Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Thorn (AHA)

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Azt mondják, erőszakos huligán, agyatlan gonosztevő, bűnöző, anarchista vagyok. Azt mondják, hiányzik belőlem a megfelelő tisztelet a hatóságok és az emberek tulajdona iránt. Azt mondják, önkényes pusztításokban veszek részt és felfordulást okozok, csak azért, mert…..
Thorn (AHA) 2011.08.18 10:24:39
Zavargásra okot adó érzések egész sorát lehet itt olvasni, amelyek nagyobbik fele még talán meg is érhető. Azonban hogy jut az egyén ilyen helyzetbe? Eleve el volna rendelve, hogy ő bármit is tesz, bárhogy próbál kitörni, számára akkor is csak a senkik élete jut? Na ez az, amiben én nem hiszek. Először ott van a család. Ha amióta csak az eszedet tudod, az édesapád (ha egyáltalán ismered), és az édesanyád is egy haszontalan senki volt (vagy valami sokkal rosszabb), akkor jó eséllyel nem lesz senki, aki a helyes út felé noszogasson. Az esélyeid máris beszorzódtak nulla egész két tizeddel... Ám van, akinek még így is sikerül kitörni. A kulcsszó szerintem a tanulás, az önképzés és a munka. Még a huligánná válás küszöbén is mindenkinek adott a lehetőség, hogy ő a szabadidejében könyveket olvas, tanul, vagy dolgozik, vagy a könnyebbik utat választja, és alkoholizál, drogozik, majd később fosztogat, esetleg hivatásos bűnöző lesz. Ez véleményem szerint az esetek döntő többségében az egyén szabad döntése. És mint ilyennek, viselnie kell a következményeket is! Nyilvánvaló, hogy az élet valódi értékei nem jelennek meg az életében, akkor boldogtalan lesz. Nincs az a kábítószer, vagy éppen több napos zavargás, ami ezen változtatni képes (tehát mint egész addigi életében, most is a lehető legrosszabb utat választja). Ha mindenképpen fortyogni szeretne, akkor nézzen szembe saját magával a tükörben, és tegye fel a kérdést, hogy annó miért azt az önpusztító életformát választotta, saját szabad akaratából! Illetve álljon oda a szülei elé, és kérdezze meg őket, hogy miért tojtak világ életében a fejére! De leginkább változzon meg! Ám semmiképpen se essen azok torkának, akik annak idején jobb döntéseket hoztak, és így jobb sorra is érdemesek! Ne lobbantsa lángra a házaikat, üzleteiket, autóikat, és ne fosztogasson kontroll nélkül, mert azok az emberek nem felelnek a rossz sorsáért! Saját magán, és a családján kívül csak azokra a politikusokra haragudhat még, akik néhány évtizeddel az ő lezüllése előtt úgy alakították a szabályokat, hogy a semmittevésből is vidám el lehessen éldegélni, következmények nélkül. Ezért jutottak oda a szüleit (szintén saját hibájukból, elvégre a többség továbbra is a munka világát választotta), ahova jutottak, és ő már csak a következő láncszem a sorban. Aki ha mindezt belátja, akkor rettenetes erőfeszítések útján, de mégis ki tudna törni a saját nyomorából. Én őszintén sajnálom mindazokat, sőt, együtt érzek velük, akik ilyen rossz esélyeket kaptak az élettől. De csakis odáig, amíg a SZABAD AKARATUKBÓL meg nem hozzák az első döntést, hogy ők még lejjebb indulnak el azon a bizonyos leejtőn.

Szívesen olvasnám a szerzőnek egy olyan irományát is, amiben töredelmesen kifejti, hogy ő és a családja a kitörésnek pontosan milyen módozataival próbálkozott, és hogy ezeknek elképzelésük szerint hogyan is állták útjukat a tisztes, ám gonosz polgárok tömegei. Mert véleményem szerint az önmagában, hogy nem kaptam munkát még nem jelent semmit. Mindezt hány szakmával/diplomával illetve nyelvvizsgával a tarsolyában jelenti ki? Mert mondjuk aki a nyolc általánost is 12 év alatt teljesíti, és ezzel befejezettnek tekinti saját tanulmányait (és nincs valamiféle veleszületett Istenadta tehetsége valamihez), az később ne nagyon csodálkozzon, hogy őt nem akarják alkalmazni. Ez egyenes következmény.

Van egy személyes ismerősöm, aki viszonylagos nyomorból érkezett, egyszerű szülők gyermekeként. Iskola mellett annyit dolgozott már általánosban is, hogy bizony semmi másra nem volt ideje. Ám de tanult. Ő volt az osztály legjobb tanulója. Ő, aki a legszegényebb családból érkezett, és akinek a tanuláson kívül a legtöbb kötelezettsége volt. Ma sikeres villamosmérnök, megbecsült szakember, családdal, saját autóval és házzal. Boldog ember. De meg is dolgozott érte!

Vagy ott van a nagyapám. Kitelepített felvidéki magyar. Először csak a falujukban kezdték el őket terrorizálni az odaérkező szlovákok. Pl. egyik napról a másikra új tanárt kaptak az iskolában, aki onnantól kezdve csak szlovákul szólalt meg, a teljes egészében magyar osztályban. De elvárta, hogy értsék, amit mond, ezért aztán nem fukarkodott a pofonokkal és egyesekkel. Aztán jött a kitelepítés. Dédszüleim is dolgos emberek voltak, és a hajnaltól estig tartó munkának meg is volt a gyümölcse. Mintagazdaságuk volt, számtalan jószággal, gazdasági épületekkel, stb. Azt a szlovákok egy tollvonással mind elorozták, és Magyarországon csak egy düledező picike kis tanyát, meg egy szintén rossz állapotban lévő házikót kaptak. De volt erejük újrakezdeni, és becsülettel végigdolgozták az életüket! Pedig itt se volt ám könnyű a kommunizmus alatt, ráadásul mezőgazdászként... Nagyapám jócskán 70 éven felül van, de a mai napig nem tudok úgy elmenni hozzá látogatóba, hogy ne csináljon valami hasznosat. Legutóbb például egy szobát vakolt újra, úgy hogy előtte a tégláig verte le a vakolatot. Fiatal férfiaknak is embert próbáló munka, a végeredmény tökéletességét pedig egy mesterember is megirigyelné. A házban mindent ő maga épített fel, a két saját kezével. Ő rakta a falakat, ő készítette hozzá a vályogtéglát, ő építette a gazdasági épületeket, de még a vízvezeték szerelőnek is csak annyi dolga volt, hogy a telekhatárig kihúzott csöveket rákötötte a hálózatra. Mindent megcsinált, mert szegények voltak, és egyszerűen nem lett volna pénzük mással megcsináltatni, még ha akarják se. És ezt csak új pluszban, a sofőri teljes munkaidős állása mellett. Emellett a "szabadidejében" gondozták a gazdaságot, meg a jószágokat. Nyaralni egyszer volt, néhány napot a Balatonon. Mégis tisztességesen felnevelt két gyereket, és elbúcsúztatott egy szerető feleséget. Nagyapámat SOHA nem hallottam panaszkodni. Soha nem állt segélyért sorba. Soha nem hangoztatta, hogy nincs munka. És sosem lopott plazmatévéket, vagy gyújtogatott. Pedig azt hiszem a hányattatott sorsra való hivatkozási alap sokszorosan meglett volna hozzá, a londoni, születésüktől fogva állami pénzen eltartott, semmittevő családok tízezreihez képest.

És sajnos tudnék példát mondani az ellenkezőjére is bőven, de talán felesleges, mert ilyet mindenki ismer. És valahogy nem érezném jogosnak, ha ez utóbbi csoport végső elkeseredettségében nekiindulna, és rágyújtaná a házát nagyapámra, mert hát nem oldotta meg az életüket, saját maguk helyett...