Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vkosztek

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány héttel ezelőtt komoly megrovást kaptam egy olvasótól, amiért nem foglaltam állást a diáktüntetések, egyetemfoglalások, és úgy általában a felsőoktatási csatározások kapcsán. Ő úgy értelmezte, hogy e hallgatás azt jelenti, kormánypártivá lett a Sajtkészítő. De…..
vkosztek 2013.02.20 14:02:13
@vladimir964:

Angliában több mint 100 éve létezik távoktatás a londoni egyetemen. Régebben levelezőn végezték most interneten, a rendszer nem sokban változott. Belépési követelmények nem magasak, tudj angolul, legyen valami érettségi szerűd, vagy végezz el egy alapozó kurzust. Gyakorlatilag mindenki felé nyitott, aki ki tudja fizetni a tandíjat(kifizethető, ha akarsz rá félretenni). Nem csak Angliában, hanem az egész földön. Ennek megfelelően több százezres diáksereglet van a kurzusokon.

Eddig akár lehetne diplomagyár is, de elvégezni már nem sokan végzik el, mert a követelmények megegyeznek a londoni oktatási intézmények követelményeivel. Még kevesebben végzik el jó eredménnyel, ami angliában azért fokmérő.

Nos az a diák, aki ebben a rendszerben letesz egy jeles diplomát, az lényegesen több rátermettségről és elkötelezettségről tesz tanubizonyságot, mint az, aki az intézményes keretek között tesz le egy diplomát.

Félreértés elkerülése végett: nem akarom egy oxbridge-i diplomához hasonlítani, de a körberöhögésnél többet érdemel.

Ezek után akkor még vegyük azt, hogy ennek a diáknak nem rágták a szájába, hogy mit kell tudnia, hanem saját maga bogarászta ki a lényeget. Ennek a diáknak nem mondták meg, hogy minden héten két órát itt meg ott kell taulnia, hanem saját maga osztotta be az idejét. Ennek a diáknak nem magyarázta el senki a nehezebb részeket, hanem saját maga jött rá.

Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy mindezt ez a diák feltehetőleg szabadidejében teszi, merthogy valamiből meg is kell élnie, tehát ilyen vagy olyan teljes állása is van. Ez elkötelezettség, munkabírás és kitartás.

De válaszd csak nyugodtan azt az intézményes kereteken átrugdalt vagy átszárnyalt lutridiákot, ami a mostani realitásban még elérhető.