Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trevys

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
trevys 2010.04.06 18:57:56
@-JzK-: nem cserélték le a dogmatikát, csak bizonyos kérdéseket újra átgondoltak, más oldaláról közelítetták meg a kérdést, máshova került a hangsúly.

a teológia is tudomány, fejlődik is, változik is, nem olyan gyorsan mint kéne, de azért halad. ajánlatos megnézni egy-két újabb kiadást.

itt elég kézségesek az olvasok és kommentelők biztos ajánlanak egy-kettőt.
A Dogmatika kézikönyve című (szerk. Schneider) Vigilia kiadó adta ki, egész új. De van egy újabb is magyar nyelven Katolikus Dogmatika címmel. Meg hát csomó másik.
w A sztrájktörő köszöntése 2010.01.15 07:13:00
Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták. A valóságban viszont az egyik legnagyobb sztrájktörő nem más, mint Széles Gábor, a Magyar…..
trevys 2010.01.15 19:36:49
@Tóta W. Árpád: helló! sokkal korábban a kommentek között, de írod, hogy erre nincs pénz, meg hogy pénztárcába buszjáratpapír. ezzel jól megfogod a lényeget, és kicsit rá is világítasz egy fontos problémára: ennek az országnak az egypóluságára, arra hogy budapesten olyan dolgok járnak ki minimális pénzből a polgároknak, ami vidéken tökre nem menne. és én helyeslem azt, hogy kevesebb busz, faragás, kiadáscsökkentés, csak hát van itt kb 2 millió ember, aki ezt kurvára máshogy gondolja. serintem ők nem fogják elfogadni, hogy ne 5 percenként járjon a busz. ennek a kivetülése, hogy budapestet miért nem tudták 20 éve bevenni a konzervatívok. neked erről mi a véleményed? üdv.
w Hé, paraszt! 2010.01.11 12:00:00
Kedves barátaim – illetve maradjunk inkább az ismerősnél –, ezúton üzenem, hogy megkaptam a rénszarvast. És a szamarat, a pizzát, a forró csokit, meg a felkérést, hogy csatlakozzak a moszkvai maffiához. Nagyon kedves, igazán, azelőtt sohasem kaptam rénszarvast, és…..
w Próbálj meg lazítani 2010.01.04 08:00:00
Köszöntöm a nemzettestet, legyen szíves leülni, elhelyezkedni, szusszanni, fingani egy másnaposat maga alá. Na, itt a kétezertíz, mit szól hozzá? Szokás ilyenkor fogadalmat tenni, bár attól tartok, hogy ez a hagyomány visszaszorult a bejglizabálás és a részegeskedés mögé,…..
Talán kevesen tudják, hogy nem is olyan messze Budapesttől, Leányváron, egy alkoholistákat mentő ház működik papok, püspökök, szerzetesek számára. Állandóan telt házzal. Alig képesek befogadni az egyház gyermekeinek vezetőit, a nyáj pásztorait. Van rendtársam, aki évekig…..
trevys 2009.12.15 22:18:13
w Mea culpa 2009.11.06 17:12:00
Éppen három éve indult ez a blog, eddig körülbelül kétszázötvenezer komment született, ezek kábé kétharmada az előzetes moderálás bevezetése (2008 augusztus), avagy a rendkívüli állapot előtt. Máshol ennél sokkal több közvélemény gyűlt össze, ez a negyedmillió…..
w Kérem kapcsolja ki 2009.10.29 05:30:00
Mivel a gyerek lelkileg vashiányos, viszonylag gyakran kell őt gépek közelébe vinni; az mindegy neki, hogy mozdony, autó vagy hajó, csak nehéz gép legyen. Erre szerencsére sok lehetőség van a kisvasúttól a múzeumon át a veteránautó-kiállításig, csak azt sajnáljuk, hogy katonai…..
trevys 2009.10.29 11:35:14
@KomplexSokaság: szerintem árpád nem az amatőr próbálkozásokat fikázta, hanem azt a fajta emberi magatartást, aki nem akar átélni, élvezni, megrágni dolgokat, csak mindent begyűjteni, birtokolni.
erről nekem mindig az az anthony de mello történet jut az eszembe, amikor a mester az mondja a kérdezőknek, akik nem értik mi nem klappol az életükben, hogy az a baj, hogy amikor ültök akkor már azon gondolkodtok, hogy felkéne állni, s amikor felláltok akkor meg már azon agyaltok, hogy el kéne indulni. :)

amúgy én szarrá röhögtem magam ezen az íráson :)
Vannak bizonyos merev, rendszerető, lelkiismeretes és szabálykövető emberek. Ismertek ilyeneket? Viselkedésük, mozgásuk szertartásos, öltözetük pedáns, konvencionális. Rendszerint komolyak, humortalanok, kevés érzelmet mutatnak. Kicsit úgy tűnik, mintha nem is volna nekik.…..
trevys 2009.01.28 21:27:37
@proviktoria: Félreértés ne essen engem nem zavar, ha valaki térdelve áldozik, bár Canizares bíboros szavaiból úgy tűnik még is csak értékesebb az...
még ha én is mindkettőt ugyanolyan értékesnek tartom is.

nyilván a trienti mise is értékesebb, mert ott minden úgy áll és úgy ül és úgy térdel, ahogy kell... csak nehogy aztán az legyen, hogy amíg arra figyelünk, hogy minden forma flottul legyen, közbe elfelejtsük, hogy miért is jöttünk... :)

persze össze lehet egyeztetni, csak kicsit szkeptikus vagyok. mindenestre kösz a kimerítő választ.
trevys 2009.01.29 21:31:21
@eichikarl: ez a liturgia fejlődés érdekes gondolat, de nem ez történt a zsinaton?

végülis fejlődés nem volt, csak lemetszettük (asszem a te hasonlatod volt) a liturgiáról és a teológiáról azt, ami nominalizmus és a évszázadok alatt rátapadt, pedig nem biztos, hogy rá kellett volna.

El kéne olvasnom nekem is Jungmannt. :)
trevys 2009.01.30 12:27:54
@saintlouisdefrance: én se értek egyet azzal amit eichikarl, mert ez így kicsit szemet- szemért.
Pilinszky valahogy úgy fogalmazott, hogy ennek a világnak nem igazságra van szüksége, hanem irgalomra..
na hát valahogy így van ezzel a dologgal is. kis megbocsátás eccetera.
De amiért írok, hogy a felsorolásból szerintem húzd ki XII. Pius-t.

Nem tudjuk biztosan amíg nem nyitják ki a levéltárakat a vatikánban, hogy ő akkor abban a történelmi szituációban mit miért, és miért pont így. Van sok tény róla, ezért se illik a felsorolásba, de sok még a homály is.
   Néhány nappal ezelőtt az egyik blogunkban néhány nagyon kritikus komment született a rendünkkel kapcsolatban.   Erről szeretném megosztani Veletek néhány gondolatomat:..
trevys 2009.01.29 21:19:27
@Tóta W. Árpád: "annyit mondanék el, hogy az Igen c. lapon szörnyülködni szoktam, az Új Emberen röhögni. Itt meg beszélgetni."

Ez egy jó érv volt számomra amellett, hogy ne írjam le én is, hogy mennyi minden is gáz e téren. :)

Amúgy az Új Emberben meg érnek egy- két ajtó csapkodást Székely Jánosnak a szentírás magyarázatai, meg Rónay Lászlónak a tárcái, de a többin tényleg csak röhögni lehet.
trevys 2009.01.29 22:23:27
@Ky-Lí: nem teljesen értem, de ezek szerint akkor a világiak ne nyúljanak vallási témákhoz, meg egyátalán a katolikus médiához? Nincs ott keresni valójuk? Pedig sokkal rosszabbul már nem lehet csinálni. :)
Te egyetértettél azzal a producerrel?
Vagy Te ezt hogy léttod? Nektek papoknak kellene ezt is csinálni? rajtad kívűl még hány olyan pap van itthon aki még "médiagenya" is, és ezt fontosnak tartaná, hogy jobb legyen?!
(ezen blog írói és Szabó Ferenc SJ nem játszik :) )
üdv

trevys 2009.01.29 22:54:15
@Ky-Lí: "de, nagyon is nyúljanak hozza a világiak, ők alkotják a szakemberek rétegét általában.De teológiai kérdésekben jó ha van mellettük egy pap"

Kicsit félre értettelek, de úgy tűnik így értem amit írtál. Én is valahogy így gondolom.

"Az a kérdés, hogy ilyen van-e és a felső vezetés engedné-e, hogy dolgozzon?"

Ebbe a kérdésbe bele játszhatna az is, hogy van egy csomó olyan teológus(világi) akik részt vehetnének ebben, mert őket nem biztos, hogy az előremenetel hajtaná és a felső vezetés nem annyira játszik náluk, mint egy papnál. viszont nekik nincs istállószaguk. :)

 Rendtársamhoz hasonlóan én is Észak-Amerikában tanultam teológiát és hamar azon vettem észre magam, hogy „más” vagyok. Na de nem egészen abban az értelemben, ahogy itt értjük a másságot. Számomra sokkhatás volt, hogy a nagyvárosokban homoszexuális városnegyedek (gay village) vannak és olyan…..
trevys 2009.01.22 13:07:04
@Ky-Lí: mi az a PMI -s?

Nem is olyan régen az egyik nyilvános és visszakérdezős előadáson rendtársam azt a kijelentést tette: “Hiszek abban, hogy Isten minden embernek megadja azt, hogy előbb vagy utóbb már itt a földön megtapasztalja Őt”. Hűha, gondoltam, de jó lenne ha ezt a nem éppen…..
trevys 2009.01.18 19:24:49
@nyuszika432: az Ószövetségi Isten bosszúálló, Az Újszövetség Istene megbocsátó.

Erre próbálnék egy kicsit reagálni egy tanulmány segítségével: Nemeshegyi Péter: Milyen az Isten? (nem biztos, hogy sikerül)

A dolog valahogy úgy néz ki, hogy az akkori embereknek fejletlen törzsi istenképük volt. Ilyen volt az zsidóknak is. Ez az akkori felfogás szerint erősebb volt minden istennél, és együtt harcolt a zsidókkal a többi nép ellen. A legyőzőtt népeket kiírtották és nem kegyelmeztek nekik. Úgy gondolták, hogy az ő istenük hatalmát ez mutatja meg. Ezt úgy nevezik, hogy téves lelkiismeret.
Ha valaki a lelkiismeretét követi, még ha rossz is az nem gáz. Ezért írták a bibliájukba, hogy Isten parancsolta nekik, a kiirtást, a gyilkolást, a bosszút.
Valójában Isten ilyet nem valószínű, hogy mondott.

Vannak azonban ellenpéldák is az Ószövetségben. Isten nem pusztítja az első emberpárt, pedig azt mondja, hogy igen, ha esznek a tiltott fáról. Továbbá nem pusztítja el Ninive városát Jónás könyvében, pedig ellenség. És a prófétáknál is találhatunk olyan részeket, melyek Isten irgalmáról szólnak. De valójában ez, tényleg nem számottevő.

Viszont az is benne van az Ószövetségben, hogy Isten saját képére, hasonlatosságára alkotta az embert.
Tehát, ha feltételezzük, hogy Isten van, egy és jó, továbbá még teremt is, és ez az ő saját képe, akkor az ember is jó. Eredetileg. És ha jó, akkor a bosszúállás nem Isten parancsa. Mert ha jó, akkor nem tud nem jó lenni, tehát nem tud bosszúálló lenni. Csak ha az ember annak állítja be.

És még valami:
"Isten emberré lett, és nem betűvé." (Jelenits István)

Kicsit esetlenre sikeredett, boccs. :)

További szép estét!

trevys 2009.01.18 20:54:46
@nyuszika432: Azért ne dobd ki az Ószövestséget, s nem csak azért mert az Újszövetség is csak onnan érthető, hanem mert iszonyatosan sok okosság és szépség van benne kezdve, csak meg kell találni.

Üdv.
Az utóbbi időben több barátomtól, ismerősömtől kaptam olyan ppseket, amik magyarságunkat huzzák alá, néha túlságosan „vastagon” is. Nagyon hangzatosak, szívet szornogatóak, elgondolkodtatóak. Pozitívum bennük, hogy eszembe juttatják, hogy magyar vagyok. Amit nem…..
w Kísértet járja be 2009.01.08 07:30:00
Konzervatív fordulat! Megijedtél, mi? Ez most a menő para, ettől kell beszarni. Halloweenre konzinak fognak öltözni a gyerekek, sétapálcával és jelentős megtakarításokkal mennek rémisztgetni. Konzervatív fordulattól tart Gyurcsány Ferenc, és vészcseng a Népszabadságban. Féltve…..