Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rosejbni21

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel szombat van, ezért csak egy rövid történettel jelentkezünk Csilla jóvoltából. Aki teheti, ma ne nagyon mozduljon ki, mert kissé hűvös van...Tavaly Aug. 1-je óta több mint 300 állást pályáztam meg (nem vicc!), valamint legalább 5-6 portálra regisztráltam magam. Az eltelt…..
rosejbni21 2009.01.10 23:47:30
Irigylem azokat, akik a szerencséjüket a saját érdemükként fogják fel. Akinek a 301-edik pályázat jön be, ugyanezen a véleményen lenne, ha egyből oda adja be, csak hát ez nem mindig jön össze sajnos. És az ember nem egy gép, elkeseredik a sokadik után, akkor meg már az lesz a kifogás, és benne is vagyunk az ördögi körben. Sokan pedig nem értik, míg bele nem csöppennek ők, vagy egy közeli hozzátartozójuk, barátjuk. De néhányan még akkor sem. Találnak valami hibát úgyis. Utólag, kívülről mindig könnyű.

Vicces az is, hogy mindenki, aki nem volt még ilyen helyzetben, azonnal a diplomában, nyelvtudás hiányában keresi a hibát. Sokat voltam külföldön vagy dolgoztam külföldiekként, jól tudom, hogy nem kell felsőfokú nyelvtudás, legalábbis az esetek 99%-ában. Akinek nem anyanyelve, úgyis jobban megérti az egyszerűbb szókincset, felesleges cifrázni. Láttam már olyat, hogy egy brit és egy amerikai nem értett szót. NEM TUDOTT EGYIK SEM ANGOLUL :) De ha van is jó nyelvtudás, még vagy 10 kifogást lehet akárkinél találni, ha muszáj.

És jól tudom, akár kiemelkedő képességekkel (tudást nem mertem írni, mert azt sokan kizárólag a gyakorlattal azonosítják), jó műszaki diplomával is lerázzák az embert, ha az a bűne, hogy nem rámenős, nem tud hazudni, vagy csak szerényebb az átlagnál. Az kösse fel magát? Mert mikor olvassa a jól fizetett szakemberek bugyuta cikkeit az álláskereső oldalakon, legszívesebben ezt tenné. Biztonyára hihetetlen, de a feleslegesség érzése ölni tud.

A gyakorlat hiánya...na az tényleg probléma...NA DE HOGY LEGYEN GYAKORLATA VALAKINEK, HA SEHOVA NEM VESZIK FEL? Itt még mindig azt hiszik sokan, hogy az egyetem kész munkaerőt kell hogy kiadjon, nem a képességekről ad egy képet. Persze. Van idő azt a kismillió dolgot betanulni, amit az egyik helyen így csinálnak, másik helyen úgy. A cégek meg féltik a kis titkaikat a konkurenciától. De hát már a zöldfülű is úgy jön ki, hogy mindent tud, neeeeem?

És akkor mi az hogy élethosszig tartó tanulás? Meg hogy a jövőben x évente teljesen új szakmát kell tanulni egy adott személynek? És tessék mondani, azoknál is addig kell szopni, míg ismét gyakorlatot nem szerez (persze csak a szerencsétleneknek, akik csak siránkozni tudnak, hiszen itt rengeteg értelmes munka van)? Nevetséges ez az egész...de inkább sírni tudnék. (Sírva vigad a magyar, ehhehe...)
rosejbni21 2009.01.11 09:52:38
@nyuszy: tipikus, mert vannak egy páran ilyen helyzetben, sírás, mert elkeserítő (és negatív tapasztalat közlése=sírás). De akkor a hr-es szakemberek részéről ugyanúgy sírás, hogy minden jelölt hülye, nem találnak normális munkaerőt, mindezt egy önéletrajz vagy egy 10 perces beszélgetés alapján. Tehát akit mégis felvettek, nem volt jó? Nem lehet, hogy a hiba nem kizárólag a pályázókban van, hanem a kiválasztásban is?
Szerencsére már dolgozom, de attól még tudom, hogy akinek nincs szerencséje, nem lesz több önbizalma, ha azt mondogatom neki, hogy "márpedig a te hibád, mert aki akar, az talál munkát".

"mennyire köcsög minden cég, pedig bennem nincs semmi hiba"
Mutasd, hol írtam, hogy "bennem nincs semmi hiba". Igen, vannak hibáim. Ezért én nem 300 állást pályáztam meg, csak 30-at, ahol úgy éreztem, a hibámnak kisebb a jelentősége, mint a képességeimnek. A képességeimet meg az ismerőseim, munkatársaim, tanáraim véleménye alapján ítélem meg. De a legnagyobb hibám pont az, hogy inkább alul- mint túlértékelem magam. Ha valamit 10 nap alatt lehet megcsinálni, inkább azt mondom, 12, ha valami felmerülne. De itt az kell, aki azt mondja, 2 nap alatt is megcsinálja, aztán végül 15 lesz belőle.
Ha meg csapatmunka, akkor abba kell ilyen is, olyan is, nem? Ha mindenhová csak a domináns emberek kellenek, az mitől jó?

Konkrét végzettség tényleg indiszkrét, annyit róla, hogy mérnök, nyelvtudás angol+minimális német, a szintje meg attól függ, mennyire akarnak belekötni. Volt egyórás angol interjú, vélemény az volt, nagyon jó. Volt olyan interjú is, ahol meg egy szó sem hangzott el angolul, de végül aszondja "a nyelvtudásnál problémákat érzek", mivel nem azt mondtam, hogy tökéletesen tudok, hanem hogy tapasztalataim szerint elegendő, de van még mit fejleszteni rajta. Utólag kiderült, csak levelezgetéshez + néhány táblázat értelmezéséhez kellett az a kiemelkedően magas szintű nyelvtudás.

Felfedeztem az előző hsz-omban is egy elírást: "külföldiekként", lebuktam, hülye vagyok :)

Acsa77: a műszaki végzettségű diplomások hiányáról is ugyanúgy sírnak, mint a szakmunkásokéról. Tehát ez nem a legjobb példa. Aki okos, de lusta tanulni, tanuljon szakmát, aki meg kevésbé gyakorlatias, de tud tanulni, szerezzen diplomát. A mérnök nem profi szakmunkás, ha egy gépészmérnök nem tud úgy esztergálni, mint a harminc éve azt csináló szaki, de a szaki meg nem tud megírni angolul valamit, az jobb helyen nem azt kéne jelentse, hogy egyik hülyébb, mint a másik.

Műszaki területen meg tapasztalataim szerint egy jó középfok bőven elég, a lényeg, hogy merj megszólalni. A szókincs meg az adott részterülethez felszedhető akár néhány hét alatt. Cserediákként és munka során is volt dolgom pár féle nációval, de nem nagyon emlékszem olyanra, aki az angolon kívül tudott volna más nyelven.Talán mert nem is volt jelentősége, mivel úgyis a közös nyelvet használtuk. Esetleg ahol két hivatalos nyelv van. A szinkrontolmács meg egy külön szakma, nehogy már a tárgyalási szint azt jelentse...persze, előny, de igen ritka az olyan tudású ember.

Farkas-téma: ha kereslet van, kínálat nincs, lejjebb kell adni egy kicsit. Munkakeresőnél ezen nem is vitázik senki. A munkaadók oldaláról már kicsit cifrább... ha az okos farkasok elfogytak, az okos bárányt, vagy a buta farkast vegyük fel? De ha az okos bárány és a buta farkas jól kiegészítik egymást, miért a két buta farkast erőltetjük? De úgyis mindenki a saját tapasztalatát tartja igaznak.