Regisztráció Blogot indítok
Adatok
máramaros

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Képzeljétek! XVI. Benedek pápa alig két hete közzétett üzenetében megemlékezett rólunk! A Pápa elégedett velünk!! Na persze nem személyesen dicsért meg – ott még nem tartunk (-; de azért mégiscsak megdicsért… És bátorított. Arra, hogy blogoljunk tovább.…..
máramaros 2010.02.14 17:03:35
Relativizmus(1) és fundamentalizmus(2): első látásra két ellentétes dolgot jelentenek. Én azt gondolom, hogy ugyanannak az éremnek csupán két odaláról van szó, mert  mindkettő a modernizmus jelenségében gyökerezik. A modernizáció lépésről lépésre aláásta a zárt,…..
máramaros 2009.03.02 21:45:07
@áterpáter: nem vagyok személyesen érintve, de azért durvának találom ezt: "a régi burzsoá sznob elemek erejéig működik. lásd a budapesti katolikus "értelmiségi" réteget". Mégis milyen alapon éehet ilyen intoleráns és ugyanakkor öntelt kijelentést tenni? süt belőle az undor .. miért sznob a régi és mi az, hogy burzsoá? nagyon differenciálatlan...
máramaros 2009.03.02 21:46:20
@áterpáter: vagy ahogy ma mondják: nemá.............................................................
máramaros 2009.03.03 07:06:00
@zzzsuzsa: azért ez igen más megfogalmazás!
"Lásd a budapesti "katolikus" értelmiségi réteget..."
Minden pesti értelmiségi sznob és burzsoá????? (hogy jön ide 2009-ben a burzsoá??) Ki mondja ezt??? Egy jezsuita? A rend története mutatja, hogy igen sokáig elsősorban a tanult (=értelmiségi) emberekhez éreztek hivatást!
A falusi rétegről ugyanilyen kategórikus: "nincs olyan érték, ami összehozza őket, szabadon és elvárások nélkül. Ha még működik bennük vmi vagy olyan látszatot keltenek mintha, akkor az csupán a falka szellem, hogy védjük meg magunkat a betörőktől, a cigány bűnözőktől, az idegenektől."
Teljesen általánosító, a médiából és a tankjönyvekből vett sztereotipiák mentén.Olyan, mint a felosztás: vagy ilyen, vagy olyan (a közép vékonyodik....) Bátor dolog minden magyart két nagx dobozba gyömöszölni.És nem hiszem, hogy érdemes. Pont ezen a blogon.
Tartalmilag lehet ebben olyasmi, amivel egyetértenék, de így megfogalmazva nem tudom elfogadni.

Nemrég jártam Eichstättben a német katolikus-teológiai főiskolák és egyetemi fakultások évi rendes találkozóján (katholisch-theologischer Fakultätentag). Mi tagadás, érdekes volt belekóstolni a tudománydiplomácia belső világának működésébe. Az Európában közel…..
   Néhány nappal ezelőtt az egyik blogunkban néhány nagyon kritikus komment született a rendünkkel kapcsolatban.   Erről szeretném megosztani Veletek néhány gondolatomat:..
máramaros 2009.01.31 12:18:48
@waugh: Nem hiszem, hogy Vörös naív - nem erről beszél, hanem a független, felnőtt-létről. Amit persze nagyon nehéz megvalósítani.És nem a külső feltételeken múlik, hanem a belső igényen (Hamvas Béla jut eszembe pl).
@Felicitasz: azt én is megtapasztaltam, hogy teológia nélkül csak süteményt lehet sütni az egyházban -
és persze a világi keresztények közötti rivalizálást, kritizálást, megszólást stb. is. Ugyanabból a társadalomból jövünk mindannyian, papok, világiak.
Itt jut eszembe egy korábbi poszt Ky-litől: hogy tanuljunk az amerikaiaktól..(persze ez már más, ahogy mondjátok: off...)

máramaros 2009.02.01 12:17:52
@Ky-Lí: Megvan, köszönöm! Hétfőn 9.30-kor ismétlik.
A fogadásról, amelyet Obama elnök beiktatása alkalmából az amerikai követség tartott,[1] hazatérve nekiültem, hogy spontánul megírjam kommentáromat e blogon. A követség honlapján a mintegy 150 vendéget lelkesnek írja le, míg nekem inkább udvariasan tartózkodónak tűntek, de…..
Vannak bizonyos merev, rendszerető, lelkiismeretes és szabálykövető emberek. Ismertek ilyeneket? Viselkedésük, mozgásuk szertartásos, öltözetük pedáns, konvencionális. Rendszerint komolyak, humortalanok, kevés érzelmet mutatnak. Kicsit úgy tűnik, mintha nem is volna nekik.…..
 Rendtársamhoz hasonlóan én is Észak-Amerikában tanultam teológiát és hamar azon vettem észre magam, hogy „más” vagyok. Na de nem egészen abban az értelemben, ahogy itt értjük a másságot. Számomra sokkhatás volt, hogy a nagyvárosokban homoszexuális városnegyedek (gay village) vannak és olyan…..
máramaros 2009.01.25 12:49:11
@lenoardo999: Egyetértek! Körülöttem a valóságban tényleg azt látom, hogy az emberek a legkevésbé a szexualitás területén követik az egyházi tanítást. De mintha maga a tanítás is elbizonytalanodni látszana..nagyonis egyéni álláspontok jelennek meg a különböző papok gyakorlatában - vannak egészen elfogadók és életközeliek. Én úgy gondolom, az Egyház központi vezetősége nagyon óvatos, lassan változik, nem megy a Világ után és ez teljesen indokolt/jogos/ az egyháztörténelem által alátámasztott. Teológiailag azonban bármi átgondolható és itt van a változás lehetősége - és szerintem lesz is változás - egyszer.
Az ítélet pedig az Úré...

December közepén egy előadást kellett tartanom. A témát én választhattam meg. Azt a címet adtam neki: "Amikor hallgatnak az istenek..." Kedvenc időtöltésem a vallás helyének és szerepének az elemezése egy társadalom vagy közösség életében. Az első részben arról…..
Az utóbbi időben több barátomtól, ismerősömtől kaptam olyan ppseket, amik magyarságunkat huzzák alá, néha túlságosan „vastagon” is. Nagyon hangzatosak, szívet szornogatóak, elgondolkodtatóak. Pozitívum bennük, hogy eszembe juttatják, hogy magyar vagyok. Amit nem…..
Tudok egy plébánosról, aki az iskolában, ahova hitoktatni járt, provokatíve nem engedte előre az ajtónál a tantestület hölgytagjait. Mikor aztán valaki számonkérte rajta a férfiak részéről a nőknek kijáró kötelező udvariasságot, az illető kéjes öntudattal kijelentette:…..
máramaros 2009.01.03 15:54:17
Egy tegnapi esemény felidézte bennem a tíz évvel ezelőtti római egyetemi éveim egyik záróvizsgáját. A vizsgafilm elkészítése mellett filmelemzésből is alaposan kikérdeztek. Ermanno Olmi "La leggenda del Santo Bevitore" (The Legend of the Holy Drinker), Joseph Roth…..
Papi képzésem alatt sokat hallottam a „hivatás” kérdéséről. Csakhogy akkoriban (még nem a jezsuitáknál) nekem mindig iszonyúan elvontnak tűntek ezek a fejtegetések. Gyakorta hallottam, hogy a hivatást „Istentől kapjuk”, de aki megkapta, „el is…..