Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzépNap

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Emir Kusturica Underground c. filmjét annak idején megnéztem vagy háromszor, tetszett, azt gondoltam, hogy értem, azt gondoltam, hogy mindenki más is érti, és ezzel magamban le is zártam az ügyet. Nemrég fedeztem csak fel, hogy Kusturicát annak idején nagyon kemény támadások,…..
A Jézusról alkotott baloldali kép általában úgy jelenik meg, mint a szegények mellett és a gazdagokkal, az adott társadalom vezetőivel szemben fellépő Krisztus képe. Csakhogy a baloldal számára a lényeg a társadalom megváltoztatása, s ez teljesen ellentétben áll Jézussal és…..
Idegen nyelveket tanártól, tankönyvekből, iskolás stílusban csak annyit érdemes tanulni, mint amennyit az átlagos középiskolában tanítanak: kb. 200 órát, tehát egy erős alapfokig, vagy egy gyenge középfok környékére. Ennyit is csak azért, mert minden kezdet nehéz, és kell…..
SzépNap 2009.03.16 12:22:44
Kedves Shenpen!

Ajánlom a némethez is figyelmedbe az Autoritmia módszerét, melyről itt találsz infot, és egy ingyenes ismertető tanfolyamot:
www.szepnapkonyvek.hu/ingyen-nyelvtanulas-tanfolyam-blog/

Elöljáróban elárulom, hogy milyen szövegeket lehet, és érdemes találni: ez az Autoritmiában a következőképpen megy:

Írj le három témát, ami érdekel téged, majd ezeket osztályozd: szenvedélyesen érdekel, nagyon érdekel, érdekel, az a téma, ami szenvedélyesen érdekel valószínűleg a legalkalmasabb arra, hogy nyelvet tanulj vele. Ha ez összefügg szakmai érdeklődéseddel, akkor azért is nyert ügyed van, mert nem külön a nyelvtanulással töltöd az időd, hanem szakmai fejlődéseddel is.

Aztán kulcsszavakat írsz össze magadnak a témában (lefordítod németre) , és főleg hangzó szövegeket keresel, mondjuk a youtube-on. Megdöbbentő lesz, hogy a szövegből nagyon sok mindent érteni fogsz.

Ezzel a módszerrel személyre szabhatod a nyelvtanulást. Érdekessége a módszernek, hogy a szótárhasználatot korlátozza, illetve késlelteti. Ez azért lényeges, mert nincs olyan épkézláb ember, aki a szótározásba nem kékül bele, még akkor is, ha ez manapság már interneten megy. Sokkal érdekesebb, és a több nyelven beszélők is elismerik, hogy csak végszükség esetén használnak szótárat,és megpróbálják kitalálni a szöveg jelentését. További érdekes elemek még a módszerben, hogy a nyelv ritmusából, dallamából indul ki. Eddig ezeket az elemeket nem sok módszerben vették figyelembe (hivatalosan legfeljebb csak kettőben: Waldorf-iskola, Pszichodráma nyelvelsajátítás),de erőteljesen segítik a nyelvelsajátítást még akkor is, ha látszólag nincs közük hozzá.

Én a napi nyolc óra tévézést túladagolásnak gondolom, amivel sikeresen meg lehet utálni a németet. Bár lehetséges napi nyolc órán keresztül nyelvet tanulni, de véleményem szerint csakis akkor, ha azt a nyolc órát sikerül változatossá tenni. Egész egyszerűen emberi természetem ilyen. De talán 2x vagy max. 3x 1,5 óra is bőven elég, ha változatos. Mondjuk 1,5 óra kedvenc műsorom / engem szenvedélyesen érdeklő téma meghallgatása/megnézése, 1,5-2 óra kedvenc könyvem olvasása, 1-2 óra internetböngészés, stb.
..és mindezt szótárhasználat nélkül, illetve késleltetett használattal :-)

SzépNap 2009.03.16 16:28:58
Kedves Shenpen!
Ez csak egyik vonása az Autoritmiának, a szótárhasználat nélküli nyelvtanulás Lomb Katónak a találmánya, illetve az előtte élt nagy nyelvtanulóké mint Heinrich Schliemann (20 nyelv), vagy Giuseppe Mezzofanti 102 nyelv)
Én személy szerint nem szeretem az emberi nyelvet progamozási nyelvhez hasonlítani, mert bár sok párhuzam lehetséges, a valóságban mégis az emberi nyelv másképp működink, aminek ugyan amesterséges intelligencia kutatók nem örülnek. Persze, ha ez érthetőbb számodra, akkor maradhatsz a képletnél, amit felvázoltál, azzal a különbséggel, hogy az utolsó sorban a dog-ből nem lesz kutya, hanem mindjárrt következhet a fogalom, vagyis inkább egy kép, ami valahol megjelenhet bennem, ha erre trenirozom kicsit magam. Ennek szükséges is megjelennie, ha egy nyelvet folyékonyan kell beszélnem, mert az nem járja, hogy folyamatosan fordítsak. Persze elméletben, amikor próbálm kitalálni egy szónak a jelentését, akkor még magyarul is gondolkodhatom közben.
Az Autoritmia célja, lényege az, hogy egy élő szövegből induljunk ki, ami tényleg érzelmekkel együtt érdekel bennünket. Az alap egy hangzó szöveg legyen anélkül hogy látnám azt leírva. Vagyis először a hagyományos nyelvtanlási módzserekhez képest nincs szükségem, és káros is, ha a szöveget látom leírva is, bár ez eleinte nehéznek tünhet, mert iskoláinkban tankönyvek segédletével tanítanak az idegennyelvet erős magyar akcentussal beszélő tanárok (ez nem az ő hibájuk, és talán ez nem is annyira baj, mint azt elsőre gondolnánk, és jó magyar szokás szerint szidnánk a tanárainkat).
A módszer elég komplex, de ha megérti az ember a lényegét , akkor nagyon izgalmas.

14 hét nem is kevés idő a tárgyalási szinthez.azt hiszem menni fog Neked.ÉN annak idején, amikor németből készültem felvételire nagon sokat olvastam szótár nélkül á la Lomb Kató, (akkor még nem ismertem az Autoritmiát:-), és feljártam a várba német turistalányokkal beszélgetni. Persze ma már nincs annyi német turistalány Szóval nagyon jót tesz a beszélgetés, és a nagyon sok passziv hallgatás. A beszélgetés nem csak azért, mert gyakorol az ember, hanem mert a nyelvnek egy alapfunkcióját gyakorolod: ez a kapcsolatteremtési funkció, mindegy hogyan beszélek egy nyelvet, a lényeg hogy emberekkel tudok megismerkedni: ez az egyik legnagyobb motiváció ahhoz, hogy közben tökéletesedjem, és üditő is, ha már sokat néztem a képernyőt, meg hallgattam a a tévét, rádiót. Ezek személytelen dolgok, és tudatalatt ellenérzéseket keltenek a nyelvvel kapcsolatban is. A nyelvet eredetileg évezrdeken keresztül kapcsolatokban használták, tömeges írás és olvasás is csak pár száz éve van.
Ajánlom még a figyelmedbe a Nyelvtanulás művészetéről című könyvet, amiben a fentiek részletesebben is benne foglaltatnak. Persze szivesen írok még az Autoritmiáról is, de nehéz a dolgom, mert komplexiása révén akár félreérthető is egy -két motivum belőle. Ami fontos: jeélentős nyelvtanulók tapasztalatait fogja egybe, és az általad idézet kutatások eredményeit is figyelembe veszi.
Izrael a tegnap esti órákban átlépte a gázai-izraeli határt, újabb szakaszába léptetve ezzel a 2008. december 27-én megkezdett hadműveleteket, mely az Operation Cast Lead nevet viseli angolul.Az egy hete tartó légicsapások (közel hétszáz ilyen volt) és a félnapos tüzérségi…..
SzépNap 2009.01.24 15:33:35
@mcs: a sirással és a nevetéssel jobban jársz.
mókás a jogi megfogalmazás, ami ezt lehetővé teszi,

a bbc-n olvastam és ez már komolyabb:

The UN has called for an independent investigation and for criminal charges to follow if culpability is revealed.

mármint az Ensz iskolákat ért támadások végett
SzépNap 2009.01.18 11:57:33
A játszma az valóságos, és egy nagyon komoly kategória a Tranzakcióanalizisben.(Érdemes Berne könyvét elolvasni a játszma fogalmáról, tehát amikor azt mondom, hogy ami ott zajlik "játszma" azzal nem lebecsülöm, ami Izraelben zajlik, sőt. Az izraelieknek borzasztó lehet bombázások és riadók között élni mindennapjaikat, és ezt megunták, igazuk van! Az egyetlen dolog,amit kétségbe vonok, hogy ez a mostani lépés az egyetlen üdvös dolog, amit tehettek volna ellene. Ha valaki aláírt egyezményeket sért meg, arra lehet nemzetközi fellépést kérni, és nem hasonló vagy brutálisabb módon megsérteni azokat.(Persze més kérdés, hogy az mennyire lenne hatékony a probléma megoldására, ezért még hajlok is kicsit arra, hogy igazat adjak Izraelnek...,.Sajnos a gázaiak fényében vissza kell fognom elfogultságomat. Azzal is tisztában vagyok, hogy a háttérben egyéb dolgok is lehetnek, amiről átlag ember nem tud, és ami indokolttá teheti ezt a fellépést.Irán, vagy egyéb szövetségek meggyengítése, elrettetntése stb., mittudomén...) De az alapján, ami tudható, szörnyűnek tartom....

Szerinted és Applebaum cikke szerint, ami Gázában folyik háború, és addig kell folytatódnia, ameddig valamelyik fél győz.Applebaumnak bizonyára igaza van, ha ez egy egyértelmű háború volna. De ki győz,és milyen távokról van szó?

Elméletileg a háború a Hámász ellen folyik , gyakorlatilag pedig az "enkávé"-ba bezárt gázaiak ellen. (35 vagy 40%-os nő gyerek arány a halottak és sebesültek között, továbbá a nem militáns férfiakat is beszámítjuk az áldozatul esett civil lakosság arány biztosan magasabb)

Rendben a háború már csak ilyen, de európaiként nem tudok egyetérteni azzal, ami Gázában történik, és példátlan a történelemben!!! Vegyük a 2.blitz végső csapását, amikor legalább tizezer repülőgép ment bevetésre Németország ellen, házakat bombáztak és templomokat löttek szét, és nem nagyon válogattak, mert épp a végső elrettentés volt a cél, az ellenség térdre kényszerítése. Biztosan kegyetlen dolog, de más nem is volt elvárható, ezt a háborúban mindenki tudja. De nagy különbség, hogy az emberek lemehettek a pincébe, vagy vidékre menekülhettek. Gázából se ki, se be, és pincékről sem tudok. És akkor még azt is mondják nekik, hogy nem ellenük zajlik a háború, hanem a rossz fiuk ellen.)

Nem hallottam soha, hogy Chomsky a Hezbollah-ot dicsőitette volna. Remélem tudsz konkrétumot is mutatni, ellenkező esetben ez egy elég erős rágalom. Attól, hogy Chomsky esetleg Hezbollah-osokat is meghallgatja, nem Izrael ellenes, hanem csak nyitott és bizonyára meg akarja hallgatni a másik felet is. Ez a 21. század kulturemberének ismertetője,mellesleg egy bizonyso Rosenberg (az erőszakmentes kommunkáció atyja-mellesleg ő is zsidő) az alapelve.

Gideon Lewyre Jehoshua nem mondja, hogy anticionista, egy nyilt levelet írt válaszul egyik cikkére, amelyikkel nem ért egyet. Melleselg egyáltalán nem korrekt "retorikai" eszközökkel... Kiváncsi vagyok, hogy mit fog G.L. válaszolni.

Chomskyt, Shahakot, vagy G.L. én nem védem, és nem is tudhatok róluk mindent. Az alapján, amit olvastam és hallottam tőlük nem tehetek mást, és nézetem szerint az emberi jogok hosszú távon fontosabbak Izráel békéje szempontjából, mint a "kemény játszma", vagy választások megnyerése....Ha tudsz egészen konkrétumot is írni ezeknek az embereknek Izrael ellenes, és nem csak Sharon politikáját kritizáló megnyilvánulásairól, esetleg hivatkozol erre egy linkkel válaszodban, akkor nem fogom tovább védeni és idézgetni őket...., de konkrétumok nélkül Eörsi szellemében ezt meg kell tennem...
Én eddig nem találtam ilyet...
Így döntött a Katalán Autonóm Tartomány kormánya, azzal a pompás indoklással, miszerint „nem helyes a zsidó holokausztról beszélni, miközben a palesztin holokauszt zajlik.”       A táblán: "zsidók gyilkosok". Welcome to…..