Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rezidens

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbiakban Darvas Béla ökotoxikológus, a GMO-Kerekasztal és a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság tagja helyzetértékelését olvashatják az elsőgenerációs GM-növények jelenlegi megítéléséről. A szakvélemény az Országgyűlés Mezőgazdasági…..
Rezidens 2008.12.29 09:50:16
@Adófizető: Időközben az EU Élelmiszerbiztonsági Hatósága, az EFSA is értékelte a jelentést és úgy találta, hogy a jelentés alapján nem lehet semmilyen következtetéseket levonni. Több módszertani és értelmezési hibára is rámutattak. A témával foglalkozó ülés jegyzőkönyve megtalálható az EFSA honlapján: www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Event_Meeting/gmo_statement_austrianstudy_en.pdf?ssbinary=true
Rezidens 2008.12.29 10:10:44
@Fekete Mamba: A képviselők számára megfogalmazott írás rendkívüli elfogultságról tanúskodik, olyan negatív eredményekre hivatkozva, amelyeket a tudomány időközben megcáfolt. Figyelmen kívül hagyja azt a tényt is, hogy a vetőmagtulajdonosok semmilyen társadalmi berendezkedés mellett sem kényszeríthetik rá a genetikailag módosított fajtáikat a gazdákra. Ha előnytelen volna, vagy terméskieséssel, gazdasági veszteséggel járna a termesztésük, akkor nem növekedne évről-évre a genetikailag módosított fajták vetésterülete. Szomorú, hogy Magyarországon, teljesen alaptalanul, politikai divat az EFSA és az Európai Bizottság géntechnológiával kapcsolatos döntéseinek a megkérdőjelezése. Az ellenséges magatartás egyik oka lehet a magyar moratóriummal kapcsolatos érvek többszöri elutasítása. Sajnálatos az is, hogy a GMO kerekasztal egyik alapítója és vezetője ilyen mértékben eltávolodott az eredeti célkitűzésektől. Annak idején nem GMO ellenes szándékkal hozták létre. Ma viszont a GMO ellenesség szószólója. Az elfogult tevékenység egyik hatásaként az ezen a téren történő kutatás a szomszédos országokba kerül, beláthatatlan károkat okozva a magyar tudománynak és a gazdaságnak is.
Rezidens 2008.12.29 12:13:40
@Adófizető: Fontos megjegyezni azt is, hogy az ország az adófizetők pénzéből finanszíroz mellékhatás vizsgálatokat. A cégek szívesen Magyarországra hozták volna az ilyen jellegű vizsgálatokat, ha az ellenzők a politikai befolyással nem alakítottak volna ki ellenséges légkört. Sőt, volt egy időszak amikor arra is lett volna mód, hogy hazánkba kiemelten jöjjenek kísérletek, de ezzel a lehetőséggel az ország nem kívánt élni. A szomszédaink viszont tárt karokkal fogadják az ilyen típusú befektetéseket. A rossz politikai döntések után még rosszabb készül azzal a javaslattal, hogy a fajtatulajdonosokat joszabályi úton kényszeríteni kell vetőmag minták beszolgáltatásához "független" hazai vizsgálatokhoz, megint csak adófizetői pénzből. Előre borítékolható, hogy egy ilyen diktatórikus, barátságtalan lépés még inkább visszaszorítja a kutatást. A vitaindító szakanyagból az is kiderül, hogy a függetlennek hitt kutató a legkevésbé független, elsősorban a saját gondolatvilágától. Nincs abban semmi rossz, ha valaki egy témáról másképpen gondolkodik. A probléma akkor kezdődik, amikor a saját gondolatait társadalmi szintre kívánja emelni.