Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyzozo

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a nap is úgy indult, mint a többi: borús, szemerkélő esővel. Csak sajna úgy is folytatódott. Pedig mára Caprit céloztuk meg, amit szikrázó napsütésben lenne jó megtekinteni.....Capri nevezetességeiről, látnivalókról, túristainfókról itt tájékozódhatunk. A néhol…..
 Szeretem a fapadosokat. Szeretem, mert egy napra is tud alternatívát kínálni, hogy az ember hova menjen kirándulni. Jelen esetben két rokonommal utaztam, egyikük sem ült még repülőn, hajtotta őket a kiváncsiság. Egy kikötésük volt: ne aludjunk ott sehol, legyen egynapos…..
Bréma és Frankfurt Hahn megszüntetése után után létjogusáltsága lehet egy új, sok érdekes város felé nyitott lokoszt bázisreptérnek. A célállomás neve Bergamo, jelenleg a WizzAir tolja arra a biciklit. A repülőtérről számtalan légitársaság kínál jobbnál-jobb utakat, s ha…..
gyzozo 2008.12.27 20:28:59
@KEEP: Ha megveszitek a napijegyet a buszra és az állomásnál leszálltok, avval szembe van egy nagy Pizzéria, melyben fakemencébe sütik a PIZZÁT és az árak a bejártnál is kivannak téve. Sopingolni az alsó városrészben lehet, de a régi városba a siklóval a legjobb felmenni szerintem. A reptéren az érkezési oldalon a zöld infopultnál van kirakva Bergamo turisztikai füzet, busz menetrendel, várostérképpel!!!
Bergamo és tartományát jogosan tartjuk a művészeti-, a természeti- és a kultúrális kincsek ékszerdobozának. Bergamoban és a környéken lakó emberek elénk tárják a fontos történelmi és művészeti események rendkívüli szépségű emlékműveit és művészeti tárgyait. Bergamo…..
gyzozo 2009.01.13 09:42:49
Bregamo
Az eredetileg gall település sokszor váltott „gazdát”, de jelentőségre csak a Lombardok ideje alatt tett szert, legjobban viszont akkor fejlődött, amikor Velencéhez tartozott.
Bergamo óvárosa egy dombon fekszik, ódon házakkal, keskeny sikátorokkal, szép palotákkal, várfallal, bástyákkal körülvéve. Alatta, a Pó síkságon elterülő városrész is szép, gondosan tervezett, de már modernnek számít. A turisták persze elsősorban a „felsővárosért” keresik fel, pedig az „alsóvárosban” (melyen mindenképpen keresztül kell mennünk) is vannak komoly művészettörténeti értékek, hiszen évszázadok folyamán települtek le az emberek a felsővárosba vezető utak mellé.
ALSÓVÁROS: Az állomástól indul főutcája, a Via XXIII. Giovanni, melyen haladva eljutunk főterére, a parkos, emlékműves PIAZZA MATTEOTTIRA, majd onnan a nagyon szép, árnyas Viale Vittorio Emanuele II. kanyarulatánál fel is mehetünk a felsővárosba az onnan induló a függővasúttal.
Ha előbb az alsóvárost nézzük meg, akkor a tértől kicsit keletre van a TEATRO DONIZETTI és a Piazza Cavouron van a város leghíresebb szülöttének, Gaetano Donizettinek emlékműve. Donizetti itt született 1797-ben és itt is halt meg, elborult elmével, 1848-ban. A város másik meghatározó személyisége Lorenzo Lotto (1480-1556), aki itt élt 10 évig és több templomot díszített szépséges alkotásaival. Egyike ezeknek a közelben lévő, SAN BARTOLOMEO templom, melynek főoltára mögött van „Mária a gyermekkel és szentekkel” című festménye (1516). A Via Tasso a SAN SPIRITO templomhoz vezet, amit szintén egy Lotto madonna kép díszít (1521). A meredek, szűk, régi palotákkal szegélyezett Via Pignolo templomában, a SAN BERDARDINOBAN pedig egy trónoló Madonnát (1521) láthatunk tőle. A Via Pignolón elérhetünk a felsőváros kapujához, de előtte még be kellene menni a Via Tomassón lévő ACCADEMIA CARRARA nevű múzeumba, amelyben a városhoz mérten igen jelentős, elsősorban olasz reneszánsz alkotásokat bemutató festménygyűjtemény található. Mondhatni mindenki, aki számít, képviselteti magát (csak példaként: XV. század: Pisanello, Previtali, Bellini, Mantegna, Fra Angelico, Botticelli; szobrászok: Donatello, Benedetto da Maiano, Jacopo della Quercia. XVI. század: Raffaello, Tiziano, Perugnino, Lorenzo Lotto. XVIII. század: Tiepolo, Guardi, Canaletto. Külföldiek: Holbein, Dürer, Brueghel, Velazquez, Cranach, Van Dyck.

FELSŐVÁROS (CITTA ALTA):
Ha a PORTA SAN’AGOSTINÓN megyünk be a felső városba, akkor leghamarabb a ROCCÁT érjük el, ahol a MUSEO DEL RISORGIMENTÓBAN Olaszország újkori történelmének dokumentumait helyezték el. A CITADELLÁRÓL csodálatos kilátás nyílik a környékre. Mintha évszázadokat ugrottunk volna vissza az időben, amikor a Via di Porta Dipintán haladunk szebbnél szebb épületek és magas, kőből épült lakótornyok között a főtér felé. A PIAZZA VECCHIÁT Itália egyik legszebb épületegyüttese veszi körül. A XI. századi TORRE DEL COMMUNE harangjai minden este 10 órakor megszólalnak. A XVI. századi reneszánsz BIBLIOTECA CIVICA is szép, de a tér legmeghatározóbb épülete a PALAZZO DELLA RAGIONE. Az aszimmetrikus, XII. századi gótikus épületet Velence oroszlánja díszíti. Egész földszintjén végig futó nyitott loggián juthatunk át a kapcsolódó PIAZZA DEL DUOMÓRA. 1207-ben kezdték el a DUOMÓT építeni, mai, 1886-ban kapott neoklasszikus homlokzata nem igazán illik ebbe a középkori környezetbe, főleg, hogy szemben vele áll Észak Olaszország egyik legszebb temploma, a SANTA MARIA MAGGIORE. Külseje, belseje egyaránt gyönyörű. Trecento freskók, szépen faragott székek, színes kárpitok és egy nagyon különleges fa intarzia kép a szentély kóruspadján, mely Dávid és Góliát történetét ábrázolja. A bejárattól jobbra van eltemetve Donizetti. A templom egykori sekrestyéjére épült a COLLEONI KÁPOLNA, a kora reneszánsz egyik legszebb gyöngyszeme. Bartolomeo Colleoni a város igen megbecsült személyisége volt (lovasszobrát Velencéből ismerhetjük), a kápolnát ő építtette fiatalon elhunyt leányának, kinek bájos alakja látható szarkofágja felett. 1475-től maga a condottiere is itt nyugszik. A kápolnát a XVIII. században sajnos barokk jegyekkel is ellátták, de kárpótlásul Tiepolo igen szép freskói is díszítik.
A kápolna melletti kis ligetben megpihenhetünk, ritkán van erre lehetőség egy középkori városkában. Utána még nézzük meg a gótikus, oszlopos vakárkádokkal díszített nyolcszögletű KERESZTELŐ KÁPOLNÁT, és a BÁSTYASÉTÁNYRÓL gyönyörködjünk a Pó síkság és az Alpok szépségében
Róma az örök város, egy közel 58 milliós nemzet fővárosa, parlamentjének székhelye egész éven át turisták fő célpontja. Ősi városrészének szívében zárva terül el a világ legkisebb független állama, a Vatikán - a római katolikus egyház centruma és a pápa otthona.…..