Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balati

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt három évben elég sok posztnál kommenteltem a homoszexualitás kérdésében. Melegblogon támadtam az érvelésüket, ahol támadták a melegeket, ott meg kiálltam mellettük. Szóval van bennem egy kettősség a témával kapcsolatban. Konkrétan még nem mertem állást foglalni.…..
balati 2015.12.02 13:30:21
@sefatias: na akkor csak még egy gondolat, aztán lépnem kell.

"A péteri sztorit csak akkor tudnám alkalmazni a homoszexualitásra, ha ugyanazok a jellemzők meglennének."

Oké, ha ragaszkodsz a részletekhez (bár nem értem, miért), legyen: vedd akkor a pogány hívők körülmetélésének kérdését, ami nem látomásban "oldódott meg", hanem tanácskozásban, aminek a végén az apostolok és a Szentlélek "úgy látták" jónak, hogy felülírják/módosítsák/érvénytelenítsék stb. a mózesi törvényt. Drámai, bátor és hagyományoktól drasztikusan elszakadó történelmi döntés volt az is, mindenféle látomás nélkül.
balati 2015.12.02 14:47:52
@sefatias: a rabszolgaságot mind az Ó, mind az Újszövetség támogatja, legalábbis nem ítéli el. A rabszolgákat az Újszövetség arra bátorítja, hogy ne akarjanak helyzetükön változtatni, és azt is tűrjek, ha uruk kihasználja, elnyomja őket. Kinek jelent meg az Úr látomásban, hitelt érdemlően, hogy kijelentse, a rabszolgaság rossz? Miért nem tartunk ma is rabszolgákat, és milyen igazolást várunk azoktól a keresztény rabszolgáktól, akik szeretnének felszabadulni?

Milyen különleges tettet vársz a meleg keresztényektől? Nyelveken szólást? A Szellem gyümölcseit? Egészen biztos vagyok benne, hogy könnyedén találhatsz ilyen meleg keresztényeket. Meleg, erkölcsös, szeretetteljes keresztenyeket.
Reggel már volt arról szó, hogy mi is megkapjuk a boltot, azóta meg is érkezett. Először még csak a bizonyítékok sora bővült tovább. Egyrészt az iTunes-on belül a Store-ban:megjelent a Music ikon:ami ugyan belül még üres volt, de attól még ott volt:A másik bizonyítékot…..
Eppur si muove! Amikor Tamás megkérdezett minket kommentben, hogy a véletlen Mac App Store-os vásárlások árát vissza lehet-e kérni az Apple-től, határozottan kételkedtem, már ha ilyet lehet egyáltalán. Mármint határozottan kételkedni.Azt tudjuk, hogy az iOS AppStore-os…..
El Mondo blog Írjam pennával? 2010.12.02 10:00:00
Néhány éve egy lány rendes, tollal írt, postán feladott levélben válaszolt egy e-mailemre. Nem szerelmeslevél volt, és nem is egy közeli hozzátartozó haláláról volt szó. Egy egyszerű, néhány soros, gyakorlati kérdést feltevő e-mailre válaszolt egy egyszerű, néhány soros,…..
sfi Az Istennel megélt kapcsolat 2010.10.23 21:16:00
Nem titkolt célom, hogy keresztény környezetem, közegem evidenciáit bontsam fel, boncolgassam, kérdőjelezzem meg vagy épp tegyem zárójelbe. Ilyen jellegzetes evidencia a személyes istenélmény nélkülözhetetlensége a pünkösdi-karizmatikus kereszténységben. Most ezt szeretném…..
Ezt a posztot Cserfalusi László emlékének is szentelem, akivel nekem igen nagy vitáim voltak, mi több ebben a kérdésben is sok mindenben vitázok most is vele (főleg részletekben), mégis az ő szeretetértelmezése esik ahhoz legközelebb, amit én gondolok erről. Sokszor a…..
balati 2010.03.26 20:49:11
@sfi: azt hiszem, ebben a kérdésben nem jutunk dűlőre, de nem is kell.

Szívesen látunk Benneteket! Csak jelezzétek előre, és akkor több időt is tölthetünk együtt!

Nem reszketek, hiszen "a tökéletes szeretet elűzi a félelmet" :) :P

(Csak, hogy a keresztény frázisgyűjteménynél maradjunk :D)
w No megállj csak! 2010.01.21 07:00:00
„Egy gyerek fejlődését két dolog tudja tönkretenni, a kereszténység és a pornográfia.” Para-Kovács Imre, Klubrádió „Könyörülj meg Szűz Mária országán, hiszen az ateizmus miatt sokan nem tudják, mit cselekszenek. Add meg nekik a megtérés kegyelmét, hogy…..
Van egy tévhit Jézus Krisztusról, miszerint Ő mindenki felé szeretettel nyilvánult meg. Na most vagy át kell értékelnünk a szeretetről alkotott fogalmunkat, vagy tudomásul kell venni, hogy ez egyáltalán nem igaz. Jézus bevallottan csak az izraeliták felé szolgált. Ez alól volt…..
balati 2009.09.14 11:33:58
"Jézus bevallottan csak az izraeliták felé szolgált. Ez alól volt néhány kivétel, de azokból remekül látszik, hogy semmiféle szeretetet nem mutatott a kívülvalók iránt. Már-már megvetette őket. Nem kereste velük a háborúságot sem, egyszerűen nem törődött velük. "

Azonban én nem gondolom, hogy ebből fakadóan általánosan kijelenthetjük, hogy mivel Jézus sem törődött velük, nekünk sem kell.

Az, hogy Jézus _akkor_ nem törődött velük, nem jelenti azt, hogy nekünk sem kell _ma_. Egyszerűen azért nem törődött velük, mert egy küldetéssel érkezett. Ebbe a küldetésbe nem fért bele _akkor_, hogy a pogányok felé is szolgáljon (csak kivételes esetekben). Ugyanis, ha ennek nekiállt volna, akkor veszélybe került volna a küldetés: hogy meghaljon a világ bűneiért. Ugyanebből az okból tiltotta meg sokaknak, hogy elmondják, hogy mit tett velük; hogy szinte "elmenekült", amikor királlyá akarták kenni. _Akkor_ Jézus nem ezért jött. El fog majd jönni ezért is, de akkor nem ez volt a küldetés.

AZONBAN! Azt mondta, hogy nagyobbakat fogunk tenni, mint Ő. Sőt, Ő maga küldte el a tanítványokat széles e világba a pogányokhoz is. Ő győzte meg Pétert arról, hogy az evangélium a pogányoké is. Tehát hosszú távon igenis törődött a pogányokkal, a kivülállókkal, és ma szolgál feléjük, méghozzá nem máson, mint az Egyházon, az Ő testét keresztül.
Éppen ezért tartom veszélyesnek a "csak egymást kell szeretnünk" gondolatot, mert pont hogy Krisztus törődését a világgal ássa alá.

Ami meg a farizeusokat, írástudókat illeti, pontosan az emberek iránti szeretet mozgatta, amikor őket leleplezte, szembesítette vétkeikkel. Ennek két oka volt:
1) hogy aki közülük még olyan állapotban van, hogy "van füle a hallásra" az hallja és megtérhessen. Ld. pl. Nikodémus
2) Mert látta mit tettek a rájuk bízott néppel: "Mikor pedig látta vala a sokaságot, könyörületességre indula rajtok, mert el voltak gyötörve és szétszórva, mint a pásztor nélkül való juhok.
" Mt9,36

Tehát ezen a ponton nem értünk egyet. 1) az hogy akkor Jézus ignorálta a pogányokat nem azért volt, mert Ő így áll hozzájuk, hanem mert akkor nem ez volt a küldetése; 2) az, hogy miket mondott a farizeusoknak és írástudóknak éppen az Ő szeretetének a megnyilvánulása volt. A szeretet sokszor úgy nyilvánul meg, hogy tükröt tart elénk. A szeretet nem azt teszi velünk, amitől jól érezzük magunkat, hanem azt, amire szükségünk van.
balati 2009.09.23 21:00:51
@sfi: Ennyi erővel az egész hajcihő a bűnbeeséssel meg a megváltással is felesleges. Ha akart volna csak simán megbocsát. Sőt, eleve minek teremtett embert?

Szerintem azért nem olyan egyszerű Isten akaratát az emberek szabad akaratával összefonni. Csak Isten tudja elérni azt, hogy az történjen, amit Ő akar, de mégis azt gondolhassuk, hogy mi döntöttünk úgy. Szerintem ez történt a Jézus halála esetén is.

Amúgy én egyetértek Endivel is. Jézus erősen be volt korlátozva az emberi testbe, amit felöltött. Térben és időben is. Ő egy küldetéssel érkezett, és azt kellett teljesítenie. Ebbe akkor más nem fért bele.
Mt. 5,44-45 Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Nem tartom ugyan kellően megalapozottnak azt a…..
balati 2009.09.14 11:15:25
"Az ellenséget szeretni nem azért kell, hogy velünk töröljék fel a padlót, hanem, hogy jel legyen."

Ezzel kapcsolatban két gondom van.
1) hogyan fér ez össze a "tartsd oda a bal orcárdat is"; meg a "add oda az alsó ruhádat is", stb. Ezek alapján igenis benne van a pakliban, hogy velünk törlik fel a padlót. A Hegyibeszéd alkalmazása magában rejti ezt a veszélyt. Más lapra tartozik, hogy ezt bárki is meg tudja-e élni tökéletesen (nyilván nem); hogy Isten puszta kivülállóként tekint-e az ilyen helyzetekre (vagy be is avatkozik esetleg, (de nem feltétlenül)); hogy mi a valódi célja a Hegyibeszédnek (hogy azt maradéktalanul betartsuk, vagy rádöbbenjünk, hogy reménytelenül el vagyunk veszve)?
2) Valódi szeretet-e az, aminek a mozgatója a bosszúállás? Nincs e más értelmezési lehetősége a "égő szenet gyűjtesz az ő fejére" igének? (pl. a szeretet által megolvasztani az ellenállást. Nem én találtam ki!)

"Egyfelől én úgy látom, hogy a szövegkörnyezet elsősorban azt engedi meg, hogy ellenség az, aki Krisztus miatt üldöz bennünket."

Én viszont nem így látom. Szerintem a Hegyibeszéd egy általános érvényű fejtegetés többek között annak, hogy Isten Törvénye valójában mit is jelent, és annak betöltése miben nyilvánul meg (pl. hogy csak Krisztus képes azt betölteni).

"legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak." Számomra ez mutatja, hogy egy általános értelmű ellenség az ellenség. Sőt, számomra ez azt is mutatja, hogy egyszerűen nem kell különbséget tenni igaz és hamis között a szeretet megnyilvánulásában, ahogy Isten sem teszi.

Ettől függetlenül természetesen szükség van a gyülekezeti fegyelmezésre, hiszen végső célja ennek is, hogy hasznára legyen az elszenvedőjének (1Kor5,5). Tehát a szeretet mozgatja. Persze nem a mézes-mázas, hanem a valódi.

A világiakkal szemben semmi gondom nincs azzal, hogy törvényes elégtételt igényeljen egy hívő. Véleményem szerint ez egyáltalán nem szeretetlenség, ez egyszerűen igazságszolgáltatás. Persze szabad nem élni ezzel a joggal, és "tűrni", de nem kötelező, ahogy Te is írod.
Ján. 13,34-35 Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok. A kereszténységben az az újdonság az ószövetségi…..
balati 2009.09.14 10:43:34
Szia Sfi!

Először is köszi, hogy energiát és időt fektettél ebbe.

Másodszor, ami az arab terroristákat illeti, azért nem kellene kiragadni a szövegkörnyezetből, amiben írtam:

"A következetesen felebarátba hogyan fér bele az ellenség? Vagy csak az a lényeg, hogy ne ismeretlen legyen? Addig nyugodtan gyűlölhetsz valakit, amíg ismeretlen? Tehát, ha valakit gyűlölni akarok, akkor nem szabad megismernem, így nyugodtan tehetem... szép gondolkodásmód... Kiválóan alkalmas a gyűlölet konzerválására, falak építésére, stb. Szerintem pl. az iszlám terroristák szinte mintapéldányai a szeretetnek eme felfogás szerint!"

Tehát, amire én céloztam az az, hogy ez a gondolkodásmód (nem kell mindenkit szeretni) kiválóan alkalmas arra, hogy elszigeteljük magunkat, az ismeretlenekkel ne a közeledésre, a falak lerombolására törekedjünk, hanem a távolságtartásra, falépítésre.
Azzal egyetértek, hogy nem az arab terroristák között kell keresni a valódi szeretetet. Bár sajnos sokszor azt ők is képesek produkálni egymás iránt, amit a keresztények (egymást iránt). De ezt Te is említetted (mármint, hogy a hívők között látjuk sokszor a legnagyobb szeretetlenséget).

Tehát nem gondolom azt, hogy "olyan önfeláldozó szeretetközösség létezhet bűnösök között, mint amilyet Jézus parancsol az övéinek".

Számomra tehát világos, hogy szeretnünk kell egymást, így ezzel a posztoddal nem is vitatkoznék.
sfi A testi gyülekezet 2009.01.19 16:17:00
Ez a post kapcsolódik tulajdonképpen az előző végéhez valamelyest. Valamint Blanka blogjában is sikerült egy vitát generálnom a témában, így ezért is aktuális. http://elekesblanka.blog.hu/2009/01/18/szenvedes_16Régi vesszőparipám a korintuszi gyülekezet. Egyetlen másik…..
balati 2009.01.19 20:10:54
@sfi: "És látod, mégse. " Ezt melyik beírásomra reagáltad, mer' túl sokat küldtem, túl gyorsan :)
balati 2009.01.20 08:24:20
@Elekes Blanka: mert baromi éhes volt :D
Elsősorban a feleségem, másodsorban Blanka unszolására (elekesblanka.blog.hu/2009/01/10/rehab_9219) veszem a fáradtságot és végre megírom ezt a bejegyzést is. Állítólag sokaknak baja ez. Én is így gondolom, csak ezt a sok embert több okból nem érdekli.1. Aki konform módon megéli…..