Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Attila-totyi

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lezajlottak az elődöntő a Dalban, a két középdöntőt pedig egy hétvége alatt akarja lezavarni a közszolgálati tévé. A műsor tavaly óta nem lett jobb. A második adásnál ledöbbentünk, hogy aztán utána már totál érdektelenné váljon az egész. A középdöntőre ráadásul…..
Sziasztok!Megérkezett a várva várt Vogon ellencsapás. A visszavágóra alaposan felkészültünk, és újra sikerült egy kicsit izmosítani a védelmen, ami persze a kereskedőinkre nagyobb terheket ró, de ez legyen a legnagyobb bajunk.Minden további szócséplés helyett lássuk a…..
Attila-totyi 2009.01.30 20:49:05
Végigolvasva pár nem összefüggő gondolat bennem, amit megosztanék.

1 Vogon seregek:
Ha megnézitek a Vogon szövetséget, gyakorlatilag 1 nagy klán van 40 ember. Mivel háborúztunk folyamatosan, ezek a seregek használva voltak, klasszikus csv nem volt közte (és ami használódik, az kopik). Nem mentegetőzés, ez az egyszerű valóság. Arra nem volt kapacitás, h ezeket a seregeket kivonjuk az AHA háborúból.
Nem mellékesen natar falu, tekercsek is felemésztettek kisebb seregeket.
Az egy más kérdés sajnos, h vannak olyanok, akik többszöri figyelmeztetés ellenére sem úgy építettek sereget, ahogy kellett volna. Nem volt mindenki 100%os, finoman, szólva, ld 2X lövések. A Vogon önfejűség hátulütői :D

2 Csodaépítés:
Bár azt mondtuk, h nem készültünk a csodaépítésre, ez nem igaz. Bizonyos alapok megvoltak (villámseregek a tekercsekhez, amiből van maradék is :D), a többit adhoc kellett összedobni, de nem volt nagy feladat. Erre szintén az vonatkozik, hogy menet közben kellett megoldani, ahhoz képest jól sikerült.

3 kis vagy nagy szövetség
Lehet-e csodát építeni kis szövetséggel? Azt hiszem erre a kérdésre megadtuk a választ:) Lehet, kell 3 kis sereg a falufoglaláshoz, meg gyors seregek a tekercsekhez. Az első 40 klán bármelyike képes ezt előállítani. Az igazi gondot én a mentalitásban látom. Elolvastam a fremen történelmet és pontosan le van írva mi történik. Elindul a szerver egy-egy területén egy-két profi klán. Mit csinálnak a gyengébb szomszédai? Megpróbálnak bebujni a védőernyő alá, és hamarosan alakulnak a nagy szövetségek, egész addig, amíg egymás határaihoz nem érnek...
Félreértés ne essék, ez nem a profik hibája és meg kell oldani, h ezt a szövetséget irányítsák, egybetartsák. Oszt kialakul az első ellenfél 30 órára - tamagocsi. Igazi kaland a határvidékeken van.
Mi tartja ezeket össze? Mi fogjuk nyerni a szervert - logikusan kisebb cél nem elfogadható. Na igen ám, de van ilyen 2-4, belátható nyerni egy fog. Meg persze nem is túl izgalmas, mindenki tartalékol, csomó jó játékos abbahagyja...
Nem nevesítenék példákat, azt hiszem mindenki tud többet is mondani.
Magam részéről (valahol ez a Vogon elképzelés magja), ennek a feloldása csak rajtunk múlik. Persze így a győzelmi esélyeink romlottak, de megpróbáltunk erre nemet mondani. Mindenki eldöntheti mit is akar játszani, ha jön egy nagyobb szövetség berohan a sorba, vagy azt mondja kösz nem, valamit valamiért :)

4 épitő nép - fal
Manapság a komolyabb csodákban 3 millió védő van. Mégha római is az építő, kell 2 törős sereg (ld Vogon ütés) a romboláshoz. Természetesen ha jön utána 6 katás, akkor megéri, kevesebb sereg esetén nem. A többi népnél meg nem sokat jelent.
Egyébként ha csv-t tervszerűen építenénk, a törősből a germán a legerősebb, katából meg római. Sajnos mi nem így tettük - összedobtuk ami volt:)
Sziasztok!Lassan közeledünk a szerver végéhez, és még mindig nem tudjuk a választ az Élet, a Világmindenség, meg Minden nagy kérdésére. Kénytelenek voltunk hát meglátogatni Vogon barátainkat, abban reménykedve, hogy (némi papírmunkát követően) majd segítenek nekünk eme…..
Attila-totyi 2009.01.27 20:25:15
@Tünde (fremen-x): Nincs ezzel semmi gondom, sőt pont azt írtam le, h a célhoz kell megválasztani a vezetői módszert :)

Senki sem szidta a frement, hiszen azt csinálta, amit csinálnia kellett, és az eredmények ismeretében ezt jól is tette.

Sajnálom ha úgy értelmezed, h önmagunkat fényezzük, nekem nem volt szándékomban. Mi másért harcoltunk, ennyi.

Sajnos tényleg hosszúak a hsz-ok, de hát lássuk be ez egy blog, ide mindenki észt osztani jár. :D
Attila-totyi 2009.01.27 19:02:05
Bocsi, h közbeszólnék, de itt felhozták páran a stratégiai játék kontra érzelem párhuzamot.

Kb ezt a témát feszegeti mindenki, h mi a gerincesség, meg mi az értelem, na meg hogy is jönnek ide az érzések...

Gondoljuk ezt végig a stratégiai tervezés oldaláról.

1 cél

Ugye minden szövetség meghatározza mit akar elérni (harcoljunk sokat, nyerjünk, csináljunk egy jó kis csapatot...).

2 eszközök.

Ennek megfelelően építi ki klánszövetségét (nem sokra jutott volna a fremen, ha mondjuk a Vogon vezetési-belepofázásos stilust alkalmazza pl., de a mi céljainkhoz ez volt tökéletes :D)

3 végrehajtás

no comment

4 értékelés

....

Ezek a stratégiai tervezés fázisai nagyvonalakban.

Namármost minden oldalon emberek játszanak, emberi tulajdonságokkal terhelve:) És itt jön be amit TG mond, h a zsarolás, vagy fenyegetés mennyiben megengedhető eszköz.
Ha most szövetséget kötök valakivel, sztem nyíltan közelitek hozzá és nyílt lapokkal játszom. Mert azt akarom, h bízzon bennem. Ne csak most, amikor jól mennek a dolgok, hanem akkor is, amikor rosszabb a helyzett.
Hány szövetség esik apró darabokra 1-1 játék során, mert valami rosszul alakul és hirtelen semmi se marad.

Igenis hiszek abban, hogy a bizalmi alapú együttműködés sokkal többet ér mint az érdekalapú. Mivel 2-3 ember kivételével nem sokan voltak kapcsolatban a Borggal, nem tudják, de mindig baráti megbeszélések voltak, és mondhatom személyesen is sok jóbarátot "szereztem".

Természetesen ez magánvélemény - TG - de én olyan szövetségeseket szeretek magam köré, akiknek a hátamat is bátran mutatom. Hosszútávon csak ez éri meg, tehát az emberiességnek van stratégiai értelme.
Attila-totyi 2009.01.27 19:19:35
@Tünde (fremen-x): Tünde ti mondtátok magatokról egy megbeszélésen, hogy nálatok nincs demokrácia, amikor mondtam, hogy kérünk 2 napot a döntéshez :)

Nem akartalak megsérteni titeket. Sajnos te lekésted :)