Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Julinéne

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most délelőtt történt ez a nagyon érdekes eset, hogy az AOSZ moderátora bejelölt a facebook-on és a jelölés mellé küldött egy email-t is, hogy azért jelölt be, hogy később rajonghassak az AOSZ-ért a facebook-on.Én vissza válaszoltam, hogy én egy autizmussal élő ember vagyok,…..
Julinéne 2010.08.04 12:24:14
Nem vagyok autista és ezért nem fogok szégyenkezni. A félreértések tisztázásaképpen: asperger szindróma nem a zsenialitás szinonímája!! Azt a sztereotípiát erősítitek miszerint minden autista zseni valamiben. Hát nem. Persze ti jobban értetek mindenhez, mint az átlag halandó, ugye? Szakemberek évtizedek óta kutatják az autizmust és megállapítják például a spektrumon való eloszlásukat, de ti ehhez is jobban értetek és lehülyézitek őket.

"én asperger szindrómás vagyok és jelenleg egy hatalmas nagy adományozási intézetnél vagyok pénzügyi guru. A tudásom pótolhatatlan ezáltal én is pótolhatatlan vagyok. Ültem rengeteg ülésen, konferencián, megbeszélésen, ahol ringatóztam ha akartam, ahol echoláltam, ha akartam és képzeld soha senki nem gondolta még, hogy alkalmatlan vagyok a munkámra."

Csak hogy tudd: a NT emberek között is van egy csomó zseniális szakember és még képesek a kontrollált viselkedésre is. Nem kényszerítik a környezetüket elnéző hozzáállásra, mert tudnak tekintettel lenni másokra.

Egy példa: x faluban az átlagos képességű anyuka autista gyerekét nem veszik fel az iskolába, mert SNI. Az AOSZ jogi szakembere segít neki, ha kell személyesen, hogy az önkormányzatnál a megfelelő jogszabályok alapján tisztázzák a helyzetet. Számtalan ilyen eset van, ahol tudnak és segítenek is. Az hogy vannak az autistákra vonatkozó jogszabályok és miniszteri rendeletek az is jórészt az AOSZ érdekvédő munkájának köszönhető. Ez is hozzátartozik az igazsághoz. Persze ez a pótolhatatlan "zsenialitású" aspergeres autistáknak semmi hasznot nem hoz, tehát vesszen az AOSZ.
Félreértés ne essék, nagyon tiszteletre méltó ha egy fogyatékkal élő ember képes az önálló, jó minőségű munkára és életre. Legyetek büszkék rá! Bár minden autista képes lenne erre. De a sikeres aspergeresek már annyira büszkék az állapotukra, hogy lassan annak kell szégyenkezni aki "csak" NT-nak született.
Ja igen és testközelből tapasztalom az autizmus áldásait, ugyanis van egy nem jó képességű autista kisfiam.
Julinéne 2010.08.05 08:48:24
@lemnisKate:
Valóban indulatos lettem, mert a témaindítóban Cseho csak a saját sértettségéből kiindulva támadta az AOSZ-t, mivel meg merték őt szólítani a facebook-on.
"Gondolom érthető miért nem rajongok értük. Ha nem érdekli az érdekvédőt a véleményem, mégis hogyan akarja védeni az érdekeimet?????"
Én is kaptam e-mailt a facebook-on az AOSZ-tól, de semmi rajongásra felszólító nem volt benne.
"Anno, kb. 2 éve felajánlottam Petrinek a segítséget, de soha nem keresett meg, ami egy érdekvédő szervezet képviselőjétől érdekes..."
Azért mert Cseho korábban felajánlott segítségét válasz nélkül hagyták és ezáltal sértve érzi magát, akkor már az AOSZ nem is tudja az autisták érdekeit képviselni? Hát ez elég egyoldalú, korlátolt, egoista hozzáállás.
Nagyon sok súlyosabb állapotú autistának és családjának nyújtanak segítséget. Nem tökéletesek, de elég sokat tesznek, azokért, akik nem ilyen önállóak mint Ti aspergeres autisták.

"Azért nincs benne a köztudatban, hogy az autik többsége magasan funkcionáló, mert az autizmus nagyon nehezen diagnosztizáló, így a magasabban funkcionáló autisták rendre átcsúsznak a szűrőn."
Ez biztosan így van, de Magyarországon van egy csomó olyan többségében húsz év feletti súlyos állapotú autista, aki nem autistaként lett diagnosztizálva hanem értelmi sérűltként és így szintén nem jelenik meg a spektrumon. Ezek az emberek a családjukban, vagy elmeotthonokban élnek és lehet, hogy közben kiderült, hogy autisták, de a korábbi diagnózisukon tartják számon őket. Sajnos sokkal többen vannak, mint a szűrőn átcsúszott aspergeresek. Tehát a százalékos megoszlás a szakemberek álltal megállapítotthoz van közelebb.

Szerintem az, hogy Cseho pótolhatatlan tudásúnak és ezért pótolhatatlan embernek képzeli magát, éppen az "állapotával" összefüggő zsenialitásának fitogtatása.

"megbeszélésen, ahol ringatóztam ha akartam, ahol echoláltam, ha akartam"
Na ez az amit egy ugyan olyan jó NT szakember nem tesz, ezért nem kényszeríti a munkatársait arra, hogy elnézzék az ilyen szélsőséges viselkedést, csak azért mert jó abban amit csinál.
Nem gondolom, hogy minden aspergeres ezt teszi, de az is biztos, hogy nem Cseho az egyetlen, aki fura viselkedéssel meghökkenti a környezetét, de ez nem érdekli, mert azt gondolja, hogy ő olyan jó abban, amit csinál, hogy ezt is megengedheti magának.
Mivel másképpen működik az autisták gondolkodása, nagyon sok erőfeszítéssel jár, ha ugyanúgy akarnak mindenben viselkedni és mindenre reagálni mint az átlagos NT emberek, mégis sokan közűlük megteszik több kevesebb sikerrel és ez az erőfeszítés tiszteletre és csodálatra méltó. Ezt már az előbbi hozzászólásomban is leírtam:"Félreértés ne essék, nagyon tiszteletre méltó ha egy fogyatékkal élő ember képes az önálló, jó minőségű munkára és életre. Legyetek büszkék rá! Bár minden autista képes lenne erre."
Tehát nem minden aspergeresre értettem. Akinek nem inge, ne vegye magára.