Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Judka

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Blog! Segítségeteket kérném. 2008. november óta dolgozom a "jelenlegi" munkahelyemen. Bejelentettem felmondási szándékomat, melyben kértem a közös megállapodásra törekedvén felmondási napként 2010. szeptember 30-at kértem figyelembe venni, mint utolsó munkanap.…..
Judka 2010.09.30 10:45:21
Kedves posztoló!

A cafeteria juttatásokat a munkáltató maga szabályozza és azt egy cafeteria szabályzatban rögzíti (amihez a munkavállalónak természetesen hozzáférése kell, hogy legyen, pl. HR-en keresztül).
Ebben a munkáltató maga dönthet az alábbi kérdésekben:
- mekkora a felhasználható éves keret
- kik jogosultak cafeteria juttatásra (részmunkaidősök, kismamák, betegszabadságon lévők, stb. esetében jár-e)
- milyen juttatások kérhetők, milyen összegben
- jogosultság megszűnésekor (pl. kilépéskor) hogyan számolnak el a munkavállalóval

Tehát, ha a cafeteria szabályzatban az szerepel, hogy az időarányos túllépést pl. kilépéskor vissza kell fizetni, akkor a munkáltató jogosan vonja le a béredből a nettó túllépést. Erről teljes mértékben ő dönt, találkoztam olyan céggel is, ahol nem kell visszafizetni, de általában a túllépést levonják. Emellett természetesen az is szabályozva van, hogy a fel nem használt kerettel mi történik, az kifizetésre kerül-e vagy elvész.

Az, hogy te cafeteria juttatásban részesülsz a munkaszerződésedben kell, hogy szerepeljen, azzal pedig, hogy te azt aláírtad, illetve azzal, hogy igényeltél juttatást elfogadtad a szabályzatot, ezt külön nem kell aláírnod.
Azt viszont jogosan kérheted, hogy mutassák meg neked a cafeteria szabályzatot, amiben szerepel, hogy neked a túllépést vissza kell fizetned.

A cafeteria túllépés visszafizetése pedig egyáltalán nem sóherség a cég részéről, pl. ha valakinek van egy ÉVES bruttó 200.000 cafeteria juttatása és ebből ő felhasznál mondjuk áprilisban üdülési csekk formájában 70.000 nettó összeget, majd május elején kilép, akkor a munkáltató jogosan kéri vissza a túllépést. Elvégre ez olyan, mintha előre megkapta volna több havi bérét, majd azt mondja, hogy "ja, bocsi, én inkább kilépek, de az előre megkapott következő három havi béremet nem fizetném vissza..."

Szóval nyugodtan kérd, hogy mutassák meg a szabályozást, ami alapján levonják, és ha ilyen nincs, vagy nem szerepel benne a levonásra vonatkozó rész, akkor jogosan kéred, hogy ne vonják le a béredből az összeget.