Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Teiresias

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Democrat Chronicle (Extra!), 1865. április 15.:  Lincolnt lelőtték  ..
Először is elmondanám, hogy én nem vagyok túlzottan kenyeres –vagyis kenyérféléket elég minimális mennyiségben eszem, kb. akkor, ha muszáj. Ha nagyon finom, friss, ropogós, esetleg meleg pékáruval találkozom, akkor persze nem tudok ellenállni, azt nagyon szeretem :) Mivel viszont…..
A kelet-európai történelmi régió és lakói, a ruszinok a huszadik század elején A történelmi forgószelektől sokat szenvedett egykor hatalmas, többnemzetiségű tartomány ma sem egységes. Az idők során a lengyelektől az oroszokon át az ukránokig sokakhoz tartozott közigazgatásilag...
Teiresias 2016.10.29 12:47:17
@pitcairn2:

Nos, akkor néhány szemelvény két szócikkből a Korai magyar történeti lexikonból (szerk. Kristó Gyula, Budapest, 1994. Akadémia Kiadó). Mindkét szócikket Font Márta történész, az MTA doktora jegyzi.

Volhínia (Korai magyar történeti lexikon 735 p.)

"Eredetileg a Ny-i Bug folyó partján fekvő város neve, amely a 11. sz.-ban a K-i szlávok lakta terület egyik jelentős központja volt. Később az elnevezés egy nagyobb területre, majd az egész fejedelemségre kiterjedt. Az önálló fejedelemség létrejötte idején Volhínia központi szerepét Vlagyimir városa vette át, amelyet megkülönböztetésül a Kljazma menti Vlagyimirtől (Oroszo.) Vlagyimir Volinszkijnek (Ukr.) szokták nevezni.[...]
Volhínia területe a 9-10. sz.-ban még nem tartozott a kijevi Oroszországhoz, első említése a Nyesztor-krónikában a 10. sz. végéről származik, amilkor I. Vlagyimir Bolesław Chobry lengyel fejedelemmel harcolt az ún. cserveni városok birtoklásáért. További adataink a 11. sz. közepéről származnak: Bölcs Jaroszláv egyik fiát, Igort küldte e vidékre, de 1057 után ismét a kijevi nagyfejedelem közvetlen birtokához tartozott Volhínia. Következő alkalommal David Igorjevicsnek a halicsi fejedelmekkel való összeütközését említi e krónika 1097-ben. A 12. sz. első évtizedeiben ismét visszakerült a kijevi nagyfejedelem, Vlagyimir Monomah birtokába. Ő fiait állította a fejedelemség élére, először Romant 1118-ban, majd halála után Andrejt. Az 1130-as évektől öröklődött Volhínia a dinasztia egyik ágán belül (Izjaszláv, Msztyiszlávics, Msztyiszláv Izjaszlavics, Roman Msztyiszlávics). Volhínia területén több kisebb fejedelmi birtok formálódott az egyes központok a 12. sz. második felében Vlagyimir Volinszkij, Belz, Luck, Cserven, a 13. sz.-tól Holm és Bereszte. A volhíniai fejedelemség birtoklása 1199-től a halicsi fejedelemségével kapcsolódott össze. A magyar királyok címében Volhínia Lodoméria alakban 1206 óta szerepel."

A következő szócikkben felsorolja Volhínia 11 fejedelmét. Az első Igor Jaroszlavics 1054-1057, az utolsó Roman Msztyiszlávics 1170-1205.

Halics (Korai magyar történeti lexikon 252-253 p.)

"A kijevi Oroszország DNy-i területein kialakult fejedelemség a Szan völgyében és a Dnyeszter alsó folyása mentén. Halics neve a Dnyeszter partján álló Halics városáról terjedt át az egész területre.. [...]
A 10. sz. végén Volhíniával együtt került a kijevi Rusz fennhatósága alá, de a 11. sz. folyamán többször is gazdát cserélt. A 11. sz. végén, 1097-ben egy politikai konfliktus kapcsán szerepeltek először a Nyesztor-krónikában a halicsi területek fejedelmei: Volodar mint Peremisl, Vaszilko, mint Tyerebovl ura. A halicsi fejedelemség központjait Vlagyimirko Volodarevics egyesítette: 1124-től Zvenyigorod (és a volhíniai Belz) volt a birtokában, 1141-től Peremisl, Tyerebovl és Halics is az ővé lett. (Halics városának ez az első előfordulása a forrásokban.) Az 1140-es években nemcsak kialakult az egységes halicsi fejedelemség, hanem a kijevi fejedelmekkel szemben jelentős mértékben önállósodott is. Jaroszlav Vlkagyimirovics sikerrel szállt szembe mind a kijevi követelésekkel, mind Ivan Berladnyik trónaspirációival szemben. A szomszédos volhínia fejedelme, Roma Msztyiszlávics 1188-ban sikertelenül próbált Halics trónjára kerülni. 1199-ben Vlagyimir Jaroszlávics halála egyben a diniasztia halicsi ágának kihalását is jelentette, így került Roman birtokába. Miután Roman 1205-ben egy lengyelországi csatamezőn (Zawichost) lelte halálát, mindkét fejedelemség a feudális anarchia állapotába került. A 13. sz. első harmadában II. András magyar király, a krakkói Leszek Biały, a novgorodi Msztyiszláv és a csernyigovi Igorevics is jogot formáltak Halics trónjára... [...]"
Teiresias 2016.10.21 07:50:39
@gigabursch:
A magyar Wiki még pontosabban fogalmaz:

"A Galícia és Lodoméria (latinul Galicia et Lodomeria) nevet először a 13. században II. András használta oklevelében. Ez Halics és Vologyimir, azaz a mai ukrajnai Halics (Галич) és Volodimir-Volinszkij (Володимир-Волинський) városok nevéből származó latinosított alak. Ez volt a két legfontosabb város a környező ukrán vagy rutén területen, amely abban az időben magyar fennhatóság alatt állt. A két város, Halics és Vologyimir korábban két külön állam (Halics és Volin) központja volt, amelyek még a magyar uralom előtt közös fejedelemségben egyesültek, amelynek Halics lett a fővárosa. Ezt a fejedelemséget magyarul Halics vagy Gácsország néven ismerték."
1952. Rákosi Mátyás úttörőtábor az NDK-ban  ..
Teiresias 2016.06.08 10:20:25
@bioLarzen: Lehetett ez a banda is:
en.wikipedia.org/wiki/The_Boys_(English_band)
Hogy a listához képest már 3 évvel korábban feloszlott nem jelent semmit. Bizonyos infók lassan szivárogtak be keletre. Zenék meg még lassabban.
Európa a második világháború küszöbén. Anglia, Franciaország, Németország és Ausztria egy amerikai turista hihetetlen felvételein, aki New Yorkból érkezett az SS Normandie fedélzetén az öreg kontinensre 1939 tavaszán...
1940. MÁV motoros hajtány Beregszászban  ..
Teiresias 2016.05.09 08:04:42
mindsparker.com/cultures/african-bubal-tribe-the-giant-testicles/

Olasz kutatók szerint egyszerűen nem volt más módjuk, hogy bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat (ld. cikk) egyéb módon pótoljanak, mint a nyalakodással.
1980. A Menekülés a győzelembe című film forgatásának szünetében Pelé ül az MTK pályán...
Teiresias 2016.03.14 11:09:45
@Macropus Rufus: Volt ott csata. A britek 1982 május 28-án szálltak partra, hogy elfoglalják azt a központi földnyelvet, mely biztosította számukra Kelet-Falkland ellenőrzését. Persze itt nem több ezer emberes csatáról volt szó, alig néhány száz fő vett részt benne mindkét részről.

Itt részletesen angolul: en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Goose_Green
1967. Bennszülött vizitérkép a Marshall szigetek környékéről, Mikronézia...
Teiresias 2015.11.11 06:54:56
@butyko: A hajó a HMS Canning, s igen teherszállító gőzhajó volt. A Manica-osztályba tartozott.

en.wikipedia.org/wiki/HMS_Manica
Sok meghatározó merénylet történt az elmúlt évszázadban, amikre jó eséllyel még emlékezünk is. De vannak, amikről nem sokat tudunk, pedig a maguk korában nagyon sokáig foglalkoztatták a közvéleményt. Politikai csatározások, maffia, vallás, nacionalizmus, mind-mind egy ok a vérengzésre...
Teiresias 2015.11.02 09:36:45
Volt még néhány "érdekes" merénylet a 20. században...
Csak három ezek közül...

Reinhard Heydrich birodalmi vezető, SS-Obergruppenführer meggyilkolása Prágában 1942. március 7-én. Két cseh volt tiszthelyettes, akiket a britek képeztek ki a merényletre, hajtotta végre gépfegyverrel (ami nem működött) és kézigránáttal.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Bundesarchiv_Bild_146-1972-039-44%2C_Heydrich-Attentat.jpg

1961. május 30-án heten támadták meg és vették tűz alá Rafael Trujillo, dominikai diktátor kocsiját Santo Domingóban. Trujillo és sofőrje a tűzharcban meghalt. A hét merénylőt a mai napig nemzeti hősként tisztelik a Dominikai Köztársaságban.

www.colonialzone-dr.com/images/trujillos-bullet-ridden-1957-chevrolt.jpg

Fokvárosban 1966. szeptember 6-án egy kishivatalnok szúrta le Dél-Afrika miniszterelnökét Hendrik Verwoerd-öt.

owaahh.com/wp-content/uploads/2015/03/South-Africa-PM.jpg

Az ETA baszk terrorszervezet robbantotta fel 100 kg robbanóanyaggal Luis Carrero Blanco herceget, spanyol miniszterelnököt Madridban, 1973. december 20-án. A bomba a Falcone merénylethez hasonlóan itt is nem kicsit átalakította a terepviszonyokat.

ichef.bbci.co.uk/images/ic/640x360/p01nmlh4.jpg
Teiresias 2015.11.02 09:57:30
@Teiresias: Bocsi, a háromból négy lett.. :)
szeretnék lenni, hogy aztán a szuperpozíció állopátaban egyszerre az élet több variációját próbálhassam ki, vagy hogy a multiverzumban egyszerre sok én éljen különböző életet. Vagy csak Schrödinger macskája szeretnék lenni, hogy egyszerre élhessek is meg nem is, a lényeg,…..
Teiresias 2009.01.03 16:08:19