Regisztráció Blogot indítok
Adatok
asdfjklé1234

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbbi elrettentő (=szokásos) T-Home-os előfizetési sztorinkra válaszul G. V. megírta, hogy vele hogyan történt ez az egész Svédországban. Tudom, hogy ennél egyszerűb és populistább dolog nincs, meg hogy minden eset más és más, de sóhajtozni jól esik, úgyhogy tessék:…..
 Egy gigantikus felfújható torony jelentené a kötélpályás űrfelvonó alternatíváját. Az ötlet támogatói szerint bár az elképzelés legalább annyira futurisztikus, mint az űrfelvonóé, megvalósítása viszont gyorsabb lenne.Az egész űrfelvonó törekvés lényege, hogy a…..
asdfjklé1234 2009.06.30 12:17:34
Jézus hány évesek írnak erre a blogra? :D Jézus...

Vogel Zs: a súlytalanság azt jelenti hogy nem hat rád súlyerő és ennyi, pont. A súly az amivel te nyomod az alátámasztást vagy amivel a felfüggesztést húzod. Megfordítva: azért érzékeled mert nyom/húz valami. Ha nem vagy alátámasztva és nem is vagy felakasztva akkor nincs súlyerő, ennyi. Ugortál már le valahonnan? akkor is súlytalanság állapotában vagy. Ugorj le a strandon a toronyból és pár másodpercig súlytalan leszel. Ugorj fel egyhelyben, akkor is súlytalan vagy. A súly és a tömeg nem ugyanaz a dolog!!!! Ahogy a súlyerő és a nehézségi vagy gravitációs erő sem.

Az űrhajósok által érzékelt súlytalanság állapotában is zuhansz folyamatosan, csak "körbezuhanod" a földet, ezért soha nem érsz le. Most lehetne erőegyensúlyokról beszélni de ennél egyszerűbb így megérteni. Ha megfelelő sebességgel haladsz egy adott magasságon akkor szépen "körbezuhanod" a földet. Na jó ha úgy tetszik akkor a gravitációs erő épp arra elég hogy körpályán tartson és ne szállj el a fenébe. Ezért nem zuhansz le, de alátámasztás/felfüggesztés még mindig nincs... tehát nem érzékeled hogy vonz a gravitáció.

Ahogy mész felfelé a rád ható gravitációs erő csökken, a távolság négyzetével. De ha nincs alattad semmi amit nyomnál vagy amit húznál akkor nem érzékeled ezt. HA egy toronyban sétálsz fel akkor folyamatosan érzékeled és folyamatosan csökken kicsit de a föld több mint 6000km-es átmérőjéhez képest azért az a 20 km bakfitty. Ha egy űrlifttel mész a marsra akkor jó közelítéssel csak ezen két bolygót kell figyelembe venni (tekintsünk el a Holdtól). Eleinte csökkenni fog négyzetesen a súlyod ahogy távolodsz a Földtől. Aztán lesz egy pont ahol a Föld és a Mars rád ható gravitációs vonzása épp kiegyenlítik egymást, itt súlytalan leszel. Hiába van alátámasztásod nincs erő ami húzna rá. Aztán ahogy mész tovább megfordul a dolog és a Mars kezd el egyre jobban, négyzetesen húzni. Persze mindig mindkét bolygó hat rád csak ha egymás mellé rajzolsz két négyzetes görbét így akkor megérted hogy az út felében praktikusan csak az egyik, a másik felében praktikusan csak a másikat kell figyelembe venni.

A többihez inkább nem mondok semmit :)
asdfjklé1234 2009.06.30 15:00:47
  Egymilliárd ember kapcsolhatja le a villanyt [2009] március 28-án, harsogja az egyik cikk. Csatlakozz Te is a Föld Órája akcióhoz! - szólít fel a WWF Magyarország oldala. Én nem fogok semmit lekapcsolni, nálam nincs bekapcsolva semmi sem feleslegesen. Az én jelszavam: NE…..
Belsőség Yeee-haw! 2009.01.31 00:33:00
Egy traktor, három gitár. Királyság. Biztosan nem mai a videó, de ahányszor megnézzük, annyiszor adózunk mély tisztelettel a szent őrültek előtt.Stabil alapjárat a boldog élet titka, irány a vidék, halál a betonra!Erwin küldte, köszönjük...
Az emberiség történelme (számos más párhuzam mellett) úgy is felfogható, mint folyamatos harc, kutatás és kísérletezgetés az egyre hatékonyabb (és olcsóbb) energiaforrásokért. Már a nagyon távoli őseink is azon izmoztak, hogy száraz fűszálak helyett olyan faágakat rakjanak a…..
asdfjklé1234 2009.01.25 15:45:40