Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DMi

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? –…..
DMi 2013.01.30 11:16:21
Szomorú a jelenlegi helyzet, de még akár jól is elsülhet. Ha a lengyelek példáját nézzük, eleinte ott is kétségbeestek, és átmenetileg munkaerőhiány is kialakult számos szakmában. Ott 2003-ban még 20% feletti volt a munkanélküliségi ráta, majd az uniós csatlakozás után elmentek pármillióan nyugatra dolgozni. Az ezt követő években csak a nyugaton dolgozó lengyelek által hazaküldött pénzek, ha jól emlékszem évente több mint 1%-kal növelték az otthoni GDP-t. Persze ott emellett alapból jobbak voltak a feltételei a növekedésnek, mint nálunk, de azért az az 1% plusz növekedés is jót tett nekik. Jelenleg a munkanélküliségi rátájuk kb. akkora mint a magyar, a gazdaság kicsit még növekszik is, a fizetések kicsit jobbak, mint Magyarországon, és a megélhetés kicsit olcsóbb. Emiatt utóbbi években, az otthoni javuló helyzet miatt sok lengyel hazaköltözött, bár nyilvánvalóan még mindig rengetegen vannak nyugaton.

Magyarország esete bonyolultabb, mert a nemzetközi gazdasági környezet gyengélkedése és a devizahitel válság miatt gyakorlatilag lebénult a gazdaságunk, és még a kormány is rátesz pár lapáttal az unortodoxiájával, és azzal, hogy nem indít el valódi reformokat azon területeken, ahol már 10 éve meg kellett volna azokat lépni.

Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy az elkövetkező években, ahogy egyre több embernek telik majd le a devizában felvett hitele (mert ugye 2003-2009 között vették fel főleg), növekedni fog az elkölthető jövedelem, és talán az is beindíthat itthon valamiféle növekedést. És szerintem sokan megtanulták (legalábbis remélem), hogy a hitel nem ingyen pénz, és nem szabad csak úgy felvenni. Én legalábbis a saját rokoni köreimben, akik ráadásul az ország két legszegényebb megyéjében élünk (Békés és Nógrád) ezt tapasztaltam: egy vállalkozó rokonom megtanulta, hogy nem vesz fel ügynökökön keresztül hitelt fejlesztésre, még ha az ügynök amúgy ismerőse is, mert kész ráfizetés. Egy másik rokonom, aki kvázi mélyszegénységben él és ennek ellenére hitelből vett nagy tévét, meg újíttatta fel a fürdőszobáját, azt mondta, hogy soha többé nem vesz fel hitelt, inkább megpróbál félrerakni, ha 1 év múlva lejár a hitele. De hozhatom a saját példánkat is, 5 éve vettünk frank hitelre, 1 milliós kezdőbefizetéssel és 6 éves futamidővel egy 3 milliós új autót, mert munkábajárásra kellett, és az akkori körülmények között kényelmesen futotta is rá. Jelenleg az árfolyamkülönbözet miatt majdnem duplája a törlesztő, csak sajnos a fizetések a válság miatt gyakorlatilag nominálisan sem emelkedtek azóta ezen a környéken, nemhogy reálértékben. Mai fejjel nyilván mindent másképpen csinálnánk, bár akkor sem felelőtlenül vettük fel. Mindenesetre ha idén ősszel kifut a hitel, akkor mégiscsak havi 50 ezerrel több marad megtakarításra/fogyasztásra. És az ismerősi körömben is akad több ilyen. Szóval én azért még optimista vagyok. :)
Abban talán mindenki egyetért, hogy a Heti Válasz a legfurább sajtótermék a jobboldalon. Néha olyan meglepő állításokkal állnak elő a II. Orbán-kormányról, amiről még a Népszava is szűzien hallgat, máskor viszont törölnek egy tökös publit és megbüntetik a szerzőjét. A…..
És nem is fogsz, vissza a munkához!! /Whistler sífalucska és a környező Whistler Blackcomb hegység egy napját rögzítették madártávlatból./  ..
DMi 2011.01.07 14:34:21
www.youtube.com/watch?v=TTvmgI-PbGs itt van egy hasonló a lengyelországi Hármasvárosból is (Gdańsk, Sopot, Gdynia). Meg van egy budapesti is, de az nem ilyen jó.
 Magyarországon állítólag nagy a verseny a mobilszolgáltatók között, ennek ellenére szignifikánsan nem csökkentek a díjak az elmúlt években. Hacsak nem vagyunk flottatagok, időnként úgy érezhetjük, irracionálisan sokat kell fizetnünk a hívásokért és az…..