Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balack

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kis ízelítő a híres-hírhedt Mensa levlistából: Ma a parkolóban az "Ifj. Titán Kft." teherautóját láttam. Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy hány elem neve családnév is egyben.Szedjük össze! (De nem ér nézni a periódusos rendszert!)Vas(s) István ZoltánArany JánosRéz…..
A hülye címért elnézést kérünk, egyrészt utalás a mensások közül sokak által kedvelt Douglas Adams-regényre (Vendéglő a világ végén), másrészt az amerikai Mensa most zárult éves találkozójának (nálunk ez a Mensa-tábornak felel meg) is ez volt a témája, annak…..
 Sokszor lehet olvasni 4-5 éves "csodagyerekekről", akik tudnak fejben számolni, bonyolult szavakat használnak, meg tudják különböztetni a színárnyalatokat, vagy éppen nagyon gyorsan tanulnak meg idegen nyelveket. A Mensának szerte a világon mintegy 30 tagja még nem…..
Megunta az intelligenciáját? A könyökén jön ki az IQ? Megvan a megoldás! A cracked.com összegyűjtötte azt az 5 könyvet, amitől garantáltan csökken az agyi teljesítőképesség! A példák angol nyelvűek, de szemfüles olvasók (pláne, ha még rendelkeznek az analógia…..
Brit kutatók - már rosszul kezdődik. Pedg ezúttal nem állítanak semmi meglepőt: pusztán azt, hogy aki hülye, haljon meg. Illetve, felszólító mód nélkül: aki hülye, meghal. Méghozzá valószínűleg szív- és érrendszeri betegségben.Komolyan: az öt legfontosabb kockázati…..
Szellemi étkezde Pihenni kell! 2010.02.02 14:34:02
Dolgoztatni kell az agyunkat, nehogy ellustuljon - jó hír ezzel szemben, hogy a pihenés legalább ilyen fontos!Legyen szó sportról, tanulásról vagy szellemi munkáról, minden jobban megy, ha nem szünet nélkül hajtjuk magunkat.Jost több mint 100 éves törvénye szerint: ha két…..
Szerencsére lejárt már a könyök alá szorított szalvéták ideje. Már nem néznek furcsán arra, aki head-settel a fején látszólag a semmibe beszél, sőt, még gesztikulál is hozzá. Nagyon helyes! Mutogassunk nyugodtan (persze nem mindegy, hogy mit)!A kézmozdulatok ugyanis…..
 Mielőtt bármi egyebet írnánk, tisztázzuk: az ateista ...úgy él, mintha Isten nem léteznék. Nem feltétlenül tagadja isteni erők létét, azonban életére – amennyiben elismeri egyáltalán – a transzcendencia létezése semmilyen hatással nincs, a…..
Szellemi étkezde Rossz a mérce 2009.12.10 22:49:29
 Magyarországon 7% az enyhén értelmi fogyatékosok aránya. Az unió más országaiban ez az arány mindössze 2%. Hogy fér ez össze a világszerte zseninek tartott magyarokról alkotott képpel? Vagy talán csak a mérce nem megfelelő?Két nyíregyházi roma fiú beperelte iskoláját, a…..
 A rendszeres verés csökkenti a gyerekek IQ-ját - állítja egy amerikai kutató.Murray Strauss elmélete szerint a gyerekkorban gyakran elnáspángolt csemeték még kamaszkorban is néhány ponttal alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, mint nem bántalmazott társaik. A 800 óvodáskorú és…..
Az elmúlt 63 évben még senki sem került be a Mensa igazgatótanácsába Magyarországról, sőt Kelet-Közép-Európából sem. Az 1946-ban Angliában alapított Mensa szervezet, melynek tagjai között az emberiség legintelligensebb két százaléka található, már szinte nagypapa korú, de…..
Szellemi étkezde Tetris 2009.09.04 14:34:39
 Előfordult már Önnel, hogy három óra tetrisezés után gondolatban elforgatott és beillesztett egy arra járó buszt a szemközti két toronyház közé?A Tetris formálja az agyat, legalábbis erre jutottak azok a kutatók, akik a játékot gyakran használó serdülő lányok…..
"Mit érek a nagy eszemmel, ha hülyékkel vagyok körülvéve?" - ez a kérdés szinte mindannyiunkban felmerült már életünk során. A kutatások arra engednek következtetni, hogy az éles elme a mindennapi életben nagyon is sokat ér!Az oxfordi egyetem etológiai intézetének…..
Régóta vita tárgya a kutatók körében, hogy az intelligencia milyen mértékben függ a genetikától és mennyiben a környezeti hatásoktól. Végül azzal a frappáns viszontkérdéssel álltak elő, hogy melyik oldala befolyásolja jobban egy téglalap területét, a hosszabb vagy a…..
 Nem megy a matematika? Pedig milyen jól indult!Veronique Izard harvardi kutatónő szerint az újszülöttek is képesek elvont fogalomként kezelni a számokat. Ezt 16 újszülöttön végzett vizsgálata támasztja alá. A piciknek (életkoruk 7-100 óra között volt) olyan…..
Szellemi étkezde IQ, mint márka 2009.06.02 17:04:35
 Bár az IQ nem minden, egyes vállalkozók mégis úgy gondolják, hogy ez a két betű fejezi ki legjobban termékük imázsát. Az még érthető is, amikor egy laptopnak adják ezt a fantázianevet, hiszen a számítógép dolga az információk gyors feldolgozása és az utasítások…..
Szellemi étkezde Öregedés 2009.05.27 11:33:00
 "A lábam már őszül, a fülem kérges, a szemem is hajlott és púpos" - panaszkodik Matthias a Brian élete című filmben. Az agya mégis remekül vág, még a megkövezést is sikerül megúsznia. Lehet, hogy a film mégsem realisztikusan ábrázolja az öregedést?? A…..
Szellemi étkezde IQ, EQ 2009.05.22 10:28:00
 Mi az intelligencia? Hát, azt sajnos nem tudjuk. Két konferenciát is összehívtak pusztán ennek a fogalomnak a definiálására, de talán a leghasználhatóbb, amivel előálltak, az volt, hogy "az intelligencia az, amit az IQ-tesztek mérnek".Arra viszont sokan sokféle…..
A Liege-i egyetem kutatói összefüggést találtak az alvási szokások (más néven kronotípusok) és az intelligencia között. Bár Benjamin Franklin azt tanácsolta, keljünk és feküdjünk korán, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez bármilyen egészségi, gazdasági vagy…..
1985-86-ban az Egyesült Államokban többezer vietnami veteránon végeztek mindenre kiterjedő egészségi vizsgálatot. Az eredményeket később elemző londoni kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jó általános egészségi állapot és a magasabb intelligencia azonos…..
"Elindult az Európai IQ bajnokság. A nemzetközi verseny kapcsán – immár sokadszorra - felmerül a kérdés: mitől függ az IQ-teszt eredménye és egyáltalán mi is az az intelligencia. A múlt században két önálló, nemzetközi konferenciát is rendeztek, hogy végre…..
Matthijs van Boxsel holland "morozófus", civilben szervezetfejlesztési tanácsadó, már tizenöt éve a butaságot kutatja.Azt állítja, hogy az emberi fajt meghatározó alapvető tulajdonságról van szó, amely nem az intelligencia hiányát, hanem épp ellenkezőleg, annak…..
Minden idők legfiatalabb Mensa-tagja lett egy kétéves kislány. Elise Tan Roberts IQ-ja a vizsgálatok szerint 156 (ezzel a gyerekek számára készült standard szerint a felső két ezrelékbe tartozik, a Mensa-tagság kritériuma pedig "csupán" a felső két százalékba való…..
Ezen a hétvégén ünnepelte a Mensa HungarIQa 16. születésnapját (illetve, ahogy egy pedáns tagtársunk fogalmazott, most volt a magyar Mensa 16 éves, 1 hónapos és 4 napos).A jeles alkalom tiszteletére majd’ 200 M és M-családtag gyűlt össze a Stefánia Kulturális Központban.…..
Szellemi étkezde Világbajnokság 2009.04.24 11:31:00
Tudtad, hogy van egy magyar focicsapat, amelyik már harmadszor lett világbajnok?A Mensa HungarIQa válogatottja 2009-ben sikeresen megvédte elsőségét az idén Münchenben megrendezett Mensa World Cupon!Világbajnok lett a magyar fociválogatott, bár a csapatba kerülésnek ezúttal nem…..