Regisztráció Blogot indítok
Adatok
belll

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Volt szerencsém (nem túl nagy) megnézni egy terjedelmes videót a neves hazai gondolkodóval és kérdezőjével (nem fontos a nevük), amelyben a baloldal múltját, jelenét, a baloldali gondolkodást és a politika lehetőségeit taglalták azzal a menet közben tett kényszerű beismeréssel, hogy a kapitalizmus…..
belll 2020.08.27 11:42:55
@Reding Roli: Jesszusom! Mit tetszik szívni, ami ennyire eltávolít a valóságtól? :-)
belll 2020.08.27 11:49:33
@cvsvrs: Nem tudom, hogy ezt minek az igazolására írtad, de nálunk nincs verseny, nincs kapitalizmus.
belll 2020.08.27 17:52:54
@chrisred: "De itt nem arról van szó, hogy ezt a skandináv modellt ki hogy értékeli, hanem hogy ki alakította ki. Ezt túlnyomórészt szociáldemokrata pártok vezette kormányok hozták létre. Tehát a skandináv balosokról van szó."
De nagyon is lényeges, hogy ki, hogy értékeli a skandináv modellt és az is, hogy milyenek azok a skandináv balosok. Csak vázlatosan, mert nem úgy indult a skandináv jóléti állam, hogy csináljunk minél nagyobb újraelosztást, hanem úgy, hogy tőről metszett kapitalizmusban először megtermelték az értékeket. Az pedig egy nagy evangélikus ébredési mozgalommal indult: "Mentsük meg Svédországot!", mert szegénység volt és nagyobb alkoholizmus mint az oroszoknál. (A Kiegyezés idején még Magyarországgal voltak egy szinten, vagyis tömény nyomorban.
Jóléti államba azután kezdtek gondolkodni, mikor a kapitalizmus eredménye képen már szóba jöhetett. És egy lényeges dolog, amikor túltolták a szocializmust, akkor józanul felfogták és visszavettek belőle (svéd nyudíjreform). Annak idején az összes párt megegyezett a reformban, jellemzően egyedül a kommunisták szavaztak ellene. Na ilyen balosokat mi is el tudnánk itt képzelni.
A mi balosaink visítanának, ha egy-két skandi módit bevezetnének(ami egyébként tök természetes). Pl 3hónap nem fizetés után a bérlőt kirakják, nincs semmi moratórium baromság, ha tulaj és nem fizet közös költséget azonnal ráterhelik a lakásra. Nem lehet úgy élősködni mások kárára mint nálunk.
Az állam pedig nem szól bele, csak kis mértékben a gazdaságba, az adóztatáson kívül. Például nincs minimálbér, hagyja hogy egyezkedjenek a munkaadók és a szakszervezetek. És a piacon kőkemény verseny van. Szóval a skandi modell sokkal inkább, kapitalizmus, mint akár az EU nyugati része is.
A haladárok versenyre keltek és balról előzik Orbán & Co-t az emberi szabadság széttaposásában. Rövidesen érkeznek a haladár békemenetek (ja, ezek már folynak is a szobrok és a boltok között lüktetve), az alternatívamentes haladár egyetemi lét (itt előztek is, nemzeti matematika még nincs, de…..
belll 2020.06.18 12:43:11
@Főnix Oszlár Gazdag: Ja, le van írva 2000 éve, de feloldás csak Krisztusban van. Az emberiség nagy része nincs Krisztusban még azok többsége sincs, akik kereszténynek mondják magukat.
belll 2020.06.18 12:48:36
@ricardo: Igen és ettől egyik lényeges probléma sem oldódott meg.
  A Horgász: "sunyi háttértárgyalásokon dőlt el Magyarország sorsa". A térképen fehérrel a magyar kézen maradt területek 1919 késő nyarán. Valójában a magyar állam -- történelmünk egyik legválságosabb évének (1918 ősze -- 1919 ősze) végére -- gyakorlatilag összeomlott. Az, hogy egyáltalán…..
belll 2020.06.05 09:04:44
@Bogomil: Csatlakozom az ATV- szerelés gratulációjához.
belll 2020.06.05 13:17:54
@rasztaszív: Egy elmélet akkor jó, a tény mozaikokat jól beleillenek. Ez az elmélet szar.
Ebbe az elméletbe ugyanis nem illik bele az a tény, hogy egy kis üldözött szekta hite olyan spirituális erőt képviselt, hogy a Birodalomban elterjedt és nem tudták legyőzni. Ilyet nem tud csinálni semmilyen ideológia/vallás, aminek a lényegét majd 300 évvel később találnak ki.
Ezt a kérdést kellene tisztázni végre a magyar miniszterelnöknek. Tegnap keményen kijelentette, hogy meg fogjuk védeni az Angliába bevándorolt közel kétszázezer magyar érdekeit. Ez azt jelenti, hogy legyen joguk ott maradni, tanulni és dolgozni azután is, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai…..
belll 2016.06.30 08:22:50
@bes3: A bejegyzés sem tekinti ugyanannak.
"..nem bevándorlókat próbál az EU szétosztani tagállamai között, hanem menekülteket."
Nem is ez az érdekes, hanem az, honnan tudja az EU, hogy hány menekültet kell szétosztani, ha a többség státusza még el sincs bírálva és egyébként is folyamatosan nő a számuk?
A kapitalizmus a 19. végétől fokozatosan kikerült abból az erkölcsi világrendből, amely az emberi kiválóság mércéjévé tette a szabad piacon való boldogulást, illetve a szabad piaci sikert a tehetség és az érdem, a közjó, a törvény előtti egyenlőség, az emberség és a…..
belll 2015.12.21 20:48:01
@Lexa56: Így van. Ha a kapitalizmus tökéletesen is működne, akkor sem váltja meg az emberiséget.
De addig is a legélhetőbb rendszer, amit az ember kitalált.
Ja, kérem, nincs annál könnyebb, mint egy nép évezredes félelmeire rájátszani, majd megspékelni fiktív ellenségek felidézésével, aztán eladni az egészet nemzeti cuccként. Piszkosul aljas, kültelki, suttyó tempó ez. De hogy ez a tempó aztán a szájjjára veszi Jézus Krisztust…..
belll 2015.12.20 12:37:39
@my_anyád: Melyik volt az a poszt?
Mert nekem is az a gondolatom hosszú évek óta, t.i.:
"orbán valszeg megutálta az országot 2k2-es vereség után"
Mármost pironkodva be kell ismernünk, hogy ezen a teszten a magyar nemzeti tudat elbukik. (Elnézést: elbuknak a homoszexuális felebarátaink.) A magyar nemzeti tudat a kollektívum önvédelmi hisztériájának terméke, egy kudarcos, sokat fenyegetett és sok sérelmet hordozó ország…..
belll 2015.12.12 16:40:59
@gellért mária: a szekularizáció óta ez a veszély nem fenyeget, tehát a kérdés továbbra is fennáll.
belll 2015.12.12 17:22:39
@gellért mária: Nos, egyáltalán nem ezen folyik vita, hogy "Kié az életed? Istené, vagy a tiéd?"
A törvény nem bünteti az öngyilkosságot, éppen azért mert szekularizáció van. Az idegenkezűség sem vallási megfontolások miatt van, hanem a visszaélési lehetőségek miatt és a hippokratészi eskü értelmezése miatt ami szintén nem vallási, vagy hitbeli ügy.
A menekültüggyel kapcsolatban az egyházak vezetőit sorra pellengére állították a világi sajtóban: mit tesznek, mit nem a migránsokért? A tapasztalat azt mutatja, hogy ha az egyházvezetés próbálkozik is a békesség hangján szólni, a gyülekezeti tagok meghatározó részét elérte és behálózta a…..
Spoiler. Nem filmet interpretálok. Filmet nézek. Látom a vallásos zsidó embert, Sault, aki el akarja temetni a fiát a haláltáborban, abszurd akarat abban a helyzetben, de nem enged belőle, az égen-földön elő akar túrni egy rabbit, nem kíméli ez élőket se emiatt, míg a végén a…..
belll 2015.06.13 10:04:10
@Ceriak: "A magyar kultúrának mik lennének az "életellenes" vonásai? Mégis???"
Például az, hogy a polgárosodás minden jelére azonnal beindul a csirájában elfojtás azonnali, zsigeri reakciója.
Aztán ott van a pusztító irigység.
A dögöljön meg a szomszéd tehene is zsigeri üzemmód.
A rövid távon való gondolkodás, a rabló gazdálkodás.
Az áldozathozatal hiánya.
belll 2015.06.13 10:08:46
@unionista᠍: Nem a földrajzi helyzet hozza létre a jólétet, hanem az uralkodó kultúra, szellemiség.
Nem a lét határozza meg a tudatot, hanem a fordítva.
A svájci szellemiség, kultúra a Kárpát medencében is virágzó országot hozott volna létre, sőt. Mi meg az Alpokban is szívnánk.
Loretta Napoleoni: "Az európai vezetők nem merik megmondani Obamának, hogy mennyire elrontotta a dolgokat a Közel-Keleten." Fotó: Somorjai László / Hetek Európának sokkal fontosabb érdeke az, hogy rendezze viszonyát Oroszországgal, és elkerülje a harmadik világháborút, mint az,…..
“Egy generáció, és eltűnik a vallás” - ígéri Lawrence M. Krauss, és ezt komolyan is gondolja. Az amerikai fizikus, akihez képest még jó barátja, Richard Dawkins is tépelődő idealista, nem elégszik meg azzal, hogy ateistaként egyszerűen tagadja Isten létezését, 21. századi…..
belll 2015.04.11 23:22:11
@flugi_: Nem cáfoltam semmit, hanem azt mondtam, hogy nincs bizonyítva. Ami pedig nincs bizonyítva az egy elmélet
belll 2015.04.11 23:23:55
@Brendel Mátyás: Hanem akkor azok az izék micsodák? :-)
belll 2015.04.12 00:08:31
@flugi_: Ez mellébeszéd. Vannak piszkosul megpróbált tételek. Az evolúció elmélet megkérdőjelezhetetlenségét tekintéllyel és hisztériával védik.
A Magyar Hírlapban (17.o.) Béndek Péter A politikai parancsolat címmel reagál Gusztos Péter SZDSZ-es ügyvivő és a szabad demokraták egyházfinanszírozással kapcsolatos elképzeléseire. A cikkíró megállapítja: a liberalizmus legfőbb hiányossága éppen a szabadság folyamatos…..
belll 2014.12.23 01:29:05
@MarchettiVicenziszeg: "A hazai 'civilek' döntő többsége mindenféle pályázatokon keresztül elfogadják, igénylik, de még követelik is az állami forrásokat működésükhöz."
Államfüggő, állam-táplált civilek valójában nem civilek, hanem az állam kiszervezett, bújtatott szétterpeszkedése.
belll 2014.12.23 12:33:13
@Moin Moin: " Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az élettelen anyagi világban kialakultak azok a bonyolult molekulák, amelyek egy soklépcsős véletlen során önreprodukcióra és metabolizmusra váltak képessé – így jött létre az élet."
Ez bizony nem bizonyít semmit, lévén hogy maga ez az állítás sincs bizonyítva, éppen ellenkezőleg, nagyon tudománytalan megállapítás. A természettudományok két tartó oszlopa, a megfigyelhetőség és megismételhetőség. Minden eredet elmélet nélkülözi mindkét feltételt, tehát legfeljebb elméletről, elképzelésről beszélhetünk, amiben lehet hinni vagy nem hinni. Bizonyított tudományos tételről semmiképpen.
Bizony igaza van annak aki az ateisták hitét nagyobbnak tartja mint a hívőkét. :-)
A hívők ugyanis abban hisznek, hogy a létezés forrása egy intelligencia, amely képes élettelen és élő anyagot létrehozni, valamint további intelligens lényeket, míg az ateisták abban hisznek hogy az élettelen anyag képes magától életté önszerveződni és az ehhez szükséges iszonyú mennyiségű információt előállítani és a végén megjelenik az öntudatra ébredő intelligencia. A lényeg, hogy mindkét világnézethez hit kell és ide a tudománnyal nem lehet behatolni.
Az Orbán nélküli Fideszről nyilván sokan gondolkodnak most a világban, és kétségtelenül meg is van a lehetőségük az ilyesmi iránt elkötelezett nagyhatalmi szereplőknek arra, hogy a rendelkezésükre álló erőforrásokkal és információval egy ilyet kisakkozzanak, illetve…..
belll 2014.12.07 21:30:00
@Moin Moin: Én is azt mondtam, hogy mi vagyunk a versenyképességünk korlátja. Vicces, hogy tájékoztattál az álláspontomról. :-)
belll 2014.12.07 21:59:57
@Moin Moin: OK, akkor minden a helyén van. :-)
belll 2014.12.07 22:20:04
@Moin Moin: :-D
Orbán 2010-ben hatalomra jutott, mert (1) jól exponálta a magyarok nagyobb részében munkáló ellenszenvet a posztkommunista (valaha állampárti, majd "baloldalivá" lett), "nemzetietlen" elit társadalmi, kulturális és gazdasági hatalmával szemben, és (2) jól kiélezte a 2002 utáni…..
belll 2014.10.26 10:30:08
A magyar társadalom versenyképtelen. Nem az állam az, a társadalom. Évszázadok tudása hiányzik belőle úgy, hogy mit sem tud erről. Évszázadok óta kívülről szervezik: a többnyire korrupt, provinciális, fantáziátlan politikai osztálya, és újabban a globális piac hazai…..
belll 2014.10.12 12:06:47
@32FNewYork: Ha lenne igazság a soraidban, akkor soha egyetlen fejletlen versenyhátrányban lévő kis ország nem tudott volna felzárkózni. Ennek ugye a tények ellentmondanak. Óriási tévedés azt gondolni, hogy a verseny szívja el az erőnket. Az magyar állam az amelyik kivérezteti a magyar gazdaságot.
A gazdasági hatékonyság egyetlen legfontosabb mérőszáma, hogy milyen a felhasznált erőforrások megtérülése. Az államot azért tartjuk tipikusan rossz gazdának, mert pazarlóan bánik a forrásokkal, azaz az általa használt álló- és forgóeszközök (pénz), emberi kreativitás és…..
belll 2014.10.01 17:24:54
@panelburzsuj: Azt ne mondd, hogy az észteknek azért sikerült egy prudens kis piacgazdaságot csinálni mert a nyakukon maradt egy rakás orosz kisebbség.
Ha így van, akkor talán importáljunk magunknak oroszokat! :-D
belll 2014.10.01 18:20:32
@Gábor2000: Felsoroltál egy sor problémát, amihez hozzá kellett nyúlni. A Fidesz hozzá is nyúlt mindegyikhez és egyiket sem oldotta meg jól.
belll 2014.10.01 18:20:40
@Gábor2000: Felsoroltál egy sor problémát, amihez hozzá kellett nyúlni. A Fidesz hozzá is nyúlt mindegyikhez és egyiket sem oldotta meg jól.
Két világképpel van dolgunk, amelyek jóval túlmutatnak a releváns ideológiákon. A legfontosabb különbségeik az emberhez való hozzáállásból fakadnak, a konzervativizmus ("k.") szkeptikus az ember erkölcsi tökéletesedésével kapcsolatban, a liberalizmus ("l.") optimista. Ebből…..
belll 2014.10.01 10:55:55
@Teng-Hsziao Gerzson: Szerintem úgy érti, hogy a liberális szirtekre könnyen rárakódik a balos guano. :-) Ha tévedek, akkor én is várom a korrekciót.
  Senkinek se legyen kétsége, mindaz, ami ma a baloldalon történik, Gyurcsány Ferenc akarata szerint történik. Ami totális kudarc a baloldalnak, az nagy lehetőség Gyurcsánynak. Minden a terv szerint alakul. Arra ugyanis még nem volt példa, hogy a baloldal jelöltje két héttel a…..
belll 2014.09.30 12:53:32
@maxval a bircaman: ???az meg mi?
belll 2014.09.30 13:07:57
Tudomásul kell venni, hogy a szabadság nem mindenkinek lételeme, és nem mindenki számára a boldogság forrása. Az egyetlen általános szabadság, ami mindenkitől elvárható, az, hogy meg tudja választani és megválassza a saját szabadságának kiterjedését. A polgári lét állapota…..
Egy bűn elkövetéséért csakis az elkövető a felelős! Némi értetlenséggel olvasom a biblia egyes fejezeteit, ahol is átok és bűnhődés sújtja apáik bűnéért hetedíziglen a leszármazottakat. Nem éppen keresztényi gondolat, nagyon is emberi reakció. Az ótestamentum Istene nem azonos az újtestamentum…..
Egy régi, n.b. kommentelőm írt mailt, érdeklődve, hogy miért nem gyalázom a baloldalt is. Itt válaszolok, hogy a létező ún. baloldal nem érdekel. (Amellett, hogy ezt viszont ilyen-olyan módon közérthetővé tettem már néhányszor.) Tessenek végre megérteni, hogy a politikai…..
belll 2014.06.05 22:27:37
@kesztió:
"Legyen neked igazad, van egy szuperintelligens lény, aki teremtette és irányítja is a dolgokat. Nekem mindegy.
De akkor mi a helyzet a következő lépéssel?"
Na látod, ez már egy értelmes kérdés. :-)
Ha a munkahipotézisedben szerepel egy Teremtő, akkor nagyon ésszerű dolog számolni vele és az Ő irányába is kutakodni megismerés céljából. És ha ezt komolyan teszed, rájössz, hogy nincs is olyan sok opció. Tehát szuper számítógép verzió, hamar kiesik. :-)
belll 2014.06.05 23:15:52
@kesztió:
Ebben a vitában racionálisan legfeljebb annyit dönthetünk el, hogy melyikünk hite nagyobb. De az meg elismerem, hogy a tiéd az, úgyhogy nem érdemes folytatni. :-)
belll 2014.06.07 07:31:36
@kesztió:
"Én azt mondom, hogy nem kizárható Isten léte.
Te azt mondod, hogy van Isten.
És mégis az én hitem a nagyobb. Puff neki."
Valójában a modellválasztásnál kizártad.
A gúnyolódásod pedig csak erősíti a választásodat.
A legegyszerűbb itt válaszolnom a Majtényi László vezette intézet vitaindítójára, annál is inkább, mert az ÉS -- ahol az írás megjelent -- egy ideje nem közöl. (Csak úgy mondom, a nyílt párbeszéd barátainak, nehogy azt higgyék, minden annyira nyílt a baloldalon. Pedig a…..
belll 2014.05.31 09:25:02
@Szúrófény: Milyen egyszerű is az élet! Minden bajunk oka a zsidók, ezt a problémát kell megoldani.
Tetszene tudni mutatni egyetlen példát, ahol egy ország problémáit a zsidó eltávolítása(kiirtása megoldotta?
Mert én tudok mutatni példát arra, hogy a zsidók békén hagyása mellett vidáman virágzik az ország.
Lehet, hogy szentségtörés, de itt Kölcsey baromságot mondott.
belll 2014.05.31 11:27:32
@unionista: Nem tudom, honnan a gondolat, hogy a zsidókérdés, a zsidóknak a magyar közjogi rendszer utálatában gyökerezne. Ez szerintem egyszerűen hülyeség. Olyan helyzetben pedig soha nem voltak, hogy ezen át tudtak volna gázolni. Sokkal inkább alkalmazkodtak és igyekeztek beépülni.
Azt sem tudom, hogy mint politikai közösség, pláne abban az időben bírálhatatlanságot követeltek volna maguknak jobban mint más közösség.
Teljes képtelenség az a gondolat is, hogy a zsidók nyakába akarod varrni az önkormányzat felszámolását. Ezt echte magyar kormányok tették meg a végső beszántást éppen egy magát nagyon nemzetinek tartó kormány végzi.
A probléma egyáltalán nem az amit felvázoltál, hanem röviden: A magyar gőg által megvetett szegmensekben a zsidók erősen felülreprezentálták magukat és leversenyezték a többségi nációt. Pechünkre ezek a területek a polgári fejlődés motorjai, a modernitás területei. Ezért lett az egész modernitás, polgárosodás, kapitalizmus egyfajta zsidó, nemzet ellenes ármánnyá. És ebből a mai napig nem bírtunk kikeveredni.