Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B3K4

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lelketlen Béka Idő tudat 2011.01.23 22:06:00
Minden, amit tapasztaltunk, emlék. Minden, amit tapasztalni fogunk, elképzelés. Minden, amit tapasztalunk, megfoghatatlan. Mégis, jelen helyzetünket a múlttal magyarázzuk és a jövőhöz igazítjuk. Ha megvizsgáljuk a valóságot, a tényleges helyzetet, akkor minden tapasztalatunk…..
Lelketlen Béka Az arahant útja 2010.06.21 23:56:00
Vázlatosan bemutatom Ácsán Mahá Bua (1914- ) tanításaiból összeállított művet: Arahattamagga - The Direct Route to the End of All Suffering(PDF), ami felvázolja az utat az arahantság megvalósításához az ő saját tapasztalatán keresztül. Ácsán Bua a thai erdei hagyományhoz…..
B3K4 2010.07.09 21:08:12
@azatilla:

Előrebocsátva, hogy mélységesen egyetértek H.H. Dalai Lámával abban, hogy a legjobb vallás mindenkinek az, amitől jobb ember lesz... milyen alapon jelenthető ki, hogy Tolle megvilágosodott? Illetve: tekinthető-e egyáltalán megvilágosodottnak a szó buddhista értelmében? (Elnézést, más értelemben engem személy szerint nem igazán érdekel.)

Villámgyors és szükségszerűen felületes kutatásaim (GIYF) alapján sem ő nem állítja magáról, hogy megvilágosodott, sem mások nem vádolják ezzel. A hivatalos életrajz szerint (
www.eckharttolle.com/home/about/eckharttolle/) "a profound inner transformation" történt vele. Ami sokminden lehet.

A wiki-oldala alapján (en.wikipedia.org/wiki/Eckhart_Tolle) elég vegyes felvágott a tanrendszere.

Arról, hogy buddhista körökben hogy történik a megvilágosodás, ajánlom ezt: www.enlightened-spirituality.org/bankei_zen_master.html

"Once he had become strong enough to travel again, he returned to Umpō to share his experience with him. Umpō confirmed his enlightenment and dispatched Bankei to have his spiritual realization further evidenced by Gudō Toshōku, another Rinzai master." (via: dharma.blog.hu/2010/01/22/szuletetlen_bankei/)

A tibeti hagyomány szerint pedig azt, hogy valaki melyik bhumit valósította meg, csak egy magasabb szinten lévő bódhisszatva tudja megállapítani.

Mindezek fényében én legalábbis óvatosan nevezném Tollét "megvilágosodottnak".

Legjobbakat,
Béka
B3K4 2010.07.09 21:12:19
B3K4 2010.06.24 20:59:56
@Astus: Nekem ez a válasz tkp elég, csak kíváncsi lettem volna a te véleményedre.

Konkrét gyakorlat közben még nem találkoztam az említett különválasztás megszüntetésével, viszont nagyon sok tanításban elhangzott, mint kívánatos végcél. Pl. ha jól emlékszem Yeshi Silvano Namkhai a moszkvai videostreamjében kifejezetten említi dzogcsen kapcsán.

És persze nem ütköztetni vagy szembeállítani akartam a két megközelítést, mindössze szöget ütött a fejembe a kérdés.

@plumbeus: köszönöm, értem.

Üdv,
Béka
A buddhizmus nem tulajdona senkinek. A világon rengeteg irányzata és ágazata van a Buddhadharmának, melyek mind kisebb-nagyobb mértékben a saját hagyományuk szerint gyakorolják és adják tovább a tanítást. Ez a sokrétűség mégsem eredményezte azt, hogy teljesen eltérő…..
B3K4 2010.05.11 19:04:01
plumbeus:

Nos, ha nem csak a ron által megadott
www.webpages.uidaho.edu/~rfrey/116bhavacakra.htm
oldalra hivatkoznál, hanem akár csak egy wikioldalt megnéznél Yamával kapcsolatban, akkor látnád, hogy kicsit árnyaltabb a kép. És ha választani kell a két forrás között, én a wikit kicsit összeszedettebbnek vélem. en.wikipedia.org/wiki/Yama_%28Buddhism_and_Chinese_mythology%29

pl: "In Tibet, Yama (Tibetan gshin.rje) was both regarded with horror as the prime mover of saṃsāra, and revered as a guardian of spiritual practice."

Guardian of spiritual practice. Bölcsességvédelmező. És mint a többinek, neki is bölcsességszeme van ott középen.

A btk-t illetően: reméltem, hogy nem kerül elő ez a "de én kifejezetten a btk-ra gondoltam" érv. :(
Mindössze arra szerettem volna rámutatni (bár magától értetődőnek vélem, nem is értem, miért hozakodtál vele elő), hogy az emberi törvények betartása önmagában még nem garantálja a jó karmát. Akár azért, mert voltak és vannak kifejezetten "ártó" törvények is, akár azért, mert a polgári és büntető törvények nem feltétlenül fedik le a Buddha által áldásosnak tekintett dolgokat. Pl. nem tiltja és nem bünteti semmilyen törvény itt és most sem az állatok étkezés-ruházkodás céljából történő megölését, sem a házasságtörést, sem az alkoholfogyasztást, sem a hazugságot... Szóval szerintem csak a btk-t "betartani" talán kevés.

Ami az indulatokat illeti... Való igaz, az indulatból fakadó tett hozza létre a karmát, de azért - csak illusztrációképp -- itt hadd idézzem Gampopát:

"Even though you may have the practices of generosity and moral ethics, anger will develop if you do not have the practice of patience. If anger arises, then all the virtues which were previously accumulated through generosity, moral ethics, and so forth will be destroyed in an instant."
(The Jewel Ornament of Liberation, 205. o.)

(Hálás leszek, ha nem mutatsz rá, hogy a szövegben az "anger" szerepel, te viszont "indulatról" beszéltél. Kösz.)

Legjobbakat,
Béka
w Turulfarhát 2009.10.27 07:00:00
„Hát tudd meg, ez az ember feltalálta a halandzsanyelvet. Értelmetlen szavakat kever bele a mondatba, és amikor az ember félig megőrült, hogy nem érti, öt koronát kér kölcsön.” Karinthy: Halandzsa Lesz bevásárlóközpont, nyugtatta meg Vona Gábor azokat, akik a Jobbik…..
szily A világ legviccesebb emailje 2009.05.28 00:03:00
Laza strandolás, áldott motorok, közös gurulás, rétegpasztoráció, no meg az Istenszülő ikonja. Nagy elfogódottságomban azt gondolom, hogy elektronikus levél ennél jobb nem is lehetne, de az biztos, hogy minimum 2009 legviccesebb elfogott emailje az alanti, hála érte Fügének, az…..