Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Judy.hu

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (továbbiakban: Ebktv.), valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXVII. törvény értelmében minden helyi önkormányzat, valamint többcélú…..
Judy.hu 2011.06.04 21:55:57
@pzoltán:
Kedves PZoltán!
Kérésére a következőket tudom elmondani a Szécsényi kistérség vonatkozásában:

3 éve dolgozom kistérségi közoktatási referensként a Szécsényi kistérségben. A kistérség 13 településből áll. Központja Szécsény város, körülötte helyezkednek el csillagszerűen a községek, amelyek mindegyike 2 000-nél kevesebb lakónépességgel rendelkezik.
Jelenleg mindegyik településünkön van óvoda és legalább 1-4 évfolyamos iskola. Önállóan tartja fenn a közoktatási intézményét öt település, nyolc település pedig négy intézményfenntartó társuláson keresztül oldja meg a fenntartást.
2008-2009 során komoly egyeztetésekre, megbeszélésekre, közbenjárásra, tárgyalásra volt szükség ahhoz, hogy a kirendelt közoktatási esélyegyenlőségi szakértő minden érdekelt fél számára elfogadható formában készítse el és hagyja jóvá Szécsény-Nagylóc-Nógrádszakál Intézményfenntartó Társulás közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési tervét. A dokumentum elengedhetetlen feltétele volt egy fél milliárdos infrastrukturális beruházáshoz, és az intézmény tartalmi fejlesztését megvalósító TÁMOP-3.1.4 (kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés) – szintén uniós – pályázathoz. Ebben a munkában vettem részt, mint közvetítő, tárgyaló. Igyekeztem megérteni a szakértő érveit és összeegyeztetni az érintet önkormányzatok és az intézmény érdekeivel, kerestem a kompromisszumos megoldásokat.
Részben ennek a munkának a következménye, hogy az esélyegyenlőség témaköre felé nyitott maradtam, illetve hogy ha ez a téma szóba kerül, sokan arra gondolnak, én vagyok a legilletékesebb a témában.
A települési esélyegyenlőségi tervek létrehozásáról szóló törvény már egy éve is téma volt a kistérségi közoktatási referensek munkaközösségi értekezletén. Annál is inkább, mert a Tamási kistérségben zajlott a modellezés, és a kollégánk tájékoztatott minket a fejleményekről. A modellezésben résztvevő szakértők közül Nyíri András személyes jó ismerősöm. Lehetőséget kaptam tőle, hogy az egri sikeres képzéshez hasonlóan a mi kistérségünkben is megszervezhetek egy 1 napos továbbképzést, amin a csapatának szakértői a települések képviselőit felkészítik a települési esélyegyenlőségi tervekhez szükséges törvény ismeretekre, az adatgyűjtés, helyzetelemzés módszereire és feladataira. Ezt a kivételes és nagyszerű lehetőséget lelkesen és örömmel terjesztettem a társulási tanács elé. A polgármesterek nem éltek a felkínált lehetőséggel.
Nincs arról tudomásom, hogy a kistérségem valamelyik települése elkészítette volna a települési esélyegyenlőségi tervet.
A tavalyi évben az eredeti törvényi határidőt azért kellett módosítani, mert az esélyegyenlőségi szakértők képzése késlekedett. Azután a közeledő helyhatósági választások miatt nyár végén MÁR nem lehetett ebbe a feladatba belekezdeni, ősszel a választások után MÉG nem volt alkalmas az idő éppen ezt az új feladatot felvállalni, amikor annyi minden mást kellett újraindítani.
Jelenleg is úgy érzem, az önkormányzati vezetők olyan súlyos gondokkal küzdenek a működőképességért, ami nem kedvez egy ilyen komoly és szerteágazó problémakör alapos helyi feltérképezésének. Hiszen egy fuldoklótól sem lehet elvárni, hogy magvas gondolatai legyenek a vízminőség megóvására, a levegőszennyezés leszorítására vagy a belvíz okozta károk megelőzésére, elhárításra.
Ennek ellenére a törvény alól nincs kibúvás és kétségem sem fér hozzá, hogy akinek szükséges lesz, az el fogja készíteni, készíttetni a tervet. Akár egy pályázat 15 napos hiánypótlási ideje alatt is.
Az elmúlt időszakban láttam néhány intézkedési tervet, stratégiát: közoktatási intézkedési terv, antiszegregációs terv, környezeti fenntarthatósági terv, város-/település-/térségfejlesztési stratégia, sportstratégia… Az a tapasztalatom, hogy a fióknak, vagy éppen egy-egy pályázat közreműködő szervezete számára készülnek ezeknek a terveknek egy része. Nincs igazán gyakorlat a visszacsatolásra, az értékelésre, a felülvizsgálatra.
De azt is látom, nehéz úgy tervet készíteni, ha a törvényi szabályozók állandó változásban vannak, és kiszámíthatatlan a jogszabályi környezet, amire a terveket építeni lehetne.
Összefoglalva azt tudom mondani, hogy a Szécsényi kistérségben a települési esélyegyenlőségi tervek elkészítése még gyerekcipőben jár. Vagy nekem nincsenek megfelelő információim a folyamatról. Ugyanígy arról sem hallottam még, hogy kifejezetten a nők helyzetét bárki is vizsgálta volna esélyegyenlőségi szempontból a kistérségünkben.
Nagyon sajnálom, hogy nem tudom bővebb információkkal segíteni a munkáját.
2011. június 4.
Ruzsinné Tilesch Judit
közoktatási referens
Judy, biztos nem várod, hogy a Te kommentkérdésedre válaszolok ezzel a címmel, pedig de, most jön a nagy lélekkiöntés. (Papírzsepi nélkül el se kezdjétek olvasni! Komolyra fordítva: ha nem akarjátok a bejegyzés végéig pszichológusnak érezni magatokat, akkor ugrás a holnapi…..
Mikor megérkeztem, minden régi-új ismerős azt kérdezte, melyik volt a kedvenc országom a túrán, mi volt a legszebb, legérdekesebb, amit láttam.És nem tudok erre válaszolni. Szeretnék már ott tartani a dolgok megemésztésében, ahol a Közép-Amerika túra után nem sokkal tartottam,…..
A koreai férfiak nőies viselkedéséről már írtam, bár a metroszexuális módi igazából csak a 30 - sőt, a 25 - alatti korosztályt jellemzi. Most mégis azt kell mondjam, ez a dolog valamivel több mint a metroszexualitás: a koreai fiúk, férfiak nőiesen viselkednek bizonyos…..
A világ Koreából Back to Seoul 2009.08.31 18:31:00
Három hét. Ennyit töltöttem a lányokkal, nagyon hamar elrepült...Ma délben, egész pontosan egykor búcsúztam el tőlük, integettem a biztonsági ellenőrzési pontnál, aztán felültem a metróra és visszavonatoztam a koliba. Az Airport Express 40 perc alatt vitt a Gimpora, onnan még…..
Csak röviden: Most fedeztük fel, hogy a fényképeinket nem tudjuk feltölteni a Facebookra, mert kb egy hónapja a "tiltott" weboldalak közé került a többi népszerű közösségi oldallal együtt. Az indokokról nem szereztünk hivatalos információt, de tippelni…..
Judy.hu 2009.08.19 10:46:18
Nem akarnék olyan sablonos dolgokat írni, hogy meleg van (30 fok) párás a levegő (90%), vagy hogy magasak a felhőkarcolók... Még akkor sem, ha tényleg ezek a legerősebb élmények az első itteni napunk utánA felhőkarcolók között nem is gondolnám, hogy tizenkét éve itt is…..
Ugyan sok ismerősöm fordult már az akupunktúrához, nekem eddig nem volt rá sem indíttatásom, sem alkalmam, hogy kipróbáljam. Így életem első (kínai típusú) akupunktúra kezeléseit Szöulban kaptam.A taekwando nagyon jó sport, és rettentően élvezem. Tíz nappal ezelőtt az edzés…..
Meg januarban tortent, hogy egyszercsak szembe jott velem a vagy titokzatos targya...A megannyi utszeli jatekautomata egyikeben ugyanis rammosolygott a ZOLD EMBERKE!Onnantol kezdve nem volt mese, minden masinaban meg kellett lesni a ZOLD EMBERKEK elhelyezkedeset es a kihalaszas…..
Judy.hu 2009.08.08 13:41:32
Részben, hogy ellensúlyozzam a tegnapi bejegyzést...Most olvastam a The Korea Heraldban, hogy a bíróság 2.450 USD-re büntetett egy férfit, mert állítólag hipnotizált egy nőt az első randijukon, és... MEGCSÓKOLTA!Namármost, itt egy ún. Blind Date esete forog fenn, ami Koreában…..
Igazán megszokhattam volna már az életben, hogy minden egyszerre szokott történni. Nem kérdezi senki, hogy felkészültél-e rá, hogy tudod-e majd kezelni... Csak úgy megtörténik veled. Tetszik vagy sem.Hát, nekem most kicsit ilyen érzésem van. Nem mintha nem tudnám kezelni, csak úgy…..
Hogyan legyünk koreaiak? A koreai lélekbúvár tanfolyamom első vizsgáján nemrég estem át, persze anélkül, hogy különösebben készültem volna rá, és anélkül hogy tudatában lettem volna, hogy vizsgázom...Egy koreai barátommal egész estébe nyúló beszélgetést folytattam, volt…..
A kovetkezo dolgokat tudjuk:1 Korea egy Tavol-keleti orszag2 Komolyan apolja a hagyomanyait3 Az orszag 70%at hegyek boritjak.Kerdes: mi a legnepszerubb sportag?A megfejteseket holnap estig (helyi ido szerint - GMT+9) varjuk a komment rovatban. Utana fellebbentjuk a fatylat a napi furcsarol...
Legfeljebb csak annyi, hogy lassan ki kell tennem a 18as karikat a blogra.De ezt nem tudtam megallni...A kep sztem eleg arulkodo, de ha nem lehetne kivenni: igen, ez egy MELLBIMBO (LE)RAGASZTO.....
Holnap lesz eppen egy hete, hogy megerkeztem Szoulba es lassan mar-mar elmondhatom magamrol, hogy mindenunk megvan, ami kellhet.Jo, ez igy nyilvanvaloan nem igaz, mert addig meg nem jutottunk el, hogy eldontsuk erdemes-e fozni, es ha igen mit es milyen gyakorisaggal. Es foleg MIBEN? De vettunk…..
Judy.hu 2009.06.23 06:48:28
@HippoKriszta: Nana! A jó barát bölcsen tud hallgatni!...
Megérkezésem után azonnal Misi keresztapasága felé vettük az irányt, ugyanis az egész utunk apropóját a keresztelő képezte. Furcsa volt Ausztráliában is magyarul beszélni, merthogy a család/baráti kör több tagjának is volt valami magyar kötődése. Otthonról vándoroltak ki…..
Szigetek, hegyek, magasak, házak, mind, piros taxik, fehérek, arcok, multikulti, utcanevek, felhőkarcolók, lakások, sokszintes, üvegpalota, csillogás, nyomor, Kuba, vakolat, hullik, pára, hőség, szivárvány, fesztivál, tömeg. Egyedül. Sárkányok, sárkányok, sárkányok.…..
Ne aggódjatok, Kedves Olvasók, egyben "haza"hozott a Japan Airlines Tokyoból!A "No worries" pedig az elmúlt két hét bizonnyal legtöbbet hallott, és valószínűleg az elmúlt heteket legjobban is jellemző kifejezése. (Lesz még majd azért más emlékezetes mondat is,…..
Judy.hu 2009.05.21 21:30:04
  A kéthetes tavaszi szünetre időzített falumúzeum látogatás kifejezetten jól sikerült. Gyönyörű időnk volt, jó volt a társaság, és egy klasszul kitalált skanzenben tölthettük a napot.Aki Szöulba érkezik néhány napra, és nincs ideje keresztül-kasul utazni Koreát,…..
Vasárnap ért véget a május 1-10 között megrendezett Hi Seoul! fesztivál. Ennek keretében egész napos nemzetközi barátság-, illetve nemzetközi konyha-fesztivált tartottak vasárnap. A Magyar Nagykövetség - immár hagyományosan - szintén megjelent, és önkéntesként Bencével mi is…..
Kedves Olvasok!HippoKriszta holnaptol ket hetet egy uj kontinens, Ausztralia felfedezesevel tolt. Legkozelebbi jelentkezese uj elmenyeievel majus 18a korul varhato.Eddigi figyelmuket megkoszonve szives turelmulet es megertesuket kerjuk!A Szerk...
A friend has just recently posted a video link to a music video by Super Junior. This is a Korean boyband that consists of 13 members: Eeteuk (leader), Heechul, Hankyung (Chinese member), Yesung, Kangin, Shindong, Sungmin, Eunhyuk, Donghae, Shiwon, Ryeowook, Kibum, Kyuhyun (magnae)All 13 members are…..
Megint egy furcsa dolog, amit máshol nem láttam még...A fára erősített infúzió képét levágtam, hogy ne látszódjon minden, szóval így tessenek a szerkesztőséghez beküldeni a tippeket. Milyen konstelláció az, amikor egy infúziós zacskó a fához van erősítve? És hova van…..
Judy.hu 2009.04.24 19:16:16
@Korean Blogger: Látod, egy pesti lány vidéken milyen tudásra tehet szert?!
Most jöhet a kimcsis csoki, aztán majd levadászom a többit is!!! :-)
A Bulguksa Templom nem messze Gyeongjutól Dél-Korea kétségkívül egyik legszebb Buddhista temploma.Most nagyon örünék, ha résztelesen le tudnám írni, hogy mit is láttunk, és az miért is olyan végtelenül gyönyörű, de mivel buddhizmusban még mindig nem vagyok elég jó, sajnos ez…..
Judy.hu 2009.04.24 19:13:01
Ma már 25C meleg volt, szinte nyárias időjárás. A cseresznyefák virágai beborítják a parkokat, mindenki fényképezőgéppel jár és élvezi a jó időt.Mi is követtük a helyi szokásokat, és ellátogattunk a legszebb egyetemnek tartott Kyung-Hee kampuszba. Olyan érzésem volt, mintha…..