Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mr. teufel

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt hét végén tűnt fel – mikor a Bizottság elnöke levelet írt dán kollégájának a tervezett dán schengeni szigorítások miatt – hogy José Manuel Barroso hivatalos aláírása hmmm… meglehetősen…..
mr. teufel 2011.05.20 10:25:05
@qwert012: nem, ő csak akkor ír alá, ha úgy van.
Nagyjából egy hónap múlva (október 2-án) az írek népszavazáson döntenek a Lisszaboni Szerződés ratifikálásáról. A kampány már javában dúl, és úgy látom, hogy az IGEN-tábor komolyabban veszi a kampányolást mint tavaly júniusban.Tanulhattak a tavalyi hibából, amikor is a…..
mr. teufel 2009.09.04 12:09:34
@melimeli: na, te se vetted a fáradságot, hogy tényleg utánanézz a dolgoknak. de az ellendrukkerek se, hogy igaz érveket találjanak ki.

megnéztem az egyik belinkelt oldalt, ahol ez volt: "For example, the so-called General Clause means that the European Council and the European Commission would have to decide policies in all areas, except foreign policy and security policy. The European Parliament would be heard, but have no say, and the national parliaments have no say whatsoever."

na, hát csak ebben az egy mondatban 3 nagy baromság van.

1. az EU csak olyan területeken hozhat döntéseket, ahol kifejezetten ruháztak rá hatásköröket. (eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:115:0047:0199:HU:PDF 2-6. cikkek) más területeken nem, és ez szó szerint benne is van a szerződésben.

2. az európai bizottság nem hoz döntéseket, feladata a jogszabály-tervezetek kidolgozása, melyről a tagállamok (tanács) és az európai parlament dönt aztán.

3. a lisszaboni szerződéssel bővülnek az európai parlament és a nemzeti parlamentek jogkörei is, több beleszólásuk lesz az uniós döntéshozatalba. a nemzeti parlamenteknek eddig ilyen nem volt.

ezek az oldalak és ellenkampányok azoknak szólnak, akiknek fogalmuk sincs az EU-ról, és így hajlamosak elhinni bármilyen baromságot. nagyon bosszantó, hogy az ilyenek miatt akad meg időről időre az európai integráció fejlődése.
mr. teufel 2009.09.04 12:10:44
@cirrocumulus: jajj, ne írj már ilyeneket. ezeknek nagyon szelektív lehet a látásuk, hallásuk, és csak az első bekezdésed fog bennük megmaradni...
Az EP tegnapi, alakuló ülésén nagy többséggel megválasztotta új elnökét, Jerzy Buzek néppárti képviselő személyében.A dolog nem okozott túl nagy meglepetést, hiszen a júniusi európai parlamenti választásokon a Néppárt szerepelt a legjobban, innentől kezdve biztos volt, hogy…..
Miközben az Európai Parlament utolsó csodafegyvereit állítja hadrendbe (Luis Figo, Kate Ryan és egy űrhajós formájában) a hétvégi EP-választáson való részvételre buzdítás érdekében, az Erről Ugatok olvasói már a végeredményt is megismerhetik: Magyarország 22 helyéből…..
mr. teufel 2009.06.04 18:34:27
@MOMO: :))
vajon mikor jelennek meg az első hozzászólók, akik szerint ezek a videók azt bizonyítják, hogy az eu
1. erkölcstelen;
2. el akarja butítani az embereket?
mr. teufel 2009.06.05 19:43:02
@tesz-vesz: hm, szakavatott tanár lehetett... csak nem oroszból képezték át? :)

talán kezdetnek bele kellene ezekbe lapoznia, mielőtt haszontalannak nevezné az eu-t:
www.euvonal.hu/kulugy/upload/M_29/rek5/521.pdf
www.euvonal.hu/kulugy/upload/M_29/rek5/522.pdf
A múltkori bejegyzésben ugyan csináltam egy kis reklámot a Bárki, Csak Barrosót Ne! mozgalomnak, azért szeretném leszögezni, hogy nem a portugál úriemberrel van bajom elsősorban.Legfőbb problémám az egésszel, hogy Barroso újbóli jelölése túl korán történt. Az Európai…..
mr. teufel 2009.05.08 17:50:42
@cirrocumulus: és ha már a hasznos dolgaikat soroljuk, ne hagyjuk ki azt a friss eseményt sem, hogy az EP kiállt a internetfelhasználók mellett, szemben a letöltőket szigorúan büntetni akaró tagállami kormányokkal szemben:
www.euractiv.hu/belugyek/hirek/az-internetfelhasznalokon-bukott-el-a-tavkzlesi-csomag-001644
mr. teufel 2009.05.08 22:23:47
@Káposztakukac: "az ep jelenleg legfeljebb véleményező, esetleg problémafelvető vagy megtárgyaló fórum"

eredetileg tényleg így volt, de ma ez már nem igaz, hiszen az európai uniós jogszabályok többségét együttdöntési eljárásban fogadják el, ahol az EP a tanáccsal - elvben - egyenrangú társjogalkotó. persze a tanács (a tagállamok) az ep-nél jobban tudják álláspontjukat képviselni, de azért a parlament is aktívan részt vesz a döntéshozatalban.

ha már a roamingdíj-rendelet szóba került: (amit nem a bizottság, hanem az ep és a tanács együtt hozott meg) az egyeztetések során ep-nek pl. sikerült alacsonyabb tarifákat kiharcolnia a tagállamokkal szemben...

"nem kellene az évente milliárdos nagyságrendű működését finanszírozni"

az EU költségvetése a tagállamok GDP-jének kb. 1 százalékát teszi ki. ennek a kb. 4-5 százalékát fordítják igazgatási kiadásokra (ebben az ep-n kívül természetesen a többi intézmény is benne van)

@br: a lisszaboni szerződés (ahogyan egyébként az Európai Alkotmányszerződés sem) nem egy "alkotmány", hanem egy nemzetközi szerződés, amely az Európai Unió működését szabályozza. nem hasonlítható össze az egyesült államok alkotmányával. vagyis hát össze lehet hasonlítani, csak nem érdemes :)

nyilván a lisszaboni szerződés sem tökéletes, de a jelenleginél hatékonyabbá teszi az EU-t, és erre nagy szükség van. huszonhét országnak kellett megállpodásra jutnia, aminek a lisszaboni szerződés lett az eredménye. ennél jobb kompromisszumot az adott körülmények között szerintem nem lehetett volna találni.

@Legitim Szavazópolgár: a lisszaboni szerződést 2007. december 13-án írták alá, az országgyűlés 17-én fogadta el. az olvasható (jobban mondva "egységes szerkezetbe foglalt") változatát magyarul december 12-én tették közzé. ha jól tudom, az angol és a többi változat is csak hónapokkal később készül el. arról nem is beszélve, hogy a lisszaboni szerződés tartalma, legfontosabb újításai már hónapokkal korábban közismertek voltak. legalább nézz előtte egy kicsit utána, ha már hülyeségeket beszélsz.
Na, milyen választások lesznek Magyarországon? A címet olvasva egyértelmű lenne a felelet, de inkább elmesélem egy ismerősöm EU-s előadásán az általános iskolás hetedik osztályosok válaszát erre a kérdésre, akik – bizonyítva, hogy a tizenhárom évesek is képben vannak a…..
mr. teufel 2009.04.01 16:56:46
@EUforia: nem lesz, mert népszavazást nem lehet ogy vagy ep-választással egy időben tartani.

amúgy hülyeség ez az internetes párt. a hatvanból ha csak egy ember is úgy gondolja, hogy ő az egy hónap elteltével nem mond le, akkor semmivel sem tudják erre kötelezni, és borul az egész rendszer.
Megbukott a cseh kormány. A magyar belpolitikán edződött szívem még csak nagyobbat sem dobbant a hír hallatán, hisz mondhatni nálunk is pörögnek az események.  A méltán irigyelt csehek kormánya úgy bukott meg, hogy a korábbi kormánypárt négy, immár független tagja a…..
mr. teufel 2009.03.25 15:45:46
@cirrocumulus: Minden összevetve kész csoda, hogy eddig húzták...

azért vicces, hogy már tavaly októberben lehetett tudni, hogy ez lesz.
www.euvonal.hu/index.php?op=hirek&id=5434

mondjuk eléggé pofátlanság az ottani ellenzék részéről, hogy ilyenkor buktatta meg a kormányt, mert ezzel a többi 26 országot is kellemetlen helyzetbe hozta. jobb helyeken treuga deit hirdetnek. ez egy újabb érv amellett, hogy a kis országok ne kerüljenek fél évre a Tanács élére...
mr. teufel 2009.03.25 16:11:06
@spring01: igen, úgy hallottam, még ajánlkozott is, de a csehek nagy hevesen visszautasították, hogy az ő jogaikat senki ne merje csorbítani...

@cirrocumulus: igaz, a szlovének becsülettel helyt álltak. tényleg nem a mérettől függ. de ahhoz, hogy egy félmilliárd lakosú szervezetet vezethessen valaki, akkor is fel kell nőni. a szlovéneknek sikerült, a cseheknek nem. persze mire számítson az ember azoktól, akik vaclav klaust megválasztják elnöknek...
Nicolas Sarkozy francia elnökről jó pár történet látott már napvilágot, melyeken mosolyoghatunk ugyan, de egy dolog vitathatatlan: a Tanács soros elnökeként a hiperaktív francia nagyon jól menedzselte a Huszonhetek ügyeit. A francia félév aztán gyorsan véget ért (pedig szerintem…..
Tegnap Budapesten megszületett a döntés, hogy melyik fiatal képzőművész alkotása kísérheti végig a spanyol-belga-magyar elnökséget. A nyertest az elnökségi trió kezdésekor, várhatóan 2009 legvégén hozza nyilvánosságra a három ország miniszterelnöke. Ezzel egy időben…..
Tizenöt internetes vállalkozás mellett a két legnagyobb közösségi site, a Facebook és a MySpace is aláírta azt a megállapodást, amellyel a fiatalkorúak zaklatását szeretnék megakadályozni.  A megállapodás szerint 2009 áprilisáig az oldalak az alábbi intézkedéseket…..
Tavaly hosszas viták után az EU-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy 2020-ig 20 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ez különösen az ipari szennyezőkre nézve jelent terheket, azonban nekünk is ki kell vennünk a részünket a…..
mr. teufel 2009.02.08 16:10:14
@Mesteri Margarita: ezek szerint te a kommentek végével tkrékskodsz :)
A tegnapi belga-mustra után ma a magyar terveket mutatjuk be, ugyanis mától lehet szavazni a belga-spanyol-magyar EU-elnökség magyar pályamunkáira. A döntőbe kerülő tíz magyar munkából kilencet szakmai zsűri választott ki, egyet pedig mi, internetes olvasók juttathatunk a harmincas…..
mr. teufel 2009.01.29 16:56:36
@cirrocumulus: ennyire tényleg nem kellene szitkozódni, de egy dolog vitathatlan: ezek a logók - a többség véleménye szerint - csúnyák.

miért kell "művészeknek" előválogatni a pályázatok közül? miért lenne fontosabb az ő véleményük, mint az enyém vagy másé? nem a "művészeknek" kell, hogy tetsszen, hanem az embereknek.

amúgy félelmetes, hogy ezek az elvont "művészeknek" mik szoktak tetszeni...

ezzel az egésszel kapcsolatban eszembe jutott egy vicc:

Két művész elsétál egy kirakat előtt. Az egyik megkérdi társától:
- Szerinted ideszarjak?
- Minek? Úgysem értené senki.
Sokszor elhangzik, hogy az országok hosszú távú fejlődése az oktatás és az innováció / kutatás-fejlesztés fokozott támogatásával lehet csak biztosított.A Bizottság a napokban ismertette legfrissebb innovációs jelentését, melyből kiderül, hogy sajnos nem csak Magyarország, de…..
Az év végéhez érve számtalan komoly vagy komolytalanabb számvetés lát napvilágot, íme egy szubjektív összefoglaló az EUvonal 2008-as működéséről.2008 folyamán 9387 darab kérdést sikerült megválaszolunk e-mailben, és ki tudja hányat telefonon. Volt közöttük jó pár…..