Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kétszersült

318 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1714-es Spanyol örökösödési háború tizennégy hónapnyi ostromot követő barcelonai bukására emlékezve, 1980-tól szeptember 11-e hivatalosan is Catalunya Nemzeti Ünnepe (Diada Nacional de Catalunya).A mai napon aki csak teheti, a katalán nemzeti zászlóval a "fővárosba"…..
Az 1714-es Spanyol örökösödési háború tizennégy hónapnyi ostromot követő barcelonai bukására emlékezve, 1980-tól szeptember 11-e hivatalosan is Catalunya Nemzeti Ünnepe (Diada Nacional de Catalunya).A mai napon aki csak teheti, a katalán nemzeti zászlóval a "fővárosba"…..
A középidős képzésemtől kezdve a spanyolországi életem gyakorlatilag másról sem szólt, mint bulizásról, utazásról és fesztiválokról - ami valljuk be, nem ördöngősség, ha figyelembe vesszük, hogy itt minden hétvégére jut valami ürügy az utcák elfoglalására és a…..
A középidős képzésemtől kezdve a spanyolországi életem gyakorlatilag másról sem szólt, mint bulizásról, utazásról és fesztiválokról - ami valljuk be, nem ördöngősség, ha figyelembe vesszük, hogy itt minden hétvégére jut valami ürügy az utcák elfoglalására és a…..
Határátkelő La vida Erasmus 2013.06.26 06:55:00
A mai poszt alcíme akár az is lehetne, hogy könyvbeillő fordulatokat hozhat egy spanyolországi Erasmus-félév, mert szerzője, Ana valóban meg is írta egy könyvben élményeit. A mai poszt nem a könyvből való, külön ide, a blogra írta. Olvassátok, és szóljatok hozzá! Mi nők,…..
kétszersült 2013.06.26 13:42:48
(Sajnos) egyet kell értemen a kommentelők többségével... Ez a poszt még nekem is egy nagy semmi volt (tartalmilag), annak ellenére is, hogy Spanyolországban élek, hasonlóan egy "ösztöndíj" programban (bár ez közel sem Erasmus, én önkéntes vagyok itt).

Úgy álltam neki a posztnak, hogy örültem, végre egy kis "hazai", hátha megtudok pár plusz infót az országról, ötleteket, infókat kapok egy-egy városról. Örültem, mint majom a farkának, hogy Málaga is szóba került, mert ott lesz egy képzésem, gondoltam kiragadhatok pár számomra is érdekes infót a beszámolóból. Úgy álltam neki a cikknek, hogy tartalma van.
Pofára estem.
Fáj.

Az nem érdekelt, mennyi a GDP, mennyi egy kiló kenyér, mennyibe kerül egy sör, mert ezeket pontosan tudom (fentebb kifejtették, hogy végre - szerintem meg nem, ez a blog pont arról szól, hogy erről szól!). Nyilván szívesen megírom egyszer (akár itt is, ha valakit érdekel), de mint ahogy egy előttem kommentelő is kifejtette: a fél év pont arra volt elég, hogy kicsit belekóstoljon a spanyol létbe. Már amennyire bele lehet kóstolni egy Erasmus programban, ahol valóban csak az ösztöndíjasokkal vagy együtt, gyakorlatilag nulla az integráció (na nekem mennyivel jobb, hogy spanyolokkal - köhöm, katalánokkal - dolgozom és érintkezem nap, mint nap, így nem csak annyit tudok írni róluk, hogy a férfiak alacsonyak...)

Egyetlen egy igazságot adott nekem ez a poszt. Hogy rohadt nehéz átállni magyarként a sziesztás mindennapokba. Tényleg az. Nekem a 4 hónap nem volt elég arra, hogy elfelejtsem az elmúlt 24 évnyi rutint és ne délután kettőkor jusson eszembe, hogy nincs otthon kaja, és boltba kell mennem. Hogy itt az éjjel-nappali boltok fogalma ismeretlen (persze nem a tengerparti, turistavárosokról beszélek, de ott is ritka). Aztán ennyi.

Szal' ez tényleg egy hatalmas nada... Bocs, de asszem' az kicsit ciki, hogy a fél év Spanyol nem adott mást, csak beba**ást és tengerparti szeretkezést. Úgy sajnálom, hogy nem sikerült másról szólnia...
Ha az ember valakit nagyon megszeret, bármit megtesz azért, hogy mielőbb viszont lássa. Ez történt/történik most is: egy számomra nagyon fontos és kedves hazai önkéntes a projektje lejártával - mint ahogy az lenni szokott - visszaköltözött Magyarországra. Összeszedtem 10 dolgot,…..
A országon belüli távolságokkal igazából csak akkor szembesültem leginkább, mikor a kezembe vettem az Oviedoba szóló vonatjegyet, és konstatáltam a helyzetet: oda biza’ egynapos út vezet! Az első EVS-képzésem az Észak-spanyolországi Asturias tartományban volt, ahol persze nem…..
Ha egy igazán mediterrán kisvárosra vágyunk, aminek ráadásul tengerpartja is van, érdemes vonatra szállni és egy fél órát utazni vele, mert Sitges minden pénzt megér! Az egyik étterem tetejéről csodás kilátás nyílik a városra és a partra Mármint megérné, ha többe…..
A húsvét nemzetközi. Ugyan itt, Manresában, ahol EVS önkéntes szolgálatot látok el, a megannyi marokkói bevándorlónak köszönhetően kevésbé adnak hangot a Festa Pasqua ünnepnek, mégis az azt megelőző hétvégén több faluban Caramelles felvonulással köszöntik a húsvéti…..
Ha valami vetekszik a beach-feelinggel, az nem más, mint a Güell park! Látni az elterülő várost és a mélykék tengert, valami felbecsülhetetlen élmény! Az előző napi barcelonai városnézésemet kipihenve fogtam hozzá a Residencia Nuriában kapott reggelinek (az 1,6 €-s árért pont…..
Kedves Világ! Azt hiszem, nem panaszkodhatok. Már eddig is számos frenetikus helyeken jártam, földön, vízen, levegőben, mégis azt kell mondjam, ez most mindent vitt. Már-már leírhatatlan érzés a már tavasszal is perzselő napon ücsörögni a Földközi tengerrel szemben, homokba…..
Múlt hétvégén hirtelen két nemzetiség kultúráját is megismertem: míg szombaton a katalánok legnagyobb becsben tartott grillételével kényeztettem ízlelőbimbóimat, vasárnap autentikus mexikói ételekkel – no meg persze egy kis közös zenéléssel – vártak bennünket az EVS…..
Hóhelyzet miatt elmaradt húsvéti ünnep, túrázás egy idétlen cipőben és a helyiek felháborodása, amiért személyi jogaikat megsértve az utcán fényképeztem – ez az elmúlt bő három nap Spanyolhonban, ahol – mint korábbi cikkemből kiderült - EVS önkéntesként dolgozom egy…..
Mához egy hete (és 2 napra :D) érkeztem meg a spanyolországi Katalán területre, Manresába. Kilenc hónapot töltök itt, mint önkéntes, közben azon dolgozva, hogy a lehető legjobban elsajátítsam a spanyol és katalán nyelveket, és ha sikerül, munkát is vállaljak az országban.…..
Drága Olvasó! A 2×Sült Blogportál az elkövetkező napokban döcögősebb lesz, mint gondolnád!A design váltás idejére szíves türelmed kérjük! Csodás napokat Neked! UPDATE 2013.01.07. 22:13 Minden cikkünk bekerült a megfelelő menüpont alá, így azok már élesítve várják a…..
Itt a november, a hurka-kolbász szezon már a nyakunkon, disznóink az ólban még boldogan túrják a földet, nem is sejtve, hogy biza hamarosan mennyei lakomák áldozatai lesznek. És ha már november és disznóvágás, akkor Kézműves Magyar Ízek Vására, holnaptól, ahol több mint 100…..
A szendvics "feltalálója" egy angol nagyúr, John Montague, a IV. Earl of Sandwich, vagyis a Sandwich nevű kis angol kikötőváros "grófja". Ez a tiszteletreméltó férfiú a 18. század vége felé élt, és arról volt nevezetes, hogy nagyon szeretett kártyázni. John Montague…..
A Bocuse d’Or a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, ahol természetesen hazánk is képviseli magát. A januári döntőn Széll Tamás, az Onyx séfje fogja megmutatni a magyar konyha remekeit francia területen. A verseny plakátjai közül csemegézünk, és természetesen dobáljuk a…..
Több mint egy kilométernyi süteménnyel került be svájci cukrászok hada a Guinness-rekorderek közé. A cukrászok 1221,6 méter hosszú mille-feuille-t készítettek. Közel százan készítették a süteményt (Fotó: Szeretlek Magyarország) A 25 cukrászból és önkéntesből álló…..
"A török császárnak igen fájt a foga Bécsre, s el is határozta, hogy elfoglalja. Hatalmas seregével körülvette a várost, s bár nap nap után hevesen ostromolta, támadásait a védők - köztük a céhek hősiesen harcoló tagjai - mindig visszaverték. A kudarc után az ostromlók…..
A kovász az ősember savanyítási tudományának terméke, az élesztő a szeszes erjedésé. Ebből következik, hogy az élesztőt valahol Mezopotámiában különítették el először a sörből. A kovász feltalálása még a "kásakorba" esik, az élesztőé már a kenyérkorba. A kettő…..
Nagy kedvencünk volt terítéken a minap egy családi összejövetelen. A torták királynőjeként tartjuk számon – mégis sokan idegenkednek tőle. Hogy mi is ez a mennyei finomság? Répatorta krémsajttal a tetején – ami csak addig unszimpi, míg az ember bele nem kóstol. A…..
Keleten, de főleg Egyiptomban a vöröshagyma és a fokhagyma volt az egyik legfontosabb néptáplálék, s az még ma is. A görög történetíró Hérodotosz könyvében olvassuk, hogy mikor i. e. 2600-ban Kheopsz nagy piramisát építették, a munkások 1600 ezüsttalentom, azaz több mint 7…..