Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KiZo

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 "A régi rasszista, szexualista vagy vallásos sovinizmus, az elvakult nacionalizmus egyre kevésbé működik"- Carl Sagan- "Hogy ki vagyok én, jó vagy rossz, törtető vagy sem, mind csupán tanulás eredménye."- Dr. Richard Albert- "Az élet egy nagy…..
Nemrég egy jó barátom hívta fel a figyelmem egy pénzügyi témájú videóra. "Pénz, mint adósság" a címe és megmutatja a kemény valóságot a pénzről. 47 perces angol nyelvű anyag, a pénz történetével a kezdetektől a mai virtuális pénzekig és ízelítőt ad a…..
KiZo 2009.01.09 09:03:01
Hölgyek, urak,

Nos én is végig néztem a filmeket (Zeitgeist, Pénz, mint adósság), nos ami a filmekben van az félre vezető, de nehezen mondhatnám rá, hogy nem igaz.

Amit Csavarhúzós állít, az eléggé meggyőző, és nehezen is cáfolnám, de ha jól értem, akkor arról szeretne meggyőzni mindenkit, hogy a bank csakis a saját tőkéjét, illetve a társadalomban keletkezett megtakarításokat, adja ki hitelbe.

1. Ez igaz, szerintem valami hasonlót is tanítanak az "iskolákban".

2. Ez viszont azt feltételezné, hogy pont annyi pénz van a gazdaságban, amennyi megtermelt javak (áruk, szolgáltatások). Illetve, hogy a kamat lényegében a termelők, kereskedők profitját "rontja", mivel nem a saját pénzüket költik.

3. Ez azt jelentené, hogy a Bank egy szolgáltató, aki nyilván profit érdekében teszi a szolgáltatást, vagyis a "pénzelosztást", és persze a bizonyos értelemben megosztva a profitot, amit a termelő, vagy a kereskedő hoz létre saját maga a termelő, kereskedő, illetve a betétesek között, ez is igaz.

4. Csavarhúzós, viszont az az állítás, hogy a semmiből jön létre a pénz, az legalábbis részben igaz (és szerintem itt van a csúsztatás is), mivel valójában ez tényleg igaz. Ha kell pénz akkor is ad a bank ha "nincsen megtakarítás", arra, hogy majd én a jövőben úgy is visszafizetem, mivel ami tevékenységet csinálok (munka, termelés, kereskedés) az fedezi ezt a hitelt, magyarul, az én jövőbeni megtakarításomra, "profitomra" adja a hitel, ami még nem is létezik, azzal, hogy én kamatostul meg tudom fizetni.

5. Ami a lényeg a dolog akkor van egyensúlyban, ha a három szereplő:
a., a Bank (pénzkínálat)
b., a Hitelfelvevők (pénzkereslet)
c., és az Állam (Jegybank - a szabályozó)
észnél vannak, de a Banknak csakis az az érdeke, hogy ,minél több pénz fogyjon, a pénzkereslet oldalon van a "nagy felelősség", hogy ésszel vegyem fel a hitelt, hogy azt vissza is tudjam, fizetni, vagy ne vegyek fel hitelt, hanem a saját megtakarításomat, profit várjam meg, míg létrejön, és aztán ezt költsem, el fektessem be.
És ha már itt tartunk, akkor, nem nagyon tudom megállni, hogy ne folytassam. Miért ne költhetném el esetleg más megtakarítását, vagy akár a jövőben saját megtakarításomat is hmmm, hiszen annyira jó az üzlet (munkahely, a termelő, a kereskedő "üzlet"), hogy megtehetem, jut is marad is, de szabályozni nem a Bank fogja a dolgot, hanem én mint pénzkereslet, vagy maximum az állam, ha ezt a pénzkereslet nem teszi meg.

Csavarhúzós, szerintem, össze kellene foglalni kompletten a dolgot, mert, így egyik érv sem egyértelmű. Persze a sajátom, sem teljesen.
Mivel, én sem vagyok makroközgazdász, egyedül nekem sem menne, de többen ezt meg tudnánk csinálni.

A filmek meg arról szólnak, hogy a Banknak nem érdeke, hogy egyensúly legyen, neki csak az az érdeke, hogy vissza legyen fizetve a tőke+kamat.
Akkor van nagy gáz, ha mindenki csak költeni akar, és ezt nem lehet megtenni csak a jövő terhére, ha meg ez áll fenn, akkor bizony nagyon begyorsul a dolog, és nehezen fékezhető meg, mert önmagát erősítő folyamattá válik, és a legkisebb homokszem is katasztrofális lesz (lásd a mostani pénzügyi válságot). Amihez a pénzteremtéshez kapcsolódóan felmerül a kérdés, ki takarította (múlt idő fontos) meg ezeket a pénzeket? Senki, "majd megtakarítja a jövőben", volt a logika, és ha esetleg nem, akkor bukás van, és lett is...

Tudom, nem voltam teljesen érthető, de ha nagyon kell összeszedem a logikát, (persze segítség az kellene)...

Előre is köszi mindenkinek....

KiZo
Nem hagyott nyugodni a gondolat. Utánaszámoltam. Dobtam is egy hátast!  Kapaszkodj, mert Te sem fogsz hinni a szemednek! A futamidő egyezik, a szükséges összeg egyezik, a betét és hitelkamatok között sincs nagy különbség. Mekkora lehet hát a különbség az…..
KiZo 2009.01.09 09:25:31
@penzugyes:

Bocsi, a tegnapi "kiszólásért" erős volt, és mea culpa, mert nincs igazam, félre értettem.

Jó, amit számoltál, mint kérdésre adott választ, hogy mennyi pénz kell a két esettől függően, hogy legyen 1 millió forintod. És így rendben is van.

Maximum, nem tudom a diákhitelt így vissza lehet-e fizetni, és nem-e annuitásos a hitel, de ez a lényegen nem változtat. Még egyszer bocsi.

KiZo