Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kiszely karoly

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Október 1-jén, 82 éves korában elhunyt dr. György Lajos, "Piros", a magyar ökológiai mozgalom egyik alapembere, orvos, tudományos kutató - egy példaértékű, nagyszerű ember. Halálát követően jelent meg az alábbi cikk az Élet és Irodalomban, a fia, György Péter…..
kiszely karoly 2009.01.08 00:12:49
György Lajos, Piros, a baratom volt, akarcsak Krasso György. Krasso 1982-töl, Piros 1988-tol. (Egy leveleben ezt Piros maga irta, amikor egyszer megtamadtak engem).
1) Ilyen biralo meltatast (amit Piros fia irt) vagy a "celszemely" eleteben vagy sok idövel (evekkel) a halala utan szoktunk irni.
2) Valoban elgondolkodtato, teny, hogy egy zsido ember nem asszimilalodhat olyan egyszerüen, mint egy szlovak, horvat vagy nemet. Reszben, mert a külvilag nehezebben fogadja el, reszben az elhagyott csoport szemrehanyobb magatartasa miatt.
3) A magyar uralkodo "baloldal" (MSZP, SZDSZ es a sok szekertolo) brutalisan, arcpiritoan, a fogalmakat az ellenkezöjere forditva tagadott meg, gyalazott meg minden klasszikus baloldali es baloldali-humanista erteket, es kepviseli szoval, tettel a birodalmi vadkapitalizmust. Igy erthetö, hogy a klasszikus baloldali humanistak a jobboldalon keresik ezeket a "baloldalrol" kitoloncolt ertekeket. Ez az ö hibajuk??
4) Piros maga kb. igy fogalmazott: a "baloldal" es "jobboldal" tulhaladott fogalmak. Aki öszinten vedi a termeszetet es szall szembe a penzhatalommal (nagytökevel, birodalmisaggal), a szövetsegesünk, barmilyen oldalinak is nevezik vagy nevezi magat.
5) Piros munkajanak egyik legszebb vonulata a kosztolanyis nyelvvedelem: Ne beszeljünk nemzetközi zagyvanyelvet, sznobnyelvet, hanem beszeljünk magyarul, ne hasznaljunk idegen szavakat. MINDENT ki lehet fejezni magyarul (lasd Kosztolanyi, lasd Piros). Az idegen szavakat illik erteni, de nem illik hasznalni (mert urhatnamsag, mert föleny(?)-fitogtatas, mert arulas az anyanyelv ellen. Ugyanolyan nyelvrontas, mint a suk-suk nyelv.
Piros - Kosztolanyin es Molnos Angelan kivül - minden mas magyar emberen tultett a tiszta magyar beszed tudomanyaban. Szeretettel gondolok ra, es büszke vagyok, hogy ö is szeretettel gondolt ram, es, ha bajban voltam, a vedelmebe vett.
Hiszem, hogy az ö sziveböl is beszeltem. Szellemi testverek voltunk, bar reszkerdesekben testverien vitatkoztunk is.
Kiszely Karoly