Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GMS

0 bejegyzést írt és 160 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előfordult már veled, hogy nem tudtad egyből lecsavarni a befőttesüveg tetejét? Mit tettél ezután? Most eláruljuk, hogy milyen célravezető módszerek léteznek, amik segítenek hozzáférni a finomságokhoz az üveg belsejében...
A magyarság történelmében mindig is fontos szerepet játszott a lovasság. A ló nem csak egy egyszerű haszonállat volt, különleges bánásmódot igényelt. Minden nemzet különböző módon bánt lovaival és gyakran a lovakon múlott a nemzet sorsa is. Most csak a középkori lovas hadviselést és annak az…..
GMS 2020.04.21 23:45:25
@inteligens elenzéki: ja, a kozepkori "meating" ugy zajlott, h bedobtak egy szarvast a nyarsra kozepre, meg vartak mig megsul , kozbe" cseveresxtek, oszt megettek. Ma mar a felvilagosul nep azoban meetinget tart, ahol se szarvas, se ertelem, csak a folos duma. :))
A hozzaszolasokat nezve, 1-2 legalabb oltan gaz, mint a blogbejegyzes. Es meg ti mertek fikazni....
Fiaim, blogolok. Ne mondjatok le a betutipusrol, de a felkoverseget ejtsetek, a rendezettseget meg noveljetek.
GMS 2020.04.21 23:49:06
@inteligens elenzéki: ja, eleink feldobtak egy a szarvast a nyarsra es megeven azt, tartottak egy "meatinget". Utodaik ellenben mar meetinget tartanak, ahol szarvas egy szal se, csak a sok duma.
Viccnek gyenge, elirasnak tragikus. Gratulalok.:))
Valószínűnek tartom, hogy nem én vagyok az egyedüli szülő, akinek hatalmas sokk volt az első szülői értekezlet. Az ember persze adaptálódik a környezetéhez, így ma már nem beszélnék sokkról, inkább egy olyan szituációnak tartom, amibe nem szívesen kerülök. Az itt ért sok frusztrációt azért persze…..
Az utóbbi időben történt,eddig a Független Diákparlament, mostantól a Diákvagyok Mozgalom szervezésében való diáktüntetések tökéletesen mutatják, hogy a Magyar Oktatási rendszerrel nincsen minden rendben. Próbáltam rájönni a válaszra, miért tart ott az oktatás ma Magyarországon ahol?  Először is, a…..
GMS 2018.05.30 16:39:38
@maxval balcán bircaman: birkusz, a szabad tankönyvválasztás pont hogy a minőségre garancia. Anno irreguláris angol könyvből tanultam, és az osztályozó vizsga előtt derült ki, hogy a régi, hivatalos tankönyvből kell vizsgáznom (honfoglalás stb.). Gőzöm nem volt, mit fogok mondani, de aztán mégis 4-es lett az osztályozó vizsgám (és a suli még mindig az ország 10 legjobbjának egyike, szóval össze kellett szedni magad egy négyesért is:))). Viszont, amíg jártam órára nem unatkoztam, mert a tankönyv érdekes volt és a hanganyag is jó volt hozzá.
Ja és birka - 8 éve Orbán vajda regnál, oszt az oktatás meg megy egyre lejjebb. A béka segge már szinte felhőkarcolói magasságokban van felettünk. No igaz, piramist még nem építettek a közmunkások, de szerintem már keresik a helyét....(csak jó nagy bejárata legyen, mert nem fogják tudni begurítani, ha eljön az idő:))).
@Berelhetoreklamfelulet:
-1. tizenévestől, ne kérjünk számon tipográfiát, mert ebbe még az idősebbeknek is beletörik a bicskája. És marad a trendi szar, ami olvashatatlan és egy rendes nyomdász falnak menne tőle. Index és blogzónák nem kivételek. Same shit.
0. mi, van, ha a szülő ostobább, mint a gyerek, és nem tud egy kérvényt megírni, csekket kitölteni, adóbevallást átnézni? Az oktatásban sokféle gyerek van, sokféle háttérrel, ne sztereotipizáljunk. Ügyfélszolgálaton évtizedeket eltöltött emberek tudnának mesélni, hogy milyen is az isten adta nép színvonala az ügyintézés terén. Dobnál egy hátast, azt hiszem. Egyébként, ha csak kettőt klikkelsz, és vakon nyugtázod a NAV-nak az adóbevallásodat, akkor még érhetnek meglepetések. Jobb azért ahhoz érteni egy kicsit.
1-4. vagyis a telefon. Megdöbbennél, hogy milyen csóró embereknek van telefonja. Mert a bagó, pia és egyéb drogok meg a telefon már szinte létszükséglet. A bejegyzés készítője, egyébként nem csak a telefonokról beszél, hanem bármely 21. századi technológia alkalmazásáról, tehát lehet a projektmunka akár a könyvári gépen adott feladatra megoldás keresése, vagy például források hitelességének vizsgálata. Nem a csetelést tanítják nyilván, de ma már pl. nagyon sok tanár/iskola tart fent a szülőknek facebook csoportot, és kirándulásokra, programokra vagy osztályoknak is létrehozhatók ilyenek. De mai napig sokan nem tudnak MS Office programokat helyesen vagy rutinosan kezelni, vagy a Google-on hatékonyan és gyorsan keresni az idősebbek közül sem. A telefont meg le lehet venni az óra idejére. Utána visszakapja. Ugyanez a helyzet késsel, öngyújtóval, lőfegyverrel (igen, még mielőtt megkérdeznéd, tapasztalatból beszélek:))) Arról nem beszélve, hogy már a kétkezi melósnak is tudnia kell egy gépet kezelni, ami már nem az orosz "belerúgok és műkszik" fajta, hanem lehet, hogy egy digitális kijelzős cucc.
És még a margóra: szegregáció ide vagy oda, úgy tűnik, sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy az ország (még kb.) 10 millió fő, és nem Budapest értelmiségi rétege (na jó, esetleg belevesszük a csak gimit végzetteket is). Le lehet hagyni a cigánygyereket meg a white trash gettóban növekvőket, de édes istenem, nem esik le annak, aki ilyeneket mondd, hogy akkor ezt a tömeget a többinek kell eltartani? Ne mondd, hogy nem, mert a többi adójából fizetik a közmunkást, és kb. mindenkit, akit állam bácsi tart el (vagy ki- itt mondjuk a vezérek macáira gondolok, az ikszedik feleségecskékre vagy szeretőkre:)). Nem egyszerűbb és hosszú távon lényegesen kifizetődőbb is ezeknek az embereknek oktatást és ezzel jövőt kínálni? Az ország már most veszít befektetéseket, mert munkanélküli van (közmunkán), de többségük olyan ostoba, hogy még egy szalag mellé sem tehető, plusz generációk óta azt látta, hogy segílyből és a család és nem rendes melóból.

Egyébként vannak isteni jó magyar módszerek, de mint minden magyar találmány itthon már csak akkor sikeresek, ha a külföld megveszi, gyártja, honosítja stb. és utána mi rohadt drágán majd megvesszük. Ld. Kodály módszer és Zsolnay, amit a japánoknál remekül megy, nálunk kb. sehogy. Utóbbi pont a közismeretek terén adott sokat és pl. olyan dolgokra tanította a a gyereket, mint a tisztaság meg a differenciált oktatás (ezt is sokan hiányolják az oktatásból, de az a gyerek, aki soha nem volt így oktatva, az vagy megtanulja, hogy hogy is megy ez és profitál belőle, vagy elcsesz a saját, a tanár és így a többi gyerek idejét is és egy helyben toporgás meg szarakodás lesz az egész. Ugyanis ezt is tanulni, szokni kell.)
Amit én hiányolok, az a projekt-szemléletű oktatás és mások előtt való megszólalás képessége. No, nem retorika, több politikus már nem kell a rendszerbe, van elég üres zseb így is, amit tömni kell. Inkább csak, hogy ne okozzon egy gyereknek gondot, hogy kiáll és előad bármit.
Nem mondok azzal újdonságot, ha azt mondom, hogy számtalan emberi tulajdonság létezik és minden ember más. Ezzel önmagában nincs is semmi gond, sőt! Amikor bekerülsz az új munkahelyedre, a próbaidődet töltöd, és minden igyekezetteddel próbálsz megfelelni, akkor nem csak a…..
A mai gyerekek eszeveszetten ordítanak. Úgy tűnik, jóval gyakrabban, mint amikor én voltam gyerek, vagy amikor nekem született a kisfiam. Játszóterek mellett sétálva artikulátlanul sikító, torzult arccal le-föl rohangáló, egymást felöklelő kölyköket látok egyre gyakrabban. A kis lapátokkal…..
GMS 2018.04.17 01:31:28
na, latom a hozzaszolok kozt sem tud a legtobb olvasni, es meg meg is erteni, amit olvas. (alt. iskola also tagozat, erto olvasas) nem a kiabalassal van baj, hanem annak mennyisegevel es milyensegevel. a folyamatosan sikitva es hiszterikusan orditva kommunikalo gyerek nem normalis. ha vki minden aldott reggel igy indul el a gyerekkel, az nem normalis (nem egy ilyen csalad van a kornyezezemben, akiknel belelatok a mindennapokba. nem white trash,
hanem ertelmisegi, mernok, orvos szulok). ha az egyebkent normalisnak tuno apuka, uvoltve kozli a 3 eves gyerekkel a belso kert osszes haza es lakoja fule hallatara, hogy o a fonok, nem a gyerek es a gyerek fogja be a szajat, az NEM normalis. a fel familiam tanar, es tudnanak mit meselni a mai helyzetrol (mar aki meg nem nyugdijas es meg nem hagyta el a palyat).
az olaszokat pedig akkor emlegesd, ha ott elsz es nevelsz gyereket. ellenkezo esetben kb fingod nincs arrol, hogy milyenek. es nem, nem jobbak, mint a magyarok. sot.
a telefont bujo, a gyerekkel nem foglalkozo, az ordito gyereket nem felvevo, megnyugtato, hanem inkabb 10 20 percig orditani hagyo szulok lattan (es meg hosszan sorolhatnam) sokszor ugy gondolom, sok az 3 ev gyes es talan a gyerek jobban jarna, ha mar a kozossegben nevelkedne, mert ennyi figyelmet (illetve NEM figyelmet) ott is fog kapni.
egyebkent a hozzaszolok nagy resze (akik talan nem is mind szulok) pontosan lekepezi a problema lenyeget: a szulo nem partner a nevelesben, hanem a gyerek jogainak vad vedelmezoje a tanar elleneben, es kozben elfelejti, hogy a gyereknek kotelezettsegei is vannak, akar olyan egyszeruek, hogy az iskolaban tanulni kell. nem vedem a masik oldalrol tanarokat sem, mert ott is sok a selejt, de kepzeljetek, ennek oka a piszkos anyagiak mellett a helyzet ilyen iranyu elfajulasa. a jo tanarok tomegesen hagyjak el a palyat, mert idegileg merhetetlenul kimerito napkozben a neveletlen gyerekkel harcolni, orankivul meg a szulokkel, akiknel sokszor szinten komoly nevelesi hianyossagok mutatkoznak. es ne higgyetek egy pecig sem, hogy a gyerek nem tukorkepe a csaladon beluli problemaknak es feszultsegeknek. egy jo tanar pontosan tudja ezt, es megprobal a szulokkel beszelni, hogy tudja, a gyerek miert olyan, amilyen, es hogyan lehetne ezen javitani. a szulo ezt vagy megerti es partner lesz a nevelesben, vagy a gyereket vakon vedo ellenseg. utobbi esetben a tanar tehetetlenul nezi, mint nevelik egyre inkabb felre az osztalyaban levo gyereket. es az is teny, hogy senki sem szeret folyamatos sikertelenseggel szembesulni abban, amit csinal. ez is palyaelhagyova tesz sok tanart. aki szerint pedig ez nem melo, azoknak ajanlom egy osztaly elterelgeteset (es meg csak nem is tanitasat!) egy szep fenyes delelotton. egyetlen egyen! meglepo lesz mennyi munka, energia meg ez is.
Történészeink nagy adóssága, hogy nemzeti tragédiáinkat - Muhi, Mohács, Trianon - nem dolgozták fel összefüggésükben, így nem tudjuk, hogy melyek azok az okok, amelyekre oda kellene figyelni elkerülendő a következőt. Egyenként és felületesen van magyarázat általában a taktikai hibákról - rosszul…..
GMS 2018.03.28 17:46:56
Istenem. Nehezen megy felfogni, h migracio mindig lesz. Most meg a haboru, szegenyseg miatt, Kesobb a viz miatt. Kis f@szom Orban vagosertes sem tudom mit csinalna, ha mondjuk gorog vagy olasz allamfo lenne (jo, mondjuk oda igen keves lenne, de tegyuk fel). Vajon hogyan epitgetne keritest annyi szigetre, akkora partszakaszra?? Meg mibol, mert arra penz is kell am. Oszt nem lehetne annyit zsebre tenni. Most lattam a videojat a hatarzarrol. Rohejes. Egy atlag vadaszlest jobban megepitenek, mint azokat a takolt magas aklokat. Ezt is csak a nepharag miatt, miutan a sajto megmutatta, h a szerencsetlen rendorok kb a hajlaktalanokkal egy szinten, godrokben, foliasatorban huztak meg magukat, mert a ruhajuk, amit a haverok cege keszitett, nem volt esoallo.
Aki meg aknazarat vizional a hatarra, az ugyan mar jelentkezzen is majd hullat takaritani, ha elkeszul. Talan majd ott tanul egy kis emberseget, mikozben a szetszakadt embereket szedi ossze. Az ilyet en beallitanam a tuzvonalba. Agyutolteleknek epp jo.
Multik meg egyelore atlagban jobban fizetnek, mint a magyar cegek (beleertve a Meszaroseit is). Ki lehet oket tenni, de bmeg te se a szar es draga CBA-ba jarsz vasarolni, ha megteheted, hanem a multihoz, mert nagyobb a kinalat es olcsobb. Komolyan nehanyan itt olyan demagog f@szsagokat beszeltek, h neha elgondolkodom, h vmi humornak szanjatok, vagy szimplan ennyire hulyek vagytok.
Hozzaszolva a temahoz is, sajnos azt kell mondjam, h a tortenelmet tekintve a magyarok nem alkalmasak osszefogasra. Alkatilag szethuzo nep. Kell nekik egy eros vezeto, de ezzel meg az a baj, h ha az idiota, akkor lehet az orszag szelsoseges vad komcsi, vagy eppen naci, de normalis nem. Az Arpad-hazrol nincs tul jo velemenyem, es ha peldat kene mondanom, mikor volt jo vezetoje az orszagnak, en Corvin Matyast mondanam. Kar, h elotte es utana is kriplik hada uralkodott.
Emailezni mindenki szokott, már az átlag magyar nyugdíjasok is elolvasnak egy-két üzenetet havonta az Ausztráliába szakadt unokáktól, illetve ezen a csatornán tárgyalják meg egymással, hogyan akarják szíriusziak kiirtani mikrohullámokkal a Jupiter aszcendensű indigó gyerekeket a Föld színéről. A…..
GMS 2018.03.27 19:47:54
@Tehetséges ugandai buzi: nyilvan a cc, reply all, nem a multiknal dolgozo es gyakran rohadtul unatkozo droidok szorakozasara lett kitalava es nem is az idiota ovis listakra. hanem mondjuk olyan esetekre, mikor 10-15 resztvevovel szervezek megbeszelest 3-4 orszagbol es mindenkivel egyeztetni kel, napot, idopontot illetve, hogy kinek mit foglalunk, ki mit fizet a cehbol. Tovabba az sem hatrany ha fonoki emaileken, mar amik a szervezest illetik, rajta vannak az asszisztensek es a folyamatba barki be tud dobni vetokat es otleteket. Igy sokkal hatakonyabb es gyorsabb osszerakni kb barmit. Reszemrol a tobbnyire nokre jellemzo, koszonom emaileket nem csipem. Ha meg akarok koszoni vmit, megteszem az elejen, es utana mar nem erzem fontosnak ezt megerositeni. Es ha vki baszakszik velem a cc kihagyasaval vagy a reply all-al, azt en fogom a valaszomban kb 'eltemetni' (hehe). Ha vki nagyon ralep a tyukszememre, leharapom a labat is a kovetkezo korben. Hogy tudja, mire szamithat. Es igen a keso szarrago kisfonokok tokeletes megregulazasa, ha a titkarno a a hataridot szamonkero emailjebe elegansan bemasolja a fonoke emailjet. Es lon, jonni fognak a valaszok. Hataridon belul. Hat istenem, kinek a szep szo eleg, kinek a korbacs. Es mondjuk azt is megneznem, ha az email helyet, mondjuk kiruccannek ugy egy masik orszagba szemelyesen megkerdezni vmit. Mert a szemelyes ugyintezes bmeg hatekonyabb. Nem tudom eldonteni, hogy ekkora luzerek vagytok, vagy ekkora luzer cegeknel dolgoztok, vagy csak nem tudjatok a kezetekbe adott technologiat rendesen es idoben hatekonyan hasznalni.
Az Üveghegy megmászása és az Óperencián való átkelés nem kihívás az iskolakeresés dilemmájához képest. Akinek most készül iskolába a gyereke, az valószínűleg már szeptember óta csak azzal foglalkozik, hogy megtalálja a megfelelő helyet, és bejuttassa oda a gyerekét...
GMS 2018.01.02 17:17:50
akkor szakmabelikent en is beleszolnek. anno tanitottam alapitvanyi maganiskolakban, ahol a gyerekfelhozatal ugyanolyan vegyes volt, mint barmelyik allami suliban. a penz ugyanis sok ajtot megnyit a kevesbe okos gyerek elott is. de a gyerekek nem hulyek es oriasi bakloves annak nezni oket. volt olyan gyerek, aki szakmat szeretett volna az elitgimi helyett, de a szulok nem engedtek es igy 3-as, 4-esekkel bukdacsolta vegig a sulit. es volt olyan is, ahol a szulo komoly szolgalatot tett a sulinak es a gyerek ezt tokeletesen kihasznalta. tudta, h nem bukhat es igy nem csinalt semmit. ketten mertuk megbuktatni felevkor, de az igazgato egy tollvonassal atirta a jegyeket. hat ennyi. a legbosszantobb az volt, h a gyerek okos volt, de nem csinalt semmit. alig tudtunk miatta haladni es szetszedte az oraimat. vegul mar nem erdekelt. okos es sikeres embereknek voltak hihetetlenul ostoba gyerekei. inkabb arra gondoltam, h az asszony felrelepett, nehez volt elhinni, h az apja kolke. a gyerekek tokeletesen tisztaban voltak a penz hatalmaval es azzal is, h ez mit ad neki es mit vesz el toluk. a tinedzser gyerek mar tisztan meg tudja fogalmazni, h inkabb lenne szegenyebb, de lathatna tobbet a szuleit. sulyos idealizmus azt gondolni, h a maganiskolakban nincs deviancia es buta gyerek, aki visszahuzza a tobbit. ugyanis nem az iskola jogallasa hanem tanitasi program es a tanar, tanito a lenyeg. ez tudja formalni a gyerekeket es sajnos a ma gyakran hianyzo, normalis csaladi hatter adja a masik oldalt. ezt az iskola sajnos nem helyettesitheti. az e nelkul az iskolaba bedobalt, tulterhelt gyerekbol tanulo robot meg lehet, de egeszseges lelku felnott nem.
Nagymamám hozott haza a karácsonyi pásztorjáték előadásról, és a folyosón elhaladtunk a gyerekszobánk mellett. Benéztem, és megláttam a feldíszített, és különböző szinekben világító és ragyogó karácsonyfánkat. Emlékszem a teljesen elborító izgatottságra, ami akkor elöntött. Berontottam az ajtónkon,…..
GMS 2017.12.18 13:11:17
@Kicknick:
@athenee:
azt hiszem mindkettőtöknek igaza van, csak más nézőpontból közelítetek. A beszélgetés szerintem is fontos dolog, én nemrég ültem le a saját mamámmal erről dumálni és nagyon jól megbeszéltük, hogy mi, miért volt, többnyire külső okok miatt és nem szeretethiány miatt alakultak úgy a dolgok, ahogy alakultak. Más kérdés, hogy felnőttként én is sokat elemzek helyzeteket több nézőpontból, hogy megértsem, és ne csak a sajátomat. Szóval amit hallottam, azt kb. már tudtam, de akkor is jó volt így megbeszélni. Tény, hogy nem minden szülővel lehet megbeszélni érzelmi-pszichés dolgokat, de ezt egy felnőttnek el kell fogadnia, hogy nem minden lehet. Törekedni lehet rá, meg kell próbálni, esetleg többször az évek során megbeszélni a dogokat, de ha nem akar kinyílni ez a kapu, akkor el kell fogadni, hogy zárva van, és esetleg így is marad a szülő haláláig. Az előző generációknál nem volt divat és gyakorlat ilyesmiről beszélni, ez is hozzátartozik a témához. Ezért sem tudnak mit kezdeni a helyzettel.
A lényeg, hogy én azt érezzem, mint felnőtt egyén, hogy van értelme élni, és hogy ezt a kölkeimben, munkában, vagy cselekedeteimben találom meg, valósítom meg, az végül is tök mindegy. Kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a sekrestyés ugye.:)
Írtó nehéz minden szempontból megfelelő lakást találni, így, ha végre megvan a megfelelő otthon, az ember semmit nem akar, mint baromi gyorsan aláírni a szerződést, és letudni a fizetést. Utóbbinál általában az ingatlanbizniszbe keveredőket - legalább is az átlagot - várja egy embert-, házasságot-…..
Hacsak nem nézed árgus szemekkel minden nap az adalékanyagok listáját a címkéken, akkor most lehet, hogy kellemetlen (vagy akár undorító) meglepetések érnek...
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre "Cégünk dinamikusan fejlõdõ, hazai tulajdonú vállalat. Munkavégzés során lehetõséged lesz a fejlõdésre egy fiatalos és szuper csapatban, mindezt versenyképes fizetésért. Nyújtunk: kellemes…..
GMS 2017.11.07 12:39:32
Abszolút egyetértek. Pedig isten tudja, én milyen generációs vagyok. Nem tudom a betűjelemet. :) Inkompetens vezetők, HR-esek, és fejvadászok tömegein kell átrágnom magam, míg végre találok 1-2 értelmeset, akinek a fejében nem csak "a leírt szöveg felolvasandó" féle mentalitás van. Néha jól szórakozom, néha unatkozom, néha meg legszívesebben megfojtanám, mert az első 5! percben kiderül, hogy feleslegesen vagyok itt, nem egymást keressük. De most már gengsztertempóban nyomom. Ha nem kapom meg előzetesen telefonon a legtöbb nekem fontos infót, akkor rájuk teszem és jó vadászatot. Hajrá,
@Szornyeteglajos: és igen, neked is igazad van. Sajnos. Mivel mindkét verzióval találkoztam, ezért tudom, hogy a magyar és expat vezetők között ég és föld a különbség. Igaz ez a céges tulajdonjogra is, illetve az ebből eredő céges kultúrára. Nyugat és vadkelet szembeállításáról beszélek. Az exkomcsi országokban ugyanaz a szar van, csak mindenhol kicsit más színű-szagú, de attól még ugyanaz. Hatékony vezetőkkel együtt dolgozni pedig egy álom, mert van tempó, lendület, vannak eredmények. És nincs sok pofázás, mert arra nem pazarolják az idejüket. Képesek felállni egy megbeszélés közepén, hogy ennyi, mert elbeszélnek egymás mellett már 45 perce és nincs értelme további köröknek. Az elmúlt komcsi éra bűne az is, hogy alig 1-2 helyen találom meg a helyes kereskedői magatartást, ami nem a szervilizmus, hanem a vevő normális és értelmes kiszolgálása, amibe nem tartozik bele a pletyka szintű üres fecsegés, a személyes vélemények a kollégákról és az előző vevőről, a folyamatos és parttalan panaszkodás az élet igazságtalanságáról stb., stb. Bizonyos helyekre már nem szívesen megyek be, mert unom és rosszul vagyok ezektől a jelenségektől.
És igenis menjen mindenki el külföldre, aki akar. Akiben van ambíció és tettvágy, mert itthon vagy gályarab leszel vagy állandóan kiskapukat kereső vállalkozó. Meg persze van az a kevés kivétel, aki középszinten eléldegél valahogy, de az árak persze mindig jobban mennek felfele, szóval egyre kevésbé éldegélnek ők is el. Miközben a politikai elit offshore-ba menti ki az ország pénzét és az EU egyébként felzárkóztatásra szánt támogatásait. A népet meg egymásnak uszítják, briliánsan kijátszva a népi-nemzeti-keresztény kártyát, mert az "oszd meg és uralkodj" f@sza megoldása már a rómaik óta remekül működik. Ez van. Persze lehet itthon rinyálva fikázni a bátrakat és merészeket, miközben már a napi betevőre is alig telik, de milyen remek ellentmondás, mikor a kormány migránsozik, az egyik legnagyobb építési fővállalkozó meg már pakisztáni, sőt akár távol-keleti melósokat is vizionál, kvázi már velük is kiegyezne, csak dolgozna már a felajánlott éhbérért vki! (esetleg ingyen, mert tradicionálisan a legalsó szintre az építőiparban már nem jut pénz, az kilopják a felső szinteken)
@Szumátriai Patkánymajom: kint élő ismerőseim kizárólag a saját szakmájukban dolgoznak, nem étteremben mosogatnak és nem pincérek, Jól élnek, megélnek, házat, kocsi vettek, viszonylag kis idő elteltével, ha elvesztették az állásukat gyorsan találtak újat, a cégeik folyamatosan támogatják a továbbképzésüket. Ők pedig támogatják az itthon maradt rokonokat. És mindig megdöbbennek az árakon, mikor hazajönnek, hogy náluk mennyivel olcsóbb egy csomó minden.
Te vegetálsz vmi kis fizun, és irigykedsz mert egyébként nem gyűlölködnél (kivéve persze, ha a szomszéd Béla bácsi vagy, aki nyugdíj-kiegészítésként internetes bértollnokságot vállal és a hetente rendelt, olcsó, kiszállított nyugdíjas menü vérszegény húslevese fölött gonosz kis vigyorral olvasgatja a kommentjeire érkezett válaszokat. Egyedül él, mert a nők már rég eltűntek mellőle, és unalmas napjait két TV-szeánsz között a szomszéd erkélyen cigiző diáklányok melleinek bámulásával tölti, miközben a nadrágjában matat vmi után, ami egyszer rég még megvolt. :))) ) Mindenesetre köszi a kommentet, mindig nagyon mulatságos ilyeneket olvasni.
JogÁsz Kövezzetek meg nyugodtan! 2017.10.25 21:41:35
Jogász vagyok, nem tehetek róla. Arról persze igen, hogy jogász vagyok, csak arról nem, hogy sok mindent másként látok, mint a „normális” emberek. Nagyon bátor tettnek tartottam Sárosdi Lilla első, második és talán még a harmadik megszólalását is. Kép: Friss hírek Imponáló őszinteséggel tárta…..
GMS 2017.10.27 11:06:08
pont a hozzád hasonló paragrafusrágcsálók, meg nőként az ilyen vélemények miatt kell igenis beszélni róla. Nem sajnálom ezeket az embereket. Hogy miért? Mert pontosan az a szar ömlik le most a torkukon, amit maguknak kavartak annak idején. Csak úgy gondolták, megúszhatják. Egyébként kívánom neked, hogy gyereked, unokád kerüljön ilyen helyzetbe, hogy végre megértsd és ne kretén ügyvédként kezeld az ilyen eseteket a paragrafuserdő fái mögé bújva. Akkor a saját bőrödön tapasztalod majd, hogy mi a társadalmi konszenzus ebben a kérdésben: a nem beszélünk róla, tehát nincs.
A jelenség általános. Nem kell sem szépnek, sem fiatalnak, sem kihívóan öltözködőnek lenni ahhoz, hogy nőként napi szinten tapasztald a férfiak mérhetetlen önhittségét és hihetetlen taplóságát. Elég nem egy barlangban tengetni az életed. A kéretlen és zavaró bámulást a beszólogatásokat, nyílt célzásokat, sőt akár a kéretlen és kényelmetlen testi érintéseket, a kézrátételtől a tapizásig már fel sem veszi sok nő. Megszokták. A férfiak meg egyenesen természetesnek veszik. Ők az élet császárai, nekik ez jár. 18-20 évesen, bármilyen szerető családból is jöttél, a gyerek-felnőtt lét határán az ember nem olyan határozott, mint 30-40 évesen (van, aki még akkor sem, de ez személyiség kérdése is). Nem tudod úgy képviselni az érdekeidet, pláne, ha a másik egy felnőtt és ha arra neveltek, hogy tiszteld az idősebbet és rangban feljebb állót. Lehet nőként is tököt növeszteni, de egyrészt nem mindenki tud, másrészt kb. a tinédzserkor az, ahol kicsit kinyílik a gyerek szeme és a szája is. De 18-20 éves lány még tart attól, hogy rosszul ítéli meg a helyeztet, és még a saját szülei sem fognak hinni neki, nemhogy idegenek. Mert a társadalom inkább szemet huny efelett, mert az egyszerűbb. Meg azt mondani, hogy miért nem szólt vissza, vágta pofon stb. Nos, tökös kis 30+-osok, van olyan, hogy lefagy az ember. Nem feltétlenül a történéstől, lehet attól is, hanem mert ilyen programozású. Krízishelyzetekben nem reagál azonnal, nem támad majd elszalad, hanem odafagy a helyszínre és meglehet, az agyában egymást kergetik a gondolatok, mégis képtelen cselekedni. Ismerős a fényszórók kereszttüzében sóbálvánnyá merevedő kis állat a természetfilmekből? Na, erről beszélek. Messzemenően gusztustalannak tartom, ha egy ügyvéd, aki egyben nő is, áll ki a szeméremsértő mellett. Sajnos ezek az eseteknek komoly pszichés háttere van, amivel jogászként nem számolsz. Miért a Weinstein meg a Marton? Azért mucikám, mert a szomszéd Lajos bá hiába molesztálja a kölked, arra sajnos nem tudod felhívni a társadalom figyelmét. Jobbára még a rendőr is kiröhög, mert ha nem erőszakolta meg, akkor ő sem tud semmit tenni, na. A jog nem támogatja. És miért mondta, hogy löttyed tökű? Mert x éve nem tudta ezt kibeszélni, feldolgozni. Persze, megbeszélte a közvetlen környezetével, de nem az illetővel. Tőle se egy bocsánat, se semmi. Kicsinyes bosszú, elismerem, de azt mondom, ennyi jár.
AZ utólag, ennyi év múltán dumákat, meg légyszi majd nyomassátok a Gulág meg Holokauszt túlélőknek is. Hiszen az elévülést tényét tekintve nincs különbség, nemde? A szerecsenmosdatóknak meg kívánom, hogy gyermekeiket a Kiss László féle fazonok eddzék, és túl későn jusson el hozzájuk ez az infó. Túlontúl későn. Ja és ne felejtsék el saját ügyük kis szerecsenjét sem fehérre sikálni. Mert az neki jár. Edző bácsi meg majd emlékeztesse anyukát, hogy mosdani finom nyelvcsapásokkal is lehet.
Egyébként Treff Bubinál a pont: az, hogy beszállok egy ismerős és általam nagyra tartott ember kocsijába nem ad neki engedélyt arra, hogy bizalmaskodjon vagy megerőszakoljon. És a felelősség vállalására igenis rá kell kényszeríteni az elkövetőket. Ha Marton egy angyal lenne, körömszakadtáig állítaná a vádakról, hogy nem igazak, de hirtelen a semmiből előbukkan 10 csúnya néni, a jéghegy csúcsa, és Marton a szívhalál szélén (legalábbis a gusztustalanul szörcsögő-hörcsög Verebes szerint) a lelki abúzus hatására mindent beismert??? Hehehe, hadd nevessek egy jót kérem.
Bár a "méret nem minden", ha a következő turisztikai nevezetességeknek nem néztetek pontosan utána, könnyen lehet, hogy csalódni fogtok a nagyságukban. Nem tagadom, én is jártam már így. Most következzen az a 10 látnivaló, amitől nagyságilag mindenki kicsit többet vár...   © Bored Panda Mona-Lisa,…..
GMS 2017.10.24 16:24:22
@wrstjnethn: India gyönyörű (pl. régi templomegyüttesek, teaültetvények a hegyekben, ahol fázol a síksági forróság után, vadelefánt, különféle madarak, majmok és páva szabadon a vadrezervátumban), de Mumbaitól délre érdemes menni. Északon sokkal gázabb, ez igaz (koszosabb, nagyobb tömeg, zaklató férfiak). Mindössze 1-2 kajaszabályt betartva simán elvoltam 1 hónapig, sem hasmenés, sem semmi, pálinka meg egyéb fertőtlenítő sem kellett. Ja, és a sarum nem lett koszosabb Bangalore-ban sétálva egész nap, mint Budapesten. :))
@WhiteFalcon: akkor ne menjek Moszkvába? :) Jobban tettem annak idején, hogy Szentpéterváron kötöttem ki? Mondjuk az nagyon szép volt, de újra már csak bringával vállalnám, vagy legalább rollerrel. Akkor értettem meg, mint jelent a népmesékben, hogy elkopott a lábuk a gyaloglásban. Pedig szeretek sokat gyalogolni. :))
GMS 2017.10.24 15:52:13
@báró Csekonics: igazad van, de....
1. pénzügyeket nem tanítanak az iskolában - súlyos probléma, sokaknak gondot okoz akár egy csekk helye kitöltése;
2. ugyanakkor van akin, Isten se segít - gondolok itt a diplomás, üzleti életben dolgozó ismerőseimre, akik szinte kivétel nélkül MIND devizahitelt vettek fel, mert occsó volt. No, és ők nem a white trash Újpestről. Naponta cégek pénzügyeit kezelik és mégis. Az emberi ostobaság határtalan és nem intelligencia vagy tanultság kérdése. Volt olyan ismerősöm, aki kicsit kiesett a melóból és a 200 feletti törlesztőjét a nyugdíjas szülei fizették. De az ingatlan ott is akkora, hogy beleférne 5 gyerek, de egy sincs.
3. Amikor nekünk ajánlgatta a bank, óvatosan csak annyit kérdeztünk, hogy meg tudják-e mondani, a devizahitelnél mennyi lesz 5 év múlva a törlesztő, mert a forintosnál ugye ennyire rögzítették a kamatokat, pontosan lehetett vele számolni, hogy 5 évig mit perkál az ember. Persze ment a rinya, hogy ja nem, de occsó, meg biztos így marad (valutaárfolyam könyörgöm, hol biztos, és ki tudja előre megjósolni, akár egy hónapra előre??) Persze tudtuk, hogy semmit sem tudnak majd mondani, de így legalább elvágtuk a további marketing fonalát és ennyi.
4. persze a bankok és a hitel ügyintézők mélyen sárosak a dologban, semmi nem menti őket, másrészt viszont a nem devizahitelesek pénzéből ne mentegesse már az állam őket. Arról nem szólva, hogy eddig egyik akció sem volt igazán sikeres, tele van vitás, bedőlt, perelt, nem fizetett devizahitelekkel az ország. Persze most már a bankok is szabadulnának tőle, de nem sajnálom őket, megérdemlik az összes elveszett forintot.
GMS 2017.10.24 16:02:09
@Sir Galahad: annak idején sokat gondolkodtam, hogy milyen jó lenne örök életűnek lenni, hogy kíváncsiságomat kielégíthessem és lássam, hogyan változik a világ. :)) Ma már inkább nem szeretném. Azzal még csak megharcolnék, hogy újra és újra közösségeket kell keresnem magamnak, de nem szeretném látni, hogy ebben a kis marginális országban még ezer év múlva inkább az oszd meg és uralkodj elve működik, mint a közösségi összefogásé. Kb napi szinten átkozódnék, és örök életű lévén még meg sem tudnám ölni magam. Színtiszta szívás.:)) Valahol olvastam, talán egy kommentben, hogy ha az osztrákokkal hazát cserélnénk, akkor mi 20 év alatt leamortizálnánk az övéket, ők meg felhoznák a miénket. Sajnos, úgy érzem, hogy ez nagyon igaz. A fizetésemelés egy elég komplex dolog. De tény, hogy el kell indulni a nem lenini úton végre. Kell az érdekérvényesítés munkavállalói oldalról.
Mit tegyél, ha rosszul választottál állást? Ha kijavíthatatlanul rossz a helyzet, akkor még épp benne vagy az álláskeresési pörgésben, simán csak folytasd az álláskeresést. Próbaidőben felmondani nem feltétlenül jó ötlet, de ha nem tudsz a helyzettel megbékélni, akkor jobb a józan belátás:…..
1900. Szokatlan kéménykialakítású (talán a felsővezeték védelme miatt?) gőz- és egy kis méretű elektromos mozdony egy orosz bányában, Orosz Birodalom  ..
GMS 2017.09.25 11:54:13
@dr utcai arcos: mi a film eredeti címe? neked tetszett? vajon meg lehet vhol nézni?
Az köztudott tény a magyarokról, hogy igen nagy létszámban szoktak részt venni különböző internetes szavazásokon, ahol hazai érdekelt van, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a kormánykritikus paródiavideók kategóriájában is az élen vagyunk. Egyáltalán nem volt könnyű feladat összegyűjteni 5,…..
GMS 2017.08.20 11:05:54
@$pi$: tudod, az a helyzet, hogy en pl ezt a mosogatos nepesseget nem ismerem. Minden ismerosom a szakmajaban dolgozik kint, vagy esetleg nem dolgozik, mert a ferje fizetese is eleg, igy gyerekeket terelget (s sajatjait), Van olyan is aki vegzettseg nelkul modellkedett, vagy jol meno ertekesito lett. Szoval ez a mosogatas valahogy megragadt a fejekben, mintha egesz Anglia egy kozkonyha lenne. Vicces, de nemsok intelligenciat, kepzeloerot feltetelez, es meg annal is kevesebb koze van a valosaghoz. Vszont a kinti fizubol sokkal lazabban elnek, osszeraknak pikk-pakk egy eletet, lakassal (nem alberlet, sajat), kocsival, nyaralassal. Ja, es meg az itthoniakat is tamogatjak. Tovabba, ha nem lenne, aki mosogat, akkor te se tolhatnad be a nagy arcod a fancy ettermekbe, mert bizony meg egy Michelin sef se tud egy ettermet egyedul uzemeltetni. Lenezed a mosogatot, az utcaseprot, a szemetest, a tuzoltot, es folytathatnam a sort mindazokkal, akinek nincs diplomaja (ez egyebkent mindenhol a vilagon a tobbseg) , de ha hirtelen kiesne a melojuk, akkor azt megerezned te is. Egy tarsadalom nem diplomasok tomegebol all, es mindenki munkajat meg kell becsulni.
Bircat meg hagyjatok beken. Hisz vmi szorakozas is kell, na. O egy kedves, oreg, konzetvativ konyvelo neni, akinek a mellbosege mar nem ellensulyozza a uszogumijai meretet es almaban megint fiatal es Vityesz udvarol neki. :)
A klippek egyebkent jok, lenyegretoroek. Zeneileg lehet rajtuk vitazni, de itt pont nem a zene a lenyeg, hanem a szoveg, meg a kepek.
Aggódva figyelem: szólásaink, hasonlataink, közmondásaink, melyeket eleink „nyelvünk virágaiként” tiszteltek és rögzítettek különféle gyűjteményekben, egyre inkább fogynak, kopnak és torzulnak. Valami rémlik belőlük, de összekeveredve, elveszítve eredeti formájukat, s vele értelmüket is. Nemrégiben…..
GMS 2017.08.18 18:31:09
ha meg csak az indexesek nem tudnak ezeket hasznalni, de riporterek, kozeleti szemelyisegek, bemondok sem.(szvsz az indexesek a Google-t sem ismerik, igy neha keptelen hulyesegeket irkalnak. nem tudom, sirjak vagy nevessek.) Jobbara alig akad valaki, aki helyes alakban hasznalja ezeket. Es mivel rogzult alakok valoban nem kell logikai vagy nyelvhelyessegi indokok alapjan ferditgetni oket. Kb. olyanok, mint az anglicizmusok, amelyeket ha nem pontosan es helyesen hasznalsz, vagy nem ertenek meg, vagy siman tudatlan kulfoldinek velnek.
Sajnalom ezeket a kifejezeseket, mert ma meg csak keverik oket, de nemsokara mar ki fognak halni. Pedig ezek adnak izt a nyelvnek es kb ezek megertesen is all vagy bukik, hogy valaki valoban beszeli-e a nyelvunket, vagy csak potyog vmit magyarul.
Az 'el nem torik' logikailag pedig jo, hiszen ha mar eltort, akkor mar nem jar a kutra. Az amig eltorik eseteben, leszamitva, hogy nem az eredeti alak, kicsit mintha az is benne lenne, hogy azert jar oda, hogy eltorjon. De valoszinu, hogy ezt csak en erzem igy. :)
Az esonel az 'amig' csupan idorendet jelol, nincs ok-okozati kapcsolat. Inkabb olyasmi, hogy amig elered - ez esetben mar esik, mire leszeded a ruhat, mig az amig el nem ered eseteben meg az eso elott sikerul leszedni.
A vasat en is az usd-meleg verzioban ismerem, de mivel a masik (verd-tuzes), total ugyanazt jelenti, el tudom kepzelni, hogy ez a verzioi is letezik.
Es igen, kerunk bejegyzest a ferditesekrol.:) Izgalmas lenne pl. tv-s radios peldakkal, ahol a riporterecskeknek goze sincs arrol milyen marhasagokat beszelnek. Es sajnos az oket bamulo tomegek jo nagy reszenek sem....:((
GMS 2017.08.19 11:18:18
@Oknyomozó: van jobb. A 'Nem-e lehetne-e?' is nyelvunkben elo verzio es sokkal cukibb. :)) csak a Banfi hajszesszel ellentetes hatasu. :)
@_Neville: az a helyzet, hogy ezek fix kifejezesek es ha nem tudod, csak a muveletlensegedet demonstralod es nem azt, hogy milyen f@sza innovativ vagy mar. Ne keverjuk ezt ossze a hivatalos nyelujitassal vagy a jovevenyszavak meghonosodasaval. Arrol nem szolva, hogy ezek egyike sem gyors folyamat, sokaig parhuzamosan letezo, elfogadott irasmodokkal, szavakkal. Vagy nezd meg a Google-ben vagy inkabb ne hasznald, ha gozod sincs a pontos szokapcsolatokrol, kifejezesekrol. Igy mindenki jobban jar. Nem beszelsz hulyesegeket es nem jaratod le magadat azon kevesek elott, akik meg ismerik ezeket, nem teped meg az idegeiket:)), es masoknak nem tanitasz akaratlanul is hulyesegeket. Itt nem konkretan rolad beszelek, de jobbara azert cimzem neked, mett te vagy az egyik, aki amellett ervelsz, hogy a nyelvet ki lehet forditani, mint egy egyujjas bundakesztyut, mert hat ugy is jo lesz az.
@sebi77: azt jo lenne ehhez tudni, hogy bar a nyelvunk valtozik, de teljesen idegen nyelvi kornyezetben, gyakorlatilag szigetkent letezve Europaban a magyar nyelv relativ keveset valtozott az evszazadok alatt pl. az angolhoz kepest, es meg ma is olvashatok es erthetok a regi magyar szovegek. A szokincs es a betuk formavilaga persze valtozott (ld. peldaul pont isa szot) , de ezt leszamitva ma is megerted azt, amit ezer eve papirra vetettek.
A "kivetel erositi a szabalyt' eseteben pedig ajanlanam a Wikipediat, mert nagyon jol leirjak, hogy ami elso ranezesre logikai bukfenc, annak mi is a valodi ertelme es honnan szarmazik. Szoval ismet csak Google es inernet, nem kell egy szotart elokapnod, de ennyi azt hiszem minimalisan mindig megteheto. Arrol nem szolva, hogy az ember maga is folyamatosan tanul, fejlodik igy. Hiszen senki sem tokeletes es ujat mondani mindenkinek lehet, meg akar a sajat szakteruleten is.
A közelebbi és távolabbi családtagok február táján azzal eszik az életemet, hogy a munkáltatójuk által felkínált SZÉP-kártya által kínált lehetőségek közül segítsem a választást. Mondom nekik, hogy vegyenek rajta focibérletet, lehetőleg Felcsútra, 'oszt jónapot. Meccsre járni nem kell, de legalább…..
GMS 2017.07.28 16:09:32
@Peetee: borravalót csak JÓ kiszolgálásért, ami nem az átlag, hanem azon felül. Plusz én döntöm el, még akkor is. Plusz ha van szervizdíj, akkor ne is álmodjanak. Azzal kb. lemondtak a borravalóról. Egyébként a borravaló egészében elhibázott. Csak bizonyos melókra jár. A fodrásznak minek adjak?? Mert levágta a hajamat rendesen? De hát könyörgöm, az a munkája, nem?? A tűzoltó, mentős, mikor lát tőled borravalót? Meg az utcaseprő, aki ha nem dolgozna 2 nap alatt teleszemetelné az isten adta nép a várost, hogy mozdulni nem lehetne... Az óvónéni, aki a gyerekekre vigyáz, a kukás, aki reggel elviszi a szemetedet - szvsz, nélkülük is kész putri lenne kb. 1 héten belül a város. De adjak a pincérnek, mert neki JÁR. A fodrásznak, taxisnak, mert nekik is JÁR. Ugyan nem csinálnak érte általában semmi pluszt, csak ami amúgy is a munkájuk, de azért adj, mert nekik az JÁR. Hát nagy lóf@szt. Majd ha úgy gondolom, adok. Ha meg nem akkor nem. Fizessenek neki rendes bért, ne szarért-húgyért dolgozzon, aztán meg vinnyogjon, és akkor nem kell borravaló. Igen, ez rendszerszintű probléma ma itthon, de lassan változik.
Topic on: SZÉP kártyával még mindenhol tudtam fizetni, ahol akartam. Szerintem palira vett a pincér, te meg hagytad magad. Ennyi.