Regisztráció Blogot indítok
Adatok
uzletiangyal.net

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kollégám pár éve részletesen elmesélte tapasztalatait egy amerikai rendezvényről, melyen a tőkét kereső IT vállalkozások mutathatják be ötletüket a befektetőknek. Az idén tavasszal megrendezett StartUp konferenciáról lemaradtam, így kíváncsi voltam a Figyelő és a PCWorld…..
uzletiangyal.net 2008.12.16 22:15:30
a konferencia nekem azért volt bíztató, mert iszonyatos jó technológiai kezdeményezéseket, projekteket láttam. a 8 közül azonban minimális azok száma, akik befektetésérettek voltak. szeretném a félreértéseket tisztázni, a túlzott várakozásokat lehűteni, az elégedetlenkedőket csitítani:

- a kockázati tőke világának egyik ökölszabálya, hogy 100 jelentkezőből 2-3 kap finanszírozást. csak a legjobbak nyernek, a leginkább felkészültek.
- az előadók közül hány csapatnak volt kidolgozott üzleti terve, mögötte jól átgondolt üzleti modellel? ezen érdemes elgondolkodni.
- ha valaki a mindennapok komor történéseiből nem érzékelné, ez itt nem amerika. a befektetési kultúra teljesen más, a kockázatvállalási hajlandóság minimális még az egykori kockázati tőkések körében is. emellett nincsenek olyan széles körben akkora vagyonok sem, mint az óceánon túl.
- egyelőre nem nagyon működnek korai fázisú kockázatitőke-alapok, de jövőre várhatóan változik a helyzet, elindul a jeremie program és 5-6 új alap létrejön.

hogy miért nem voltak befektetők? mert a szervezés nem rájuk fókuszált. egyébként is ez a legnehezebb kérdés: nálunk egy üzleti angyal klubra ha 15 befektetőt sikerül elcsalni, az jónak számít, pedig régóta dolgozunk rajta. jóval nagyobb súlyt kellett volna fektetni a befektetők meggyőzésére, felkérésére, elhívására. ez az egyébként érdekes konf egyik kevésbé sikeres oldala.

szabolcs, köszönöm a dicsérő szavakat. tavaly végigturnéztunk jó pár befektetőt, de szép is volt :-) egy dolgot azonban elfelejtesz a beszámolóból: az üzleti modelletek, amire az egész projekt épült, egyszerűen nem működik itthon, ez bebizonyosodott. a webkettő egy üzleti szektorra történő ráhúzása kombinálva egy ASP féle modellel. mondjuk ez nem gond, egy partnerünk volt professzora szerint ha egy projektnek a a kezdeti fázisban már megvan az üzleti modellje, akkor 90% az esélye annak, hogy az hibás... örülök, hogy azóta találtatok első körös finanszírozót!

magvető tőke esélytelen, én mondtam? ne dobálózzunk a szavakkal össze-vissza! magvető tőke a megvetés fázisába irányuló kölcsön- és sajáttőke típusú források elegye. azaz a koncepcióformálás, fejlesztés, csapatépítés, cégalapítás előtti fázisban a barátok, család, ismerősök pénze, személyi kölcsön, pályázati támogatások, üzleti angyalok pénze. ez a magvető tőke!

az előadók közül a befektetésre leginkább szerintem Lázár Csaba cége állt készen, nála volt korábbi befektetői validáció, kész terméke van, cége is bizonyított már korábban.

a zsűrit pedig nem fanyalogva kell kommentálni, hanem felnézni rájuk, olyan emberek ültek ott, akik a semmiből egy indextools-t, egy navngo-t csináltak! nem irigykedni kell, hanem minden szavukat figyelni, hátha lehet tőlük tanulni! én is ezt tettem.

reméljük folyt köv!