Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Angyal Gyula

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ó igen, itt az október vége, ráadásul az utolsó szombat is elérkezett, és igen, lesz Slam! Mert miért is ne lenne?!? Mi is nehezen ocsúdunk fel az igen sűrűnek bizonyult szeptember után (Színházi évadnyitó, Budapest Slam 3 ésatöbbi), de stagnáló lelkesedéssel kezdünk neki az…..
Múlt szombaton az MR1 Kossuth Rádió Mentés Másként című műsorában Hajdú László stand-up comedy előadó mellett Závada "Újonc" Péter és Daniel Brownwood volt a vendég, és a stand-up comedy és slam poetry viszonyát járták körbe. A műsor meghallgatható az MR1…..
Angyal Gyula 2010.11.14 22:42:47
Slam Poetry a Metropolban :-)

Végre eszembe jutott kiírni, hogy okt.29-én pénteken megjelent ez a cikk a Metropol napilapban:

Vagány művészet: slam poetry

Egy éve, hogy a Metropolban Matits István "Id" negyedik helyezéséről olvashattunk, amit a 1st European Poetry Slam költő-előadói versenyen ért el Berlinben. A slam poetry, magyarítva "villámköltészet" olyan műfaj, amiben a költő a saját maga által írt verset színészi hatásfokon testét, hangját, energiáit belesűrítve adja elő és a közönségben azonnal hat. Érthetetlen elvontság helyett a modern kifejezések és ötletes szleng uralkodik a szövegben, mely akár egy buliról, politikusokról vagy celebekről is szólhat. Ennek a legnagyobb nyilvánossága az olimpiai megnyitó volt, ahol Shane Koyczan költő, slammer adta elő hitvallását Kanadáról We Are More címmel.
Az elmúlt egy évben pedig a slam poetry tarolt. Most nyáron tizenegy ilyen rendezvény is volt hazánkban. Budapest és Veszprém mellett pedig már Szeged és Pécs is rendszeres slam-bázis. Debrecen és Zalaegerszeg szintén csinált slamet. A nyári fesztiválok közül pedig a Sziget és a Bánki-tó karolta fel. Hat alkalommal látogattak ide külföldi slammerek, legutóbb az USA-ból érkezett Bob Holman és Samantha Thornhill izzított Budapesten, Pécsett és Veszprémben. Számos cikk méltatta előadásukat, akár a magyarokét. Nyugaton a céges bulikon is léphetnek színpadra slammerek, ezt itthon a Djuice kezdte el.
Száz éve a Nyugat irodalmi lap esküdött fel a korszerű, karakán költészet kalandjára. Ugyanezt immár a slam poetry vagány elhivatottsága jelenti.
Angyal Gyula, Szigetszentmiklós

Linket nem tudok adni, mert az olvasók által beküldött írásokat nem archiválják online.
Végre egyszer nem kell a magam nevében elnézést kérnem a szójátékért, mert nem én voltam az elkövető. Nevét fedje sűrű homály szevasz TG, mert a júniusi Kőleves pont a homály eloszlatásáról szólt elsősorban. És megvan a két továbbjutónk is: Szabó Márton és Arton.…..
Angyal Gyula 2010.06.28 19:05:41
Ha már - legalábbis elméletileg - biztosított a vélemény nyilvános megosztása, akkor én is tennék észrevételeket. Pozitívat, negatívat egyaránt.
Pozitív az egyre tudatosabb netes jelenlét, a fellépők gondolati és stílusi sokszínűsége, az estek oldott hangulata. 2 éve még nyári szünetet tartottatok és még nem slameltem, (akkor én még otthon voltam gipszben) tavaly szabadtéri slamek is voltak, most meg már extra előadások! A slam poetry létjogosultságát bizonyítja az élő szó sikere. A költészet nem a könyvkiadók kiváltsága…Gondoljatok bele, hogy mióta van nyomda – ötszáz éve! Már előtte is voltak költők, és élő szóban adták át közönségüknek a lélekaranyat! Mi is ezt tesszük.
De számos a negatívum is, ami csiszolásra, vagy kiiktatásra vár.
Őszintén szólva részben kellemetlen hangulattal távoztam szombatról, akárcsak a Tilos Slam 2010-ről és Berlinből is. Ugyanis sokszorosan megtapasztaltam – és külföldiek is, akikkel beszélgettem – hogy gyakran nem a slam poetry 2 pillére (előadás+szöveg) számít. Nagyobb súllyal esnek latba a szimpátia/unszimpátia, személyes kapcsolat, a fellépő vmilyen hovatartozása, egyéb. Persze, lehet rám sütni, hogy „a vesztes panasza”, de attól még igazam van. Teljes nyugalommal veszem tudomásul, ha valakinek nem vagyok „jó arc”, nem ettől függ az önértékelésem – de sajnos a pontozás olykor igen…
Szabályok: annyit érnek, amennyire betartja őket a versenyző és a zsűri. Artonnal emberileg jól megvagyunk, de a Harcsa Kata-vers nem szállhatott volna versenybe az Urban Superheroes kötött témájú versenyén. Ugyanis nem volt hozzá köze. A Tilos Slam 2010-en pedig Tokai András úr versei nem illettek a témába, ráadásul nem tudta a (nagyon rövid) verseket fejből, amikből ráadásul csak 1-et olvashatott volna fel. Többszörösen megtörte a szabályokat, de mégis be lett juttatva. Azért kapott jó pontokat pl. a Tilosos sráctól, mert idős, 20 évvel ezelőtt slamelt és aranyos. Tehát sem a téma, se a jó előadás, se a masszív költészeti érték (szóismétléses rímelés…) nem stimmelt. Most komolyan, srácok…Egy borversenyen aki pálinkával jelentkezik, annak meg kell köszönni a részvételt, nem versenyeztetni, csak legfeljebb engedni bemutatni a cuccát.
A V4-DiszkrimiNÁCIÓK-slam pedig nem feloldotta, hanem prezentálta a diszkriminálást. Feltűnően alacsony pontokat kapott TG és én is (főleg a külföldiektől), pedig fejből mondtuk masszív átéléssel a verseket. Nem kell a felolvasásra negatív pontokat adni, de a memorizált előadás akkor is magasabb rangú, több pontot ér. Kész. Azt pedig el kellene dönteni, hogy a „legkisebb ellenállást keltés elve” helyett a „legerősebb önmegvalósítás” érvényesüljön. Hozzám már sokszor jöttek oda emberek slameken úgy, hogy „le lettél pontozva, ennél többet érdemeltél volna.” Berlinben egy csaj azért adott nekem kevés pontot, mert nem szereti a magyarokat. Egy másik azért, mert más slammerekkel arról beszélgettünk hogy nincs jól előkészítve a helyszín (ami igaz volt és a kinti szervezők hibája). Mindezt úgy, hogy kiderült, a frissen felkért zsűri NEM ISMERTE A SLAMET és NEM KAPTÁK MEG a nem-német és nem-angol nyelvűek versfordításait. Pedig azt elküldtük előre… Én angolul nyomtam, német és angol bevezetővel. De több külföldi mesélte nekem később, hogy a nem-német és nem-angol nyelven versenyzők aránytalanul kevés pontot kaptak. Most komolyan, mit érnek az ilyen zsűrik?
Az unszimpatikus verstéma sem érdemel negatív pontokat, elvégre egy zsűritagnak a fellépést és a szöveg művészi, ill. eszközi színvonalát kell értékelnie. Több alkalommal hallottam én is olyan szövegeket, amik nekem unszimpatikusak voltak, de előadásmódját és megírtságát nagyra értékeltem. Ha nem tetszik a személyiség, az nem lehet negatív pontozás tárgya és kész. Ezen felül kell emelkedni.
A Szubkult-Úrhatnám Polgárok című versem slamre menve, HÉV-en-villamoson és a helyszínen íródott, másnaposan és 4 óra alvás után. Mégis tele volt szövegtrükkökkel és masszív gondolatokkal. Ha ez nem inspiráció, akkor… Az 5, 6 pontokat méltánytalannak éreztem. Azt tudtam, hogy az Akkezdet-Fankadeli-viszály felemlegetése merész egy Ponza-részvételű eseményre készülve (talán ez szúrt pár szemet), de a szöveg jogos, ugyanakkor elismerő is. Ismertek hogy önkifejezésben kompromisszummentes vagyok, ugyanakkor nem szokásom rendes embereket megbántani. Se a talpnyalás, se a jófejek lebunkózása nem kenyerem. A Fanka-Phiai-balhé is csak „vihar egy pohár vízben”. Azt pedig furcsállom, hogy ez a spontán, minden kedvezőtlen feltétel ellenére színvonalas vers éppen a spontaneitására nem kapott pontot, míg a Tilos Slam 2010-előselejtezőjében Woody (akinek személyével nincs ellenérzésem) kifejezetten fel lett pontozva egy frissiben megírt, angol verssel, amit zéró színpadi megnyilvánulással olvasott fel. Ami pozitívum az egyik embernél, az legyen a másiknál is. Ráadásul ő a számkereten kívülről, utólag lett beengedve, ponthatár-lehúzással. Akkor ugyanezt a toleranciát más slammerek is kapják meg. A szabályokat pedig a zsűrik tartsák be, ne változtassák menet közben.
Freestyle: szerintem ez már egy szinttel magasabb a (nem éppen amatőr) húszperces versírásnál. Le a kalapommal minden rögtönző előtt, aki helyben, azonnal művészetté rímeli a szóömlést. Nekem is megyeget már, 2-4-6 sorok törnek ki a számból amikor rákattanok. De a műfajmeghatározás szerint „a slam nem freestyle”. Egy motorversenyen nem fair starthoz állni vadászrepülővel. Ugyanakkor inspirálónak tartanám freestylerek és slammerek közös rendezvényét, a slammerek a helyszínen írjanak 20 perc alatt, a rögtönzők a színpadon alkossanak.
Hogy ki hogyan nyilvánítja ki saját alkotását, az mindenkinek saját döntése. Szerintem TG jelmezes, elvont, gyönyörű szövegei éppúgy helyes irány, mint Máté szabatos, érzékeny versei színészi előadásban, vagy az én verseim, amik gyakran a vicc vagy a groteszk (Fehér Nigger Vagyok) világot jelenítik meg. Egyéniségek vagyunk, akik olykor egyszerre ütköznek ellenállásba és aratnak tetszést. Erről szól az önkifejezés, benne van a pakliban.
Önkritika: tisztában vagyok képességeimmel és hátrányaimmal is. A slameken az első versben ritkán vagyok teljesen feloldott, később mindig fellazulok. A brutális energiakitörés sem prioritásom. Nem tartom magamat a legjobb slammernek, de a jó teljesítmény kapjon jó pontot – nem csak nálam. Nem fogok mindig bohóckodni csak azért, mert az jól megy.
Véleményeimben nem személyeket, hanem döntéseket kívántam elítélni. Bízom benne, hogy nem leszek persona non grata azért mert elmondom a saját véleményemet és másokét is – akik slamen, vagy utcán összefutva, vagy Berlinben közölték észrevételeiket. Ezek között nem-slammer barátaim, közönségi személyek és külföldi slammerek egyaránt voltak. Ezek a hibák a slam poetry testén levő szépséghibák, amiket érdemes felszámolni, vagy csökkenteni.
Hú, jó hosszú szöveg lett :-) Jövőre vonatkozó ötleteim:
-többször említettem már a youtube-on, twitteren, iwiw-en történő gyakori jelenlét szükségét. A youtube-videók angol feliratozása nagy előny lenne nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére (pl. testvérváros-rendszer, promóanyag). Egyéni blogok, honlapok a versek felrakására.
-minden slammernek javaslom online profilokon vers/videó elhelyezését. Irodalmi versenyeken részvételt és minden irodalmi fórumon ahol részt vesztek, említsétek meg a slam poetry-t és az eddigi eredményeket, sajtót. Hatásos! Irodalmi lapoknak is lehet küldeni, bár a némelyek sznobsága óriási akadály. Az újság/kötet publikálásokat, versenygyőzelmeket tegyük közhírré a slam-szájtokon. Az olimpiai megnyitón történt slam-videó (Shane Koyczan: We Are More) óriási fegyvertény, használjuk a linket! Szintén érdemes lenne nagyobb slamekre versfüzet megjelentetését (pl. 100-200 példány), ami minden fellépő elhangzó versét tartalmazná. Szervezés kérdése hogy szponzorpénzből, vagy önerőből történne. Megkaphatnák a füzetet a vendégek a kijáratnál.
-nagy cégeknek nyugodtan küldjünk emileket, slam-szervezésről érdeklődve. A Djuice-slam oltári jó ötlet volt, húzónév. Már javasoltam a klubszervezőknek település-ünnepekre, cég-szülinapokra való jelentkezésünket is.
-média: települési újságok/rádió/regionális tv-knek nyugodtan el lehet küldeni bemutatkozó anyagot. Nem alázatosan, csak udvariasan, megtámogatva az emilt linkekkel, pár képpel – elvégre többet mondanak 1000 szónál :-) Ha nem válaszolnak, akkor még 2-3 alkalommal, hasonló udvariassággal.
-színtér növelése: mind az egyes slamek közönségének növelése, mind az új városok bevonása jó út. Előbbi vertikálisan, utóbbi horizontálisan növeli a slam tekintélyét. Van egy haverod, rokonod x város főiskoláján, egyetemén, önkormányzatában, kulturális klubjában? Írj neki :-)
-hajtóerő: srácok és csajok, mi fiatalok vagyunk, szenvedélyesek, szemtelenek, találékonyak, tehetségesek (nem dicsérem magunkat, csak tény) és szervezettek. Természetes, hogy a karosszékeikbe belenőtt Pató Pálok elítélnek majd minket XD XD Csak épüljünk tovább, kitartóan, vidáman, szeretettel – az idő nekünk dolgozik…
Függetlenül bizonyos negatív élményeimtől, szeretem a slamet, örömmel rázok kezet továbbra is mindenkivel akivel összefutok akár esten akár máshol. Nincs bennem ellenszenv senki iránt és bízom benne hogy burjánzó egyéniségemet türelemmel kezeli az is, akinek nem vagyok a szíve közepe. Életem további részének tekintem a slam poetryt, avagy villámköltészetet és gondoljatok bele: az eddigi leghatásosabb slamet Petőfi/Petrovics Sándor nyomta a Nemzeti Dal formájában!
Gyula, angyalgyula79@gmail.com
Angyal Gyula 2010.07.11 22:56:52
@INDIANA_: Indi, szerintem Artone nem feltétlenül rólad beszélt, olvasd végig a hozzá tartozó mondatokat is. Valóban, a 2008. januári indulás óta több régi arc nem látható körünkben, de veled találkoztam személyesen legtöbbször (Pista után) a 2008.jan-szept. időszakos videókban. Igaz, pár alkalommal hiányoztam. De a Fiáth-lányokat, Maszkurát atb. szerintem még nem volt szerencsém személyesen látni. De ők már ismertek voltak akkor is a zenei életben.
Indi b.meg, én szoktam olvasni néha a blogodat, és a verseid alapján költő vagy. Nem a versírási gyakoriság tesz valakit költővé. Mert ha azok gyenge izék, akkor annyi. Volt hogy másfél hónapig nem írtam, mert nem éreztem elég életerősnek a felbuggyanó sorokat.
Abszolút igaz, hogy nem szabad segget nyalni, bizonyos ajtókat viszont érdemes megkaparni. Afféle Dévénynél levőket, új időknek új dalaival. Hogy klasszikust idézzek. Tudjanak rólunk, és eresszenek be, hogy megmutathassunk mit tudunk. Az önkifejezés természetes vágy. Sok üzletembertől, menedzsertől, egyéb "meg-tudom-csinálni" embertől olvastam, hogy ha kidobták az ajtón, bemászott az ablakon. Bár annyira nem vagyok nyomulós, de egy kicsi ebből a hozzáállásból rám is jellemző.
Ami viszont a "mindig mással foglalkoztok"-mondatodat illeti, ez nem feltétlenül van így. Pista felvetette hogy osszuk meg véleményeinket és megtettem. A saját hibáimat is felsoroltam. Az általad említett dolgokkal pedig akkor és annyit foglalkoztam.
Én is imádom a slamek hangulatát, persze hogy az egyazon atmoszférában létezés varázsa jelenti a slam poetry hangulatát, a videófelvételek csak fosszíliát jelentenek talán. De nagyon jó fosszíliát, amit lehet linkelve küldeni ide-oda. Vagy éppen mások küldik. Pár hete összefutottam egy zenészhaverrel aki elmondta, hogy a videóimat elküldte pár helyre. A Rockmaratonon őgyelegtem a minap és rám mutatva szól egy csávó a haverjának, hogy "nézd, ez az a költő". Ezek mind jól esnek, de akkor is, egy slamnek megvan az a mentális infernója, amit csak a magunkfajták tudnak.
Emlékeztek, hogy pár hónapja iwiw-körlevelet küldtem a slamről (köztük slammereknek is) és leírtam benne: 2010 a mi évünk lesz? Igazam lett. Jó csárdás-trip ez a pszeudo-Parnasszuson, komáim :-)
Két és fél éve kezdtük Budapesten, azóta több város is csatlakozott és 2010 nyarára eljutottunk odáig, hogy lassan több helyre hívnak minket, mint amennyi belefér az időnkbe, de persze ez hálás feladat. Útközben sokszor feltettük már a kérdést magunknak, hogy jó irányba…..
Angyal Gyula 2010.06.29 15:30:52
Preko, köszönöm őszinte és Idtől valóban meglepően különböző véleményedet. Ha jobban belegondolok, lehet hogy én is követtem el azzal hibát, hogy túl komolyan veszem a versenyt. Én is elsősorban az alkotás, önkifejezés, mások szövegei és az agybizsergető szellemi társaság miatt járok slamre – erről már többekkel beszélgettem. A saját igazságérzetem illetve a régi karateversenyzéseim belém ivódott emlékei alighanem a „felelősek” azért, hogy annyira kellemetlennek érzem egy 8-10-nek érzett produkcióra (nem csak nálam) adott 5-6 pontokat. Szerintem egy jó produkció kapjon jó pontot, a gyenge pedig gyengét. Lehet, hogy tudomásul kellene vennem, hogy a slam poetry-produkciók zsűrizésénél nem a slam és a poetry a lényeges döntési szempont, hanem a szimpátia, a személyes energiaszint, a zsűriző hangulata, ilyesmi. Hogy önkritikus legyek, a személyes energiaszint nálam sokszor alacsony, vállalom, ennek okait már sokszor meséltem (éjszakai meló, amit nappal nem tudok kipihenni). Ha ez lehúzza a produkciómat, azt mindig vállalom (lásd Felszabadulás-videó). De minden verseny annyit ér, amennyire betartják a szabályokat.
Mindenesetre örültem volna, ha mégis módom előadhattam volna a Szubkult Úrhatnámot és a Városi Zent az Urban Superheroes-on. Bár a Zent az U26 bulin terveztem elnyomni, de a „nagyvárosi terek használata” teljesen benne van. Szerintem ott a helyük. A szövegeik még anyámnak is tetszettek, értette őket, pedig ő aztán egyszerű ember, akinek a Szelektív Pupillák érthetetlen volt. Mindegy.

Ugyanakkor Preko, fején találtad a szöget az országok közötti kulturális különbségekkel. Ez valóban nem a minden újdonságra ráharapó „legintelligensebb nemzet” hanem „Pató Pálok országa”.
Elefántcsonttorony: jó ami írsz, én szoktam nézni különböző irodalmi újságokat és weboldalakat és a fejemet fogom, amikor értelmetlen holmikat látok publikálva. Vagy éppen az irodalmi színtérbe beivódott lények néhány soros, költészeti érték nélküli, hétköznapi gondolatmenetei, amiket az ismeretség okán megjelentetnek. Erre utaltam az EKG egyik versszakában, talán emlékeztek. Az utóbbi hónapokban sajnos nem voltam slamen (leszámítva a most szombatit) de én is sajnálnám, ha a berögzültség, az elefántcsonttorony-állapot felé haladnánk.

A műhelymunkát, tanácsadást, véleménycserét jó ötletnek tartom. Tomcinak és Fehér Petyának már többször küldtem slam és nem-slam videóklipeket (rap, metal, pop) amikből szerintem tanulni lehet. Én is szoktam ilyen videókat nézni, a mozgásokat gyakorolgatni.

Színpadiság: egyetértek veled. Erre is céloztam Tokai András és Dani szereplésének felemlítésénél. Ahol döntéseket bíráltam, nem személyeskedtem, ellentétben Id állításával. Nem volt érzelem, átélés, mozgás. Két, nekem alapvetően szimpi emberről van szó, akiktől nem láttam slam-et, csak poetry-t. De mint említettem, ez a furcsa pontozás a márciusi slamen is feltűnő volt. Több fellépő is csak felolvasott és nem slammelt. Szerintem, és – mint hangsúlyoztam – mások szerint is.

Költészet, hiphop, freestyle: örvendetesnek tartom, hogy sok, különböző irányból jövő művész megtalálja a slam poetry-t. Szerintem a határok nem falak, hanem átjárható ajtók – pl. publikáció és stand up comedy is belefér. Ugyanakkor a publikációt nem tartom kizárólagos iránynak, de jó kirándulásnak, aminek értelme és haszna van. A freestyle-ra visszatérve: inspirálónak tartom a színpadi rögtönzéseket, ez fejlesztheti mások kreativitását is. Freestylerek előzetesen megírt szövegeinek felolvasásának, előadásának is örülök. A slam-versenyben viszont szinte behozhatatlan előnnyel indulnak a rögtönzők (pl. Tobi Kunze, aki jófej és óriási tehetség, csak éppen a verseket előre el kellett küldeni). Ha előzetesen megírt szöveg az egyik feltétel, akkor ezt illik betartani, különben akkor nincs értelme versenynek.

Mások verseinek előadása már nekem is megfordult a fejemben. A Rubophen Verseny idején éltem is vele. A Watch My Dying énekese, Veres Gábor zseniális szövegeket ír, tőle (is) szívesen idéznék és más, régi költőktől is (Váci Mihály, Wass Albert, Faludy pl.). Igaz, hogy nem tartozik a „saját szöveggel jöjjünk” kategóriába, de mivel láthatóan van rá igény, szerintem élhetnénk vele mondjunk 2-3 estenként.
Holt Költők Társasága: alapfilm! A Newborn magyar metalcore legenda óriási dalt írt belőle.
www.youtube.com/watch?v=PPNM0pF-YIw
A bezárt agyú matekköltészet ellen én is lázadok, anno a Rubophenen pár sznobnál kicsapta a biztosítékot a Jane Doe változó ritmikája és a többfajta rímképlet, másoknak éppen nagyon tetszett.
Arton: hozzászólásodat nem mentegetőzésnek, hanem tisztázásnak nevezném. Köszönöm őszinte szavaidat, a személyes jó viszony eleve megvan közöttünk – ezt iwiw-levelezésünkből tudhatod.
Id: nekem nem kell a lelki, szellemi egészségemhez a slam. Tudom, ez nálad fordítva van, ezt már versben is elmondtad. Tiszteletben tartom (a szó valódi értelmében) mert cserébe nagyot tudsz produkálni. Én viszont inkább olyasfajta érzelmi csúcsélményként élem meg a slamesteket, mint egy kedvenc külföldi banda koncertjét. Ugyanakkor tény, hogy minden ihletett színpadi embernél (énekes, színész, rapper, stb.) van némi „beütés”, természetesen nálam is. Ezek a dolgok együtt járnak. Téma: az elődöntő egy tematikus rendezvény elődöntője volt, akár a Diszkrimi-elődöntő. Akkor és most ilyen verseket adott elő a fellépők legtöbbje. Szerintem egyértelmű volt.
Ponza: csak annyit, hogy tudtommal nemcsak közös rap, hanem barátság is van az Akkezdet és Ponza között. Az Akkezdet-Fanka viszályról a neten több helyen is olvastam (youtube-kommentek, rapsite-ok, tehát megvannak az infók) és a véleményemet mondtam el. Egyik oldalra sem állva, de nem is téve személyes sértést.
Bohóckodás: a káromkodással csak akkor élek, amikor szükségét érzem. Nem csak poénos verseket tudok jól eladni, ezt tudjátok. Bizonyos verseket pedig elő sem adtam, mert határozottan éreztem hogy nem tudnám megjeleníteni a hangulatát. Köszönöm a fricskák színvonalának elismerését.
Nem sértett fanyalgást írtam, hanem tételesen felsoroltam csorbákat. Józan kritika volt, egyéniség, őszinteség. Van elég gyakorlatom hogy ne megbántást, hanem hibázást lássak a hibákban. Mindenesetre szerintem megbeszéltük amit meg kellett. A továbbiakban a pontozásokat lazábban fogom fel. Találkozunk a slameken, srácok
Slam Poetry Budapest Novemberi slam 2009.11.28 13:07:38
Slam Poetry Budapest 19 - vákuum2009. november 29. vasárnap, 18.00 (vetítés), 19.00 (verselés)Kőleves vendéglő, VII. Kazinczy u. 35. (Dob utca sarka)Természetesen ebben a hónapban sem marad el az aktuális slam a Kőlevesben. A havi téma a vákuum, de a szabad blokkban bármilyen…..
Slam Poetry Budapest 16 2009. augusztus 30. vasárnap, 18.00 (vetítés), 19.00 (verselés) Kőleves vendéglő, VII. Kazinczy u. 35. (Dob utca sarka) Aki nem volt a legutóbbi alkalommal slamen az nem csak azért bánhatja, mert a tíz szavas versenyben elég cifra sprint-költemények születtek,…..
Angyal Gyula 2009.09.06 12:34:09
Irodalmi oldalak, ahova feltölthetők versek: www.litera.hu ott a Haddszóljon-ra kell kattintani. Hja és www.digitoll.hu Nekem mindkettőn vannak alkotásaim.
A Bánkitó Fesztiválról a Vehir.hu is beszámolt: A slam poetry nem más, mint egy költészeti, önkifejező forma. Sokan a raphez hasonlítják, de a pénteki kerekasztal beszélgetésen - ahol Ladik Katalin és Gyukics Gábor költőkkel szájalhattunk - végre megtudtam, hogy mi is ez…..
Épp most kaptuk a hírt a berlini 1st European Poetry Slam szervezőitől, hogy a nagy érdeklődésre (és a sok későn ébredőre) tekintettel a jelentkezési határidőt kitolták július 10-ig! Úgyhogy ha tudsz angolul, slameltél már, és szeretnél egy összeurópai dzsemborin részt venni…..
Angyal Gyula 2009.07.04 13:04:02
Hú, ez király hír!
Viszont lenne pár jó ötletem:
-minden olyan magyar slamer, akinek van saját honlapja, vagy akár myspace-lapja, kérjen linket a slampoetry.blog.hu-ra
-az eseményre készítsen, aki akar, magyar/angol nyelvű névjegykártyát, amelynek angol felén a pár szavas bemutatkozóban szerepeljen a "slam poet" kifejezés. Ha már odakint vagyunk, érdemes kapcsolatokat szerezni esetleges külföldi publikációs lehetőségek reményében.
-egy költő ismerősöm megjegyezte, hogy jó lenne, ha nem slam poetry-nek, hanem valami magyar kifejezésként emlegetnénk. Bár szerintem a slam poetry önmagában is megállja a helyét - elvégre a rap-et sem magyarítjuk "kopogás"-nak - de szinonímaként a "villámköltészet" szerintem jól hangzik. Habár a slam poetry szó szerint kb. "csapás/csapódás költészet", de ez így nem hangzik jól. Viszont a "villámköltészet" szóösszetétel jól kifejezi ennek a műfajnak az erényeit; gyorsaság, lendület, erő, energia, áramlat.
-a youtube-on látható-hallható egyes versek káromkodásokat tartalmaznak. Hogy ne legyen ebből jogi galiba, javaslom az oldalsó bevezető szövegben a "CENZÚRÁZATLAN!!!" figyelmeztetést. Így aki nem akar megbotránkozni, az nem is fog.
Az ilyen híreket jó lenne körlevélben is megkapni. A European Poetry Slam-ről csak múlt vasárnap értesültem. A körlevéllel mindenki egyszerre értesíthető.
-javaslom az ország lehető legtöbb fősulijának/egyetemének diákönkormányzatát e-mailben értesíteni a slam poetry létezéséről. Ők esetleg lepasszolják az infót a helyi irodalomszakosoknak, vagy ilyen-olyan kulturális mindenlébenkanalaknak. Azok faliújságon, közösségi oldalakon nekiállhatnak összeszedni embereket a helyi slamekhez. A felsőoktatási intézmények gyakran létfontosságú részei a helyi kulturális életnek.
Slam Poetry Budapest 13 2009. május 31. vasárnap, 18.00 (vetítés), 19.00 (verselés) Kőleves vendéglő, VII. Kazinczy u. 35. (Dob utca sarka) Valami elkezdődött. 2007. január 27-én az első Kőlevesben megtartott budapesti slam után mindegyikünk csak remélte azt, ami ma már bizonyosnak…..
Slam Poetry Budapest - tizedik jubileumi est2009. február 22. vasárnap, 18.00 (vetítés), 19.00 (verselés)Kőleves vendéglő, VII. Kazinczy u. 35. (Dob utca sarka)Mi ez?A SLAM posztmodern performansz költészet, a Spoken Word egy formája. Azonban az, hogy mitől lesz a slam egyedi stílus, az…..
Természetesen a januári slam sem marad el, és a hónap utolsó vasárnapján szokás szerint megszálljuk a Kőlevest. Ez most január 25-ére esik, 6-tól vetítés, 7-től pedig verselünk. Ehavi témánk a retinapetting, de most is készülhettek szabad témájú versekkel, illetve gyors…..