Regisztráció Blogot indítok
Adatok
WayacrosstheRubicon

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w A teleszart szentfazék 2010.03.19 04:30:00
Még le se ment a választás, és máris a jobbos ciklusok örökzöld poénján röhögünk: a teleszart szentfazékon. Vagyis azon, amikor valaki, aki amúgy féltéglával veri a mellét a kereszténységére, kurvára tököncsapja magát, pedig próbált úgy tenni, mint akinek nincs is.…..
WayacrosstheRubicon 2010.03.19 13:40:11
Tóta masszívan romlik, ez a cikk már sokadik jele ennek.
A stílus továbbra is jó és frappáns, nyilvánvalóan a jó gondolatok, alapfeltevések is megjelennek továbbra is - vicces, hogy ebben mennyire hasonlít a Jobbikra. :) Hangsúlyozom, mielőtt valami hülye ezt (is) félreérte/magyarázza: a feltett KÉRDÉS jó, az adott VÁLASZ nagyon rossz - szintén a Jobbiknál ugyanúgy, mint Tótánál.
Árpinknál ugyanis annyira elhatalmasodott (vagy mindig is nagy volt, de kicsit jobban kordában tudta tartani, amit most) a sarokba szorított vad vonyításával kísért vallás-, nemzet- és jobboldalgyűlölet, hogy elképesztő cinikus dolgokat, s sokszor egyenesen baromságokat ír, s épp azzal vádolja a másik oldal, amiben a leginkább az ő oldala sáros: az álszentséggel.
A mai liberálisok, Magyarországon aztán pláne, abszolút nem igazi liberálisok, sokkal inkább opportunista libertínusok: semmiféle szabályt, tekintélyt nem hajlandóak elismerni, kizárólag a saját maguk alkotta szabályok szerint akarnak élni, s persze ezek a szabályok is úgy hajlíthatók, ahogy épp a pillanatnyi érdekük hozza.
Miközben prüszkölve-fröcsögve kelnek ki vélt szabadságjogaik, az ezeket állítólag korlátozni próbálók ellen, eközben vadul bélyegeznek meg mindenkit, aki nem az ő nézeteiket vallja, sőt, mindenféle, az övékétől eltérő eszmerendszert, társadalomfelfogást, stb. nem csak démonizálnak, hanem megtűrhetetlennek, megszűntetendőnek, kiirtandónak, de legalábbis a politikából kizárandónak tartanak. Vagyis szavakban liberálisak, gondolatokban és viselkedésben csöppet sem. Ezt úgy hívják: álszent. A Jobbik és a baloldal ebben (IS) rendkívül hasonló.
Megy a baromkodás, az egyre élesebb vita, és a legnagyobb baj, hogy már kapott egy politikai színezetet is. Mégis mi a rosseb köze van a brávó zenés vacsorának a politikához? Ha fideszes vagyok, akkor diszkósnak kell majd lennem, ha emeszpés, akkor rokkernek? (Nyilván nem, ez csak…..
WayacrosstheRubicon 2009.04.10 11:41:51
Csodás ismét látni az internet valóságát, a sok-sok a témához abszolút nem konyító, mindennemű tárgyi információ hiányában mégis rendkívül hangos és magabiztos hozzászólót, amint ordas baromságokat hordanak össze, akár a szerzői jog, akár a társadalmi-munkaügyi kérdések terén, s közben kicsit személyeskednek is olyanokkal szemben, akik azért tettek már le valamit az asztalra (pl. Jay Lumen vagy akár Jeszenszky), akiknek munkájáról, tevékenységéről minimális és felületes információkkal (sem) rendelkeznek, de persze lehet veregetni egymás vállát, hogy "most milyen jól megmondjuk ezeknek!"
Tárgyszerű vitába nyilván fölösleges szállni, ezt már néhány blogon tapasztalhattam, mert kb. mintha az ember a hangyáknak próbálná elmagyarzni a harmadik dimenziót. Az teszi még pikánsabbá, s néha mégis perverz-önsanyargató módon izgalmassá ezeket a "vitákat", hogy itt a hangyák eközben nem csak három, de huszonhárom dimenzió ismerőinek magabiztosságával nyilatkoznak ki, s kifejezetten szórakoztató az a forradalmi lelkületű vehemencia, amivel a sok sületlenséget összehordjátok a billentyűzet mögül. :)

Tudom, ezzel a hozzászólással nem leszek népszerű, nem csak a (szerzői) jogászokat, de általában azokat, akik a hatásvadász pofázással szemben a tényeket szeretik, a blogoszféra nem emeli piedesztálra, szemben a legbutább, személyeskedő, leminősítő, anyázó, "leköpködjük-felpofozzuk", primitív posztolókkal.

És most, gyerünk, zsenik, gyorsan kezdjetek "nyomozni" az én eddigi internetes jelenlétemben is, hogy vajon kinek az aletergója lehetek, ez is sok unatkozó, pattanásos netfüggő bloggerzseninek adott már hasznos elfoglaltságot egy-két órára, a csajozás helyett... és tegyetek további ostoba, ámde annál magabiztosabb kijelentéseket, megintcsak licitálva egymásra a butaságban. Milyen szerencse, hogy szakmai-gazdasági-társadalmi kérdéseket eldöntő jogalkotói szinteken szerencsére senki sem veszi komolyan a netes fórumokat, ámde rengeteget segít bármiféle jogi ügynek, hogy be lehet mutatni az "ellenoldal" színvonalát.
Belsőség Vízautó 2009.03.27 06:41:00
  Látott már működő vízautót? Tud olcsón eladó kókuszolajat? Használ vízbefecskendezést? Hülyeségnak tartja az egészet?  Vélemények az azonos című írásunkról...
Botswanaban fotózták le a rózsaszín bébielefántot egy nyolcvan elefántból álló csordában. A szakértők szerint egy albínó egyedről van szó, amely az afrikai elefántok körében hihetetlenül ritka. Szerintük a borjú nem fog sokáig élni, mert az erős, afrikai napfénytől…..
Az akkreditáció intézménye a gyakorlatban – nálunk – a kilencvenes évek egyik legnagyobb bulija volt. Többé-kevésbé hozzáértő szervezetek, erős politikai lobbiháttérrel rátelepedtek egy-egy rendes szakmára és tanfolyamokat, vizsgákat kezdtek el nekik szervezni jó…..
WayacrosstheRubicon 2009.01.18 10:37:11
Tisztelt kommentelők!

Kérem, több kérdést ne intézzenek, láthatóan ugyanazokat a lerágott csontokat ismételgetik pepitában, újra és újra feltéve, újabb és újabb "frappáns" megjegyzések kíséretében. A közös jogkezelésben való joghézagok keresése hosszú ideje foglalkoztatja az Önöknél azért jóval felkészültebb szakembereket is, és valamiért az intézmény több mint 200 éve működik. Ha valamelyikük feltétlenül azzal akar kitűnni, hogy nagy hangon (nagybetűkkel) "kiabálja", hogy TÖRVÉNYTELEN meg mindenféle sületlenségeket hord össze ezen a felületen, esetleg rágalmaz embereket, ez is egy módja a Maslow-piramis ötödik fokán lévő önmegvalósításnak, s eszem ágában sincs megakadályozni ebben. Csodás a világ, mert nem csak én, de semmi más sem akadályozza meg. Szerencsére azért a jogi szabályozás és egyéb releváns kérdések nem a blogoszférában dőlnek el. Ebben a sajátos, virtuális világban viszont az a nagyszerű, hogy az egyesek fejében működő (ön)törvények itt kiteljesedhetnek, tökéletesen koherens (képzelt) világot képezve a (valós) világ bonyolultságát feldolgozni képtelen, ezért önmaga megteremtett valóságába menekülő blogger számára.
Ha a további kérdésekre nem válaszolok, az azért lesz, mert 1. nem vagyok felkészült a témában és nem tudom a választ, 2. mert egy rohadt szemét jeszenszky/mle/mahasz/Artisjus stb. bérenc vagyok, 3. mert hazudtam (tesó), hogy szívesen válaszolok, 4. mert "jaj,most megfogtak és elmenekülök a válaszadás elől", stb., stb. Minden úgy van, ahogy Önök mondják, gondolják.
WayacrosstheRubicon 2009.01.17 12:33:14
Kedves V-Station!

Örömmel válaszolok erre is, sűrű elnézéskérések közepette kedves TPZ-től, amiért merészeltem legalább fél napot csúszni a válasszal...
A "zártkörű rendezvény" nem jogi kategória, és nem azonos a "nyilvánosság" kifejezéssel, amely viszont az.
Nyilvánosságnak minősül minden olyan alkalom, esemény, rendezvény, helyiség, stb. ahol a résztvevők nem kizárólag a szűk családi és baráti körhöz tartoznak. Természetesen utóbbit nehéz egzaktan definiálni, és gyakori próbálkozás az ezzel való visszaélés (konkrétan épp az említett "zártkötű rendezvény" felirat), de szerencsére a végrehajtó és a bírói hatalom jogi végzettségű szakemberei zömmel jogképzett emberek is (sajnos persze nem minden esetben), és helyesen meg tudják ítélni, hogy megvalósul-e a nyilvánossághoz közvetítés. A gyakorlat mindenesetre azt mutatja, hogy az említett tábla még egyszer sem mentesített senkit a törvény alól. Mint ahogy nyilvánvalóan abban az esetben, ha a rendőrség bűncselekmény gyanúját észleli, akár szerzői jogi bűncselekményt, akár teszem azt, gyilkosságot, köteles eljárni, és a "zártkörű rendezvény"-re is bemenni. Kivételt képez természetesen a magánlakás, ahova valóban házkutatási parancsra van szükség.

Kedves max_headroom!

A PANKKK (így írják) program politikai indíttatásával kapcsolatban történetesen teljesen igaza van, a világ azonban sosem annyira fekete-fehér, ahogy azt Ön hajlamos - több hozzászólásában is - látni. Ugyanis tényleg jutottak némi anyagi segítséghez feltörekvő előadók, kis klubok, stb. a program kapcsán, még ha nyilvánvalóan sokkal kevesebbhez is, mint azt a nagy dirrel-durral beharangozott minsizterelnöki bejelentés után vártuk volna. És bizonyára az elosztás erdeménye sem volt mindig tökéletesen igazságos vagy méltányos, de egyrészt zömmel a legjobb szándékkal történt, másrészt itt is érvényesült az Önök számára is láthatóan szentségként kezelt természeti elv: győzött a jobb. Aki ügyesebben pályázott, jobban ismerte a bürorkatikus útvesztőket, stb., az sikeresebb tudott lenni. Lehet persze rögtön a korrupcióval is előjönni, de lássuk a realitásokat: 100-150 ezer forintos összegekről beszélünk egy-egy támogatott esetében - ez azért olyan túlzottan sok teret vagy okot nem ad a zsebbe csúsztatósdira....
S sajnos ismét csak megfontolatlanságát kell látnom abban a hozzászólásban is, amelyben kerek perec kijelenti a DJ-Szövetség szükségtelenségét, s könnyen tör pálcát vezetőik szakmai-emberi alkalmassága fölött.
Ahogy mondtam, a világ nem fekete-fehér, és nem is varázsütésre működik. Nem puszta naivítás, hanem kifjezetten rövidlátó ostobaság lenne elvárni, egy kényszerítő eszközökkel nem rendelkező, civil szerveződéstől, hogy egy szakma gondjait, pláne ezek össztársadalmi kihatásait orvosolni, megoldani tudja egyik napról a másikra. Lehet tovább szőni az elméleteket, vádaskodni, hogy "Jeszenszky Zsolt kiszervezett állami pénzeket mos tisztára", kedves Dr. Jekyll és Mr. Hide, amely kijelentések néhány korábbi poszthoz hasonlóan szintén súrolják a büntetőjogi kategóriát. A szakterülethez valamicskét konyítóként azért hadd nyugtassam meg a tisztelt lánglelkű urakat is: az alkotói jogosultaknak műveik felhasználásáért járó díjak nem állami pénzek, így sem ezek kiszervezésére, sem strómannok alkalmazására nincs szükség a területen. Ezek a pénzek a jogtulajdonosoknak járnak, s hogy milyen módon történik a beszedésük és a felosztásuk, azt ők maguk döntik el. Kollektíven, tehát természetesen nem tud minden egyes egyéni érdek maradéktalanul érvényesülni.
De visszatérve a civil szervezet(ek)hez, a DJ Szövetség pontosan azt csinálja, amit Önök is elvár(ná)nak tőle, csak éppen nem hajlandóak látni a fától az erdőt, inkább tovább kekeckednek, még ha ennek ellenkezőjét is állítják. Konkrét programot hiányolnak a DJ Szövetségtől? Ismerős, a kormánypárt is folyamatosan ezt veti az ellenzék szemére - nagyjából függetlenül attól, ki melyik szerepben van éppen.
A DJ Szövetség épp ezekben a "percekben" hajtja végre programját. A szakmát valamelyest belülről ismerve nagyjából tisztában vagyok a problémáikkal, és azzal is, hogy ezekre nincsenek gyors, könnyű, bombabiztos megoldások. De pontosan azt a tervet hajtják végre, amit lefektettek: a szakma presztízsének, a szakmában dolgozók munkakörülményeinek javítása, erősebb alkupozíció elérése a piacon, legyen az a munkaadók (klubok) vagy egyéb szervek (pl. jogkezelők) felé. Hatalmi eszközeik nincsenek hozzá, ezért kizárólag a lassú építkezés az egyetlen eszköz. Lehetne köpködve-pfújolva, asztalt csapkodva csinálni mindezt, "hogy most már aztán legyen valami", "köcsög tulajok", "pfúj MAHASZ" stb. és nem történne semmi. Vagy lehet a realitásokat, a jogi környezetet, a szabályokat elfogadni, de megfelelő, eszközökkel szakmai és társadalmi támogatást szerezve megpróbálni azokon szép lassan változtatni - vállalva az ezzel járó esetleges konfliktusokat, ellenérzéseket is.
Ha nem csinálnának semmit, valószínűleg nem működne a szervezet 5 éve, s nem növekedne folyamatosan a taglétszám. Persze, a jogdíjkedvezmény lényeges elem ebben, dehát nem épp ez a feladat, az elvárás: minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni a szakmában dolgozóknak? A kiadói promóciós zenékhez való online hozzáférés, a számlaképesség biztosítása azoknak, akik esetleg emiatt nem tudnának elvállalni egyes céges rendezvényeket, szakmán belüli kommunikáció, jogi segítség (pl. DJ-név levédésénél), stb. - mik ezek, ha nem pontosan olyan szolgáltatások, amelyeket egy szakma elvár az őket képviselő szervezettől?
S a legnagyobb szakmai elvárás évek óta: kérjenek számon valamilyen követelményeket azoktól, akik erre a pályára lépnek. Ez kb. 10 éve az aktív DJ-ket, a szakma űzőit foglalkoztató legnagyobb probléma, még ha egyes kívülállók ezt cáfolni is próbálják, illetve önérdekből mindent megtesznek a vizsgakötelezettség ellen. Jeszenszky Zsolt és az egyesület vezetősége pontosan ezt a szakmán belüli igényt képviseli, megint pontosan azt téve, ami a feladatuk. Ráadásul meglehetős józansággal teszik ezt, meggyőzve a tagságot is arról, hogy nem a korábbi értelmetlen vizsgát kell visszaállítani (ahogy sokan még évekkel ezelőtt erőltették volna), hanem új, a kornak megfelelő, reális áltslános szabályozást kell kialakítani, ahol ostoba bürokratikus szempontok helyett az alapokat rakják le és kérik számon, hogy utána valóban érvényesülhessen a művészi aspektus, s valóban az legyen a legsikeresebb, aki a legjobb. Lehet mindezzel egyetérteni vagy nem, de azt a dolgukat végzik, amire a szervezet tagjai felhatalmazták őket.

S végül, kedves Édendj!

Jó látni, hogy a vagdalkozók mellett vannak még reálisan gondolkodók is errefelé. Az Ön által föltett kérdések nagyjából tökéletesen lefedik a szakma problémáit, elvárásait.

A DJ Szövetség pontosen ezeket tűzte zászlajára. Ez közös érdek mindenki számára, még ha sokan önmaguk ellenségei is. Akik ugyanis ma a vizsga, szabályozás, kamara, stb. ellen vannak, mert évente négyszer hobbiból fellépnek egy pesti alternatív szórakozóhelyen, nem látják, hogy amint valóban elérnek egy szintű elismertséget ezen a téren, rögtön számukra is fontos lesz, hogy tisztességesen meg legyenek fizetve, ne verje le senki az árakat, stb. És ez teljes mértékben szakmai érdekvédelem, az egész szakma számára. Mivel nem kötelező a tagság, természetes, hogy papíron nem képvisel mindenkit a szervezet, de a lehetőség mindenki számára nyitva áll (mint kiderült, vizsga sem kell a belépéshez, hiszen pillanatnyilag nincs kötelező vizsga), s mindenki hozzá is adhatja a maga ötleteit, javaslatait, véleményét, s közösen ki lehet alakítani egy álláspontot, s meg lehet bízni a szervezet vezetőit ennek képviseletével, előremozdításával. A DJ Szövetség vezetői jelenleg pontosan ezt teszik, s a szervezet bármely tagja részt vehet a munkában, az irányvonal meghatározásában. Sokkal nehezebb persze ott lenni a pályán, keményen megdolgozni az eredményért, vállalni az esetleges vereségeket is, mint a partvonalról bekiabálni a bírónak, a csatárnak, hogy "akurvaanyád", majd utána elmenni a Stadion Presszóba sörözni, és ott hasonló bekiabálókkal nagy egyetértésben megvitatni, hogy mekkora barom ez a Mészöly Kálmán, Nyilasi, stb.
S azt kell mondjam, túl azon, hogy szimpatizálok nem csak a DJ Szövetség törekvéseivel és vezetőivel (azt hiszem, ezzel nem árultam el túl sok újdonságot) :), s valóban enyhe mosolyra húzódott a szám, amikor Jeszenszky Úr megköszönte Önöknek a sok segítséget, amelyet akaratlanul is nyújtottak a szervezet számára a sok "cirkuszolással", de azt kell mondjam, valóban ötös fölére vizsgáztak a vezetők a tagság előtt, ugyanis olyan közfigyelmet sikerült generálniuk egy látszólag jelentékelen, első blikkre pusztán szűk szakmai kérdés számára, amit PR-kurzusokon tanítani lenne érdemes.
WayacrosstheRubicon 2009.01.18 10:07:46
Hááát, nem könnyű az ilyen számonkérő, AVH-s vallatótiszteket idéző, ráadásul teljes káoszról uralkodó kérdésekre higgadtan, tárgyszerűen válaszolni, de megpróbálom. A kérdésfeltevés stílusából egyértelműen kiderül, hogy a kérdezőt nyilvánvalóan nem különösebben érdeklik a válaszok, csak az, hogy jól "odakérdezhessen", és nyilvánvalóan bármi is a válasz, az nem lesz megfelelő, de sebaj, azoknak, akik valóban érdeklődnek...
1. Nem tudom, melyik egyesületről sugallja azt, hogy büntet, lefoglal, stb. Ugyanis ilyet egyetlenegy sem tesz. Ezt minden esetben valamely hatóság teszi, természetesen a sértett képviselője (pl. a közös jogkezelő) kezdeményezheti ezt, illetve jelen lehet az eljárás során. Azt pedig, hogy van-e arra törvény, hogy jogosult-e díjat szedni, a korábban leírtak fényében talán nem kellett volna föltenni: minthogy a közös jogkezelés természetéről, annak törvény által előírt mivoltáról már elég sokat írtam, a kérdező vagy nem olvasta ezeket, vagy esetleg azt gondolja, hogy a szerzői jog egyik évszázados múltú intézménye a közös jogkezelés (az első ilyen szervezetet Beamarchais alapította 1791-ben) valójában ugyanennyi ideje törvénysértőren működik. Itt is van némi további info a közös jogkezelőkről:
en.wikipedia.org/wiki/Copyright_collective

2. Ön megint nem figyel, és óriási sületlenségeket hord össze. Hol van bármiféle akárcsak utalás is arra, hogy a DJ Szövetség legalizálna bármilyen másolt felvételeket??? Ezeket a MAHASZ, mint a hangfelvétel-előállítók törvény által előírt közös jogkezelő szervezete legalizálja, a jogtulajdonosok nevében. Ugyanis ez a közös jogkezelő dolga. A DJ Szövetség tagjai bizonyos adatszolgáltatások, ill. az ezen adatok feldolgozásában vállalt munkáért cserébe kedvezményt kapnak a jogdíjból. A külföldi művész jogdíját is ugyanígy a MAHASZ szedi, s erről is írtam már. Ha ő erre nem tart igényt, akkor - erről is írtam már - bizonyos esetekben (akár magyar, akár külföldi) "tiltakozhat", vagyis kiléphet a közös jogkezelésből. A jogdíjszedés nem egy szolgáltatás, hanem törvényben előírt kötelezettség a közös jogkezelő számára, amelynek tényleges működését, a tarifák meghatározását, a kedvezményeket, a szankciókat, a jogdíjak felosztását, stb. viszont már nem az állam szabályozza, hanem a jogosultak döntik el.

3. Így erre a kérdésre is ugyanez a válasz: semmilyen szakértő véleményét nem kell kikérni ez ügyben. Sőt, ebben az esetben szerzőét sem, ugyanis - ezt is írtam már - a MAHASZ nem a szerzők, hanem a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelője. Ebben a minőségében pedig a törvény alapján rá átruházott felhatalmazás szerint jár el, amikor a jogtulajdonosok nevében pl. meghatározza a jogdíj mértékét. A jogtulajdonosok természetesen kifogásolhatják annak a jogdíjnak a mértékét, amit a nevükben beszednek, de olyat még egyetlenegytől se hallottam, hogy "én azt szeretném, ha kevesebb jogdíjat kapnék". Arról nem beszélve, hogy a jogdíj mértékét a közös jogkezelő határozza meg, épp ez (is) a közös jogkezelés egyik természete. Ha a jogtulajdonos ezt kifogásolja, kiléphet a közös jogkezelés alól, vagy a közgyűlésen javasolhatja a közös jogkezelő szervezet vezetőjének leváltását, s további elmés lehetőségek állnak rendelkezésére abban, hogy saját magát minél nagyobb bevételtől fossza meg.

4. Megint egy nagyon erős fogalomzavar van.
Az Artisjus a vendéglátóhelytől a nyilvános előadás utáni jogdíjat szedi be, függetlenül attól, hogy ott miről szól a zene. Lehet TV, rádió, DJ, koncert, stb. Természetesen ezektől függően lehet különbség a jogdíj mértékében, ill. abban is, hogy milyen típusú jogdíjat (élő zene, gépzene, stb.) szed be, s az eltérő jogdíjnemek ezeknek felosztása is eltérő módon történik. Példának okáért, a gépzenei jogdíjat az Artisjus a MAHASZ és az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) nevében is szedi, így ebből ők is részesülnek, míg például az élő zenei jogdíjból nem, hiszen ott nem kerül sor hangfelvételek lejátszására.
A vendéglátóhely által befizetett jogdíj fedezi a gyári hanghordozókon olvasható azon kitételt is, hogy az nem játszható le nyilvánosság előtt a jogtulajdonos engedélye nélkül: a közös jogkezelőn keresztül épp ezt az engedélyt adják meg a jogtulajdonosok. Vagyis a gyári lemezek után a DJ-nek semmilyen jogdíjat nem kell fizetnie, azt már valóban megfizette a hely, ahol dolgozik.
A hangfelvételek többszörözése azonban szintén a jogtulajdonos engedélyéhez kötött. Kogens jogi normaként, specifikusan meghatározott kivétel az, amikor a másolás magáncélra történik. A nyilvánosság előtti bemutatás céljából készült többszörözést a törvény nem említi a magáncélú másolat fajtrái között, s mint mondottam, ez egy kogens jogi norma, tehát a főszabály (minden többszörözés engedélyhez kötött) alóli kivételek tételesen meg vannak határozva. Nema lejátszás a bűncselekmény, hanem már maga a többszörözés. A jogkezelő azonban szintén megadhatja erre is a jogtulajdonosok engedélyét, épp az említett jogdíj beszedésével. Innentől kezdve a másolt hangfelvétel is legális, hiszen megtörtént utána az előírt jogdíj megfizetése, tehát a jogtulajdonosok hozzájárultak az adott többszörözéshez.
A feldolgozás-zenekar vs. másolt hangfelvétel kérdésben megint némi kerevedést kell tisztáznom: a kettőnek az égvilágon semi köze egymáshoz. A "másolat" a hangfelvétel többszörözését jelenti, az "átdolgozás" pedig egy korábban már valaki által hangfelvételen rögzített szerzemény újbóli előadását valaki más által. Az, hogy egy zenekar élőben saját szerzeményeket vagy átdolgozásokat játszik, nem befolyásolja a hely által fizetendő jogdíj mértékét, csak azt, hogy a beszedett jogdíjból a közös jogkezelő mely jogtulajdonosoknak kell, hogy pénzt juttasson. Ugyanígy az sem befolyásolja a többszörözött hangfelvételek után fizetendő jogdíjat, hogy azok között mennyi feldolgozás van, itt is csak a jogdíj felosztását befolyásolja az, hogy kiknek a hangfelvételeit többszörözte az adott felhasználó.
5. És akkor az a nagyon kényes ötödik kérdés. Ami egyébként sok-sok összefüggő kérdés ismét némileg összefüggéstelen zagyvasága, de megpróbálom kihámozni.
Az, hogy egy DJ hány éve költ mennyi pénzt lemezvásárlásra, az teljesen irreleváns. Természetesen azon DJ-k, akik hosszú ideje dolgoznak a szakmában, rengeteg pénzt költöttek zenére, okkal vannak felháborodva azokon, akik az Internetről letöltött zenékkel, esetleg a pubertástól még kicsit pattanásos arccal megjelennek valahol, hogy "na, mostantól én vagyok a DJ" - épp ezt a problémát is igyekszik kezelni a DJ Szövetség, s ezért is tagjai azok a lemezlovasok, akik a szakmát régóta, komolyan űzik.
De témánkra visszatérve, teljesen irreleváns, hogy a kimásolt, CD-re vagy laptop-ra kiírt zenéből a DJ-nek megvan-e még az eredeti példány: ugyanis hangfelvétel többszörözése történt. Ez pedig a jogtulajdonos engedélyéhez kötött. Ha tényleg kíváncsi az erre vonatkozó hatályos törvényre, akkor a BTK 329, ill. az Szjt. 76 környékén keresgéljen... A lemezhez tartozó adásvételi szerződés, számla megtartásának kötelezettségét semmilyen törvény nem írja elő (bár mintha a kormány most valami ilyesmi tervezettel készülne), és az ebből levont, jogszerűtlenségre vonatkozó következtetése teljes zagyvaság, még akkor is, ha nagybetűvel kiabálja. Bár így kétségtelenül hangzatosabb. Ahogy a "diszkó razzia" kifejezés is, a "jeszenszky kommandó" pláne, de szerintem ezek valahogy degradálják az Ön kérdéseinek színvonalát, még azokét is, amelyekben esetleg lenne némi tartalom. De ha feltétlenül ragaszkodni akarunk ehhez a kifejezéshez, a "diszkó razzia" sohasem azt nézi, hogy van-e számla a lemezről (ezt egyébként az APEH adott esetben megtehetné, pláne ha a kormány jelenlegi tervezete megvalósul), hanem azt, hogy a hangfelvétel többszörözése a jogtulajdonos engedélyével történt-e. A gyári lemeznél a kérdés eleve irreleváns, hiszen azt maga a jogtulajdonso többszörözte, tehát arról semmilyen igazolás nem szükséges - legalábbis szerzői jogi szempontból nem. A másolt hangfelvétel viszont, akár egynyári limonádé slágerről, akár örökbecsű klasszikusról van szó, csak akkor legális, ha azt a jogtulajdonos engedélyezte. Az eljáró hatóság pedig, fájdalom, de jogosult a törvények betartatására, még ha ez sokunknak bizonyos helyzetekben - Önnek a DJ-pultban, nekem gyorshajtásnál - nem is tetszik.
A kérdés utolsó részében nem tudom nem felismerni sajnos a szokásos kötekedést, amely inkább önmagával ellentmondásba keveredik, csak hogy méltatlankodhasson. Ugyanis egyfelől számonkéri, hogy miért kell igazolni a vásárlás tényét, másfelől viszont azt kéri számon, hogy miért nem szigorúbb a számonkérés, hiszen bárki tud fénymásolni egy bizonylatot... Itt is van azinban egy nagyfokú tájékozatlansága, Tisztelt Uram, s hadd oszlassam el ezt is. Nem kell évekig őrizni a bizonylatot, s pláne a helyszínen azt mutogatni. Be kell menni a MAHASZ-hoz a bizonylatokkal és ingyen kap matricát a legális letöltő oldalról kiírt zenéket tartalmazó CD-re. Ugyanis a megvásárlás által megtörtént a jogdíj megfizetése is, így semmilyen további kötelezettsége nincsen. A matricát pedig azért adja rá a MAHASZ, hogy egy esetleges eljárás során a hatóság kevésbé hozzáértő képviselőjének ne kelljen magyarázni olyan szavakot, hogy "Beatport", és hasonlók, hanem ránéz, látja, hogy rajta van a matrica, viszontlására. Épp a DJ-k érdekében van ez így. Ha meg Photoshop-pal csinálta a számlamásolatot, és ezzel átverte a jogkezelőt és ingyen megkapta a lemezt, akkor Ön volt az ügyes. De ezzel csak a haverok előtt büszkélkedjen, szélesebb körben azért ne...

6. Itt egy kicsit a DJ-k bizonyos köreiben jellemző elitizmust kezdjük súrolni, ennek megítélése azonban nem tisztem. Én is a modernebb zenei világokat támogatom és a víz kiver egy retro bulitól, de attól még ezeknek egyrészt ugyanúgy létjogosultsága van, s a törvény végképp semmilyen különbséget nem tesz, nem is tehet.
Az, hogy a "hálószoba-kiadók" örülnek-e a promóciónak, azt viszont döntsék el ők, és ne Ön. Amennyiben hangfelvételeiket ingyen odaadják, ez az ő döntésük, amit senki nem von kétsége. De amikor Ön azt gondolja, hogy egy 300 fős breakbeat bulin, ahol a kereskedelmi rádiókkal ellentétben nagyjából soha el nem hangzik, hogy mi az ami épp szól, az olyan borzasztó nagy reklám a (hálószoba) kiadónak, és ő ennek baromira örül, előtte azért kérdezze meg, hogy így van-e. Függetlenül attól, hogy egy kiadó a hálószobában vagy a Wilshire Boulevard elegáns irodaépületében működik, azért készít hangfelvételeket, hogy abból jövedelemhez jusson. Ma, amikor már gyakorlatilag senki sem vásárol lemezt, a promóció eleve nagyjából értelmetlen, ezért aztán egyre kevésbé is találkozunk vele. A hálószoba-kiadó különösen nem érdekelt ebben, hiszen az általa elkészített zenék eleve nem széles fogyasztásra szólnak, tehát épp a saját felvevőpiacát (DJ-k) és megélhetését veszélyeztetné azzal, hogyha ingyen odaadná a zenét. Természetesen egyes meghatározó, ízlésformáló DJ-nek lehet, hogy odaadja, de ugyanúgy ez is az ő döntése, s a törvény erre senki mást nem hatalmaz föl. Azt viszont előírja, hogy aki pénzt keres mások által létrehozott alkotások (hangfelvételek) felhasználásával, abból a pénzből - egyes felhasználások esetén a közös jogkezelőn keresztül - az alkotóknak köteles juttatni. Akár a hálószobába is.

7. Azt gondolom, arról, hogy a lemezlovas szakma mit szól ahhoz, hogy szervezetük vezetője egy "rocker", és meg vannak-e vele elégedve, szerintem ők hivatottak nyilatkozni, nem Ön és nem én. Az eddigiekből ítélve azonban mintha ő egy kicsit felkészültebb lenne a szakmát érintő releváns kérdésekben, jogi szabályozásban, érdekképviseleti lehetőségekben, stb., még ha bizonyára kevesebb breakbeat-előadót is ismer, mint Ön. De természetesen Ön is lehet bármilyen szervezet vezetője, amennyiben a tagság Önnek szavaz nagyobb bizalmat. De akkor azért a fenenagy zeneismeret mellett egy kicsit azért készüljön föl a jogi vonatkozásokban is. Ha ebben most segítettem, ezer örömmel tettem, sok sikert!