan, de mintha kezdene hajtást fejleszteni, átlagosan úgy 2-3 centis hajtások lehetnek rajtuk. Kicsi levelek is vannak már, szóval bízom benne, hogy nagy részük megmarad. Talán fajtától is függ a siker, és az Othello elég igénytelennek tűnik ilyen szempontból (is).
Mikor lenne érdemes választani, hogy a két fejlődő vesszőből melyiket hagyjam meg? Várjak jövő tavaszig? Egyetlen vesszőt próbából talán már nyáron kiveszek, mert nagyon érdekel, hogy fejlődik a gyökérzet.
78 év nem kevés... persze juthatott volna egy kicsit több is. Elmesélhetne még egy-két történetet. Szerettük, ahogy a mesélte őket, jó volt hallgatni. Sokszor hallgattuk, de még így is sok olyan maradt, amit már nem fogunk megismerni. Szórakoztató történetek voltak, ahogy…..
Ezidáig kétszer palackoztattam bort, és nagyon ellenemre volt az a rengeteg törődés, amivel meggyötörtük a bort a töltés előtt. Idén szerencsére már nem kellett szállítani a bort, minden előzetes kezelést el tudtam végezni a saját pincémben: az új pinceszárnyban lett egy kis…..
Amennyire tudom, szakmai körökben megmosolyogják az időjóst már egy 30 napos előrejelzés elkészítéséért is, de szerencsére ezzel nem mindenki ért egyet. Például a nyíregyházi Dávid Mihály sem. Talán a dinamikai rendszerek elmélete sosem volt a kedvence, azért…..
Árnyas Pince Évértékelő: 2010 2011.11.16 18:00:00
Jó ideje tényleg nem posztoltunk semmit ide - esett is a látogatottságunk szépen. Dolgoztunk. Dolgoztunk hét közben a munkahelyen, hogy hétvégén legyen miből inni. Aztán dolgoztunk hétvégén a pincében, hogy hét közben majd legyen mit inni. Ördögi kör ez. Mindenesetre tényleg…..
Fogyatkoznak a tavalyi Árnyas-borok. Két hete fejtette szét Nagyapám az utolsó előtti öt literes demizsonban lévő Bikapatát, egy családi ebéd alkalmával az egyik utolsó palack Napsugaramat bontottuk ki, én pedig az imént kortyoltam egy jót az egyik utolsó pohár 2009-es kékfrankos…..
Árnyas Pince Szüret 2010 2010.10.31 20:00:00
Lapozás után a 2010-es évjárat alapanyagairól olvashattok. Egy lelkes olvasónk tanácsára igyekeztem most jóval kevesebbet írni, és csak a lényegre koncentrálni. Olaszrizling  termőterület: Gyöngyös, Sárhegy szüret ideje: 2010. október 2. cukorfok: 16 mennyiség: 160…..
Dezső a pincéből 2010.11.02 18:14:43
@ISándor: Szia Sanyi! A pince Nagyapám házánál van, szóval Ő felel a csömöszölésért. Általában naponta háromszor szokta megmozgatni az anyagot: reggel, kora délután és estefelé; meg néha csak úgy, mert épp arra jár. A zúzalék 100 literes műanyag ballonokban van, ennek valami szorítózáras fedele van, ami elzárja a levegőtől. Fura, de még így is rengeteg muslica van benne. Egyébként a 2-3 órát én is túlzásnak érzem, annyira azért nem jó ez a szőlő. :)
Dezső a pincéből 2011.01.02 18:01:48
@BZoltan: Vékony borok lettek, ahogy mondod. Nagyjából 2 kg cukor került a 100 liter olaszrizling musthoz, és így forrás után 10-11% körüli alkoholtartalmúnak mértem vinométerrel, és szerintem egészen vállalható bor. A vöröseknél rosszabb a helyzet, azokon a cukor sem segített. A blauburger még éppen elfogadható, a kékfrankos és a cabernet viszont már kevésbé, azokon nagyon érződik az éretlen, üres jelleg. Hétvégére terveztem a pincelátogatást, már egy hónapja nem voltam, kíváncsi vagyok, hogyan alakultak a dolgok azóta.
Dezső a pincéből 2011.01.02 21:10:45
@BZoltan: Ahogy alec63 is írta, tényleg érdemes lett volna még várni a szürettel. Nem tudom, hogy ha sajátom lett volna a szőlő, hogyan döntöttem volna - ehhez jóval több tapasztalat és tudás kell, mint ami nekem van. Ha jól értettem, a gazda azért szüretelt ilyen korán, mert a nagyobb felvásárlók átvételnél csak a mennyiséget, nem a minőséget mérik, és biztosra akart menni. Egyébként próbálunk lépni a saját birtok irányába, csak időnk és pénzünk kevés van még...
Szombat reggel, Vajdahunyad vára, 8 óra után néhány perccel:- Jó reggelt kívánunk, a borfesztiválra jöttünk. - kezdem.- Maguk a délutános műszak? - jön a frappáns válasz a biztonsági őrtől.- Ó, hogy b*sznád meg, de vicces kedvedben vagy. - mondom magamban, miután azért…..
Dezső a pincéből 2010.12.31 20:09:19
@ISándor: nem voltál "bölcs", amikor ezt hallottad; az a helyzet, hogy Dániel a becsületes nevem, de a kollégiumban rám ragadt a Dezső név. Úgyhogy néha így, néha úgy szólítanak, mindkettőre hallgatok.
Egyébként remélem, hogy jövőre megkóstolhatom a boraidat valamelyik fesztiválon! Jut eszembe: boldog új évet kívánok!
Szőlő napló Légli 333 - 2009 2010.11.08 07:00:00
A következő kóstolás apropóját a termőhely adta. A balatonboglári borvidékről (merthogy ennek a közelében van Ságvár is) Légli Ottó 333-asát kóstóltam a 2009-es évjáratból. A nevéről csak annyit, hogy az év 333. napján újborként kerül forgalomba.A csillagvár…..
Lazlo írt nekem egy levelet még október közepén. Azt mondta, vessek egy pillantást erre a linkre: http://www.ujboressajtfesztival.hu Mondanom sem kell, rögtön megtetszett a dolog. Leveleztem egyet a főszervezővel, hogy megtudjam a szükséges részleteket, és csupa jó hírt kaptam.…..
Pakolásztunk a pincében, hogy bőven legyen hely a cabernet préseléséhez, közben pedig nyitottunk egy üveg Bikapatát, hátha jobban megy majd a munka. Régen kóstoltam utoljára, akkor sem volt egészen száraz, de most rosszabb volt a helyzet: ez majdnem édes. Jó, inkább félszáraz…..
Szőlő napló Első fejtés 2010.10.08 22:05:00
Ma átfejtettem a bort. Átfejtés után valamivel több mint öt liter lett, úgyhogy a palackot teljesen tele töltöttem. Holnap apuék leviszik Ságvárra a pincébe és akkor legalább a hőmérséklettel és a fénnyel nem lesz baj.Nem állítom hogy valami csuda lett, de egy rendes kis…..
A Nagyoktól láttam, hogy néha érdemes megállni és hátranézni, meddig jutottunk már a zúton. Meg hogy melyik úton is megyünk egyáltalán. Továbbá érdemes ezt jól "lekommunikálni" (ahogy mondani szokták), hogy mások is tudják, mi a helyzet. Jöjjön hát most az én…..
Törökszentmiklós remek kis város, ezt tudja jól mind, aki ott él. Van főút, villanyrendőr, hipermarket (több is), kocsmák hada, ipar, mezőgazdaság. Szőlő is van. Borvidék is van. A kunsági olyan 50 km-re, az egri és a mátrai olyan 100 km-re. Hiába, mi is inkább hozatni szoktuk a…..
A szüreten sok minden múlik, még a kisebb termesztési hibák is korrigálhatók (pl. a rothadó szemek kiválogatásával). Ezidáig a hagyományos, paraszti technológiát követtem, a folyamatos beszélgetések hatására azonban most mintha összeállni látszana a kép egy olyan szüreti…..
Szőlőművelés Goldenblog 2010.08.06 20:10:00
Az idén elérkezettnek láttam az idejét annak, hogy benevezzem a blogot a Goldenblog versenyre, szakmai kategóriába. A kategória definíciója így hangzik: "Egy adott téma szakértője rendszeres tájékoztatást nyújt olvasóinak, tippeket, tanácsokat ad látogatóinak, képbe helyezi…..
Árnyas Pince Ki lakik ott keleten? 2010.07.20 20:00:00
Az időjárás biztos pont az ember életben. Mindig van mit szidni, és mindig lehet róla beszélni. Idén különösen így van ez: történtek érdekes dolgok. Például itt van a nyár eleji a igencsak kiadós esőzés, ami Rambo gazda pincéjét alaposan helyretette, nálunk pedig meglemelte…..
Egy hónappal ezelőtt volt egy kisebb cserszegi teszt nálunk. Amikor a fajtáról olvasgattam, a legtöbb cikkben az első mondatok valamelyikében biztosan szerepelt Bakonyi Károly neve. Legismertebb eredménye mellett persze számtalan dolgot tett még le az asztalra: minősített fajták…..
Az eddigi "borászati" ténykedésem legnagyobb baklövését rögtön a legelején követtem el, amikor rossz hordót választottam. Akkoriban még semmilyen ismerettel nem rendelkeztem a jó hordót illetően, így - nagyjából - találomra választottam kádárt. Ez a hiba döntően…..
Árnyas Pince Képek a pincéből 2010.05.13 06:00:00
Azoknak igyekszem most a kedvébe járni, akik nem szeretik a hosszú olvasnivalókat, és a könyvekben is csak a képeket nézegetik meg. Tavaszi nagytakarítás és rendrakás után fényképeztem néhányat a pincében. Helyére került az új polc is, egész használhatónak tűnik. ..