Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fincy GO

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma, azaz 2013. április 30-án jelent meg és holnap, május elsején lép hatályba az a KRESZ-szabályokat módosító kormányrendelet, amely alapján holnap akár már büntethetnek is a rendőrök. Hogy mennyi idő van felkészülni? Egy-két óra, amennyiben valaki rendületlenül böngészi…..
Fincy GO 2013.05.02 16:03:58
A cikk első szakaszához szólnék hozzá, mert amit írok szintén kevésbé publikált és átlag polgárok számára kevésbé ismert:

A Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályok néhány speciális esetet kivéve (pl. katasztrófa elhárítás esetén) leghamarabb a kihirdetés követő napon léphetnek hatályba. Sajnos a közlöny a legtöbb esetben a késő esti órákban jelenik meg, így nincs idő felkészülni az új szabályokra. A magyarország.hu jogszabálykeresője és a Nemzeti Jogszabálytár adatbázisa azonos, így felesleges mindkettőben keresni ugyan azt az eredményt láthatjuk. Ezek a jogszabály keresők a hatályos szövegeket tartalmazzák, optimális esetben a közlöny szerint kihirdetett szöveg (a módosító jogszabály) 1 napon belül itt is megjelenik. Nem túl szerencsés új jogalkotási módszer, hogy a módosító jogszabályt a kihirdetést követő nappal hatályon kívül helyezik, így értelem szerűen nem hatályosként jelennek meg a jogszabálykeresőkben. Ettől még a rendelkezései élnek a módosított jogszabályban. A módosított jogszabályok új szövegének elkészítése jogász szakemberek munkáját feltételezi, ezért az NJT-re vonatkozó jogszabály 3 nap haladékot ad a munka elvégzésére. Ezek együtt azt jelentik, hogy egy átlag állampolgár három nap múlva értesülhet a leghamarabb egy jogszabályváltozásról úgy, hogy a változást egyben látja a módosult jogszabály szövegével, amennyiben a Közlönybeli kihirdetés ilyen késői. Persze fennmaradhat bárki éjfélig és megnézheti jelent-e meg Közlöny 23:55-kor és értelmezheti a változásokat a maradék 5 percben. :)
Fincy GO 2013.05.02 21:17:33
@morgás joga mindenkit megillet:
1. Általánosságban mondhatjuk, hogy az MK-ban megjelenő módosítások sokszor csak a cserélt, új szövegrészt tartalmazzák. A helyes értelmezéshez szükség lehet azonban a teljes szövegkörnyezetre, melyet vagy az eredeti jogszabály ismételt elővételével és a módosítás figyelembe vétele szükséges. Beláthatjuk, hogy bonyásabb esetben esélytelenek vagyunk, így szükségessé válik a hatályos szöveg.

2-3.) Ilyen a magyar jogalkotás. Egyetértek, jogos a tiltakozás ez ellen.

Egyébként én magam nem vagyok jogász és nem is kívánok ebben a témában vitába szállni, ám mivel a cikk eleje ebbe a témába vág, gondoltam leírom a tényeket.