Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SX

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Teljesen felesleges kertelni, eufemizálni, túlozni, mellébeszélni vagy hazudozni: a Megasztár legújabb szériája iszonyatosan gyenge volt, színvonala messze a legalacsonyabb a hazai tehetségkutatók történetében, pedig voltak azért itt nemes ellenfelek ebben a versenyben (Csillag…..
SX 2008.12.23 16:50:27
Sziasztok!
Néhány újabb szempontot vetnék fel:

Szerintem az is érdekes, hogy miért indul egyáltalán valaki a Megasztárban. Egyrészt kiteszi magát (akár tehetséges, akár nem) a Fridi-féle fikázásoknak (amitől fejlődni nem fog tudni), másrészt szerintem az is gond, hogy a műsor természete miatt a versenyzőket olyan szempontok szerint szűrik meg, amely alapján egyáltalán nem biztos, hogy tényleg Magyarország legjobbjait kapjuk.

A versenyzőknek mindenféle elvárt vagy vélt szempontnak meg kell felelniük, hogy az egyes fordulókat túléljék, csak leginkább önmaguknak nem. Én pl. nem nagyon vagyok kíváncsi arra, hogy hogyan énekel valaki M. Jacksont vagy Cher-t. Egész egyszerűen nem érdekel, ha az arc azt akarja elhitetni velem: "Hallgasd csak, én olyan jó vagyok, mint a Jacko vagy a Zámbó Jimmy, mer én is tudok négy oktávot meg magas C-t, (mert kiskoromban a tökömre lépett valaki)". Szerintem nem feltétlenül mások stílusában kellene jónak lenni, hanem eredeti, saját stílust kellene keresni (ez néhányaknak sikerült az eddigi műsorokban). Enélkül a műsor valójában egyszerű karaokeverseny.

A másik: miért kell valakinek minden (vagy sok) műfajban jónak lennie, ahhoz hogy továbbjusson. A valódi sztárokra szerintem nem jellemző, hogy minden irányzatban jók, sőt pont az ellenkezője szokott igaz lenni: a saját stílusukat tudják, de azt nagyon.

Az igazi kreativitásnak is alig-alig van helye a showban. Mindig csak a jól bevált slágereket nyomatják, mert úgy gondolják (és sajnos jogosan), hogy az jobban garantálja a nézettséget mint az ismeretlen saját számok. Szerintem legközelebb a Megasztár 5. keretében egy olyan műsort kéne összehozni (és lehetőleg ne fél év múlva, hanem pl. 3 év múlva, mikor már minden TV-néző "kipihente" a mostani műsort), amely nemcsak az énekeseknek, hanem egyben a különféle zenészeknek, szövegíróknak, zeneszerzőknek, koreográfusoknak, stb is versenyterepet biztosít. Meg kéne nézni, hogy ezek a versenyzők mit tudnak együtt kihozni egymásból. Ha valakinek ahhoz van kedve, írjon saját magának nótát, vagy tanítsa be magának a saját koreográfiáját.

Más: még annak idején Presser nyilatkozta, hogy a selejtezőn nem nagyon szeretik, ha valaki hangszerrel akar énekelni. Emögött nyilván az volt, hogy "ha üresben nem tud valaki jól énekelni, nyilván hangszerrel együtt még annyira sem fog". Igen ám, de vannak olyanok is, akik akkor tudják kihozni magukból a maximumot, ha hangszerrel együtt lépnek fel: ilyenkor ahangszer hiánya (a megszokás miatt) visszavesz a tehetségükből.

A gyerek fellépőket is el kéne felejteni a műsorból, mert ők egy külön kategória. Vagy akkor csináljanak Gyerek-Megasztárt, bár nem biztos, hogy jó, ha 10-12 évesen egy gyereket profivá tesznek, jól leterhelnek és elveszik tőle, hogy gyerek lehessen. Példakép lesz olyan korában, amikor még neki is példaképekre lenne szüksége (ha egyáltalán talál ilyet).

Végezetül: Egy-egy mezőnyben többen vannak, akik lemezszerződéshez jutnak. Ez tök jó, nem is irígylem tőlük, de ne felejtsük el, hogy őket a műsor mesterséges ugródeszkaként egyből a top-ra repíti, azonban innen már csak lefelé vihet az út, ha az illető nem nyújtja folyamatosan a maximumot (lehet, hogy akkor is, ha azt nyújtja). Azt szokták mondani, hogy igenis kell az a jól bevált szamárlétra, ha valaki tényleg élethivatás szerűen akkar valamivel foglalkozni.

Mindezektől függetlenül a műsorra szükség van, mert kell ilyen is, ha más nem, szórakoztató céllal. (Csak egy kicsit jobban össze kéne kapni.)

Üdv,
SX