Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TomiFeri

37 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány évvel ezelőtt hosszabb ideig volt szerencsém az USA-ban rontani a levegőt és a Chicagói Jezsuita Provincia vendégszeretetét élvezni (sic!). Akkoriban sokat hallottam egy sikertörténetről, amelyet csak úgy emlegettek: Cristo Rey iskola. Természetesen nekem is Magyarországra…..
TomiFeri 2010.06.30 13:04:54
1) tetszik a cikk, jó téma, laza stílus, értékközpontúság!

2)
@iovianus: az ötlet nagyon jó, a részleteket valóban érdemes lenne kidolgozni, hogy miként is lehetne egy "normális" gimnáziumban ilyen speciális osztályt indítani, és (@Magister Ludi: ) ez hogyan segítené egy hátrányosabb helyzetű társadalmi csoport integrálását.

3) úgy tudom, kimondottan roma fiatalok képzésével foglalkozó jezsuita alapítású/fenntartású iskola már van Magyarországon, ahol ha nem is pont ebben a rendszerben, de a munka/munkára nevelés a tanterv része, és a gyakorlatban is megjelenik.

4) ami a szomorúbb oldala a kérdésnek, hogy egy ilyen iskola/osztály/akármi elindítása nem csak a mi jószándékunktól függ, ha az anyagi dimenziók meg is lennének oldva, de ott van egy hatalmas hiány a jelenlegi magyar munkapiac humánerő-politikájának az oldaláról, ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy az aktuális gazdasági helyzetben cégek heti egy nap alkalmazzanak középfokú végzettséggel sem rendelkező fiatalokat.

5) összességében egyetértek a szerzővel; "egy-két „Krisztus Király” iskola Magyarországon is elkelne", csak az a kérdés számomra, hogy mi volna jobb? Belevágni most egy ilyen projektbe, vagy várni (mint a gyermekvállalással), míg alkalmasabb lesz hozzá a társadalmi/gazdasági/stb. környezet?!
Május 21-én, pénteken - a ráróspusztai nyári tábor jelentkezési határidejének utolsó napján - nagyszabású kampányzáró majálissal ünnepli a Szövi az addigra már elvonult esőfelhőket és a rügyező tavaszt a Gellért udvarán.A reggel nyolc órától kezdődő, délutánig…..
TomiFeri 2010.05.17 22:20:28
- Ez a kilátásom mostanában. Beépítik még a tűzfalam is!A szünetet otthon töltöttem, azért nem írtam le mi van velem, mert mindenki tudta, mert mindenkivel beszéltem, úgy kellett nektek, a nyakatokon lógtam két hétig! De visszajöttem, és történnek a dolgok, csak néhány a…..
tomika a nagyvilágban de baker 2010.03.31 16:38:00
az hogy de baker egy szoborra van ráírva, ami cipókat visz, alighanem pék.ki az? korán kel, lisztes a ruhája, és nem a pék?-De, a pék!Ez a vicc nagyon király!!! A lényeg a lényegben, hogy már megint egy ideje nem írtam, mert sok fennforgások történtek, amik elvették az…..
tomika a nagyvilágban Brüsszel 2010.03.26 11:07:00
A hét egész jellegtelenül indult, voltak órák, meg néztünk néha filmet, ment minden a megszokott kerékvágásban. És mégis valami úgy felgyülemlett bennem, hogy teljesen besokalltam - elegem lett az emberekből, a városból, a bezártságból, hogy ilyen kicsi és szűk minden, azért…..
hát nem elfelejtettem írni már egy ideje? de miért is! Nézzük csak sorra;Hétfőn március 15-e volt, amit itt az emberek nem vesznek figyelembe különösebben, mert nekik senem nemzeti, senem ünnep. Mi azért megünnepeltük egy misével. Meg egy rögtönzött versszavalós…..
A harangjátékos szerda óta mik is történtek?Csütörtökön Contextual theology volt, most nem maradt el, jó volt, érdekes. Kicsit nekem inkább lelkigyakorlatos mint tanulós jellegű, de az csak javára válik. Este megint egy rettenet jó edzés volt, 5-től mozogtam magamban ott,…..
Rövid videó, hogy megmutassam, milyen a hangulat-kilátás a szobámból. Másfél perc, de kötelező végignézni, legalább a harangjáték miatt! Ez a tűzfalam, az ott a sitt az ablakom alatt, néha a munkások dobálják ki a koszos-fehér házból. Más izgalmas nagyon nincs. Ma…..
Mászkál néha itt egy cica, azt megpróbáltam lefotózni:Sajnálom, hogy nem írtam az elmúlt pár napban, de amellett, hogy vannak érdekes pillanatok, annyira azért nem tejjel-mézzel folyó itt az élet, hogy minden napra jutna valami izgalom. Bár mi mindent megteszünk, hogy így legyen!…..
Ma ismét tovább aludtam a kelleténél, de ügyesen pont beértem az óra elejére, kicsi késéssel. Jó a miszticizmus és spiritualitás, mert majdnem mindent értek, olyan szépen beszél a tanár.Óra után bicikliboltokba mentem el, de ezek vagy félkegyelműek, vagy drágák, minden esetre…..
Ma reggel ügyesen felkeltem, és elmentem a misére, amit Havas atya mondott itt. Kiderült, hogy gyászmise volt valakiért. Kicsit meglepett. Utána fölébresztettem Esztit, megnéztem az íméljeim, és kiderült, hogy meghalt a Nagypapám. Kicsit átértékeltem a gyászmisét.Napközben mivel…..
Ma elég rossz idő volt egész nap. De skájpoltam haza!Délután voltam fél órás flamand misén. Este filmet néztünk, és Judittal elhoztuk a Peugeuoutomat. nem tudom, hogy kell leírni.A vasárnapról ennyi...
Ma korán keltünk, reggeliztünk, és többedmagunkkal sokan elmentünk az állomásra. Így, hogy Jüdit, Eszti, Zsófi, Dávid, Guszti, beutaztunk Brüsszelbe, felfedezni Európa fővárosát egy szép szombati napon. Részleteket nem nagyon érdemes írni, az összbenyomás a lényeg. Voltunk…..
Mivel tegnap hajnal 3-ig skájpoltam Londonnal, kicsit eokáig aludtam megint. Egy reggeli/ebéd után tanultam, és Gusztival elmentünk itthonról. Neki órája volt, én meg megnéztem egy használt-boltot, ahol mindent lehet kapni, ai használt. Nagyon durva!Utána benéztem a BND-be, hogy…..
Ma volt contextual theology. Amikor egy sokat használt szót ki akartam szótározni, prof. Jack Haers észrevett, és megmagyarázta a szót, ill. onnantól kezdve minden második példázata a magyarokról szólt, a flamandok helyett! Azt hiszem, kedvel! :DÓra után ettem 3 euróért egy…..
Ma nem volt órám, de megpróbáltam hasznosan tölteni az időt. Felkeltem, tussoltam, és bementem a TO-ra, de nem volt nyitva. Itt kezdett borulni a rendszer. Meg akartam nézni a jezsuita templomot is, de az sem volt nyitva. Vettem viszont egy kék Katolieke Universiteit Leuven pulóvert. A…..
Ma korán keltem, tusoltam és reggeli közben csináltam szendvicseket, majd Judittal elindultunk, és a felszúrt-legyes téren találkoztunk az ő Esztijével és Dáviddal, és elmentünk Amszterdamba. Ez egy ilyen számomra furcsa szervezés, alapból nekik pszichológus-andragógusoknak…..
11-től Buddhizmus Esztivel, többször majdnem elaludtunk, mert már a harmadik óra volt, amikor a professzor, Tony keveset beszélt, helyette a diákok adták elő 3-an az ő jegyzetét. Veszett unalmas volt, ergya powerpoint vetítésekkel, és minimális információval. Nagyon kevés olyant…..
TomiFeri 2010.02.23 20:01:54
Föl is keltem, a piacon is voltam (meg közben bementem a központi könyvtárba is), és amikor hazajöttem, rájöttem hogy nem verek be egy egy eurós lasagnát, mert péntek van, és úgynevezett nagyböjt, szóval majd holnap. A piac amúgy tényleg olyan, ahogy Csaba (a teológus) mondta;…..
Ma is kicsit tovább aludtam, mint egészséges volna, de cserébe TAKARÍTOTTAM! Mondjuk csak azért, mert Gusztival potyára mentünk el a Pangaeába, mert zárva volt, és amikor hazajöttünk, erőt vett rajtam az elkeseredés a sok por meg kosz miatt, és felporszívóztam. Utána sikerült…..
Ma délelőtt voltunk a sörgyárban, délután sétáltam Judittal mindenféle kacsák között, este volt mise, de ami a legfontosabb, hogy VÉGRE TALÁLTAM EGY FIXIT EBBEN A RÜHES VÁROSBAN!!! Szóval végre egy fotó, amire már régóta várok; fixed gear leuven:..
Ma is kicsit elaludtam, de hamar összekaptam magam, és bementem a teológiára. Nem jött be ugyan a Contextual theology tanár, de mi a csoportok összejöttünk, és külön-külön megbeszéltük, mi lesz a féléves témánk. A miénk az encounter. Még meg kell nézzem a szótárban, mi is…..
Ma kicsit nehezen keltem, először 12-kor, ittam fél liter vizet, aztán 2-kor, megint kiszáradt szájra és torokra, az megint fél liter víz volt, és kezdtem helyrejönni. Tusoltam, és lementem megenni egy hamvazószerdai almát reggelire. Aranyos; Józsi görög-katolikus, neki hétfőn…..
Ma a 9-től kezdődő órát csendesen elaludtam, mert amikor felkeltem és köhögtem 20 percet, akkor meggyőztem magam, hogy betegen nem megyek ilyen korán sehova, és a Szent Tamásos etika nem annyira érdekel, hogy fél évig azt hallgassam. Így kipihentem magam, és bementem 11-re a…..
Ma viszonylag közepesen semmilyen napom volt. Vagy egészen semmilyen. Megint délig aludtam sajnos, ébredés után levágtam a hajam és tusoltam gyorsan.             Elmentem suliba, beültem egy Szakramentológia és liturgika előadásra,…..